eveerest 29.09.09, 15:12 od kilku tygodni mam problemy z samochodem, podczas jazdy czasami traci swoja moc i szarpie.co to moze byc? problemy z zaplonem? Link Zgłoś Obserwuj wątek
praktiss Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 29.09.09, 15:17 Tak szczegółowo opisałeś pojazd i objawy usterki, że normalnie nie wiem od czego zacząć... :-/ Link Zgłoś
eveerest Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 29.09.09, 15:20 sorki, rover 416i, biek=gi musze zminiac na wyzszych obrotach zeby nie szarpalo,jak sie rozpedzam to czuje ze auto traci moc i slychac ze silnik nie moze sie rozpedzic Link Zgłoś
praktiss Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 29.09.09, 15:23 Auto na LPG? Kiedy wymieniane świece i kable WN? Filtry? Link Zgłoś
eveerest Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 29.09.09, 15:44 swiece i reszta jakies po roku temu, auto benzyna Link Zgłoś
ulubiony19 Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 29.09.09, 17:08 Podaj jakis szczegółowy opis Twojego problemiku.W jakich to się dzieje warunkach? Czy oprócz tego wsio ok? Nię bedę się rozpisywał,więc proponuję temat z dnia wczorajszego pt. Mazda 323- problem-to co tam napisałem,w większości pasuje także do Twojego Rovera(sorry,ale mi się temat nie chce kopiować coś i nie podaje linka:)). Pozdrawiam Link Zgłoś
norbert.n Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 29.09.09, 17:33 Przyczyn może być wiele, miałem podobne problemy w swojej Xantii, powodem była padnięta cewka zintegrowana z rozdzielaczem. Link Zgłoś
qqbek Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 30.09.09, 09:27 norbert.n napisał: > Przyczyn może być wiele, miałem podobne problemy w swojej Xantii, powodem była > padnięta cewka zintegrowana z rozdzielaczem. Cewka to jedno. Ale wtedy problem uwidoczniałby się po postoju w wilgotnym miejscu/wjeździe w kałuże itp. A tutaj słabo ciągnie na niskich obrotach... więc raczej: 1. przepływomierz 2. silnik krokowy 3. czujnik położenia wału korbowego 4. sonda lambda/komputer Link Zgłoś
ulubiony19 Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 30.09.09, 12:29 qqbek napisał: > norbert.n napisał: > > > Przyczyn może być wiele, miałem podobne problemy w swojej Xantii, powodem > była > > padnięta cewka zintegrowana z rozdzielaczem. > > Cewka to jedno. Ale wtedy problem uwidoczniałby się po postoju w wilgotnym > miejscu/wjeździe w kałuże itp. > A tutaj słabo ciągnie na niskich obrotach... > więc raczej: > 1. przepływomierz > 2. silnik krokowy > 3. czujnik położenia wału korbowego > 4. sonda lambda/komputer W tym Roverze jest MAP sensor zamiast przepływomierza. Krokowiec nie może powodować spadku mocy na niskich obrotach. Czujnik położenia wału także. Uszkodzona sonda lamda spowoduje przyrost mocy(i wzrost spalania banzyny),chyba że przez dziurkę(czy inne nieszczelności,np. na łączeniach lub kiepską drożność układu podawane przez nią wartości będą beee:) Pozdr Link Zgłoś
black_code Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 30.09.09, 12:43 Krokowiec nie może powodować spadku mocy na niskich obrotach. Czujnik położenia wału także. O ile z silnikiem krokowym masz racje o tyle z czujnikiem polozenia walu absolutnie nie Link Zgłoś
ulubiony19 Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 30.09.09, 12:52 E e...:) Chociaż... Są silniki wolnossące z turbosprężarką to i taki czujnik może powodować spadek mocy na niskich obrotach:):):) Link Zgłoś
black_code Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 01.10.09, 16:51 ulubiony19 napisał: E e...:) Chociaż... Są silniki wolnossące z turbosprężarką to i > taki czujnik może powodować spadek mocy na niskich obrotach:):):) Jesli chciales komus zaimponowac poczuciem humoru to udalo ci sie to raczej slabo chcoiaz trzeba przyznac ze adekwatnie do poziomu posiadanej wiedzy w temacie mechaniki . moze na poczatek tu forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=14453 www.auto-online.pl/elektron/silnik/czujniki/cz_polo.htm Sam na wlasnej skorze przerabialem to dawno temu w Audi 2.3 20V Link Zgłoś
ulubiony19 Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 01.10.09, 17:27 > Jesli chciales komus zaimponowac poczuciem humoru to udalo ci sie to > raczej slabo chcoiaz trzeba przyznac ze adekwatnie do poziomu posiadanej > wiedzy w temacie mechaniki . To było raczej ironiczne nawiązanie do przeszłości;) Jeśli uznałeś to za żarcik,to faktycznie mogłeś się zawieść jego poziomem...:) Może i jesem głupi,za to kolega jest mocny w paszczy(bez uszczypliowośći;),dość już wrogów na tym forum...) A ten link...,ech! Nie bądzmy dziećmi. Co miałeś w swoim Audi nie wiem,wiem za to,że czujnik poł. wału nie powoduje sytuacji,w której silnik samochodu jest słabszy na niskich obrotach.Powoduje za to(gdy jest całkowicie niesprawny lub jego niesprawność objawia się cyklicznie): -niemożność odpalenia lub koniecznośc długiego kręcenia rozrusznikiem, -problemy w funkcjonowaniu obrotomierza, -niestabilną pracę,czasem falowanie obrotów na obrotach biegu jałowego lub ciut wyższych, -efekt wypadania zapłonu,najczęściej w okolicach 1000obr./min.,czasem w zakresie od 2000-3000 obr./min.-najczęstsze skale dla złej pracy silnika z wadliwym czujnikiem, -efekt dławienia w zakresie niskich i średnich obrotów,rzadko wysokich,wtedy daje to efekt nagłego spadku mocy. Może kolega rozumie to tak,jak w ost. przykładzie;) Pozdrawiam Link Zgłoś
black_code Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 30.09.09, 12:51 A nie ubywa tobie czasem plynu chlodzacego ? Nie wiem czy konkretnie ten silnik ale silniki Rovera byly znane z klopotow z uszczelka pod glowice. To moze powodowac spadek mocy zwlaszcza na niskich obrotach . Link Zgłoś
fredoo Re: auto bez MOCY !!!!!! POMOCY 01.10.09, 16:05 To na 90% pompa paliwa albo cos z zasilaniem typu filtru. Link Zgłoś