Gość: ?:PO IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 01:31 jak Wam się to widzi? www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=pks www.krakowskieinwestycje.boo.pl/forum/viewtopic.php?t=53 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ?:PO Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 01:34 www.komunikacja.krakow.pl/inwestycje/kck/index.php?id=003 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faRal Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 21.05.05, 14:43 wiesz co akurat zywotnie tym jestem zainteresowany bo to przeciez "moje" miasto...chciałbym zeby tu wkoncu było jak w europie a nie w jakims bantustanie tylko jak sie patrzy na inwestycje połączona z tym nowym miastem a mowie tu o tramwaju to nozy sie w kieszeni otwiera.pozyjemy zobaczymy.zastanawiam sie tylko gdzie jest kres wytrzymalosci krakowian na kolejne galerie i jak sklepikarze na tym zarabiaja....chyba tylko turysci ciagna biznes bo przeciez nie mieszkancy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek99 Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:16 > jak Wam się to widzi? > www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=pks Przecież Nowe Miasto to nie tylko PKS. W skład NM wchodzi: * PKS: www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=pks * Mogilskie: www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=mogilskie * Galeria Krakowska: www.krakowskieinwestycje.boo.pl/inne/pokaz.php?inwestycja=krakowska * szybki tramwaj: www.krakowskieinwestycje.boo.pl/komunikacja/pokaz.php?inwestycja=kst2 i jakaś hala pod dworcem PKP (ale nie wiem o co chodzi dokładnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek99 Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:27 No i jeszcze * remont skrzyżowania Lubicz-Westerplatte * budowa torów tramwaju do ul.Warszawskiej Także nie jest źle. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? P. Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 01:00 mi nie chodziło co powstaje tylko jak oceniacie ten projekt. Mioim zdaniem straszna kicha - na poziomie lat 70-tych te "pawilony". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:59 Faktycznie - dziadoski modernizm - tylko wykonawstwo pewnie będzie lepsze niż w 70tych. Nie bardzo orientuję się, gdzie to ma być, ale jeśli gdzieś w pobliżu dworca PKP, to może niezbyt dobrze wpłynąc na otoczenie - co z tego, ze nowoczesne - w mieście takim jak Kraków architektura powinna być na najwyższym możliwym poziomie i możliwie maksymalnie skomponowana z zabytkowym otoczeniem. Czy nie lepiej byłoby przekształcić wnętrza tych wszytskich, tak zapuszczonych teraz kamienic dookoła dworca, z zachowaniem fasad i odnowić to wszystko? Jak na razie mam wrazenie, że Kraków nie ma szczęścia do nowoczesnej architektury. O ile Manghha jest jeszcze całkiem strawna, to Sheraton absolutnie nie... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek99 Re: Nowe Miasto w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:52 Powiem tak: * Dworzec PKS bardzo mi się podoba. Lubię tę barwę elewacji (piaskowiec?), ładnie komponuje się z czarnymi szybami i innymi ciemnymi ozdobnikami. Wg. pod względem funkcjonalnym dworzec jest bardzo dobrze zrobiony (no, jak dokończą urywającą się drogę :>) * Galeria Krakowska - nie wiem dokładnie jak to będzie wyglądało na zewnątrz (rendery nie oddają stanu faktycznego). W środku będzie to zwykła galeria handlowa, więc nic szczególnego. Niemniej lepsze to niż ten jarmark, który tam był zanim zaczęto budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Nowe Miasto w Krakowie 24.05.05, 21:17 ten projekt "czekał" już na realizację z 10 lat - nic dziwnego, że się zestarzał i na dzień dzisiejszy jest to kicha. Tereny są najlepsze z możliwych okolice dworca PKP, prZedłużona ulica, zrównana z ziemią dotychczasowa zabudowa, obszar porówenywalny do Starego Miasta, na takim terenie zapewne multum chętnych wybudowałoby perły architektury eksponowane później w albumach i katalogach, ale niestety zamiast tego powstaje to co powstaje, finansowane m.in. przez PKS... No i zgadzam się z tym co powiedział kolega nieco wcześniej - Kraków zasługuje na architekturę najwyższych lotów, a nie modernizm z lat 70-tych w stylu katowickiego rynku.... Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Nowe Miasto w Krakowie 24.05.05, 21:48 errata: "obszar porównywalny do Starego Miasta" - a dokładnie jego rozmiary:) Odpowiedz Link Zgłoś