pepsi18 08.08.06, 21:16 Witam i proszę o info , komu z was udało ICSI sie w Provicie?. Jesli tak to proszę napiszcie swoje historie bo ja juz mam łowę 5/9 ! Jestem po 7 nieudanych IUI i jednym ICSI((((( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sonia19774 Re: Komu udało sie ICSI w Provicie? 09.08.06, 09:21 witaj, w lipcu 2005 roku miałam robione po raz pierwszy ICSI w Provicie, niestety nieudane. Odpowiedz Link
azi102 Re: Komu udało sie ICSI w Provicie? 09.08.06, 09:25 dzieczyny ja zamierzam przenieść się do Provity, prosze was o inf. jakiego lekarza polecacie i czy jesteście zadowolone z tej kliniki Odpowiedz Link
kasiaaa85 Re: Do azi102 09.08.06, 09:29 Ja lecze sie w Provicie.Moim lekarzem prowadzacym jest dr.Kiecka.I wlasnie jego Ci polecam bo jest to swietny fachowiec i przesympatyczny czlowiek.Powodzenia Odpowiedz Link
katarina011 Re: Do azi102 09.08.06, 09:50 Na temat Provity mozesz poczytac tu: www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=38201&start=360 Niestety jesli chodzi o ICSI to w wiekszosci zle wiesci Odpowiedz Link
samanta25 Re: Do azi102 09.08.06, 11:17 Komuś musiało się udać ICSI, bo skąd te statystyki kliniki ???? ******** 56 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link
jola733 Re: Do azi102 09.08.06, 13:39 pewnie się komuś udało ale nie wszyscy mają dostęp do internetu albo nie wchodzą na żadne forum.ja zaś od mojego dr słyszałam że najlepsze wyniki maja jeśli chodzi o in vitro. Odpowiedz Link
samanta25 Re: statystyki 09.08.06, 14:14 Dla zainteresowanych przesyłam link do statystyk kliniki www.klinikanieplodnosci.pl/?page=statystyki ******** 56 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link
pepsi18 Re: Komu udało sie ICSI w Provicie? 09.08.06, 16:20 Własnie mnie tez to dziwi, ICSi jest bardziej dokładnym zabiegiem a mimo to chba bardziej udaje sie IN Vitro. Odpowiedz Link
katarina011 Re: Komu udało sie ICSI w Provicie? 09.08.06, 21:38 Zobaczcie statystyki innych klinik (polskich i zagranicznych). Tam wieksze sukcesy maja w ICSI jako bardziej skuteczniejsza metode. Np. w Novum juz praktycznie odchodza od klasycznego in vitro. www.novum.com.pl/statystyki.php?p=s_2005 No i sadze, ze wazniejsze sa liczby, a nie same procenty. 40% ze 100, a 40% z 1000 to niby tyle samo procent, a jaka roznica. Odpowiedz Link
katarina011 Re: Komu udało sie ICSI w Provicie? 09.08.06, 22:39 Jeszcze w kwestii uscislenia chcialam dodac, ze przewaga ICSI nad in vitro wynika z faktu, ze w przypadku ICSI kazda komorka poddawana jest recznie zaplodnieniu co zwieksza szanse na koncowa ilosc zarodkow. Odpowiedz Link
samanta25 Re: Katarina 09.08.06, 23:25 Katarina weź pod uwagę, ze ICSI przeważnie zleca się pacjentom którzy nie mają idealnego nasienia i samo ręczne zapłodnienie wcale nie gwarantuje efektu Ja nie będę tutaj wychwalać żadnej kliniki - wiem tylko jedno, każda będzie chwalić klinikę i lekarza dzięki którym się jej udało Dziwi mnie fakt, że większość osób uważa, że skoro się nie udało w klinice X to w nOvum na pewno się uda. A przecież jest masa dziewczyn (biorąc pod uwagę tylko lektrurę forum nasz-bocian) które nawet w nOvum nie zaszły w ciążę przy kolejnych próbach.......... to moje zdanie...... ******** 56 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link
katarina011 Re: Katarina 10.08.06, 00:00 samanta25 napisała: > Katarina weź pod uwagę, ze ICSI przeważnie zleca się pacjentom którzy nie mają > idealnego nasienia i samo ręczne zapłodnienie wcale nie gwarantuje efektu Oczywiscie, ze nie gwarantuje efektu, bo jeszcze nie wiadomo jak zaplodnione komorki beda sie dzielic, ale zawsze jest wieksza szansa, ze zostanie wiecej komorek, ktore WOGOLE beda mialy mozliwosc podzialu. > Ja nie będę tutaj wychwalać żadnej kliniki - wiem tylko jedno, każda będzie > chwalić klinikę i lekarza dzięki którym się jej udało I tutaj tez sie z Toba zgodze, bo to dzieki Tobie i innym dziewczynom, ktory udzielaly sie na Naszym Bocianie (watek bytomski i Provitowy) dokonalam takiego wyboru, a nie innego. Zapewne pamietasz spor jaki rozgorzal na poczatku Provitowych pogaduch. Mnie przekonaly argumenty Electry, Krecikka, Yeny i innych. > Dziwi mnie fakt, że większość osób uważa, że skoro się nie udało w klinice X to > > w nOvum na pewno się uda. A przecież jest masa dziewczyn (biorąc pod uwagę > tylko lektrurę forum nasz-bocian) które nawet w nOvum nie zaszły w ciążę przy > kolejnych próbach.......... W moim przypadku decyzja byla prosta. Ze wzgledu na finanse moglismy pozwolic sobie tylko na jedna probe. Gdyby procedura byla choc w czesci finansowana to na 100% probowalibysmy w Provicie (latwy dojazd, hormony w normie, jak sie nie uda to sprobujemy ponownie...). A tak kierowalismy sie doswiadczeniem kliniki (iloscia zabiegow) i jej skutecznoscia (mierzona w liczbach). Dodatkowo sledzilam watek novumowy, gdzie co chwila byla informacja o ciazy. To utwierdzilo mnie w przekonaniu, ze jezeli tak duzej liczbie dziewczyn sie udaje, to czemu nie mnie. Ja mialam transfer w tym samym dniu co Jomale i Syberia z Naszego Bociana. no i to by bylo moje zdanie zycze Ci trafnych wyborow i wreszcie upragnionego szczescia (bo naprawde na nie zaslugujesz) P.S Dalej i nieprzerwanie bede Ci kibicowac powodzenia Odpowiedz Link
sun32 Re: Komu udało sie ICSI w Provicie? 10.08.06, 11:26 Ja również myślę o ISCI w Provicie. Byłam już nastawiona na rozpoczęcie badań i zabieg w październiku ale teraz jak czytam Wasze wypowiedzi to nie wiem czy nie powinnam wybrać się do Novum... Ponieważ musimy wziąć kredyt nie będzie mnie stać szybko na ewentualną drugą rundę Dziewczyny które podchodziły w Novum proszę napiszcie czy jak u nas zdiagnozowano problem z nasionkami to możemy od razu przystąpić do wykonania koniecznych badań i do zabiegu czy trzeba odbębnić kilka wizyt, wysłuchać ich zdania itp..? Można zadzwonić i powiedzieć, że mamy już diagnozę i jestem zdecydowana na ISCI? Odpowiedz Link
ewula771 do sun32 10.08.06, 11:47 Umów sie na wizyte wstępną w Novum, zabierz wszystkie wyniki badań jakie masz i jeżeli faktycznie in vitro to dla was jedyna szansa to dostaniesz spis badań jakie musisz zrobić. Ja pojechałam na pierwszą wizyte i powiedziałam, że mam za sobą kilka IUI i nie chce już sie w to bawić, powiedziałam ze jestem nastawiona na ICSI i lekarka po sprawdzeniu wyników przychylila sie do mojej decyzji. Odnosnie waszych tutaj wypowiedzi to ja twierdze, że nie ma zlotego środka ani super kliniki, są tylko lepsze i gorsze które mają mniej doświadczenia(!!!) i gorszy sprzęt. Ja sama leczyłam sie w Provice ale juz po 2-3 wizycie wiedziałam, że jak zapadnie decyzja o ICSI to napewno pojade do Novum- miałam kilka mocnych argumentów by tak myśleć, tak czuć!!! Pojechałam do W-wy zrobilam ICSI i niestety nie udało sie. Mam mrozaczki więc jest jeszcze nadzieja. Z perspektywy czasu, patrząc na to chłodnym okiem powiem że nie żałuje!!! Odpowiedz Link
samanta25 Re: do sun32 10.08.06, 12:26 ewula771 napisała: > Ja sama leczyłam sie w Provice ale juz po 2-3 wizycie wiedziałam, że jak > zapadnie decyzja o ICSI to napewno pojade do Novum- miałam kilka mocnych > argumentów by tak myśleć, tak czuć!!! > Pojechałam do W-wy zrobilam ICSI i niestety nie udało sie. Mam mrozaczki więc > jest jeszcze nadzieja. Z perspektywy czasu, patrząc na to chłodnym okiem powiem że nie żałuje!!! Ewula77 trzymam kciuki za mrozaczki ))) Borykającym się z wyborem kliniki życzę trafnych decyzji )) Jeśli ktoś myśli o ICSI to wiem, że w provicie będzie wprowadzona nowa metoda IMSI. Nie wiem dokładnie od kiedy ale może Pepsi18 ma więcej info Wiem tyle, że na pewno będą lepsze efekty ale niestety co za tym idzie - za lepszą jakość trzeba więcej zapłacić ( ******** 56 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link
sun32 Do Ewuli i Samanty 10.08.06, 13:09 Ewula bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Możesz napisać o swoich argumentach za Novum? Ja jestem zadowolona z Provity chociaż po 2 IUI efektów brak. Mój mąż odebrał wyniki badań z fragmentacji DNA plemników i wyniki nie są najlepsze Dzwoniłam do dr T, powiedział że nie jest dobrze ale wynik nie dysklasyfikuje nas do ISCI i to nasza jedyna szansa. I stoję przed wyborem kliniki Tutaj mam blisko, znam już wszystkich lekarzy. Oswoiłam się z miejscem i wszystkimi a Novum mnie przeraża Samanto wiesz co to jest to IMSI? Pepsi help! Odpowiedz Link
samanta25 Re: IMSI 10.08.06, 13:34 Sun32 wiem tylko tyle, że IMSI to ulepszona technika ICSI. W provicie mieli zakupić albo już zakupili sprzęt, dzięki któremu plemniki wybierane do zapłodnienia będą oceniane w lepszy sposób (większa rozdzielczość mikroskopu czy coś w tym stylu) Może ktoś inny ma więcej informacji ??? ******** 57 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link
ewula771 Re: Do Ewuli i Samanty 10.08.06, 15:24 sun32 nie chce w jakikolwiek sposób wpływać na twoją decyzje, co do wyboru kliniki. Jeżeli masz zaufanie do lalkarzy z Provity to nie zmieniaj kliniki, no, bo, po co zmieniać coś, co wydaje ci się dobre??! Ja to zaufanie straciłam po 1 IUI a po kolejnej było już tylko gorzej. Pacjentką Provity byłam 1.5 roku i przez ten czas nie miałam zrobionych podstawowych badań typu hormony, posiew, badanie w kierunku chlamydii, toxo itp. Jak zrobiłam sobie sama na własną rękę hormony lekarz nawet na nie nie spojrzał. Kiedy powiedziałam, że mam podwyższone Fsh do 11.6 powiedział, że wynik jest jak najbardziej poprawny. A moje IUI w Provicie ??? Hmm....... podczas 2 IUI byłam 2 razy na usg u dr.Kiecki . Lekarz stwierdził, że nie mam szans na podejście w tym cyklu do IUI, ponieważ pęcherzyki (dwa) bardzo wolno rosły, ale prosiłbym skonsultowała to z dr. który mnie prowadzi. Następnego dnia poszłam na wizytę i ku mojemu zaskoczeniu po usg lekarz zapytał się czy jestem z mężem, bo robimy zabieg?!! Pomyślałam jaki zabieg, spojrzałam na karte na której pisał że są 3 pęcherzyki po 21 i 20mm. Skąd 3 i skąd takie duże skoro dzień wcześniej miały w granicach 16mm??? Tego chyba nikt nie wie. Dodam tylko, że nie byłam wtedy stymulowana. Pojechałam do Novum i dostałam spis badań potrzebnych do ICSI. Zaczęłam je zbierać i ..........okazało się, że nie dość, że mam bakterie to jeszcze mam chlamydie!!!! Zastanawiam sie, dlaczego w Provicie nie robią przed IUI posiewu, wymazu na chlamydie? Dlaczego tym lekarzom się tak spieszy do tych zabiegów? To, co jest podstawą w innych renomowanych klinikach w Provicie nie jest. Po tym wszystkim zapytałam się paru lekarzy czy moje IUI miały chodź trochę szans na powodzenie skoro miałam chlamydie i bakterie? Usłyszałam, że nie, nie było szans a gdybym jakimś cudem zaszła w ciąże to chlamydia mogłaby spowodować poronienie Nie wiem, jakie są procedury przygotowań do in vitro w Provicie, bo w Novum trzeba trochę tych badań zrobić, nie ma nic na już! Wkleję ci liste potrzebnych badań i może dziewczyny z Provity, które robiły tam in vitro wypowiedzą się na ten temat. Badań jest sporo. Oto lisa 1.Określenie grupy krwi 2. Hormony 1-3dc Fsh, LH, Testosteron 11-12dc E2, PRL, PRL po MCP 20-22dc Prog. PRL dowolny dzień cyklu TSH, Ft3, Ft4 3. Cytologia 4. Stopień czystości pochwy 5. Posiew z kanału szyjki 6. Badanie w kierunku chlamydii (wymaz) 7. badanie nasienia+posiew+Mar test 8. Badanie cytogenetyczne (oboje) 9. HIV (oboje) 10. HBs (oboje) 11. WR (oboje) 12. HCV (oboje) 13. anty HBs (oboje) 14. Test Friberga Konsultacja internistyczna po wykonaniu badan 1 morfoligia 2 APTT 3 PT 4 poziom białka w surowicy 5 mocz-badanie ogólne 6 Transaminazy ASPAT+ALAT 7 Glukoza 8 usg sutków 9 EKG Przeciwciała w kierunku rózyczki Przeciwciała w kierunku toxo. CMV IgG i IgM Jeszcze raz na sam koniec chce podkreślić że szanuje wszystkie pacjentki Provity i nie mam zamiaru nikogo przekonywać do Novum. Każdy szuka swojego szcześcia tam gdzie chce. Czytam codziennie Provitowe Pogaduchy ( jestem już chyba uzależniona ) i ciesze sie z każdej ciaży uzyskanej przez tamtejszych lekarzy Odpowiedz Link
sun32 Ewula dziękuję :) 10.08.06, 16:06 Dziękuję Ci bardzo za opinię i spis badań. Faktycznie jest tego trochę. Mnie wczoraj dr T powiedział abym zrobiła teraz posiewy u dr Kozak. Wspomniał że potrzebne będzie też HIV i coś jeszcze ale o tym porozmawiamy już na wizycie we wrześniu. Jeśli badania byłby w porządku w październiku podeszliśmy do zabiegu. Kiedyś przy okazji zapytałam dr G o potrzebne badania to wymienił mi może 4... Tak więc widząc Twoją listę jestem trochę w szoku. Pewnie coś mój doktorek dorzuciłby we wrześniu ale z pewnością nie uzbiera sie lista 25 badań! Mnie w Provicie nie podoba się, że dr G ma ZAWSZE inne wyższe ceny za usg niż pozostali lekarze. Ile razy miałam usg to u niego zawsze płacę więcej. Ostatnio jak monitorowałam cykl przed IUI skasował mnie i za wizytę i usg. Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło. Wyszłam mocno wkurzona Przemyślę to wszystko z mężem i podejmiemy jakąś decyzję. Chciałabym aby napisały coś dziewczyny które podchodziły w Provicie bądź w innych klinikach... Czy zestaw badań w Novum to standard...? Odpowiedz Link
pepsi18 Re do sun 10.08.06, 17:20 Witaj, ja robiłam 7 IUI w Provicie , bez powodzenia .Sama nie wiem czemu az tyle???????? Potem jedno ICSI tez nie wyszło.Nie robiłam do ICSI zadnych badan oprocz posiewu. Leczyłam sie równiez w Novum moje kochaneale tam owszem badan tysiace , ale co - wizyta 00.30 !!!!!!!!!!!!!! Dr Zamora nie widział kto przed nim siedzi a co dopiero miał cokolwiek stwierdzic! Zraziłam sie strasznie do Novum . IUI miałam tam 2 , robił mi lekarz , który był pod rekoa nie prowadzacy.traktowano nas jak przedmiot- z reki do reki. Teraz w Provicie ma byc nowa maszyna.jestem cały czas w kontakcie z Mariuszem bo czekam na ten zabieg. całusy Odpowiedz Link
ewula771 do pepsi 10.08.06, 17:56 pepsi18 napisała: Leczyłam sie równiez w Novum moje kochaneale tam owszem badan > tysiace , ale co - wizyta 00.30 !!!!!!!!!!!!!! Dr Zamora nie widział kto przed > nim siedzi a co dopiero miał cokolwiek stwierdzic! JESTEM W SZKOU TYM CO NAPISAŁAŚ. MOJA NAJPÓŻNIEJSZA WIZYTA BYŁA NA 16.30 A ZRESZTĄ PRZECIEŻ NOVUM JEST CZYNNE OD 9-21 , PO TRANSFERZE DOSTAŁAM NR>KOM DO DR LEWANDOWSKIEGO NA WYPADEK GDYBY BYŁO COŚ NIE TAK A KLINIKA BYŁA ZAMKNIETA. WIEC SKĄD TA GODZINA 0.30????? Zraziłam sie strasznie do > Novum . IUI miałam tam 2 , robił mi lekarz , który był pod rekoa nie > prowadzacy TAK CHYBA JEST W KAŻDEJ KLINICE ŻE ZABIEGI WYKONUJE LEKARZ KTÓRY MA DYŻUR BĄDZ JEST W DANEJ CHWILI W KLINICE, PRZECIEŻ INNACZEJ CI LEKARZE MUSIELIBY PRACOWAĆ PO 12-14 GODZIN. W PROVICIE TEŻ TAK JEST!!!!! Odpowiedz Link
pepsi18 Re: do ewula. 10.08.06, 20:53 Wizyte o tej godzin miałam na starym miejscu. Jezeli chodzi o wykonanie IUI to nie jest tak w kazdej. W Provicie dr przyjezdza nawet jesli ma wolne czy co kolwiek a wie ,ze jego pacjentka ma zabieg.Tak było ze mna w przypadku 7 IUI. Odpowiedz Link
samanta25 Re: Sun 10.08.06, 21:08 Sun32 ja na Twoim miejscu zapytałabym lekarza dlaczego mam więcej płacić za usg, skoro to monitoring cyklu !!!!!!!!!! Mi się zdarzyło chyba ze 2 razy zapłacić jak za wizytę zamiast za usg folik.... Obiecałam sobie, że następnym razem zwrócę uwagę lekarzowi ale tak się już nie stało Poza tym Pepsi ma rację, w Provicie lekarze przyjeżdżają na IUI czy IVF/ICSI do kliniki (przynajmniej mój) jak nawet nie ma dyżuru i to w nich cenię. ******** 57 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link
sun32 Dziewczyny ! 11.08.06, 09:33 Miałam IUI dwa razy i za każdym razem robił mi je inny lekarz Jestem w szoku, że piszecie że Wasz lekarz przyjeżdza na zabieg. Jestem pacjentką dr T a IUI robił mi dr G a potem dr K. Myślałam że to standard Nie przeszkadza mi to specjalnie, rozumiem że mają swoje życie i rodziny. Wierzę że wszyscy robią to tak samo dobrze. Jednak zdecydowanie wolałabym aby był ze mną dr T Nie wiem co mam myśleć o tym Pepsi wnioskuję, że Ciebie leczy dr K..? Znacie przyczynę niepłodności? Co dalej robisz? Ile ma kosztować ten nowy zabieg? Ewula i Samanta a Was kto leczy? Ja też obiecałam sobie, że powiem swojemu lekarzowi na wizycie o tym ile czasem płacę za usg i gdy sytuacja się powtórzy to zwrócę uwagę dr G Na Bocianie też są sygnały, że on ma 'inne' ceny Odpowiedz Link
ewula771 do sun 11.08.06, 10:16 W Provicie lecztłam sie u Grettki i tylko raz robił mi IUI a pozostałe dr.Kiecka- tak trafiło. Za usg przy monitoringu raz zdarzyło mi sie zapłacić więcej niż powinnam. Obecnie lecze sie u dr.Taszyckiej w Novum Pozdrawiam wszystkie Provitówki ) Odpowiedz Link
pepsi18 Re: do Sun 11.08.06, 10:29 tak lecze sie u dr K. Jestem baaaaaaaaardzo zadowolana chociaz jeszcze nie mam efektów tej pracy. W Provicie leczymy sie od Poczatku jej istnienia.Wczesniej ponad rok w Novum. Ten nowy zabieg ma koszt ok 65000 bez leków . Tak cos słyszałam nie wiem ile w tym prawdypozdrawiam Odpowiedz Link
samanta25 Re: do Sun i Pepsi 11.08.06, 10:37 Ja też jestem pacjentką dr K. i z tego co się orientuję to raczej tylko on robi wyjątki dla swoich pacjentek i przyjeżdża jak może w dni, w którym nie ma dyżuru Pepsi chyba za dużo o jedno zero Ci się wpisało, dziewczyny się przerażą jak przeczytają taką kwotę hi hi ******** 57 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link
pepsi18 Re; Korekta ceny:-))))))))))))))))))) 11.08.06, 13:14 Tak samanta masz racje - 6500 pomyliłam sie ! Oh , chyba za bardzo emocjonalnie podchodze do tego hihihi Odpowiedz Link
kasikk13 Re: Re; Korekta ceny:-))))))))))))))))))) 13.08.06, 16:44 Cześć Pepsi18 Mam zamiar zapisac się na pierwsza wizytę do Tomakna co ty o nim sądzisz bo widzę,zę jesteś obeznana co do Provity. Co to za nowy zabieg nie wiesz na czym będzie polegać Otworzyłam szeroko oczy jak zobaczyłam cene hihi Pozdro KASIAKK13 (13 może szczęśliwa) Odpowiedz Link
pepsi18 Re: Re; Korekta ceny:-))))))))))))))))))) 13.08.06, 17:17 witaj, ten nowy zabieg to IMSI.Róznica polega na tym,ze powiekszaja ogromnie plemnika i moga wyeliminowac wady. kosztuje tez ładnie. Co do tomanka , mysle,ze warto pojsc.Ma bardzo duzo pacjentek.Mam kolezanke ,która leczyła sie u niego i zakonczyło sie ciaza.Pewnie jest duzo takichh przypadków.Warto sprobowac Ja polecam Provite bardzo. życze powodzenia pepsi Odpowiedz Link
raviador Re: Komu udało sie ICSI w Provicie? 13.08.06, 17:20 Jak widac wieszość ludzi jednak nie jest zadowolona z Provity a statystyki jak wszystko można zmienić............ Jeszcze nie spotkałam sie z opinią lub wypowiedzia ze komuś sie udało w Provicie IUI lub ICSI lub cokolwiek innego, wiec chyba poszukam innej kliniki w której robią najpierw wszystkie potrzebne badania i dopiero podchodzą do zabiegów. Jestem z Katowic lecz wybiorę jednak Białystok bowiem oni pierwsi mieli wyniki w In Vitro i leczeniu niepłodność. I jednak na ich temat jest wiecej zadowalających wypowiedzi a i statystyki też mają duuuuuuuuuzo lepsze. Pozdrawiam i trzymam kciuki. ) Odpowiedz Link
pepsi18 Re: Komu udało sie ICSI w Provicie? 13.08.06, 17:23 Mojej kolezance udało sie pierwsze IVF w Provicie Drugiej pierwsza IUI Jednak sa i takie osoby. Odpowiedz Link
samanta25 Re: Raviador 13.08.06, 21:33 Raviador a czytałaś wątek provitowy na bocianie ??? Tam pisze wiele osób, którym się udało w Provicie Odnośnie Białegostoku to fakt może i byli pierwsi z IVF ale czy ich skuteczność jest najlepsza - do tego mam zastrzeżenia. Poza tym dlaczego mało kto ma w Białym mrozaki ???????? Jest wiele dziewczyn, które miało dużo komórek nawet ponad 20 i mało która ma mrozaki ( Wydaje mi się, że oni w ogóle się nie rozwijają jeśli chodzi o ivf/icsi ale to moje zdanie ******** 57 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link
ewula771 statystyki 14.08.06, 16:15 Obecnie w Polsce sprawa statystyk wygląda tak że klinika moze sobie wypisywać co chce i jak chce- nikt nie ma na to wpływu!!! Z tego co wiem od przyszłego roku miało to zostać zmienione ale.........własnie istnieje ale! Wszystkie kliniki są klinikami prywatnymi i nikt ich nie zmusi do tego żeby poddały sie "niezależnemu urzędowi" który miałby to kontrolować w rzetelny sposób. W Polsce zgodziły sie na to tylko 3 największe klinik a pozostałe mają to gdzieś! Tak więc wszystkie statystyki należy traktować z przymrużeniem oka a w niektórych przypadkach chyba należy zupełnie oczy zamknąć Hi hi hi Odpowiedz Link
samanta25 Re: statystyki 14.08.06, 18:20 Ewula masz rację Podpisuję się pod Twoimi słowami obiema rękami ))) W niektórych klinikach podwyższają sobie statystyki robiąc b-hcg wcześniej i zaliczają je jako ciąże, mimo że potem ciąży się nie uzyskuje Poza tym wiem też o tym, że kliniki mają wgląd to informacji, która klinika w jakie produkty się zaopatrza (igły do punkcji, wszelkiego rodzaju płyny itp.) więc mniej więcej wiedzą kto ile zabiegów wykonuje Kiedyś był robiony ranking klinik w Newsweeku i co się potem okazało - tam były dane klinik które w ogóle nie istnieją ha ha ******** 57 cykl starań czerwiec '06 ICSI - radość trwała krótko (ciąża biochemiczna) Odpowiedz Link
didi_75 Re: statystyki 15.08.06, 17:46 Bardzo ciekawa rozmowa się wywiązała ale mało w niej odpowiedzi na zadane pytanie. Ja również byłam pacjętką Provity i pewnie dalej bym nią pozostała gdyby doktor T. przyjmował codziennie. Miałam robione 4 IUI bez efektów i jak teraz patrzę na to z perspektywy czasu to odbywało się to "na pałę". Po oddaniu nasienia przez męża choćby wyniki były tragiczne i lekarz stwierdził że małe szansę to i tak zrobią Ci IUI i skasują swoje. Wedłu mnie Provita stała się obecnie tylko fabryką do trzepania pieniędzy a nie kliniką leczenia nas z niepłodności (ale to jest tylko moje zdanie). Jak trafiłam na wizytę do doktora K. lub doktora G. to bardzo olewająco podchodzili do sprawy, nawet wyników badań nie chcieli oglądać bo twierdzili, że od tego jest lekarz prowadzący (szkoda tylko że przyjmuje pół jednego dnia w tygodniu). Po moich doświadeczeniach związanych z tą kliniką zrezygnowałam z leczenia u nich i zastanawiam się obecnie co dalej - ale wiem jedno, że nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy w błoto a takie mam wrażenie po leczeniu w Provicie (poprostu zmarnowałam czas i pieniądze). Pozdrawiam i życzę powodzenia w podejmowaniu trafniejszych decyzji niż moje do tej pory. Odpowiedz Link