Dodaj do ulubionych

Karpacz i Szklarska Poręba - jak to połączyć?!

IP: *.wro.vectranet.pl 15.07.07, 01:55
Kochani, mam prośbę do tych co wiedzą.
Muszę zaplanować krótką wizytę w Karkonoszach dla moich zagranicznych gości, z
dojazdem z Wrocławia. Czasu mamy b. niewiele - tylko 2 weekendowe dni (1
nocleg), co gorsze - w grę wchodzi tylko transport publiczny.
Problem tkwi w wyborze. Obydwa miejsca są tak bogate w atrakcje, że wypełniają
turystom tygodniowe pobyty, a ja chciałabym pokazać jakie to uroki oferuje
nasza polska przyroda i po prostu "zanęcić" na przyszłość.
A gdyby wybrać najważniejsze/najładniejsze/najłatwiejsze punkty w Szklarskiej
i w Karpaczu - czy to da się zebrać w jakąś sensowną trasę? Gdzie nocować?
Podpowiedzcie coś... :)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Karpacz i Szklarska Poręba - jak to połączyć? 15.07.07, 10:38
      Zarezerwuj nocleg w schronisku Odrodzenie. Pierwszego dnia wybierzecie się z
      Karpacza na Śnieżkę (na początku podjedziecie wyciągiem), potem wycieczka
      czerwonym szlakiem w kierunku zachodnim. Przenocujecie w Odrodzeniu, następnego
      dalej czerwonym szlakiem, przynajmniej na Szrenicę, skąd można zjechać do
      Szklarskiej Poręby. Można też zejść.
      Trzeba mieć ze sobą porządną mapę, np. KARKONOSZE Mapa Topograficzno-Turystyczna
      1:25000, wyd. "CZASOPISMA WOJSKOWE", Warszawa. A co zobaczyć w Szklarskiej
      Porębie i Karpaczu, przeczytasz sobie właśnie na tej mapie w informatorze
      krajoznawczym.
      Oczywiście to wszystko może być, jeżeli potraficie chodzić i macie turystyczne
      obuwie. Ale warto.
      • Gość: dziecko.betonu Re: Karpacz i Szklarska Poręba - jak to połączyć? IP: *.wro.vectranet.pl 15.07.07, 14:34
        Dziękuję bardzo horpyno4 za propozycję, za wskazanie mapy również :) To ciekawy
        pomysł, a mam nadzieję, że skala trudności tej trasy nie przekroczy naszych
        możliwości. O której trzeba wystartować ze Śnieżki, żeby nie brnąć w ciemnościach?

Jak jest mało czasu do dyspozycji, wybiera się najatrakcyjniejsze miejsca.
        Reszta - jakieś małe muzea, stoiska z pamiątkami, miasteczka westernowe czy
        zjazdy rynnami to takie "wypełniacze turnusów". Dlatego chciałabym dowiedzieć
        się, co wywarło na Was największe wrażenie w tych dwóch miejscach, co
        szczególnie mocno pamięta się po powrocie...
        • horpyna4 Re: Karpacz i Szklarska Poręba - jak to połączyć? 15.07.07, 15:49
          To dość łatwa trasa, przecież największe różnice wysokości pokonujesz wyciągiem.
          A widoki masz takie, że niech się schowają te miejscowości na dole ze swoimi
          "atrakcjami".
          • Gość: dziecko.betonu Re: Karpacz i Szklarska Poręba - jak to połączyć? IP: *.wro.vectranet.pl 15.07.07, 23:35
            Święta racja :) Dziękuję!
            • zakrzas Re: Karpacz i Szklarska Poręba - jak to połączyć? 16.07.07, 07:48
              Ja jednak odradzałbym schronisko Odrodzenie. Otoczenia niewątpliwie piękne i
              propozycje wycieczek też ale poniewaz będziesz korzystac z publicznego
              transportu to lepiej nocowac w Krapaczu albo w Szklarskiej.
              Moja propozycja:
              Zanleźć nocleg w Szklarskiej (przyjazd w piątek wieczorem), sprawdzić
              połączenia PKS do Karpacza - chyba ok. 9 rano jest autobus. Jeżeli jest
              jeszcze w miarę wczesna godzina ożna podjechać/podejść do wodospadu Szklarki.
              Sobota rano przejazd PKS-em do Karpacza Biały Jar (tu sprawdzić autobus
              powrotny. Wjazd kolejką na Kopę i podejście na Śnieżkę, następnie przejście
              grbietem i zejscie do schroniska Samotnia. dalej Świątynia Wang i powrót do
              Karpacza skąd PKS do Szklarskiej. Gdyby były problemy z autobusami
              bezpośrednimi można sie ratowac połączeniami przez Jelenią Górę.
              Drugiego dnia wjazd na Szrenicę, spacer do Kotłów Śnieżnych, zejście za kotłami
              i przejscie dołem Kotłów. Dojście do schroniska pod Łabskim Szczytem i stąd
              zejście do Szklarskiej. Jeżeli kondycja pozwala wjazd można zastąpić wejściem
              przez Halę Szrenicką. Wtedy jeszcze można zwiedzic wodospad Kamieńczyka.
              • dar54 Karpacz 16.07.07, 12:19
                Polecam Sadybę w Karpaczu - wspaniałe warunki pobytu
                napisz do mnie : Dariusz.Lewicki@elopole.bot.pl a podam Ci wiele szczegółów.
                Najbliżej do wyciągu na M. Kopę, Taras Sadybowy, wspaniała obsługa, wspaniałe
                jedzenie i atmosfera. Realizowałem tam baze rajdową z zabawą - mam fotki i
                wiele informacji.
                Polecam
                • Gość: m88 Re: Karpacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 22:11
                  w karpaczu warto odwidzic muzeum sportu i tor saneczkowy kolorowa (emocje
                  gwarantowane:]) - o ile czas pozwala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka