Dodaj do ulubionych

Plan styczniowy - Amsterdam

15.11.12, 09:07

Witam serdecznie,

Plan mam taki: We wtorek noworoczny rano, zabieram meza, z kacem lub bez,
na Okecie i wsiadamy do samolotu KLM - destynacja Amsterdam. Bilety
wczoraj kupilam ( 624 PLN od osoby). Bedziemy tam do niedzieli.
Hotel tez zarezerwowalam na Kattengat. W Amsterdamie bylam dwa razy
tylko na lotnisku. Bedzie wiec to dla nas pierwszy aktywny kontakt z miastem.
Ogolne atrakcje przewodnikowe znam i przed wylotem jeszcze wiedze poglebie.

Byc moze ktos z czytajacych zna dobrze Amsterdam i mialby ochote doradzic
cos poza przetartymi atrakcjami turystycznymi. Na przyklad dobra romantyczna
restauracje z lokalna kuchnia (bedziemy celebrowali nasza czwarta rocznice).
Ale to tajemnica:) Maz o niczym nie wie. Moze jakis klimatyczny nocny lokal?
Wierze, ze ewentualna wypozyczalnie lyzew znajdziemy sami:) Moze dzienny
wypad poza Amsterdam? Cos co moze uatrakcyjnic nasz pobyt w miescie.

Za praktyczne sugestie bede wdzieczna

Pozdrawiam - anka (ruda)
Obserwuj wątek
    • mrsjo2000 Re: Plan styczniowy - Amsterdam 16.11.12, 16:32
      Duzo jest takich miejsc w Amsterdamie godnych polecenia.
      Jesli szukasz dobrej restauracj gdzie mozna smacznie zjesc, napic sie dobrego wina w dobrej atmosferze i gdzie sie nie zrujnujesz to polecam jedno z tych dwoch miejsc :
      www.eetcafevlaming.nl/
      Naprawde bardzo dobre miejsce, lepiej zarezerwowac stolik.
      • ruda.anka Re: Plan styczniowy - Amsterdam 16.11.12, 22:02

Dziekuje za sugestie.
        • 184l Re: Plan styczniowy - Amsterdam 21.11.12, 20:07
          Chyba nie powiesz mi, ze jak bedzicie w Amstredamie to ominiecie Muzeum Van Gogha, Muzeum Narodowe z licznymi obrazami Rembrandta, ze nie wyjdziecie do kawiarni gdzie wszyscy sa na chaju, ze nie podejdziecie do tego slawnego baru w srodmiesciu ( zapomnialam jak sie nazywa), gdzie przed wejsciem stoja bardzo eleganco ubrani panowie pijac na stojaco rozmaite nalewki , ze nie pojdziecie do dzielnicy Indonezyjskiej by zjesc tam krajowy smakolyk i ze wreszcie ominiecie dzielnice burdeli ( to ostatnie odradzam na serio bo niebezpiecznie)...;
          • ruda.anka Re: Plan styczniowy - Amsterdam 25.11.12, 17:10

Oczywiscie, ze napisze:) Dziekuje za sugestie. Wszystkie rozwazylam.
            Rijksmuseum mam w planie. I tylko to jedno. Nie chce wizyty w miescie
            przytlaczac licznymi muzeami. Wedrujaca ekspozycje Van Gogha widzialam
            w innym miescie. Sloneczniki obejrzalam z uwaga w Londynie.

Coffee shops sobie odpuscimy. Nie chce w kawiarni byc w zdecydowanej
            mniejszosci. Ze zrozumieniem dla potrzeb innych stymuluje sie inaczej:)
            Podobnie zrobie z okolicami Zeedjik. Z szacunkiem dla kobiet pracujacych
            nie widze w miejscu wartosci poznawczych. Nawet w ucywilizowanych
            administracyjnie burdelach.

Znam oryginalna wersje indonezyjska. Bylam w Dzakarcie. Kuchnia etniczna
            zawsze mnie jednak interesuje. Dobrze prowadzone lokalne bary rowniez.
            Twoj opis polecanego baru w srodmiesciu z dobrze ubranymi mezczyznami
            stojacymi na zewnatrz i pijacymi nalewki maloprecyzyjny.

Moze chodzilo Tobie o bar Moko lub Noa? Mam je na swojej krotkiej liscie.
            Zaniepokoilo mnie slowo "nalewka". Mam juz uksztaltowane gusty alkoholowe.
            Nie pije niczego slodkiego a nalewka traci mi manufaktura:)

Gdyby cos jeszcze przyszlo Ci do glowy - daj znac. Rozwaze.

Pozdrawiam - anka (ruda)
            • jetlag1 Re: Plan styczniowy - Amsterdam 25.11.12, 18:38
              Jedna znajstarszych I najlepszych retauracje w Ams to
              Five Flies.
              Polecam, nie jest tanio ale na taka okaz je napewno warto.
              • ruda.anka Re: Plan styczniowy - Amsterdam 25.11.12, 21:39

Dziekuje za polecenie. De Vijjf Vlieghen ma entuzjastyczne opinie i polecenia.
                Obejrzalam galerie zdjec i przestudiowalam menu. Maja mojego ukochanego
                tunczyka. Doskonala kuchnia i stylowe/historyczne wnetrze. Takiego miejsca
                szukam. Elvis i John Wayne tam jadl:) Nie ma wiec zadnego ryzyka:)

Fakt, tania nie jest i bede czula swad przypalanych kart kredytowych ale
                okolicznosci zachecaja. I mam powody to celebrowania. Do wiosny kredyt splace:)

Pozdrawiam - a (r)

• jetlag1 Re: Plan styczniowy - Amsterdam 25.11.12, 22:43
                  ruda.anka napisał(a):

Takiego miejsca
                  > szukam. Elvis i John Wayne tam jadl:) Nie ma wiec zadnego ryzyka:)

a o Jetlag' u nie wspominali? -:)
                  bylem tam dwukrotnie w latach 70 tych i we wrzesniu tego roku.
                  Gwarantuje ze bedziesz zadowolona.
                  Bon appetite!

Na Rembrant Plain cala masa fajnych clubow i knajpek znajdziesz cos co bedzie Ci odpowiadalo.

Wycieczki za miasto, Polecam Zaans Schans na wiatraki i Haar Castle,bardzo romantyczny zamek. Oba miejsca nie daleko I latwe dojazdowo

Bon voyage!
                  • ruda.anka Re: Plan styczniowy - Amsterdam 25.11.12, 23:09

Dla mnie Twoja opinia jest wystarczajaco wiarygodna:) John Wayne nie zyje
                    a z Elvisem nie moglam sie skontaktowac. Podobno ostatnio widziano Krola w
                    Kalamazoo w Burger King. Zrobie w grudniu rezerwacje w Pieciu Muchach.

Dziekuje za sugestie plenerowe. Przyjrze sie im dokladniej. Chcialabym na
                    jeden dzien wyjechac za miasto i poczuc powiew wiatrakow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka