Dodaj do ulubionych

PKP vs PKS

21.11.11, 20:13
Czym wolicie jeździć pociągiem czy busem ? co uważacie za bezpieczniejsze ?
Obserwuj wątek
    • bystry_1 Re: PKP vs PKS 21.11.11, 21:17
      Myślę, że odpowiedz jest bardzo prosta - pociąg to według mnie najbezpieczniejszy środek transportu, a do tego jest zdecydowanie wygodniejszy niż podróż busem.
      • horpyna4 Re: PKP vs PKS 22.11.11, 08:14
        Pod warunkiem, że jest. Bo pociągów ubywa, a niektóre linie kolejowe są rozbierane. Wybór miewamy taki, jak Adam w raju...
    • sylwia2602 Re: PKP vs PKS 22.11.11, 10:29
      Jakbym już miała wybierać - PKS, ale jak już ktoś wyżej napisał wybór jak ..
    • white_mouse Re: PKP vs PKS 22.11.11, 13:24
      Zdecydowanie pociągiem - wygodniej, mniej się nudzę, a Intercity oferuje usługi, o jakich w autobusie można pomarzyć - np internet. No chyba że jadąc autobusem akurat złapie się przez wifi jakąś niezabezpieczoną sieć;)
      • bystry_1 Re: PKP vs PKS 24.11.11, 22:13
        Podróżując busem to jedyne co można złapać do gumę jeżdżąc po polskich drogach:-)
    • Gość: Nika Re: PKP vs PKS IP: *.CNet.Gawex.PL 28.11.11, 11:48
      Nikt by mnie nie zmusił do dłuższej podrózy pociągiem.
      1-2 razy w roku przemieszczam sie przez całą Polskę, z północy na południe i pociagiem zrobilam tę trase tylko raz. Nigdy więcej. 12 godzin w niewygodzie, papierosowym smrodzie, z podejrzanymi typami (ktoś pisał, ze PKP jest najbezpieczniejszym środkiem lokomocji?!!!!) w klaustrofobicznej świadomosci, ze wyjde z tej puszki dopiero za pol doby, o łazience wolę nawet nie mysleć.
      Teraz podrózuję tylko wygodnym dalekobieżnym autobusem. Czas podrózy ten sam, a komfort bez porównania. Można wyjść na powietrze, rozprostowac nogi, pospać w wygodnym fotelu, posłuchac radia, obejrzec coś po drodze.
      • bystry_1 Re: PKP vs PKS 30.11.11, 23:37
        Przykro mi że masz takie złe przygody. W moim przypadku wygląda to zupełnie odwrotnie. Pamiętam moją podróż z Warszawy do Zakopanego to była istna męczarnia (nie wspominając o tym, że autobus zepsuł się na trasie i czekaliśmy 3 godziny, aż przyślą kolejny). Autobus jest niewygodny - 5 min postoje co 2 - 3 godziny to za mało! A cenowo nie opłacalny.
        • amadeus123 Re: PKP vs PKS 30.11.11, 23:42
          ile ludzi tyle opinii i wspomnien, lepszych czy gorszych, ja na szczęście należe do tych co podróże pociągiem zaliczają raczej do przyjemnych
        • horpyna4 Re: PKP vs PKS 01.12.11, 07:42
          Wszystko zależy od trasy. Na przykład z Warszawy do Olsztyna autobus (nie każdy, trzeba sprawdzić) jest szybszy i tańszy od pociągu. A z Warszawy do Zakopanego najlepiej jechać szybkim pociągiem do Krakowa, a potem autobusem.

• Gość: albert Re: PKP vs PKS IP: *.acn.waw.pl 01.12.11, 21:06
            lepiej pociągiem - ale tylko w ciągu dnia, w nocy zbyt niebezpiecznie. jeżeli planuję nocna podróż - to tylko autobusem. Autobusy dalekobieżne sa bardzo komfortowe i jest małe ryzyko pobicia lub okradzenia.
            • horpyna4 Re: PKP vs PKS 02.12.11, 07:41
              I właśnie m.in. dlatego nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, co lepsze. Zależy od konkretnej trasy i godziny.
              • kinman Re: PKP vs PKS 12.12.11, 09:43
                Myślę że drogi przegrywają z koleją z prostej przyczyny, pociąg nie ma świateł na trasie, nie ma korków i cena biletu < cena benzyny.
                • amadeus123 Re: PKP vs PKS 12.12.11, 12:46
                  no właśnie, niewątpliwie zaletą pociągów jest to że na torach korków raczej nie ma, do tego drogi w tej chwili w większości są remontowane co znacznie wydłuża czas podróży autobusem
                  • skabot.skabot Re: PKP vs PKS 12.12.11, 23:42
                    Na weekend do Krakowa! :)

Mam do sprzedania bilety na pociąg Warszawa-Kraków-Warszawa dla dwóch osób na następny weekend :)
                    allegro.pl/bilet-bilety-pkp-weekend-w-krakowie-dla-dwojga-i1994199410.html?source=oo
                  • horpyna4 Re: PKP vs PKS 13.12.11, 07:40
                    Tory też gdzieniegdzie są remontowane, wtedy autobus bywa szybszy. To naprawdę zależy od konkretnej trasy, nie ma co uogólniać.

A co do braku korków na torach, to widocznie nie zdarzyło Ci się tkwić kilka godzin w jednym miejscu z powodu zablokowania toru przez wykolejony skład. Autobus ma możliwość ominięcia.

Ja korzystam z komunikacji publicznej od bardzo dawna i różne zdarzenia zdążyłam zaliczyć: zarówno awarie autobusów, jak i unieruchomienia pociągów - na przykład z powodu podtopienia torów podczas długotrwałej ulewy.
                  • Gość: kate Re: PKP vs PKS IP: *.play-internet.pl 13.12.11, 19:35
                    To fakt, korki na drogach to norma, pociągi czasem też mają opóźnienia, ale tylko gdy coś się wydarzy
                    • bystry_1 Re: PKP vs PKS 15.12.11, 10:18
                      A na drogach będzie jeszcze gorzej w końcu idzie zima. Na Święta BN z rodziną wybieram się pociągiem. Jestem osobą odpowiedzialną, a więc wiem, że pociąg to bezpieczniejszy środek transportu, a bezpieczeństwo własnej rodziny jest najważniejsze.
      • jacek1400 Re: PKP vs PKS 15.12.11, 21:29
        A ja wolę zdecydowanie pociąg. Widocznie jeździsz na święta, gdy pociągi są zatłoczone. Hmm, codziennie jeżdżę pociągami i smrodu papierosów nie ma, bo jest zakaz. Jest wygodnie i również można wyciągnąć nogi. Czym ty jeździłaś? Zwykłą osobówką? No to wybacz. Kup sobie miejscówkę na wygodny pociąg, jeszcze na jedynkę, to wtedy zobaczysz tę różnicę.
        • kinman Re: PKP vs PKS 16.12.11, 17:32
          Potwierdzam, ja pociągami jeżdżę bardzo często i nikt nie pali w przedziałach, PKP jest w porządku, po długiej trasie nie czuję się zmęczony jakby to miało miejsce kiedy jechał bym samochodem.
        • Gość: lexie Re: PKP vs PKS IP: *.free.aero2.net.pl 16.12.11, 18:54
          Ja najbardziej lubię jak podstawiają wagon 1 klasy jako 2:)
          • kinman Re: PKP vs PKS 19.12.11, 23:04
            hehe nie da się ukryć takie doświadczenie siedzenia w wygodzie ;) jest pozytywne, swoją drogą jeśli chodzi o wygodę widzieliście ta lokomotywę Intercity Husarz ?
            • bystry_1 Re: PKP vs PKS 20.12.11, 23:04
              Oświeć mnie, ja nie widziałem:-) To nowy standard w PKP Intercity?
            • Gość: lexie Re: PKP vs PKS IP: *.play-internet.pl 21.12.11, 18:24
              A co to za lokomotywa?
              • kinman Re: PKP vs PKS 22.12.11, 16:22
                To prototyp dostarczony do Siemens nie wiem jak tam jest z testami ale miejmy nadzieję że niedługo będziemy mogli jeździć czymś takim.
                • white_mouse Re: PKP vs PKS 22.12.11, 17:51
                  No oby jak najszybciej:)
                  • zstrucki Re: PKP vs PKS 29.12.11, 20:34
                    Nie chcę namieszać, ale wydaje mi się, że Husarze jeżdżą już co najmniej jakieś dwa lata. Piękna lokomotywa. W ogóle bardzo dużo się na kolei zmienia. Ja odpowiadam - oczywiście, że pociąg!
                    • amadeus123 Re: PKP vs PKS 31.12.11, 18:16
                      a ja myślałem, że dopiero będą jeździć, ale pewnie nie mogą osiągać max prędkości ze względu na brak infrastruktury :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka