Dodaj do ulubionych

Bobolice- ruszy renowacja

10.02.06, 15:10
Dzisiaj się dowiedziałem, że 29 grudnia 2005 właściciel zamku Bobolice otrzymał ostateczne potwierdzenie prawomocnej zgody na rekonstrukcję.
Z tego co wiem, na wiosnę prace restauracyjne mają ruszyć pełną parą.
Bobolice na Jurze Krakowsko- Częstochowskiej są- według słów właściciela- jedynym w Polsce rekonstruowanym zamkiem królewskim. Całkowicie zrekonstruowaną budowlę będzie można podziwiać za lat piętnaście (jak porzucę obecny tryb życia, to dożyję...), teraz odbudowano bramę wjazdową, część murów i bodajże kordegardę. Nieźle, jak na pięć lat robót:)
Obserwuj wątek
    • no.morro Re: Bobolice- ruszy renowacja 11.02.06, 00:17
      To nie będzie rekonstrukcja tylko jakaś fantazyjna budowla. Nie ma danych,
      które wskazywałyby jak ten zamek wyglądał.
      • folkatka Re: Bobolice- ruszy renowacja 12.02.06, 10:36

Jak ktos ma kasę, to może wszystko. Nawet zniszczyć zabytek pod pozorem, pożal
        sie Boże, "renowacji"
    • konrad.ludwik02 Re: "kopulos" - skąd ten Twój entuzjazm? 26.03.06, 20:11
      "Bobolice" - jedno z piękniejszych Orlich Gniazd, ma zostać tak zniszczone,
      jak "Morsko" przez Czeczotta lub "Ogrodzieniec" przez Kozłowskiego, który
      bestyja, postawił se tam pod nim willę? A ja się pytam: gdzie ochrona zabytków,
      konserwator wojewódzki, ochrona ojczystego krajobrazu etc.? To już teraz
      wszystko w Polsce wolno, jak tylko się ma pieniądze?
      • kopulos Re: "kopulos" - skąd ten Twój entuzjazm? 28.03.06, 13:29
        A gdzie jest powiedziane, że to entuzjazm? To tylko informacja- może z ironicznym uśmieszkiem.
        Ale skoro wywołałeś mnie do tablicy, to mówię- prace na Bobolicach są katastrofą. Spartolone po całości, bez poszanowania jakichkolwiek zasad. Naukowcy milczą, dając tym samym przyzwolenie na dalszą samowolkę i panoszenie się właścicieli. I to jest najbardziej bolesne. Tym bardziej, że możliwości obejrzenia ruin de facto już nie ma- plac budowy, w jaki zmieniło się bobolickie wzgórze zamkowe, otoczone jest murem i zamknięte bramą.
        Co najgorsze- to samo chcą zrobić z sąsiednim Mirowem. Bezmyślni dotychczasowi właściciele- wspólnota gruntowa- chcą się pozbyć zamku (z niewiedzy? głupoty? pazerności?) i najbliższej okolicy w zasadzie za psi pieniądz (400 tysięcy złotych!) i oddać je w ręce majętnego Senatora, który u podnóża jednego z najpiękniejszych miejsc na Jurze zbuduje hotel.
        Wszyscy zainteresowani- podjedźcie do Bobolic, później do Mirowa- czy naprawdę historia z dowolną rekonstrukcją bajkowych wręcz ruin ma się powtórzyć?
        • jutan Re: "kopulos" - skąd ten Twój entuzjazm? 09.04.06, 23:55
          Ej, kopulos. Bardzo to smutne, a nawet żałosne te Twoje uwagi o renowacji czy
          też odbudowie piastowskich zamków w Bobolicach i Mirowie. Uważam, że dobrze się
          stało, że pojawił się człowiek który postanowił tym kupom kamieni nadać realny
          kształt średniowiecznych zamków. Takie inicjatywy wymagają naszego wsparcia
          zarówno materialnego jak i moralnego.

Pozdrawiam
          • pusiel Re: "kopulos" - skąd ten Twój entuzjazm? 10.04.06, 15:56
            Prawda chyba leży po środku. Odbudowa tak ale wg. jakiś zasad i konsultacji o
            pierwotnym wyglądzie... lecz skoro ma to tylko przypominać "zamek" bo z tego co
            tu wyczytałem, to tak to właśnie zrozumiałem, to raczej nie jest dobrze bo co
            to za frajda taki obiekt później odwiedzić...
            To o Bobolicach.
            Jeżeli chodzi o sąsiedni Mirów,hmm... to ja generalnie jestem z tym aby jednak
            ruinami ktos się opiekował, niestety zawsze bedzie wiazało się z kosztem za
            wstęp ale cóż... Świetnym przykładem są Świny, nawet papiery są zbierane :-)
            aczkolwiek pozostaje niebezpieczeństwo ograniczenia dostępu...
            Serdecznie pozdrawiam,
            • jutan Re: "kopulos" - skąd ten Twój entuzjazm? 11.04.06, 19:58
              Witam !
              Mając dzisiaj nieco więcej czasu, chciałbym dokładniej wyrazić swój pogląd o
              odbudowie zamku w Bobolicach. Mieszkając od nich w odległości 15 km bywam w ich
              okolicy bardzo często. Był i jest nadal, to mój ulubiony kierunek wypraw
              rowerowych. Od około trzydziestu lat obserwuję jak los, czas i ludzie okrutnie
              traktowali te dostojne ruiny. Wielokrotnie wytężałem wyobraźnie, aby zobaczyć
              zamki w czasach ich chwały i wielkości. Obecnie zamek powoli powstaje i już nie
              trzeba trudzić wyobraźni, aby zobaczyć jak wyglądał. Rozumiem, że to trudne
              zadanie i nie lada wyzwanie, aby podołać wszystkim trudom. Jedynie pasjonat i
              człowiek o prawym charakterze, angażując własne srodki jest wstanie wskrzesić
              do życia zapomniane przez wiele lat ruiny. Nad odbudową zamku czuwa wielu
              specjalistów z dziedziny historii, archeologii, konserwator zabytków itd.
              Wszystkiego mozna sie dowiedzieć z tablicy informacyjnej jak również zobaczyć
              kształt odbudowanego zamku. Widząc z jakim pietyzmem są odtwarzane wszystkie
              detale i elementy zamku jestem spokojny o końcowy kształt. Myślę, że powinniśmy
              wyrażać słowa uznania i zachęty, aby zamiar odbudowy zamku nie przepadł w morzu
              zawiści i niechęci ze strony wielu ludzi.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka