kinman 21.11.11, 20:13 Czym wolicie jeździć pociągiem czy busem ? co uważacie za bezpieczniejsze ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystry_1 Re: PKP vs PKS 21.11.11, 21:17 Myślę, że odpowiedz jest bardzo prosta - pociąg to według mnie najbezpieczniejszy środek transportu, a do tego jest zdecydowanie wygodniejszy niż podróż busem. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: PKP vs PKS 22.11.11, 08:14 Pod warunkiem, że jest. Bo pociągów ubywa, a niektóre linie kolejowe są rozbierane. Wybór miewamy taki, jak Adam w raju... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia2602 Re: PKP vs PKS 22.11.11, 10:29 Jakbym już miała wybierać - PKS, ale jak już ktoś wyżej napisał wybór jak .. Odpowiedz Link Zgłoś
white_mouse Re: PKP vs PKS 22.11.11, 13:24 Zdecydowanie pociągiem - wygodniej, mniej się nudzę, a Intercity oferuje usługi, o jakich w autobusie można pomarzyć - np internet. No chyba że jadąc autobusem akurat złapie się przez wifi jakąś niezabezpieczoną sieć;) Odpowiedz Link Zgłoś
bystry_1 Re: PKP vs PKS 24.11.11, 22:13 Podróżując busem to jedyne co można złapać do gumę jeżdżąc po polskich drogach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: PKP vs PKS IP: *.CNet.Gawex.PL 28.11.11, 11:48 Nikt by mnie nie zmusił do dłuższej podrózy pociągiem. 1-2 razy w roku przemieszczam sie przez całą Polskę, z północy na południe i pociagiem zrobilam tę trase tylko raz. Nigdy więcej. 12 godzin w niewygodzie, papierosowym smrodzie, z podejrzanymi typami (ktoś pisał, ze PKP jest najbezpieczniejszym środkiem lokomocji?!!!!) w klaustrofobicznej świadomosci, ze wyjde z tej puszki dopiero za pol doby, o łazience wolę nawet nie mysleć. Teraz podrózuję tylko wygodnym dalekobieżnym autobusem. Czas podrózy ten sam, a komfort bez porównania. Można wyjść na powietrze, rozprostowac nogi, pospać w wygodnym fotelu, posłuchac radia, obejrzec coś po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
bystry_1 Re: PKP vs PKS 30.11.11, 23:37 Przykro mi że masz takie złe przygody. W moim przypadku wygląda to zupełnie odwrotnie. Pamiętam moją podróż z Warszawy do Zakopanego to była istna męczarnia (nie wspominając o tym, że autobus zepsuł się na trasie i czekaliśmy 3 godziny, aż przyślą kolejny). Autobus jest niewygodny - 5 min postoje co 2 - 3 godziny to za mało! A cenowo nie opłacalny. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeus123 Re: PKP vs PKS 30.11.11, 23:42 ile ludzi tyle opinii i wspomnien, lepszych czy gorszych, ja na szczęście należe do tych co podróże pociągiem zaliczają raczej do przyjemnych Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: PKP vs PKS 01.12.11, 07:42 Wszystko zależy od trasy. Na przykład z Warszawy do Olsztyna autobus (nie każdy, trzeba sprawdzić) jest szybszy i tańszy od pociągu. A z Warszawy do Zakopanego najlepiej jechać szybkim pociągiem do Krakowa, a potem autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: PKP vs PKS IP: *.acn.waw.pl 01.12.11, 21:06 lepiej pociągiem - ale tylko w ciągu dnia, w nocy zbyt niebezpiecznie. jeżeli planuję nocna podróż - to tylko autobusem. Autobusy dalekobieżne sa bardzo komfortowe i jest małe ryzyko pobicia lub okradzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: PKP vs PKS 02.12.11, 07:41 I właśnie m.in. dlatego nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, co lepsze. Zależy od konkretnej trasy i godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
kinman Re: PKP vs PKS 12.12.11, 09:43 Myślę że drogi przegrywają z koleją z prostej przyczyny, pociąg nie ma świateł na trasie, nie ma korków i cena biletu < cena benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeus123 Re: PKP vs PKS 12.12.11, 12:46 no właśnie, niewątpliwie zaletą pociągów jest to że na torach korków raczej nie ma, do tego drogi w tej chwili w większości są remontowane co znacznie wydłuża czas podróży autobusem Odpowiedz Link Zgłoś
skabot.skabot Re: PKP vs PKS 12.12.11, 23:42 Na weekend do Krakowa! :) Mam do sprzedania bilety na pociąg Warszawa-Kraków-Warszawa dla dwóch osób na następny weekend :) allegro.pl/bilet-bilety-pkp-weekend-w-krakowie-dla-dwojga-i1994199410.html?source=oo Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: PKP vs PKS 13.12.11, 07:40 Tory też gdzieniegdzie są remontowane, wtedy autobus bywa szybszy. To naprawdę zależy od konkretnej trasy, nie ma co uogólniać. A co do braku korków na torach, to widocznie nie zdarzyło Ci się tkwić kilka godzin w jednym miejscu z powodu zablokowania toru przez wykolejony skład. Autobus ma możliwość ominięcia. Ja korzystam z komunikacji publicznej od bardzo dawna i różne zdarzenia zdążyłam zaliczyć: zarówno awarie autobusów, jak i unieruchomienia pociągów - na przykład z powodu podtopienia torów podczas długotrwałej ulewy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: PKP vs PKS IP: *.play-internet.pl 13.12.11, 19:35 To fakt, korki na drogach to norma, pociągi czasem też mają opóźnienia, ale tylko gdy coś się wydarzy Odpowiedz Link Zgłoś
bystry_1 Re: PKP vs PKS 15.12.11, 10:18 A na drogach będzie jeszcze gorzej w końcu idzie zima. Na Święta BN z rodziną wybieram się pociągiem. Jestem osobą odpowiedzialną, a więc wiem, że pociąg to bezpieczniejszy środek transportu, a bezpieczeństwo własnej rodziny jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1400 Re: PKP vs PKS 15.12.11, 21:29 A ja wolę zdecydowanie pociąg. Widocznie jeździsz na święta, gdy pociągi są zatłoczone. Hmm, codziennie jeżdżę pociągami i smrodu papierosów nie ma, bo jest zakaz. Jest wygodnie i również można wyciągnąć nogi. Czym ty jeździłaś? Zwykłą osobówką? No to wybacz. Kup sobie miejscówkę na wygodny pociąg, jeszcze na jedynkę, to wtedy zobaczysz tę różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
kinman Re: PKP vs PKS 16.12.11, 17:32 Potwierdzam, ja pociągami jeżdżę bardzo często i nikt nie pali w przedziałach, PKP jest w porządku, po długiej trasie nie czuję się zmęczony jakby to miało miejsce kiedy jechał bym samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lexie Re: PKP vs PKS IP: *.free.aero2.net.pl 16.12.11, 18:54 Ja najbardziej lubię jak podstawiają wagon 1 klasy jako 2:) Odpowiedz Link Zgłoś
kinman Re: PKP vs PKS 19.12.11, 23:04 hehe nie da się ukryć takie doświadczenie siedzenia w wygodzie ;) jest pozytywne, swoją drogą jeśli chodzi o wygodę widzieliście ta lokomotywę Intercity Husarz ? Odpowiedz Link Zgłoś
bystry_1 Re: PKP vs PKS 20.12.11, 23:04 Oświeć mnie, ja nie widziałem:-) To nowy standard w PKP Intercity? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lexie Re: PKP vs PKS IP: *.play-internet.pl 21.12.11, 18:24 A co to za lokomotywa? Odpowiedz Link Zgłoś
kinman Re: PKP vs PKS 22.12.11, 16:22 To prototyp dostarczony do Siemens nie wiem jak tam jest z testami ale miejmy nadzieję że niedługo będziemy mogli jeździć czymś takim. Odpowiedz Link Zgłoś
zstrucki Re: PKP vs PKS 29.12.11, 20:34 Nie chcę namieszać, ale wydaje mi się, że Husarze jeżdżą już co najmniej jakieś dwa lata. Piękna lokomotywa. W ogóle bardzo dużo się na kolei zmienia. Ja odpowiadam - oczywiście, że pociąg! Odpowiedz Link Zgłoś
amadeus123 Re: PKP vs PKS 31.12.11, 18:16 a ja myślałem, że dopiero będą jeździć, ale pewnie nie mogą osiągać max prędkości ze względu na brak infrastruktury :/ Odpowiedz Link Zgłoś