Dodaj do ulubionych

Pytanie do specjalistów od zamków :)))

10.01.05, 08:33
No własnie. Pytanie może dziwne. Ale potrzebuję je do pewnego opracowania.
Jaki zamek w polsce uważacie za NIETYPOWY? Z różnych powodów: stylu
architektonicznego, historii, mieszkańców i innych.
A najlepiej prosiłabym o przykłady zamków, które zamków nie przypominają :)
Mam nadzieję, że nie zamieszałam za bardzo i liczę na pomoc :)
Obserwuj wątek
    • mike_23 Re: Pytanie do specjalistów od zamków :))) 10.01.05, 12:34
      ... a ja już Słonkq ... mam nadzieję, że Ci się przyda ... ;))))))
      mike
    • longmannn Re: Pytanie do specjalistów od zamków :))) 11.01.05, 11:10
      Może zamek w Świdwinie na Pomorzu Zachodnim - ? Zamek nie był wzniesiony przez
      Krzyżaków (więc zazwyczaj nie jest wymieniany pośrów warowni krzyżackich), ale
      do nich należał przez pewien czas, mimo oddalenia od państwa krzyżackiego i oni
      w znaczący sposób go przekształcili.
    • jacek_lub Re: Pytanie do specjalistów od zamków :))) 11.01.05, 22:13
      WOJNOWICE k.Wrocławia - jest to bodajże jedyny w Polsce "zamek wodny" tzn. woda w fosie sięga samych murów. Drugim takim zamkiem były Besiekiery, ale tam woda wyschła i teraz jest tylko bagno.

MIĘDZYRZECZ - ze względu na oryginalny kształt i "chińskie kapelusze" przy bramie. Kazimierz Wielki, jak budował z cegły, to raczej od linijki kwadratowo lub prostokątnie, a tutaj zafundował zamek w kształcie litery D.

BOLKÓW i PŁONINA (NIESYTNO) - są to 2 jedyne w polsce zamki, których wieża posiada ostrze skierowane w stronę największego zagrożenia.

KSIĄŻ WIELKI k. KRAKOWA (zamek na MIROWIE) - rzadko spotykany u nas przykład architektury obronnej włoskiego renesansu - niestety w XIX wieku przebudowany w stylu neogotyckim.

SZYMBARK (małopolska) - bardzo rzadki w Polsce przykład zamku kasztelowego.

Co nieco o tych zamkach możesz się dowiedzieć na www.zamkipolskie.com
      • slonkoq Widzę znawce tematu :))) 12.01.05, 09:18
        dziekuję, część zamków znam a te co nie znam zaraz pooglądam
        Pzdr
        Sq
      • hiuppo Re: Pytanie do specjalistów od zamków :))) 13.01.05, 12:05
        jacek_lub napisał:

> WOJNOWICE k.Wrocławia - jest to bodajże jedyny w Polsce "zamek wodny" tzn. woda
        > w fosie sięga samych murów. Drugim takim zamkiem były Besiekiery, ale tam woda
        > wyschła i teraz jest tylko bagno.

Tu bym jeszcze dodal Oporów.
        • jacek_lub Re: Pytanie do specjalistów od zamków :))) 13.01.05, 18:45
          hiuppo napisał:

> jacek_lub napisał:
          >
          > > WOJNOWICE k.Wrocławia - jest to bodajże jedyny w Polsce "zamek wodny" tzn
          > . woda
          > > w fosie sięga samych murów. Drugim takim zamkiem były Besiekiery, ale ta
          > m woda
          > > wyschła i teraz jest tylko bagno.
          >
          > Tu bym jeszcze dodal Oporów.

Nieprawda. Oporów leży na wyspie, a nie bezpośrednio w wodzie. Przynajmniej teraz.
          >
          • longmannn Re: Pytanie do specjalistów od zamków :))) 13.01.05, 19:26
            Sądzę, że te różnice to drobiazg. Określenie zamku w Wojnowicach jako "zamek na
            wodzie" mimo takowe funkcjonuje i jako tako może i opisuje pewna specyfikę
            budowli, uważam za przesadzone i przyznam, że byłem rozczarowany pierwszymi
            odwiedzinami w tym miejscu. Nie sądzę, żeby była to szczególną osobliwość w
            porównaniu do wielu zamków zajmujących np. prawie całą powierzchnię wyspy czy to
            naturalnej, czy sztucznej. Pewnie w każdym przypadku mury i tak są zawilgocone ;)
            Pzdr
            W.
    • longmannn Re: Pytanie do specjalistów od zamków :))) 12.01.05, 14:18
      Można do kolekcji dorzucić Uraz koło Wrocławia, nietypowy bo założony na planie
      trójkąta.
    • hiuppo Re: Pytanie do specjalistów od zamków :))) 13.01.05, 12:09
      slonkoq napisała:

> No własnie. Pytanie może dziwne. Ale potrzebuję je do pewnego opracowania.
      > Jaki zamek w polsce uważacie za NIETYPOWY? Z różnych powodów: stylu
      > architektonicznego, historii, mieszkańców i innych.

Najbardziej nietypowym zamkiem w Polsce jest Zamek Krolewski w Warszawie.

A dlaczego?

Bo to ani zamek, ani królewski.

Tu widze zdziwienie - ale zamek ten od poczatku pelnil funkcje rezydencji
      wlaczonej w uklad obronny miasta, a nie samotnej twierdzy. Lustracje z czasow
      piastowskich przypominaja opisy dworu, a nie zamku.

Co wiecej obiekt ten od zawsze pelnil funkcje administracyjne - tu zbieral sie
      nie tylko sejmik mazowiecki, ale i pozniej obradowal tu Sejm, tu byly sady i
      wiezienie w Wiezy Grodzkiej. Takze krol czy ksiaze nie zajmowal calego zamku,
      jak by sie wydawalo, a jedynie jego czesc.
    • longmannn Re: Pytanie do specjalistów od zamków :))) 13.01.05, 13:05
      Sądzę że wymienić można jeszcze dolnośląskie Czochę i Grodziec, których
      dzisiejszy ciekawy "zamkowy" wygląd jest w dużej mierze efektem działalności na
      początku XX w. Bodo Ebhardta, speca od odbudowy średniowiecznych zamków, który
      zdaje się, że poczynał sobie z nimi dosyć swobodnie, choć efekt wizualnie nie
      jest zły, zwłaszcza gdy pomyśli się, że mogły być przebudowane na jakąś ohyzdną
      pałacową rezydencję ;) Można jeszcze dorzucić ruiny zamku Rajsko, będące tak
      naprawdę ruinami neogotyckiej "rekonstrukcji" z końca XIX w. i sądzę, że ich
      zamkowość mogłaby być dyskusyjna.
      W innym rejonie Polski - zdaje się, że zamek krzyżacki w Węgorzewie ma nietypowy
      kształt jak na krzyżackie warownie. Wieliczka - zamek wzniesiony dla i będący
      siedzibą zwierzchnika solnych żup.
      Pzdr.
      W.
      • slonkoq Jeśli chodzi o Czochę 13.01.05, 13:53
        to faktycznie w pewnym momencie miała być zamkiem obronnym, nawet fosę
        wybudowano, do której nigdy nie wpuszczono wody :) Jak na zamek obronny jest to
        niezłe dziwo.
        A jeśli chodzi o Rajsko,to ponoć z założenia również miał to być zamek obronny.
        Choć dzisiaj są jak słusznie zauważyłeś pozostałości neogotyckiej
        rekonstrukcji. Zamek Rajsko jest czwartym zamkiem tzw. Okręgu Kwisy (oprócz
        Czochy, Gryfu i Świecia), które miały strzeć zachodniej granicy. Jednakże
        wszelkie cechy jego "obronności" zanikły gdzieś pod bardziej w typie pałacowymi
        portalami.
        Pozdr.
        Sq
        • longmannn Re: Jeśli chodzi Rajsko 13.01.05, 14:17
          Zamek Rajsko został zniszczony juz w czasie wojen husyckich w 1 poł. XV w.,
          przypuszczam więc, że pozostałości, które dotrwały do końca XIX w. nie były
          raczej zbyt okazałe i ta tzw. "rekonstrukcja" musiała je zatrzeć. Nie wiem czy
          były tam prowadzone badania i czy można w ruinach wyróżnić fragmenty
          średniowiecznej budowli - ? Co nie zmienia faktu, że jest to urocze miejce,
          które warto odwiedzić i bardziej zasługuje na miano zamku od wielu
          średniowiecznych warowni przebudowanych na pałace ;)
          Pzdr.
          W.
          • slonkoq Re: Jeśli chodzi Rajsko 13.01.05, 14:47
            warto odwiedzić - zgadzam sie po stokroć!!! :)
    • longmannn Nowogard ;) 13.01.05, 14:31
      Pozostałości zamku w Nowogardzie charakteryzują się prawdziwie obronnym
      położeniem - rzeczywiście trudno się tam dostać, a niektórym nawet ciężko się
      wydostać;) Jakieś relikty zamku, nie wiem czy duże, znajdują się na terenie
      ....zakładu karnego ;))) Zrobiłem jedno podejście - od przechodzącego "klawisza"
      dowiedziałem się, że jak pójdę tam "gdzie robią buty" to może mnie wpuszczą i
      pozwolą zrobić fotkę - niestety była 7 rano w niedzielę, więc butów nie robili
      ... ;)
      Od dwóch lat zastanawiam się jak ten temat lepiej ugryźć - przy czym oczywiście
      nie jestem aż takim zamkomaniakiem, żeby zostać pensjonariuszem ZK - zwłaszcza,
      że pewnie zabrano by mi cyfrówkę ;)
      • slonkoq Re: Nowogard ;) 13.01.05, 14:49
        longmannn napisał:

> Od dwóch lat zastanawiam się jak ten temat lepiej ugryźć - przy czym
        oczywiście
        > nie jestem aż takim zamkomaniakiem, żeby zostać pensjonariuszem ZK -
        zwłaszcza,
        > że pewnie zabrano by mi cyfrówkę ;)

ale może zwiedzanie jest wliczone w "cenę" pobytu ;)
        • longmannn Re: Nowogard ;) 13.01.05, 16:04

> ale może zwiedzanie jest wliczone w "cenę" pobytu ;)

Raczej planowałbym pobyt nie wiele przekraczajacy długością kilkukrotne
          naciśnięcie migawki aparatu. Poza tym w ramach rewanżu skłonny jestem nawet
          zareklamować uroki tego pensjonatu na stronie;)

Swoją ścieżką jestem ciekawy czy wewnętrzne przepisy więziennictwa są na tyle
          "kwadratowe" że naczelnik, czy dyrektor spławiłby mnie błyskawicznie gdybym
          oficjalnie, nawet pisemnie zwrócił się z prośbą o umozliwienie wykonania paru
          fotografii reliktów zamku. Mam parę luźnych koncepcji ;)
    • longmannn Otyń 13.01.05, 15:53
      A najlepiej prosiłabym o przykłady zamków, które zamków nie przypominają :)

Myślę, że to kryterium może spełnić Otyń. Zamek został w XVII wieku przejęty
      przez jezuitów, przebudowany i zaadaptowany na klasztor. Dzisiaj nadal wyglada
      jak klasztor i co "ciekawe" jest całkowicie zrujnowany. Ciekawe i nietypowe
      miejsce ;)
      • slonkoq Re: Otyń 14.01.05, 09:16
        A gdzie ten Otyń. jakieś dokładniejszer namiary?
        • longmannn Re: Otyń 14.01.05, 11:12
          Otyń położony jest na północnych przedmieściach Nowej Soli w woj. lubuskim. U
          mnie na stronie nie ma jeszcze opisu tego zamku - w zapowiedziach znajduje się
          tylko malutka fotka. Sporo o zamku-klastorze w Otyniu znajdziesz w
          Andrzejewski T., Motyl K.: Siedziby rycerskie w księstwie głogowskim. Wyd.:
          Muzeum Miejskie w Nowej Soli, 2002.
          Pzdr
          W.
          • mike_23 Re: Otyń 14.01.05, 13:07
            a możesz podać linka do swojej strony ???
            pzdr mike
            • longmannn Re: Otyń 14.01.05, 13:35
              a możesz podać linka do swojej strony ???

W którymś z postów miesiąc czy dwa temu podawałem ;)
              www.zamkiwpolsce.prv.pl

pzdr
              W.
              • mike_23 Re: Otyń 14.01.05, 13:49
                dzieki musialem przeoczyc :)
                pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka