mugino1 08.05.05, 14:53 jesli tak to jakie wrazenia po wizycie,i jak tam najepiej dojechac od austri czy od niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bond700 Re: Neuschwanstein-byl ktos tam z was? 13.08.05, 21:07 mugino1 napisał: > jesli tak to jakie wrazenia po wizycie,i jak tam najepiej dojechac od austri > czy od niemiec? Kolego - lepiej od strony Niemiec , bodajże miejscowośc Kempten , wrażenie b.dobre , zwłaszcza widok z góry , z mostku , byłem tam w 2000r. wiec szczegółów Ci nie podam. Fotki mogę za to podesłać , choć nie są za ciekawe bo w górę nie pooszliśmy , a widokówki są zazwyczaj własnie z góry robnione - tam najładniej sie prezentuje w całości , pozdrowienia , bond700 :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemek.szyszko Re: Neuschwanstein-byl ktos tam z was? 23.10.05, 19:42 Bardzo przereklamowany. taka XIX wieczna tendeta. Lepiej do F albo CH do prawdziwych zamkow. I kupa starych Bawarczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
rea7 Re: Neuschwanstein-byl ktos tam z was? 24.10.05, 14:47 Byłam :) Polecam :) Najlepiej połaczyć to z wycieczka po południowej Bawarii. Zamki Ludwika Bawarskiego robia wrażenie, zwłaszcza te niedokonczone (Neuschwanstein i Herrenchimsee), gdyz kontrast złoconych, misternie zdobionych porcelaną wnętrz kontastuje z surową cegłą. Wrażenie niesamowite. W Neuschwanstein był pierwszy telefon, założony przez samego Siemensa (tak, tego Siemensa). Wrażenie robi też bardzo nowoczesna jak na tamtye czasy kuchnia, nawet teraz mozna by z takiejz powodzeniem korzystać :) Odpowiedz Link Zgłoś
bond700 Re: Neuschwanstein-byl ktos tam z was? 09.11.05, 19:16 Tak , to prawda , ciekawa propozycja wobec innych przereklamowanych miejsc. A ładnie tam jest. Odpowiedz Link Zgłoś
paulos25 Re: Neuschwanstein-byl ktos tam z was? 29.01.06, 13:22 ach ci niemcy zabili swojego króla Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Byłem 18.04.06, 23:08 Trochę przereklamowany, trzeba iść na piechotę z parkingu lub podjechać kawałek busem, tłuuumy turystów, bilety kupuje się na dole, tam gdzie parking Odpowiedz Link Zgłoś
bond700 Re: Byłem 19.04.06, 18:04 Przereklamowany bo musiałeś dymać na piechotę? Tłumy też są na Wawelu i nie oznacza to przereklamowania jakoś. Coś nie przekonujący jesteś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Przereklamowany !!! 19.04.06, 23:42 Lepszy jest Linderhof, prawdziwe cacko. W Neuschwannstein widać po bliższym przyjrzeniu się murom, że to NOWOCZESNY zamek, technika budowlana z końca XIX wieku, dość pretensjonalne wnętrza, delikatnie mówiąc Odpowiedz Link Zgłoś
aniutkabj Re: Przereklamowany !!! 26.05.06, 11:19 Jeżeli kogoś interesuje wnętrze- to faktycznie przereklamowany i nie do końca z klimatem, no nie wiem, dla mnie w każdym razie, jeżeli coś jest z XIX w. i ma szansę byc fajne to raczej jakaś ekstrawagancka jak na swoje czasy posiadłośc, a nie zamek. Natomiast z zewnątrz wygląda bajkowo, podobno najpiękniej jesienią-zatopiony we mgle i feerii barw.Pozdrawiam,A. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Przereklamowany !!! 22.08.06, 22:19 Podobno duzo ciekawsze wnetrza sa w zamku "naprzeciwko", ktory nazywa sie bodajze Hohenschwangau. Jak juz jest sie w tych okolicach, to warto zobaczyc oba. Szczegolnie, ze czas przejscia miedzy nimi jest ponizej 1 godziny spacerkiem, no i ten drugi jest znacznie nizej. Ja jestem tylko zainteresowana jak oni robia te najpopularniejsze zdjecia wprost na brame wejsciowa, tak ze wyglada, jakby nic nie bylo w poblizu? Odpowiedz Link Zgłoś
robespier Re: Przereklamowany !!! 09.09.06, 10:15 Zależy c kto lubi. Jak dla mnie to w cale nie przereklamowany. Byłem zachwycony zamkiem. Natomiast część kuchni oparta na projektach Leonarda da Vinci, np. piec z tego co pamiętam. I co warto jeszcze wspomnieć - zamek królewny Śnieżki z filmów Disnaya wzorowany jest właśnie na Neuschwanstein Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_poddasza Re: Przereklamowany !!! 05.12.06, 00:45 z samolotu. innej możliwości nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter byłam kilka lat temu 26.11.06, 18:38 wg. mnie ciekawsze są zamki nad Loarą i w Szwajcarii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_poddasza Re: Neuschwanstein-byl ktos tam z was? 05.12.06, 00:49 Byłam i uważam że warto pojechać i zobaczyć. ot choćby po to by wyrobić sobie swoją opinię. Jest to bajeczny zamek z marzeń który raczej nie da się porównać np. z tymi które są na ziemiach polskich. Warto zwiedzić już wszystkie zamki Bawarii jeśli się tam będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
terazpolska2 Re: Neuschwanstein-byl ktos tam z was? 09.01.07, 11:27 Nie zgodzę się, że przereklamowany. Ten zamek to coś całkiem innego niż średniowieczne budowle i warto jest poświęcenia kilku godzin. Budowla stosunkowo nowa, powstała z powodu wydumanego ego Ludwika. Warto oglądnąć coś, co spowodowało kryzys finansowy państwa i śmierć króla (w dość tajemniczych zresztą okolicznościach). Architektonicznie może się niepodobać, ale ma swój klimat no i ładnie położony (fajny widok z mostka). Odpowiedz Link Zgłoś