Gość: aka IP: *.we.client2.attbi.com 15.08.03, 18:02 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 15.08.03, 21:09 Powiązki w Warszawie, Rakowicki w Krakowie, pomnik Nieznanego Żołnieża i wiele wiele innych pomników pomordowanych np. w stoczku łukowskim lub Grunwaldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czostor Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? 15.08.03, 22:50 Peksowy Brzyzek w Zakopanem. Wbrew pozorom bardzo ciekawe cmentarze mozna tez spotkać w malych miejscowosciach. Ile ludzi na przykład wie, że cmentarz w Pińczowie jest starszy od Powązek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 23:42 Zobacz tez cmentarz mongolski przy Powazkach i pozostalosci cmentarza zydowskiego w kazimierzu nad Wisla. Piekna jest tez stara cesc cmentarza prawoslawnego przy warszawskiej cerkwi na Woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maarteczkaa Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 00:33 te w kazimierzy nad wisła sa naprwde piekne, jesli to dobre okreslenie, zaniedbane sciezaki, stare drewniane krzyze,anioly bezskrzydeł, mozna zrobic ciekawe zdjecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? IP: *.we.client2.attbi.com 15.08.03, 23:55 a czy mozna dostac bardziej konkretne informacje ? Cmentarze ciekawe ze wzgledu na to, kto tam jest pochowany - nie musi byc to osoba ogolnie znana ( np. "cmentarz powieszonego kowala" lub cos w tym stylu),lub ze wzgledu na niezwykly nagrobek. Czy sa jakies niezwykle nagrobki na Powazkach , groby z ktorymi zwiazane sa jakies ciekawe historie? Jakies niezwykle sarkofagi czy trumny z zakonnikiem za szybka z bursztynu? Bardzo prosze o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luk Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.03, 20:01 Cmentarz tatarski (Mizar) w Lebiedziewie na Podlasiu południowym. (Okolice Białej Podlaskiej). Pytaliśmy o droge do niego dwóch chłopaków z pomarańczowego "malucha". Oboje skośnoocy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Mi Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? IP: *.acn.waw.pl 19.08.03, 22:54 Wielkie dzieki Luk za ta informacje!!!! Rodzina mojej babci pochodzi z podlasia...a my z mama podejrzewamy, ze mamy we krwi, troche krwi tatarskiej... w przyszlym roku na 100% tam bede...jade szukac mojej dlaszej rodziny :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nilf chcesz zobaczyc mumie? Jedz do Wadowic IP: 130.219.90.* 17.08.03, 03:46 W ktoryms z kosciolow jest tam zmumifikowane cialo konfederata barskiego. Bardzo dobrze sie zachowal, Gość portalu: aka napisał(a): > a czy mozna dostac bardziej konkretne informacje ? Cmentarze ciekawe ze > wzgledu na to, kto tam jest pochowany - nie musi byc to osoba ogolnie znana ( > np. "cmentarz powieszonego kowala" lub cos w tym stylu),lub ze wzgledu na > niezwykly nagrobek. Czy sa jakies niezwykle nagrobki na Powazkach , groby z > ktorymi zwiazane sa jakies ciekawe historie? Jakies niezwykle sarkofagi czy > trumny z zakonnikiem za szybka z bursztynu? Bardzo prosze o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessa Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? IP: *.cs.bialystok.pl 17.08.03, 09:42 Bardzo stary i piekny jest cmentarz w Wasilkowie kolo Bialegostoku. Jest tam mnostwo pomnikow, figur itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaćwing Suwałki IP: *.acn.pl 17.08.03, 14:02 5- ponadstuletnich cmentarzy obok siebie -katolicki, ewangelicki, prawosławny, żydowski i pozostałości muzułmańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Grobowce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.03, 15:56 Grobowiec w Rapie w kszałcie piramidy(niedaleko puszczy Rominickiej) , w otwartych trumnach są widoczne szkielety , bez czaszek. Ogromny grobowiec w kształcie piramidy w Krynicy niedaleko Krupe(koło Roztocza).Trumny są umieszczone w suficie kaplicy(zdewastowanej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Mi Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? IP: *.acn.waw.pl 19.08.03, 22:56 Polecam miejscowosc Brok nad Bugiem. Na cmentarzu katolickim jest piekny grob: Michaliny z Ostaszewskich Trzcinskiejzm. 1870r. i polecam piekny cmentarz zydowski, b. zdemolowany i zniszczony. Aby go znalesc proponuje kupic w kiosku z 1 zl, maly przewodnik... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: najciekawsze cmentarze/groby w Polsce ? IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.30.* 20.08.03, 11:45 Bardzo ciekawy jest cmentarzysko koni w Kliczkowie koło Bolesławca. Jest to jedyny taki cmentarz w Europie z pięknie zachowanymi końskimi nagrobkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luk Mala Mi IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 20:15 A z jakiej miejscowości ? Bo ja też mam korzenie z Podlasia. Czy możesz podać nazwę wsi z której pochodzi twoja babcia ? Odpowiedz Link Zgłoś