Dodaj do ulubionych

Nowe Miasto w Krakowie

IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 01:31
jak Wam się to widzi?
www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=pks
www.krakowskieinwestycje.boo.pl/forum/viewtopic.php?t=53
Obserwuj wątek
    • Gość: ?:PO Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 01:34
      www.komunikacja.krakow.pl/inwestycje/kck/index.php?id=003
    • Gość: faRal Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 21.05.05, 14:43
      wiesz co akurat zywotnie tym jestem zainteresowany bo to przeciez "moje" miasto...chciałbym zeby tu wkoncu było jak w europie a nie w jakims bantustanie tylko jak sie patrzy na inwestycje połączona z tym nowym miastem a mowie tu o tramwaju to nozy sie w kieszeni otwiera.pozyjemy zobaczymy.zastanawiam sie tylko gdzie jest kres wytrzymalosci krakowian na kolejne galerie i jak sklepikarze na tym zarabiaja....chyba tylko turysci ciagna biznes bo przeciez nie mieszkancy
    • Gość: marek99 Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:16
      > jak Wam się to widzi?
      > www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=pks

Przecież Nowe Miasto to nie tylko PKS. W skład NM wchodzi:

* PKS: www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=pks

* Mogilskie:
      www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=mogilskie

* Galeria Krakowska:
      www.krakowskieinwestycje.boo.pl/inne/pokaz.php?inwestycja=krakowska

* szybki tramwaj:
      www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=kst2

i jakaś hala pod dworcem PKP (ale nie wiem o co chodzi dokładnie)
    • Gość: Marek99 Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:27
      No i jeszcze

* remont skrzyżowania Lubicz-Westerplatte
      * budowa torów tramwaju do ul.Warszawskiej

Także nie jest źle. :D
      • Gość: ? P. Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 01:00
        mi nie chodziło co powstaje tylko jak oceniacie ten projekt.
        Mioim zdaniem straszna kicha - na poziomie lat 70-tych te "pawilony".
        • Gość: H Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:59
          Faktycznie - dziadoski modernizm - tylko wykonawstwo pewnie będzie lepsze niż w
          70tych.
          Nie bardzo orientuję się, gdzie to ma być, ale jeśli gdzieś w pobliżu dworca
          PKP, to może niezbyt dobrze wpłynąc na otoczenie - co z tego, ze nowoczesne - w
          mieście takim jak Kraków architektura powinna być na najwyższym możliwym
          poziomie i możliwie maksymalnie skomponowana z zabytkowym otoczeniem. Czy nie
          lepiej byłoby przekształcić wnętrza tych wszytskich, tak zapuszczonych teraz
          kamienic dookoła dworca, z zachowaniem fasad i odnowić to wszystko?
          Jak na razie mam wrazenie, że Kraków nie ma szczęścia do nowoczesnej
          architektury. O ile Manghha jest jeszcze całkiem strawna, to Sheraton
          absolutnie nie...
          Pozdrawiam!
        • Gość: marek99 Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:52
          Powiem tak:

* Dworzec PKS bardzo mi się podoba. Lubię tę barwę elewacji (piaskowiec?),
          ładnie komponuje się z czarnymi szybami i innymi ciemnymi ozdobnikami. Wg. pod
          względem funkcjonalnym dworzec jest bardzo dobrze zrobiony (no, jak dokończą
          urywającą się drogę :>)

* Galeria Krakowska - nie wiem dokładnie jak to będzie wyglądało na zewnątrz
          (rendery nie oddają stanu faktycznego). W środku będzie to zwykła galeria
          handlowa, więc nic szczególnego. Niemniej lepsze to niż ten jarmark, który tam
          był zanim zaczęto budowę.
          • skun2 Re: Nowe Miasto w Krakowie 24.05.05, 21:17
            ten projekt "czekał" już na realizację z 10 lat - nic dziwnego, że się
            zestarzał i na dzień dzisiejszy jest to kicha.
            Tereny są najlepsze z możliwych okolice dworca PKP, prZedłużona ulica, zrównana
            z ziemią dotychczasowa zabudowa, obszar porówenywalny do Starego Miasta, na
            takim terenie zapewne multum chętnych wybudowałoby perły architektury
            eksponowane później w albumach i katalogach, ale niestety zamiast tego powstaje
            to co powstaje, finansowane m.in. przez PKS...

No i zgadzam się z tym co powiedział kolega nieco wcześniej - Kraków zasługuje
            na architekturę najwyższych lotów, a nie modernizm z lat 70-tych w stylu
            katowickiego rynku....
            • skun2 Re: Nowe Miasto w Krakowie 24.05.05, 21:48
              errata: "obszar porównywalny do Starego Miasta" - a dokładnie jego rozmiary:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka