Dodaj do ulubionych

endometrioza a ciąża

16.08.06, 15:39
dajcie mi proszę jakąś iskierkę nadzieji smile napiszcie jeśli znacie przypadek
że kobiety mające endometriozę zachodzą w ciąże...że udaje sie po iui lub in
vitro... nie łudzę się już nawet ,że naturalnie się uda sad
Obserwuj wątek
    • asiunia555 Re: endometrioza a ciąża 16.08.06, 15:41
      Jola witajsmile)) dawno Ciebie tu nie było. jak wizyta w klinice?
      • jola733 Re: endometrioza a ciąża 16.08.06, 15:48
        zaglądam codziennie smile ale mało piszę.wyniki M. nie są zadowalające sad nasienie
        kwalifikuje nas do iui lub in vitro( gin. już podczas 1 monitorowanego cyklu
        chciał nam robić iui bo w 11 dniu cyklu miałam pęcherzyk 20mm ale trochę nas
        zaskoczył i mamy iui zaplanowane na wrzesień.)sama widzisz ja endometrioza a
        mój M. nasienie kiepskie sad a jak u Ciebie ?
        • asiunia555 Re: endometrioza a ciąża 16.08.06, 16:15
          ja podejrzenie pco i ostatnia owu w kwietniu (nie tyle że ostatnia ale też
          jedyna od pażdziernika - czyli od od kiedy mogłam znów się starac)
          a nasienie męża - stwierdzona asthenozoospermia - czyli ruchliwość kiepska bo
          a+b 34% i poza tym budowa prawodłowa tylko 30%
          także nadal nic. też lekarz mówił o iui ale mój m. jeszcze nie gotowy
          emocjonalnie...i ja chyba też nie...łyka preparaty i zdecydujemy jak skonczy 3
          miesieczna kuracje. wtedy zobaczymy.
          kochana musi sie nam udac!!!!!
          • jola733 Re: endometrioza a ciąża 16.08.06, 16:24
            u mojego M. tych o prawidłowej budowie tylko 10 % sad jesteśmy zdecydowani na
            iui ale koszty wszystkich zabiegów a najbardziej in vitro nas przerażają sad i
            jeszcze ta niepewność sad jadę dzisiaj do chińczyka po tabletki na torbiel ( mam
            na lewym jajniku endometrialną sad )
            • sun32 Re: endometrioza a ciąża 16.08.06, 16:37
              Jolu mamy podobną sytuację widzę sad
              Torbiel endometrialną usunięto mi podczas laparo. Gin znalazł mi endo na
              otrzewnej (cokolwiek to oznacza). Została zaleczona. Mój M ma też tylko 10%
              prawidłowych nasionek sad Jesteśmy po 2giej nieudanej IUI.
              • jola733 sun32 16.08.06, 17:16
                a ile masz lat i jak długo się leczycie ? jak długo się stracie ? czy gin.
                proponował Wam in vitro ?
            • asiunia555 Re: endometrioza a ciąża 16.08.06, 16:43
              Joluś trzymaj się dzielnie.
              dla pocieszenia lub nie pwoiem Ci że ja mam 2 torbiele na lewym jajniku. jedno
              to na pewno torbiel a drugie nawet gin nie wie co to za zmiana.

a skąd wiadomo że torbiel nie jest czynnościowa (z niepękniętego pęcherzyka)
              tylko endometrialna?
              • jola733 Re: endometrioza a ciąża 16.08.06, 17:15
                bo ja mam stwierdzoną podczas laparoskopii endometriozę miednicy mniejszej a i
                na usg podobno można ocenić czy to torbiel czynnościowa czy endometrialna.
                • coco17 Re: a jak sie zbadac na endometrioze? 16.08.06, 22:53
                  przeczytalam pokazny artykul w gazecie na ten temat i sie wystraszylam.połowa
                  kobiet ma endometrioze co jest przyczyna nieplodnosci.moj gim powiedział ze
                  czasem moze zobaczyc na usg,ale wycinej pobiera sie przy laparoskopi.laparo
                  mialam w kwietniu,dlaczego nie pobrali wycinka skoro tyle przypadkow tej
                  choroby?
    • sun32 Jola 17.08.06, 09:18
      Jolu za parę miesięcy kończę 30 lat. Staramy się ponad 2 lata. Przez rok
      szukaliśmy przyczyn u mnie bo wyniki M zrobione w zwykłym labie były
      rewelacyjne. W marcu trafiliśmy do kliniki i zaczęły się schody sad Wyniki M są
      bardzo słabe sad Ja poszłam na laparo usunąć tą torbiel. Mieliśmy 2 IUI. Lekarz
      mi mówi, że nie ma sensu robić ich więcej sad Proponuje ICSI. Nie wiem dalej co
      robić sad Wczoraj miałam strasznego doła sad Chcielibyśmy spróbować jeszcze raz
      IUI. Ostatni raz.
      • jola733 sun32 17.08.06, 11:45
        to historia prawie jak moja sad ale my staramy się od 6 lat.a do kliniki
        leczenia niepłodności dopiero 3 miesiące temu sad na początku ( 5 lat temu )
        zbadaliśmy nasienie M. i tez było bardzo dobre - w zwykłym laborze. miesiąc
        temu odebraliśmy wynik w klinice i okazało się że ma 10 % tych dobrych
        plemników sad ja mam jajowody drożne ale ponoć mogą być po 2 laparoskopiach
        troche uszkodzone sad hormony mam w normie owulacje mam - monitorowanie choć
        kiedy robiłam lh to było zawsze jakieś niskie sad testy lh jednak wychodziły
        zawsze pozytywnie. sama nie wiem co o tym wszystkim mysleć.zaczynam jednak mieć
        dość tego leczenia
        • sun32 Re: Jola 17.08.06, 12:33
          Lekarza do którego trafiliśmy w Provicie zasypałam swoimi badaniami. Był trochę
          w szoku bo uzbierało się tego sporo. Jak zobaczył wyniki M powiedział, że nie
          zna faceta który ma takie dobre wyniki surprised( Kazał szybko powtórzyć i powiedział
          że nie ma zaufania do labolatorium w którym je robiliśmy. Gdy odebraliśmy
          wyniki przeżyliśmy szok! Straciliśmy ponad rok sad
          Wiem, że z takimi wynikami zdarzają się naturalne ciąże ale wg mnie to Cud. Ja
          nie mam czasu sad Boję się że endo się znów pojawi uncertain Bez wahania podeszliśmy z
          wielką nadzieją do IUI ale klapa... sad
          U mnie oprócz endo chyba wszystko w porządku, owu mam swoją.
          Powoli myślę o ICSI. Wczoraj mój M wspomniał czy nie spróbować 3ci raz IUI na
          naturalnym. Myślę o tym od wczoraj. Tylko jakoś nadziei brak... sad(

Czytam wątki invitrówek od lipca i to dodaje mi sił. Jak dobrze, że jest to
          forum.
          Wy wiecie jaka jest przyczyna takich parametrów M?
          • jola733 Re: Jola 17.08.06, 12:54
            nic nie mówił o przyczynach sad a wiesz może jakie moga być przyczyny ? a ten do
            którego ja chodzę ( dr Grettka) wszystko na spokojnie... popatrzył, poczytał,
            zrobił usg, i kazał zbadać nasienie ...( to była pierwsza wizyta) na następnej
            mieliśmy wyniki badania nasienia i posiew- tu ok. , nasienia niby ok. bo
            ok.60ml ale tych dobrych 10 % sad M. był w szoku. przez kilka dni nie mogłam się
            z nim dogadać ale ponieważ od pierwszej wizyty w provicie do gab. wchodzimy
            razem to usłyszał w czym rzecz i przyjął już do wiadomości że czeka nas iui lub
            in vitro. na początku chyba takiej myśli do siebie nie dopuszczał. nie mógł się
            pogodzić z tym że nie można począć dziecka naturalnie...ale zdecydowaliśmy z
            epodejdziemy do 3 iui a póżniej ewentualnie in vitro. spróbujcie 3 iui.moż
            eteraz się uda smile cholera życzę WAm tego z całego serca.
            • zuzia.777 Re: Jola 17.08.06, 13:06
              Jolu fajny temat poruszyłaś tylko niech ktoś napisze że z endo może się udać bo
              ja już świruje. Ja mam 23 lata potwierdzoną i narazie zaleczoną endo, 5
              inseminacji pierwsze in vitro oczywiście wszystko nie udane a za cztery dni
              biore pierwszy zaszczyk do drugiego in vitro jak się teraz nie uda to chyba
              oszaleje ile można próbować?
            • sun32 Re: Jola 17.08.06, 13:14
              Dziękuję Jolu. Ja też będę trzymać za Was smile
              Chodzimy do dr Tomanka. Zaproponował nam max 3 IUI a potem ISCI. Przy takiej
              morfologi chyba od razu robią z mikromanipulacją.
              Zrobilismy te badania DNA plemników w Provicie. Pisałam już tu o tym. Wizytę
              mamy dopiero we wrześniu, przez telefon powiedział mi że wyniki nie są dobre
              ale nie dyskwalifikują nas do ISCI. I że nie ma sensu podchodzić do 3ciej IUI sad
              Staram się szukać jakiś informacji co może tak nieszczyć plemniki. Wiem tylko o
              zaawansowanych żylakach. M nie robił żadnych przeciwciał. Urolog w Provicie
              jest cienki i w sumie to olał temat uncertain Jego witaminki nic nie pomogły.
              My po odebraniu wyników cały wieczór wyliśmy razem sad( Było ciężko się pogodzić
              z taką sytuacją. Ale czy tak naprawdę da się z tym pogodzić... sad(
              Na szczęście mój M wspiera mnie bardzo, nie rozczulał się zbytnio nad sobą i
              ambicjami. Stara się działać, dużo rozmawiamy o tym. Zachowuje się naprawdę
              super. Ja też jak tylko potrafię wspieram Go z całych sił. Ale przyznać trzeba,
              że to duuuży sprawdzian dla związku sad
          • jola733 Re: Jola 17.08.06, 12:58
            jescze jedno : w provicie proponowano Wam ICSI ? nie in vitro ?
    • sun32 Zuzia 17.08.06, 13:21
      Zuzia a wiesz gdzie masz endo? Ja na otrzewnej.
      • zuzia.777 Re: Zuzia 17.08.06, 13:27
        Sun to chyba norma bo ja też na otrzewnej i jeszcze miałam torbiel
        endometrialną na prawym jajniku, ogniska endo usunięto mi podczas laparo i tak
        to nic nie pomogło.
        • sun32 Re: Zuzia 17.08.06, 14:07
          Mnie inny gin powiedział że endo na otrzewnej nie ma znaczenia. Że jest problem
          gdy endo jest w macicy ale nie mam do niego zaufania więc nie wiem czy nie
          pieprzył coś. My mamy słabe nasionka więc dr T uważa że teraz tu jest nasz
          problem. Jemu ufam.
          • jola733 Re: Zuzia 17.08.06, 14:15
            wiecie co ? a ja myślę że komu ma się udać to się uda..ale faktem jest że ja
            już trace nadzieję sad
            • ania2622 Re: Zuzia 13.10.14, 21:34
              Dziewczyny ja mam endomrtriozie. Na. Pocieszenie wam powiem ze po ivf dwa razy zaszłam w ciążę lecz niestety obydwie ciąże umarły w 9 tygodniu. Niby endomrtriozia nie powinna mieć z tym nic wspólnego ale pewności nie ma. Lekarze tak na prawdę nie wiedzą jak to się leczy i wciskają ivf. Teraz chyba spróbuję jeszcze raz. Insemunacje robiłam 3 razy przed ivf i nic. Próbujemy od 4 lat i mam już dosyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka