marcel100 26.12.05, 19:05 jestem z Warszawy . czy znaccie jakieś ciekawe obiekty w odległosci do 100 km Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
longmannn Re: zamki na mazowszu 26.12.05, 21:32 Nie znamy i zdecydowanie wolimy te koło Wrocławia ;))) Ale są tacy którzy znają, doceniają i bardzo lubią : www.zamki-mazowsza.turystyka.net/ Może coś znajdziesz tam dla siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamao Re: zamki na mazowszu 09.01.06, 14:37 A może Pułtusk? - to jakieś 80km od Wawy, a zamek jest cudny, mozna w nim nocować (tak a propos, polecam też zahaczyć o Serock - przepiekne małe misteczko z cudnym rynkiem)Polecam gorąco Poza tym Ciechanów, Płock , Szydłowiec Jesli chcesz pozwiedzać ruiny to polecam Czersk, Liw Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: zamki na mazowszu 11.01.06, 11:21 Jak juz jestesmy przy Serocku, to warto zwrocic uwage na grodzisko kolo kosciola. Oprocz pozostalosci po 2 grodach sa tam jakies pozostalosci murowane - ponoc po kosciele/kaplicy, ale obiekt byl tez uzytkowany w XVII w. - wiecej na razie nie wiem na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
czerniakowianka Re: zamki na mazowszu 11.01.06, 16:57 Najbardziej polecam przepiękny zamek w Oporowie (na południe od Płocka). Poza tym Liw, Czersk, Płock, Pułtusk :) Odpowiedz Link Zgłoś
adasha5 Re: zamki na mazowszu 12.01.06, 17:09 polecam w gminie Zakroczym; dwór Trębki Nowe , www.jaworowydwor.pl , Smoszewo n/Wisłą,,, Niwikla k/ Plońska-tylko 2 są takie dwory w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel_lancucki Re: zamki na mazowszu 20.01.06, 10:55 jak juz Liw to mozna też zajrzeć do Broka (-u) gdzie jest ruina wieży z pałacu obronnego Odpowiedz Link Zgłoś
agroczersk Re: zamki na mazowszu 12.01.06, 14:30 Polecam Czersk tylko 35km od Wawy. Będąc w Czersku proponuję zejść nad jezioro, stamtąd jest świetny widok na zamek na skarpie. Szczególnie ciekawie wygląda o zachodzie słonca. Odpowiedz Link Zgłoś
adasha5 Re: zamki na mazowszu 12.01.06, 17:01 marcel100 napisał: > jestem z Warszawy . czy znaccie jakieś ciekawe obiekty w odległosci do 100 km Polecam Smoszewo n/Wisłą, Jaworowy Dwór w Trębkach Nowych - www.jaworowydwor.pl , gmina Zakroczym -trasa gdańska,Dalanówek k/Płońska. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: zamki na mazowszu 13.01.06, 19:48 to może jeszcze ruiny w sochaczewie, ale tam niewiele zostało, kościół obronny w brochowie, niedlaeko, póżniej czerwińsk Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-1979 Re: zamki na mazowszu 13.01.06, 22:03 A ja proponuję odwiedzić Płock:) Znajduje sie tu Zamek Książąt Mazowieckich z XIII wieku. Ale nie tylko on jest wart zwiedzenia, ot chociażby najstarsza szkoła w Polsce - LO im. St. Małachowskiego i katedra która, jak mi się wydaje, jest większa od tej w Krakowie... Samą w sobie atrakcją jest wprost unikalne położenie Płocka - jest to wysoka skarpa wiślana, która z pewnością ucieszy oko niejednego turysty (szczególnie urzekająca wieczorem:) Odpowiedz Link Zgłoś