Dodaj do ulubionych

Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !!!

IP: *.chello.pl 11.01.04, 00:49
z manualną skrzynią biegów. Automat jest dla jakichś kompletnych kretynów, a
gdzie przyjemność z jazdy, zmieniania biegów. Jestem jeszcze w stanie
zrozumieć, że baby chcą mieć automat, co jest związane z ich z reguły
mniejszymi zdolnościami do prowadzenia i tym że raczej nie czerpią takiej
przyjemności z jazdy jak męska część populacji. Ale dla faceta???
Obserwuj wątek
    • Gość: Kompressor Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: 212.160.230.* 11.01.04, 00:54
      hehehe sory ale ja akurat nie czerpie przyjemnosci ze zmiany biegow...moze
      niektorych trzymanie drazka podnieca i daje satysfakcje...hmmm Ale dla
      faceta??? ;)
      • Gość: pazdzioch Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.chello.pl 11.01.04, 00:59
        No wiedziałem ze się jakiś zbok przypałęta. A czego niby czerpiesz przyjemność
        jazdy? Z włączania nawiewu, czy otwierania okna? Zawsze wydawało mi się że na
        tę przyjemność skąłdają się trzy elementy- infantylnie opisując- kręcenie
        kierownicą, wciskanie pedałów (przyspieszanie, zwalnianie) i właśnie machanie
        wajchą biegową.
    • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 00:56
      z doswiadczenia wiem ze najwiecej do powiedzenia maja ci ktorzy nigdy nie
      sprobowali
      • Gość: pazdzioch Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.chello.pl 11.01.04, 01:03
        Tak sie składa, ze mialem okazje "sprobowac" kilka razy i nigdy bym nie
        zamienil manuala na automat, nawet za darmo. I nie sadze zeby to byla kwestia
        po prostu przyzwyczajenia.
        • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 01:10
          probowanie to nie to samo co uzywanie na co dzien.dopiero po dluzszej jezdzie
          mozna zauwazyc zalety.ja po przyjezdzie do US tez sobie mowilem ze NIGDY nie
          bede jezdzil zadnym automatem bo to syf gla inwalidow :)

jazda po miescie i po zakorkowanych polskich drogach to jest wlasnie pole do
          popisu dla automatu.druga sprawa to zima.ruszanie na sliskim automatem to miod
          w porownaniu do mauala.praktycznie nie ma mozliwosci do boksowania
          kolami.puszczas hamulec i auto samo zaczyna sie toczyc i auto rusza z miejsca
          bez problemu.automatem nie zadlawisz silnika gdzy chcesz szybko ruszyc lub w
          podobnych skrajncyh i niebezpiecznych sytuacjach drogowych.
          • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 01:12
            aha.wlasnie jazda automatem to jest dopiero sama przyjemnosc
          • Gość: pazdzioch Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.chello.pl 11.01.04, 01:23
            Mi nie chodzi o zalety tylko przyjemność z jazdy. Jestem nawet w stanie
            przecierpieć to, że jest manualna jest zapewne bardziej denerwująca w korkach,
            ale nie korkami człowiek żyje. A w normalnej jezdzie? Już nie mów, że zwykłe
            zmienianie biegów nie spprawiało Ci przyjemności z jazdy. Co do zimy to ja
            jakoś nie mam problemu z ruszania ze śliskiego (i nie powinien to być kłopot
            dla normalnego kierowcy), a jak ktoś ma to niech nie zabiera się za prowadzenia
            samochodu. Podobnie z zadławianiem auta. Automaty to są dobre do autobusów,
            albo dla kretyńskich amerykańskich spaślaków podjeżdzających pod macdonaldsa
            swoim pięciolitrowym krążownikiem.
            • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 01:42
              jedna z zalet automata jest przyjemnosc,bezpieczenstwo i prostota prowadzenia
              auta.jakos nigdy nie zastanawialem sie czy zmienianie biegow to przyjemnosc.
              nigdy nie widzialem przyjemnosci z machania lewarkiem i nie dostawalem orgazmu
              z tego powodu :)

nikt nie kupuje manuala z powodu przyjemnosci jazdy

zmienianie biegow to koniecznosc aby ruszyc z miejsca a skoro mozna jezdzic
              bez zmieniania to jeszce nawet lepiej.

automatami jezdza nie tylko merykanie.jezdza nimi szczuple i wysportowane
              osoby.sa montowane nie tylko do duzych silnikow i uzywane nie tylko do
              podjezdzania pod mcdonaldsa

twoje ostatnie zdanie pokazuje jak duze zadufanie i pycha przemawia przez
              ciebie.zero tolerancji i obiektywnosci.

• devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 01:45
                devote napisał:

>
                > nikt nie kupuje manuala z powodu przyjemnosci jazdy

no moze nieco przesadzilem z tym stwerdzeniem
                • Gość: Pawelek Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.72.165.130.Dial1.Washington1.Level3.net 11.01.04, 18:22
                  Tak, chyba jednak nie do konca masz racje. Wydaje mi sie, ze jedna z glownych
                  zalet takiej np. Hondy S2000 jest wlasnie dzialanie jej skrzyni biegow.
                  Przyjemnosc z uzywania tak precyzyjenego mechanizmu daje wiele radosci gdzies
                  na gorskiej i kretej drodze. Radze kiedys sprobowac...
            • Gość: Paździochojebca Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.tepenet / *.ius.tpsa.pl 19.01.04, 11:48
              Paździoch, dyskusja z toba nie ma sensu. Moim zdaniem jestes jakims 17-20
              letnim dzieckiem ze swiezym prawkiem, ktory podniecony soim kopcacym kadetem,
              dostaje przy kazdej zmianie biegu swoim drazkiem, wytrysku.
              Powiem Ci jedno mule pasiasty, jak przejedziesz w zyciu chociaz 100 kkm i sie
              nie rozwalisz gdzies wracajac z remizy, makinenie za dyche, to po tym dystansie
              poleacam ci przesiasc sie na chwile z kadeta, do jakiegos auta ktore ma silnik,
              ktory z automatem wspolpracuje, a nie tylko probuje wspolpracowac - czyli
              conajmniej 2,5 litra, lub mniej jesli masz turbo (do przyjemnej jazdy automatem
              niestety potrzeba troche Nm) i wtedy pogadamy. Teraz lepiej zajmij sie
              bajerowaniem lasek na rojezbany wydech i przyciemnione szyby.

Pa buraku.
          • Gość: I love my CVT Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.pbc.adelphia.net 11.01.04, 18:58
            wszystkich przeciwnikom automatow zapraszam do jazdy testowej Audi 1.8T CVT.
            (automat 6 biegowy).
            • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 19:00
              Gość portalu: I love my CVT napisał(a):

> wszystkich przeciwnikom automatow zapraszam do jazdy testowej Audi 1.8T CVT.
              > (automat 6 biegowy).

Totalna kompromitacja. Jak CVT, to nie biegowy.
            • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 22:50
              Gość portalu: I love my CVT napisał(a):

> Audi 1.8T CVT.
              > (automat 6 biegowy).

ale sierota matko HEHEHE
              SVT nie ma zadnego biegu.

wiec zastanow sie zanim cos powiesz.5 lub 6 biegowy Tiptronik czy SVT :)
              smiech
      • Gość: TR przeciwnicy automatów IP: *.ipt.aol.com 19.01.04, 04:20
        niestety to prawda, 100% najbardziej fanatycznych przeciwników automatycznych
        skrzyń nigdy nie miało z nimi nic do czynienia a jeśli juz to t ich starymi 3
        biegowymi wersjami z pkońca lat osiemdziesiątych w starych vw, oplach i
        peugeotach, a wogóle to większośc jest niedzielnymi kierowcami, mówią o
        przyjemności z jazdy, spróbujcie zrobic 200 km dzienie to zobaczymy po jakim
        czasie odechce wam się machać dżwigienką zmiany biegów....
    • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 11:59
      Prawdziwe, dające przyjemność z jazdy samochody według pazdziocha:

- Fabieda 1.2, 1.9 SDI,
      - Corolla 1.4,
      - 406 1.6, 2.0 dyzel,
      - Pasek 1.9 dyzel,
      - Octavia 1.4,
      - 206 1.1,
      - Megane 1.4, 1.5 dyzel.

Pseudosamochody, niedające przyjemności z jazdy według pazdziocha:
      - E55 AMG,
      - RS6,
      - A8,
      - 7,
      - S-klasa,
      - CL,
      - Enzo Ferrari,
      - SL65 AMG,
      - Gallardo,
      - Quattroporte,
      - S-Type R,
      - XJ8.
      • Gość: Darek Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.gl.digi.pl 11.01.04, 12:22
        Masz rację,dodaj jeszcze Lamborgini.Wszystko aut.Reszta dla biedoty która
        takimi namiastkami się dowartościowuje jak
        manual,spojler,czipowanie,przyciemnianie szyb i głośnym tłumikiem i muzyką.
      • Gość: Pawelek Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.72.165.130.Dial1.Washington1.Level3.net 11.01.04, 19:12
        Sa jednak producenci, ktorzy pozostawiaja wybor klientowi. 911 albo BMW 5
        ciagle mozna kupic ze skrzynia manualna. Oczywiscie, rynek amerykanski ma swoje
        upodobania, wiec wiekszosc luksusowych samochodow z Twojej listy musi miec
        automat. Kupujacy te samochody maja zwykle prawie 60 lat i poszukuja komfortu...
        Co dla jednych jest przyjemnoscia z jazdy klasa S, dla innych moze byc tylko
        zajeciem godnym bogatego emeryta, ktory rownie dobrze moglby jezdzic Town
        Car'em.
        • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 20:24
          Gość portalu: Pawelek napisał(a):

wiec wiekszosc luksusowych samochodow z Twojej listy musi miec
          > automat.

W dolnej części mojej listy umieściłem samochody, które występują tylko z
          automatyczną lub zautmatyzowaną skrzynią.

>Kupujacy te samochody maja zwykle prawie 60 lat i poszukuja komfortu..

Komfort w Enzo Ferrari?

> Co dla jednych jest przyjemnoscia z jazdy klasa S, dla innych moze byc tylko
          > zajeciem godnym bogatego emeryta

Jakim samochodem jeździsz?
          • Gość: Pawelek Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.72.165.130.Dial1.Washington1.Level3.net 11.01.04, 21:05
            Nie zrozum mnie zle. Nie uwazam, ze tylko takie, albo inne samochody...Nie
            lubie wyglaszac skrajnych opinii. Nabywcami klasy S albo 7 sa jednak ludzie w
            wieku ponad-srednim (nie dotyczy to oczywiscie Polski, czyli kraju
            blyskotliwych i szybkich karier...). Sa to samochody rodzinne albo
            reprezentacyjne i jednak dosc ciezkawe.

Czym jezdze? No, ferrari ni posiadam. Klasy S tez nie (i mysle, ze nie bylby to
            moj pierwszy wybor). Mam samochod (cenowo) troche ponad srenia na warunki
            amerykanskie, bardzo wygodny i dosc szybki (6-speed). Moim nastepnym zakupem
            bedzie jednak cos niepraktycznego i prawdopodobnie dwuosobowego na wycieczki w
            Apallachy... Ciekawe, czym Ty jezdzisz? Czym chcialbys jezdzic?
        • Gość: R.A.Z.A. Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: 217.153.116.* 12.01.04, 11:01
          DROBNA UWAGA! Może i klasa S jeżdżą 50-60 latkowie. Ale na takie auto trzeba
          umieć zapracować nie wspominając o tym że i ta praca to nie pierwsze lepsze
          zajęcie z posredniaka. Ot i tajemnica. Cła ła reszta posiadaczy S-Klasse czy
          Lexusów to ewentualni 20-kilkulatkowie zaopatrujący sie w te auta poprostu na
          ulicy.
          • Gość: Pawelek Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.72.165.237.Dial1.Washington1.Level3.net 13.01.04, 04:41
            Nie twierdze, ze jest inaczej. Sa kraje, gdzie na S albo 911 mozna sobie
            zapracowac piszac artykuly naukowe albo leczac ludzi. Na odpowiedni status
            materialny czeka sie jednak wiele lat i wydaje mi sie to calkiem naturalne.
      • Gość: bolo Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 09:19
        > Prawdziwe, dające przyjemność z jazdy samochody według pazdziocha:
        >
        > - Fabieda 1.2, 1.9 SDI,
        > - Corolla 1.4,
        > - 406 1.6, 2.0 dyzel,
        > - Pasek 1.9 dyzel,
        > - Octavia 1.4,
        > - 206 1.1,
        > - Megane 1.4, 1.5 dyzel.
        >
        > Pseudosamochody, niedające przyjemności z jazdy według pazdziocha:
        > - E55 AMG,
        > - RS6,
        > - A8,
        > - 7,
        > - S-klasa,
        > - CL,
        > - Enzo Ferrari,
        > - SL65 AMG,
        > - Gallardo,
        > - Quattroporte,
        > - S-Type R,
        > - XJ8.

poniżej kilka samochodów ze skrzynia manualną:
        -Porsche 911 Turbo,
        -Ferrari 360, Maranello,
        -Dodge Viper,
        -BMW M3,M5,
        • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 12.01.04, 17:10
          Gość portalu: bolo napisał(a):

> poniżej kilka samochodów ze skrzynia manualną:
          > -Porsche 911 Turbo,

60% sprzedaży z automatem.

> -Ferrari 360, Maranello,

80% ze skrzynią F1.

> -Dodge Viper,

Wyjątek. Tak samo jak Porsche GT.

> -BMW M3,M5,

Nowe M5 ma mieć tylko sekwencyjną skrzynię.
          • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 13.01.04, 14:05
            1. Nie mozna skrzyni sekwencyjnej nazwac automatem, bo o momecie zmiany biegow
            decydujesz sam, a nie zdajesz sie na auto.
            2. No jakos sobie nie wyobrazam sportowego auta tylko z automatem.
            3. Tak, nie lubie automatow, zdecydowanie preferuje manuale.
            • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 13.01.04, 15:11
              a-zone napisał:

> 1. Nie mozna skrzyni sekwencyjnej nazwac automatem, bo o momecie zmiany
              biegow
              > decydujesz sam, a nie zdajesz sie na auto.

Każda tak skrzynia ma tryb w pełni automatyczny. Bliżej takiej skrzyni do
              klasycznego automatu niż do lewarka i trzeciego pedału.

> 2. No jakos sobie nie wyobrazam sportowego auta tylko z automatem.

Tam wyżej wypisałem kilka.
              • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 13.01.04, 16:51
                Jak w rajdach i F1 zaczna startowac AUTOMATY , nie auta z sekwencyjnymi
                skrzyniami (a moze mi napiszesz, ze tez maja tryb automatyczny...), to wtedy
                uznam, ze mozna pogodzi sportowa jazde z automatem.
                • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 13.01.04, 16:55
                  Czy w rajdach i F1 stosuje się pedał sprzęgła i kij w podłodze? Gdyby nie
                  ograniczenia regulaminowe, zmianą biegów sterowano by z boksów.
                  • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 13.01.04, 16:59
                    Tak, jasne, a swistak siedzi i zawija w sreberka.... W rajdach, jak bys nie
                    wiedzial, to w calej N-grupie sa "normalne" manuale. Mozesz mi zacytowac
                    regulamin, F1, gdzie jest napisane, ze nie mozna stosowac automata?
                    • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 13.01.04, 17:02
                      A co mnie obchodzi grupa N? Spójrz jak wyglądają WRC.
                      • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 13.01.04, 17:06
                        No uswiadom mnie jak? Maja sekwencje, nie automaty. I gdzie wycinek regulaminu
                        F1?
                    • greenblack Tutaj, mistrzu 13.01.04, 17:08
                      a-zone napisał:

> gdzie jest napisane, ze nie mozna stosowac automata?

www.f1interactive.com/regulations.shtml
                      "Only two wheels may be driven and automatic gearboxes are banned
                      Each individual gearchange must be initiated by the driver."

Zgadnij dlaczego automat jest zakazany.

• a-zone Re: Tutaj, mistrzu 13.01.04, 17:13
                        Zwracam honor :-)
                        Co nie zmienia faktu, nie wyobrazam sobie automata w rajdach.
                        Zebysmy mieli jasnosc, ja nie popieram pazdziocha, tez mnie szlak trafia w
                        korkach, jak musze ciagle cisnac sprzeglo, ale np na mojej kochanej Kociezy
                        (taka gora) nie wyobrazam sobie ostrej jazdy z automatem, i tak probowalem.
    • Gość: hrd Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 12:24
      a na 10. pietro wchodzisz schodami czy jednak jedziesz winda? i jak to sie ma
      do twojej meskosci?
    • Gość: V Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.gdynia.mm.pl 11.01.04, 12:27
      he he dobrze to ująłeś greenblack. Z tego piździocha to naprawdę jakiś
      skończony onanista ;-))

pzdr

p.s. tez posmakowałem w stanach przez 1,5 roku jezdzenia automata i gdyby było
      mnie na niego stac w Polsce to bym brał bez wahania
    • Gość: seba5700 Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.04, 12:29
      Ja niedawno przesiadlem sie z auta 290 KM, na 110 KM i 90% tego za czym
      tesknie to nie moc, nie pomruk V8 ale wlasnie automat :-)
    • Gość: Gabriel Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.ipt.aol.com 11.01.04, 19:10
      Masz racje! Ja tez uwielbiam zmieniac manualnie biegi, zwlaszcza wtedy, gdy
      stoje w korku.A gdyby tak jednoczesnie wysiadlo wspomaganie hamulcow i ukladu
      kierowniczego to chyba bym w takiej bryczce zamieszkal.
      Pozdrowienia.
      P.S. Czasami siedze w samochodzie, na parkingu i przy wylaczonym silniku
      zmieniam przez co najmniej godzinke biegi.Boskie uczucie.
      • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 13.01.04, 16:54
        Wiesz, mam Garbusa, bez serwa, bez wspomagania kierownic, i z manualem, i jakos
        nie narzekam.
    • Gość: Odin Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !!. IP: *.telia.com 11.01.04, 20:26
      ... skrzynia biegow - tylko dla masochistow z cienkim portfelem.
      • wowo5 Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 20:46
        Ja tez kiedys myslalem, ze tylko manual daje przyjemnosc z jazdy ale zmienilem
        zdanie. Od 5 lat jezdze automatem i bardzo sobie chwale. Jakos nigdy nie
        slyszalem, by wlasciciel autamatu wypowiadal sie niepochlebnie o wlascicielu
        manuala, a odwrotne przypadki sa bardzo czeste. Do tego wielu z tych specow od
        manuali ma diesla (bo elasteczny, czytaj nie trzeba mieszac). Prawda natomiast
        jest taka, ze automaty staja sie coraz lepsze (niektore maja juz 7 przelozen, a
        CVT ma niezliczona liczbe przelozen) i coraz bardziej popularne takze w
        Europie. W USA i w Japonii automaty stanowia przewazajaca wiekszosc aut. W
        ostatnich latach automaty zadomowily sie w autach sportowych. Za 20 lat manuale
        beda takim samym przezytkiem jak okna na korbke (eletryczne sie psuja).
        • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 11.01.04, 22:57
          wowo5 napisał:

> Jakos nigdy nie
          > slyszalem, by wlasciciel autamatu wypowiadal sie niepochlebnie o wlascicielu
          > manuala, a odwrotne przypadki sa bardzo czeste.

zgadzam sie calkowicie
          takze czesto slyszy sie ze kierowcy "manualni" sa lepszymi kierowcami od
          tych "automatycznych".
          • Gość: jobo Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 23:10
            Całe szczeście ze jest demokracja i kazdy moze jezdzic tym czym lubi jesli go
            stać.Automat to super sprawa.Mam auto teraz z aut.I pomyśleć ze kiedys myślałem
            podobnie jak ten beton pazdzioch.Oj do komfortu bardzo łatwo sie przyzwyczaić.
            • greenblank AUTO z automatem? To chyba AUTO-bus? 12.01.04, 01:37
              • k5 Też tak kiedyś myślałem 12.01.04, 05:36
                i nie wyobrażałem sobie jazdy bez wajchowania. Przypadek sprawił, że stałem się
                posiadaczem "automata". Nie dość że polubiłem to na dokładkę teraz dopiero
                widzę jak niewygodny jest manual. Zwłaszcza kiedy spędzasz godzinę lub więcej w
                korku i musisz mieszać lewarem, nie wspominając o stromych podjazdach (ile
                czynności trzeba wykonać aby płynnie ruszyć?) Kto nie doświadczył nie zrozumie.
                Po prostu człowiek przyzwyczaja się do lepszego
                • Gość: Odin Re: Też tak kiedyś myślałem IP: *.telia.com 12.01.04, 09:03
                  Od listopada 1990 roku kupilem moj pierwszy automat Mazda 323 1,6 sedan ,
                  puzniej po paru latach doszedl firmowy Xedos 2.5 V6 Aut. Obecnie oprucz
                  wspomnianych aut (Xedosa jeszcze nie sprzedalem) Pgt.307 2,0 Aut,tak jak pisalem
                  w ktoryms z moich wpisow,-"raz automat,-zawsze autpmat".Dla ostroznosci, nie
                  zaszkodzi by te nowe skrzynie 5 i 6 biegowe sie zprawdzily,im wiecej biegow tym
                  wiecej mechaniki-moim zdaniem bardziej podatne na awarje,CVT natomiast to
                  sprawdzona konstrukcja,jezeli macie mozliwosc kupic to rekomenduje,moji znajomi
                  od kilku juz lat CVT jezdza bez zadnej awarji. Pzdr.
                  ________________________________________________________________________________
                • devote Re: Też tak kiedyś myślałem 13.01.04, 00:48
                  k5 napisał:

> Kto nie doświadczył nie zrozumie.

a najgorsze jest w tym ze NIE sprubuje a krzyczy ze niedobre

jesli ktos trafil na samocod z automatem i malutkim slabym silnikiem to
                  napewno bedzie marudzil i narzekal.do automatu najlepiej dobrac wiekszy silnik
                  z nieco wieksza moca niz przecietna dla danego modelu.

ja w tej chwili nie wyobrazam sobie przesiadki na manuala.automat to sama
                  wygoda i bezpieczenstwo.
    • dr.elwood Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? !! 13.01.04, 02:09
      To prawda, ze prawdziwy kierowca, ktory naprawde lubi jezdzic
      samochodem nigdy nie bedzie jezdzil automatem. Starsi goscie, o
      slabszym refleksie, czy nawet pewnym leku do kierownicy to co innego ...
      • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 13.01.04, 04:08
        dr.elwood napisała:

> To prawda, ze prawdziwy kierowca, ktory naprawde lubi jezdzic
        > samochodem nigdy nie bedzie jezdzil automatem.

nie generalizuj
        przeczytaj moje poprzednie posty w ktorych pisalem ze
        kierowcy manualni uwazaja sie za lepszych od tych automatycznych.

nie wiem co masz na mysli mowiac "prawdziwy kierowca".czy ja jestem nie
        prawdziwym kierowca? moze masz na mysli kierowcow rajdowych ale oni tez nie
        uzywaja manuali tylko sekwencyjne.a taki Shumacher na co dzien pociska 575
        Marnello automat i 500 SL automat.
      • flc99 Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 13.01.04, 08:48
        dr.elwood napisała:

> To prawda, ze prawdziwy kierowca, ktory naprawde lubi jezdzic
        > samochodem nigdy nie bedzie jezdzil automatem. Starsi goscie, o
        > slabszym refleksie, czy nawet pewnym leku do kierownicy to co innego ...

Rzeczywiście jest w tym prawdziwa i głęboka mądrość "prawdziwego kierowcy".
        Tych prawdziwych kierowców widuję codziennie u siebie w szpitalu. Co to znaczy
        kolego "prawdziwy kierowca"? Co przez to rozumiesz? Prawdopodobnie nigdy w
        zyciu nie widziałeś nawet automatycznej skrzyni biegów. Jeśli iść twoim torem
        rozumowania to ów prawdziwy kierowca jeździ też automatem, tyle że dla ciebie
        to juz nie jest kierowca, co najwyżej zgrzybiały pierdziel. W związku z tym
        twój prawdziwy kierowca nigdy w życiu nie zbliży sie nawet do auta typu Lexus
        czy Avalon, bo to obciach i wstyd jeździc takim szitem. Ale jak nikt nie widzi
        i kiedy publicznie nie ucierpi jego ego, to aż mu ślina cieknie i popuszcza w
        spodnie na widok tegoż Lexusa i miałby głeboko w dupie fakt że to tylko
        automaty. Słusznie ktos tu zauwazył że skoro prawdziwi kierowcy jeżdżą tylko
        manualami, to prawdziwi mężczyźni chodza tylko po schodach. Na 15 pietro tylko
        po schodach, nigdy w zyciu windą. Taka jest logika.
    • Gość: Amerykaniec manual vs automat..... IP: *.dialsprint.net 13.01.04, 05:15
      to taka roznica jak miedzy telewizorem Rubin a Sony plazma.
      Manual dobry byl 50 lat temu, ale wy jestescie jeszcze w erze kamienia
      lupanego hehehehe
      • greenblank Re: manual vs automat..... 14.01.04, 01:34
        Tak, ta nowa epoka polega na tym, ze caly przemysl elektroniczny jest w
        rekach Japoncow ... ciekawe co bedzie za piec lat?
        • devote Re: manual vs automat..... 14.01.04, 03:24
          nie wiem jak u was w europie ale na rynek USA to Tiptroniki montowane w VW GTI
          1.8T i Jetta 1.8T sa produkcji japonskiej.japonce sa dobre w automatach.

ciekawe ze VW sam ich nie produkuje.to nie sa te same co montowane w Audi i
          Passat bo sa mniejsze i silnik w Golf jest poprzecznie.

www.jatco.co.jp klikac na products
          • Gość: Pawelek Re: manual vs automat..... IP: *.72.165.226.Dial1.Washington1.Level3.net 14.01.04, 03:48
            A ja wciaz pozostaje wierny zasadzie "no stick, no sale". Jak dorosne do CL600,
            to moze zmienie zdanie, chociaz 911 GT2 ma tylko skrzynie reczna. Automat
            pozostawiam mojej mamie, ktora ostatnio z Contura V6 przesiadla sie do nowej
            Maximy. Wszystko i tak sprowadza sie do indywidualnych upodoban, a o gustach
            sie nie dyskutuje.
            Swoja droga, interesujace, ze w "szwedzkim" samochodzie tez jest japonska
            skrzynia biegow.
            • Gość: Milos Re: manual vs automat..... IP: 193.19.140.* 14.01.04, 19:30
              > Swoja droga, interesujace, ze w "szwedzkim" samochodzie tez jest japonska
              > skrzynia biegow.

No jasne, w Volvo, w Oplach (np. Vectra) itd. Oczywiście nie we wszystkich
              modelach.

Pzdr
      • a-zone Re: manual vs automat..... 14.01.04, 14:09
        Tak, jasne, to moze mi napiszesz, czemu jednak sie ciagle stosuje manuale,
        nieustannie je udoskonalajac??
        • devote Re: manual vs automat..... 14.01.04, 23:23
          a-zone napisał:

> czemu jednak sie ciagle stosuje manuale,

bo sa tansze i jest mniejsze zuzycie paliwa w aucie z manualem
          w
          ameryce malo kto zwraca na to uwage.kazdego stac kupic automata i benzyna
          tansza od wody lub coli.
    • Gość: sztazi USA IP: *.client.comcast.net 14.01.04, 04:35
      Jechales kiedys w korku na autostradzie 3 godziny ze srednia predkoscia moze 2
      mile na godzine ??? wtedy okazuje sie gdzie przyjemnosc z jazdy a gdzie wygoda.
    • Gość: wesołek Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 08:18
      no właśnie, tylko z manuaalną.Pozdro dla wszystkich właścicieli manualnej
      skrzynki.
    • Gość: robert tak jest - i z prawdziwym kołem zapasowym:) IP: *.acn.pl 15.01.04, 08:28
    • Gość: Tubylec Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.twi.com 15.01.04, 14:04
      ale o co ta awantura ?? Daliście sie sprowokowac przez jakiegoś dzieciaka co
      świezo prawo jazdy odebrał i dopiero co mu pierwszy włos na klacie sie pojawił.
      taki kogucik.
      jak miałem lat 17scie to tez smiałem sie z automatów i uwazałem że ci którzy
      nimi jeżdżą są gorszymi kierowcami. Teraz mam 30,jeżdze nadal manualem
      ale nie uwazam że jestem lepszym kierowcą z tego powodu. Poza tym miedzyczasie
      automaty "zmądrzały" bardzo - mają 6 przelożeń albo wcale jak CVT a Audi,
      są "inteligente" dzieki skomplikowanej elektronice nimi sterującej, mają
      sekwencyjne zmienianie, tryby sportowe,zimowe itd. Potrafią znacznie wiecej niż
      te sprzed 10czy15 lat. Automat to wygoda, w korkach czy w trasie włączasz
      tempomat i jedziesz, prawa noga nie boli po 6 godzinach wciskania gazu. Jest
      dużo bardziej poręczna w wielu sytuacjach. Prowadziłem kiedyś Forda Windstara i
      szczerze nie wyobrażam sobie aby machać lewarem w takim klocu ( tak jak ci
      którzy jeżdzą Voyagerami z 5 biegową manualną, pomylka).

Ale czy zrezygnowałbym z manuala ?? chyba nie, siła przyzwyczajenia. (ale
      ostatni poniedziałek w wawie dał mi do myślenia - 2H40M w korku, niech to szlag)

• Gość: Milos Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: 193.19.140.* 16.01.04, 21:46
        Automat to wygoda, w korkach czy w trasie włączasz
        > tempomat i jedziesz, prawa noga nie boli po 6 godzinach wciskania gazu.

Dokładnie, ale w niektórych autach tempomat jest też z manualem (np. Camry).
        Szczerze mówiąc to sam nie wiem jak to działa bo nie jechałem jako kierowca.
        Np. włączasz tempomat na 5-ce, zwalniasz tempomatem do 70 km/h, przecież nie
        wrzuci 4-ki, tylko się pewnie wyłącza. Tak samo przy przyspieszaniu tempomatem,
        jesteś ograniczony biegiem na którym jedziesz. Jak sam zmienisz bieg, to też
        się pewnie automatycznie wyłącza... Sam mam tempomat z automatem, ale szczerze
        mówiąc nieczęsto się przydaje na naszych pseudodrogach.

Jest
        > dużo bardziej poręczna w wielu sytuacjach. Prowadziłem kiedyś Forda Windstara
        i
        >
        > szczerze nie wyobrażam sobie aby machać lewarem w takim klocu ( tak jak ci
        > którzy jeżdzą Voyagerami z 5 biegową manualną, pomylka).

Sprzęgło bardzo szybko się zużywa przy dużych silnikach. Uważam że od pewnej
        pojemności i mocy po prostu nie powinno się wybierać manuala.

>
        > Ale czy zrezygnowałbym z manuala ?? chyba nie, siła przyzwyczajenia. (ale
        > ostatni poniedziałek w wawie dał mi do myślenia - 2H40M w korku, niech to
        szlag

Ja jechałem w tym samym korku 3,5 godziny. Nigdy jeszcze się tak nie cieszyłem
        z automatycznej skrzyni :-)))

Pzdr
    • Gość: SHo Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 17:56
      ja zajme bardziej zrownowazone stanowisko i stwierdze,ze oba rozwiazania maja
      swoje zalety.
      podstawowa zaleta automatu pokazuje sie w korku: prawde mowiac to juz po pol
      godziny "wachlowania" pomiedzy 1 a 2 zaczyna mnie szlag trafiac i chetnie
      zamienilbym na automat
      jednoczesnie jak jest pusto i chce ostrzej pojechac to wtedy doceniam reczna
      zmiane, bo (wydaje mi sie) ze daje ciut wieksze mozliwosci. oczywiscie moge sie
      mylic, bo posiadam tylko auto z manualem, a te kilka jazd na automacie nie
      dawalo mozliwosci poszalenia.
      mysle takze, ze automat dla jakich 90% kierowcow jest lepszym rozwiazaniem, bo i
      tak nie wykorzystuja zalet manuala
      • Gość: Ja Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.damovo.com 15.01.04, 18:17
        Niezbyt duzo jedzilem samochodem z automatem, ale tam sa przelozenia znaczone
        cyframi podajze 1, 2, 3, ktore maja lepsze przelozenia i pozwalaja wiecej
        wyciagnac z silnika.

Zobaczycie za kilka lat wiekszosc smochodow w Europie bedzie z miala automaty.
        • niknejm Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 15.01.04, 18:47
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Niezbyt duzo jedzilem samochodem z automatem, ale tam sa przelozenia znaczone
          > cyframi podajze 1, 2, 3, ktore maja lepsze przelozenia i pozwalaja wiecej
          > wyciagnac z silnika.

Przełożenia mają takie same :-) Tylko pozwalają na 'zablokowanie' zmiany biegu
          (np. 2 - samochód nie wrzuci wyższego biegu niż II).
          To co mówisz, w pewnym stopniu zapewnia ustawienie 'sport', które powoduje
          zmianę biegu przy wyższych obrotach niz zazwyczaj. Ale przełożenia są te same.

Pzdr
          Niknejm
      • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 15.01.04, 23:56
        Gość portalu: SHo napisał(a):

> a jazd na automacie nie
        > dawalo mozliwosci poszalenia.
        >

jak bedziesz mial jakis smiesznie maly silnik to nici z twojego szalenstwa czy
        to z automatem czy z manualem.

jak masz dobry i wzglednie mocny silnik to automatem tez jezdzi sie ostro i
        fajnie.automaty najlepiej sprawdzaja sie w polaczeniu z mocniejszymi silnikami.
        • greenblank Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? !! 16.01.04, 01:54
          devote napisał:

> fajnie.automaty najlepiej sprawdzaja sie w polaczeniu z mocniejszymi
          > silnikami.

Mocniejszymi od czego? Od konia?
          • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 01:59
            greenblank napisała:

> Mocniejszymi od czego? Od konia?

mocniejsze niz podstawowy silnik
            mocniejsze niz ty w jezyku
            • Gość: jaro Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! IP: *.telia.com 16.01.04, 16:00
              Jezdze samochode z silnikiem 250KM i automat jest w zasadzie niezbedny
              1. Lepsze wykorzystanie mocy silnika i jednoczesnie bardziej oszczedzajace
              silnik przed niepotrzebnymi przeciazeniami. Przy silniku o duzej mocy trudniej
              go "zajezdzic". Skrzynia jednak troche go chroni.
              2. Jednak duza wygoda w czasie jazdy, zwieksza bezpieczenstwo - koncentrujesz
              sie tylko na jezdzie,
              3. programy np zimowy pozwalajacy na lepsze zachowanie sie na sliskiej
              nawierzchni.
              Automat oczywiscie tez ma swoje ograniczenia ale w sumie zalety przewazaja nad
              wadami. Na ohol automaty krytykuja rzeczywiscie ci, ktorzy nigdy nimi nie
              jezdzili. Zaleta automatow jest tez to, ze troche ograniczaja wariacka jazde
              niektorych kierowcow jezdzacych slalomem miedzy samochodami.
              A na marginesie to abecne automaty sa w zasadzie tak doskonale, ze ze startu
              stojacego samochodu ze skrzynia manualna i automatyczna, jezeli ktos nie jest
              zawodowcem to mu sie tylko wydaje, ze moze szybciej zmieniac biegi niz automat.
              • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 16:07
                No popatrz, a moj drogi ojciec mial Volvo 850 T5, 225 km, i dalo sie jezdzic z
                manualem! Slyszales o czym takim jak systemy zapobiegajace mileleniu kolami
                przy ruszaniu? Tez sie swietnie sprawdzaja w zimie. Na jakiej podstawie
                twierdzisz, ze automat lepiej wykozystuje moc silnika? Tak sie skalda, ze
                znajomy mial identyczne Volvo, tylko ze z automatem, i to nasze jakos mialo
                zawsze lepsze odejscie... Zajezdzic?? Przebieg przy sprzedazy 240 tys i naped
                byl w idealnym stanie, a ojciec go nie oszczedzal.
                • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 16:09
                  Akurat Volvo T5 i T6 to ostatnie samochody, jakie posądzałbym o dobrą
                  przyczepność kół przy przyspieszaniu. W 850 był 4-biegowy stary automat.
                  • Gość: jaro Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! IP: *.telia.com 16.01.04, 16:32
                    Kazdy ma prowo do wlasnego zdania. Ja poniewaz jezdzilem samochodem zarowno z
                    manualna jak i automatyzna skrzynia (obecnie) wyrazam tylko swoja opinie. Dla
                    mnie automat jest zdecydowanie lepszy pomijajac sytuacje gdy trzeba nagle
                    zredukowac bieg. Ale to tez tylko zludzenie, ze w manualu robi sie to
                    szybciej.Odjecie gazu - wcisniecie sprzegla - redukcja biegu - wcisniecie
                    gazu. A w automacie tylko wciska sie gaz do konca i czeka. I poniewaz nie
                    wykonuje sie zadnych innych czynnosci to wydaje sie, ze ten okres oczekiwania
                    na redukcje jest dlugi. Ale to tylko takie wrazenie. W praktyce automat
                    przyspiesza rownie szybko (albo i szybciej) nia auto manualne. A o wyczynach
                    kierowcow ktorzy daleko w tyle zawsze pozostawiali samochody z automatem
                    podczas przyspieszania, to slyszalem i czytalem niejednokrotnie. Na ogol sa to
                    ludzie, ktorzy za wszelka cene chca udowodnic ze manualna skrzynia jest lepsza
                    i szybsza. Tak tak jak moj znajamy kiedys rozpedzil sie maluchem do 120km/godz
                    z gorki i minal Volvo. Pozniej to byl staly fragment jego motoryzacyjnich
                    opowiesci. Tylko na ogol ci z Volva nie chwala sie ze mineli malucha :))
                    • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 16:44
                      Wiekszosc aut z automatem ma ciut gorsze osiagi niz z manualem - przynajmiej
                      tak podaja katalogi.

Wiesz, ja zawsze moge opowiadac, jak wyprzedzalem BMW Garbusem przy 150 ;-)

A tak zupelnie z innej bajki, to sa niewatpliwie auta, do ktorych manualne
                      skrzynie nie pasuja - typu BMW 7 czy S klasa. Ale udowadnianie na sile, ze
                      automaty sa lepsze jest idiotyzmem. Sa sytuacje w ktorych lepiej sprawdza sie
                      automat, sa takie w ktorych manual. Tak samo jak z dieslem i benzyna. Wszystko
                      ma swoje plusy i minusy.
                      • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 16:57
                        Tylko, że minimalny czas do setki z autmatem osiagnie każdy trzymajac but w
                        podłodze. A z ręczną trzeba się trochę namęczyć. Wiesz, jak się mierzy czas do
                        100, żeby to ładnie wyglądało w katalogu?
                        • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:07
                          Trzymajac but w podlodze, to kazdy bedzie stal w miejscu radosnie mielac
                          kolami...
                          • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:11
                            Ty chyba nigdy automatem nie jechałeś.
                            • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:16
                              1.Jezdzilem
                              2.Wystarczylo, ze mnie kumpel przewiozl Camaro z automatem mielac na swiatlach.
                              • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:19
                                Bo pewnie z ręczną skrzynią to Camaro by nie mieliło opon?
                                • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:25
                                  Oczywiscie, ze by mielilo. Ale jaki to ma zwiazek z tematem?
                    • starypies Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:05
                      W moim Jeep Grand Cherokee V8 mam automat, manual tu nie odpowiada. W mojej
                      zabawce Mazda MX5, tylko manual! Alez nie latwo pic kawe, rozmawiac na
                      komorce i pracowac patykiem!
                      • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:09
                        Dokladnie o to mi chodzilo, sa auta idealne z maualem i auta idealne z
                        automatem.
                    • Gość: Milos Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! IP: 193.19.140.* 16.01.04, 22:44
                      A o wyczynach
                      > kierowcow ktorzy daleko w tyle zawsze pozostawiali samochody z automatem
                      > podczas przyspieszania, to slyszalem i czytalem niejednokrotnie. Na ogol sa
                      to
                      > ludzie, ktorzy za wszelka cene chca udowodnic ze manualna skrzynia jest
                      lepsza
                      > i szybsza. Tak tak jak moj znajamy kiedys rozpedzil sie maluchem do
                      120km/godz
                      > z gorki i minal Volvo. Pozniej to byl staly fragment jego motoryzacyjnich
                      > opowiesci. Tylko na ogol ci z Volva nie chwala sie ze mineli malucha :))

No jasne, je Cariną E 2.0D, 73KM wyprzedziłem raz Porsche 911 ;-)
                      A poważnie to dużą frajdę sprawia leciutkie przyciśnięcie gazu w 200-konnym
                      automacie i czujesz że odjeżdżasz bez żadnego wysiłku. Ktoś obok piłuje Asrę
                      czy coś takiego, ale znika ci w lusterku szybko, gładko i bez wysiłku.

Pzdr
                  • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 16:37
                    System antybuksujacy dzialal do 20 km/h i byl idealny na zime. A jak sie
                    Volvica pojezdzilo, to dalo sie ruszac bardzo dynamicznie bez mielenia.
                    • flc99 Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:04
                      Niestety cała ta dyskusja o skrzyniach biegow przypomina rozmowę głuchego ze
                      ślepym, więc chyba szkoda na to czasu. To po pierwsze. Po drugie, po lekturze
                      całego wątku trudno nie odnieść wrażenia, iz 99% zadeklarowanych zwolenników
                      manuali, to przygłupy którzy ulice traktuja jak tor wyścigowy, a samochód jak
                      bolid F1. To jakis totalny absurd. Sam w tej chwili jeżdżę autem z manualem,
                      poprzednie auto było automatem, i lada moment zmieniam auto na nowsze i bedzie
                      to znów automat, bo po prostu jest to wygodniejsze a ze akurat taki wózek sie
                      trafia - to bardzo chętnie. Jest mi naprawdę obojętne czy auto to przyspiesza
                      do setki w 10 czy może w 12 sekund, albo 13, czy bedzie paliło litr benzyny w
                      te czy wete, czy "łyknę" na trasie czy w mieście, Alfe, Volvo czy Malucha - to
                      nie ma znaczenia!!! Auto ma byc wygodne (także w uzytkowaniu - stąd automat),
                      bezpieczne i niezawodne. Tyle i aż tyle. Wielu Schumacherów ala Pologne lezy
                      juz na cmentarzach, następni lada moment tam trafią, obym tylko przez któregoś
                      z nich sam tam nie trafił. Pewnikiem niktórzy zwolennicy automatów równiez sa
                      pozbawieni wyobraźni, ale z tych postów to az tak bardzo nie wynika. Życzę
                      wszystkim szczęścia na drodze.
                    • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:08
                      a-zone napisał:

> System antybuksujacy dzialal do 20 km/h i byl idealny na zime. A jak sie
                      > Volvica pojezdzilo, to dalo sie ruszac bardzo dynamicznie bez mielenia.

Ale wtedy nie masz szans na zbliżenie się do katalogowego przyspieszenia.
                      • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:14
                        Jak chcesz sie scigac, to wylaczasz elektronike, proste. Masz taki maly przcisk
                        z napisem ON/OFF.
                        • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:17
                          To teraz powiedz, ile takich startów bez elektroniki wytrzymują opony w T5.
                          • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:19
                            Jakies 15 tys. km. Wiesz, naprawde, jak nie chcesz mielic, to nie musisz.
                            • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:21
                              zle sobie policzylem ;)
                            • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:21
                              a-zone napisał:

> Jakies 15 tys. km.

Nie jest to oszałamiajacy wynik długowieczności opon. Poza tym pytałem o ilość
                              startów.

>Wiesz, naprawde, jak nie chcesz mielic, to nie musisz.

No stary, ale wtedy nie wykorzystujesz katalogowego przyspieszenie. Słowem,
                              jesteś gorszy od automatu!
                              • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:23
                                Co Ty pieprzysz??? Optymalne przyspieszenie uzyskujesz bez mielenia kolami. No
                                chyba ze masz jakas inna jedynie sluszna teorie na ten temat...
                                • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:25
                                  Jak masz ponad 300 Nm z turbobenzynowca w przednionapędowym samochodzie, w
                                  dodatku przy wyłączonej elektronice, to nie da się wykorzystać maksymalnego
                                  przyspieszenia bez mielenia kołami.
                                  • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:26
                                    Tak, to ciekawe. A czemu?
                                    • greenblack Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:28
                                      Powtarzam: Czy wiesz, jak wygląda pomiar maksymalnego przyspieszenia
                                      przeprowadzany np. przez pisma motoryzacyjne?
                                      • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:32
                                        No jak?
                                      • niknejm Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 18:15
                                        greenblack napisał:

> Powtarzam: Czy wiesz, jak wygląda pomiar maksymalnego przyspieszenia
                                        > przeprowadzany np. przez pisma motoryzacyjne?

Jeśli sugerujesz, że 'gaz w podłogę i puszczamy sprzęgło' to już wiem, dlaczego
                                        wielu dziennikarzy podaje znacznie gorsze wyniki niż uzyskiwane przez
                                        użytkowników danego auta :-)
                                        Maksymalne przyspieszenie uzyskujesz ruszając na granicy poślizgu kół, z dość
                                        wysokich obrotów na ogół (i wtedy najwięcej 'obrywa' sprzęgło). Koła mają co
                                        najwyżej delikatnie pisnąć! Popytaj np. ludzi ścigających sie na 400m w
                                        Modlinie. Wszelki 'buks' opon oznacza porażkę z miejsca.

Pzdr
                                        Niknejm
                                        • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 17.01.04, 20:22
                                          To mu wlasnie probowalem przez dluzszy czas wytlumaczyc... ;-)
                          • a-zone Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 16.01.04, 17:20
                            Jakies 1,5- 2 sezony (letnie). Jak nie chcesz mielic, to nie musisz.
                        • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 17.01.04, 00:15
                          a-zone napisał:

> Jak chcesz sie scigac, to wylaczasz elektronike, proste. Masz taki maly
                          przcisk
                          >
                          > z napisem ON/OFF.

dokladnie.w moimVW jest przycisk do ASR.jak chcesz palic gumy to wylaczasz i
                          palisz.
                          • greenblock Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 17.01.04, 16:56
                            Palenie "gum" to zostaw Griniemu i jego kolegom "po fachu" OK?
                            • wowo5 Re: Ja wybralem automat! 17.01.04, 17:36
                              Ja wybralem automat ze wzgledu na bezpieczenstwo, wygode i niezawodnosc. Place
                              za to moze nieco gorszym przyspieszeniem i nieznacznie wyzszym zuzyciem paliwa.
                              Jak dla mnie skora byla warta wyprawki. Ktos inny moglby dojsc do innego
                              wniosku. Klima tez spowalnia samochod, a jakos nikt nie krytykuje faktu, ze
                              coraz wiecej aut jest w nia wyposazonych, a ja nie wyobrazam sobie w
                              dzisiejszych czasach auta bez niej. ABS wydluza droge hamowania (na suchym),
                              jednak niewielu ludzi postuluje obywanie sie bez niego. Podobne przyklady
                              moglbym mnozyc.
                              • greenblock Re: Ja wybralem automat! 17.01.04, 17:40
                                wowo5 napisał:

>przyklady moglbym mnozyc.

Jakiego zazwyczaj uzywasz mnoznika?
                                • a-zone Re: Ja wybralem automat! 17.01.04, 20:25
                                  Ale Ty jestes upierdliwy...
                              • a-zone Re: Ja wybralem automat! 17.01.04, 20:25
                                Tylko, ze w wiekszosci aut jak deptasz, to na chwilkie klima sie wylacza (no
                                dobra, czepiam sie ;-))
                                • devote Re: Ja wybralem automat! 18.01.04, 20:08
                                  a-zone napisał:

> Tylko, ze w wiekszosci aut jak deptasz, to na chwilkie klima sie wylacza (no
                                  > dobra, czepiam sie ;-))

kompresor wylacza sie NIE ze wzgledu na przyspieszananie.taki jest tryb pracy
                                  ze sie wlacza i wylacza.mozesz stac na postoju o kompresor bedzie sie wlaczacz
                                  i wylaczal.
                                  • a-zone Re: Ja wybralem automat! 19.01.04, 14:39
                                    No przyklad w pierwszym Mondeo bylo tak jak pisalem.
    • Gość: TR Lista nieprawdziwych samochodów IP: *.ipt.aol.com 18.01.04, 18:49
      Mercedes cl 65 amg, Mercedes sl 55 amg, Ferrari 456 gta, Bentley GT, BMW 540i,
      Audi s8, Lexus sc 430, Range Rover itd
    • pia.ed Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 19.01.04, 02:48
      W takim razie szwedzka policja to "kompletne kretyny" bo maja wylacznie
      samochody z automatyczna przekladnia biegow.
      • devote Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 19.01.04, 03:05
        pia.ed napisała:

> W takim razie szwedzka policja to "kompletne kretyny" bo maja wylacznie
        > samochody z automatyczna przekladnia biegow.

w USA tez policja ma automaty
        jedna reka na kierownicy a druga mosi byc wolna do obslugi klawiatury
        komputera.tak,w US jezdza w pojedynke na patrolach w samochodzie.
        • pia.ed Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 19.01.04, 05:07
          W Szwecji nigdy nie jezdza w pojedynke, ale za to moga trzymac obie rece na
          kierownicy w razie poscigu!
          Wyobrazcie sobie sceny poscigu na ulicach San Francisco z ciagla zmiana
          biegow!.
          A o praktycznosci automatu przekonalam sie przekonalam sie, kiedy mialam
          jedna reke w gipsie.
          • Gość: Henio Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? !! IP: *.sympatico.ca 19.01.04, 05:39
            W San Francisco rada miejska przeglosowala zakaz poscigow!
            • pia.ed Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? ! 19.01.04, 15:32
              To teraz bandyci moga sobie pofolgowac...
        • Gość: Henio Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualnI? !! IP: *.sympatico.ca 19.01.04, 05:41
          Jedna reka na kierownicy, a drugom sie morzna podrapac po "kiju" ...
    • Gość: bolo Tylko klasyka IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 19:25
      Przejeżdżam dłuzsze trasy i gdyby nie dodakowa manipulacja biegami można by
      zasnąć za kierownicą. Jest również wiele sytuacji gdy właśnie manual daje
      szanse wykonać jakiś manewr. A to kwestia przeżycia. Wydaje mi się że nie ma
      sensu dyskusja manual-automat. Wszystko zależy od sytuacji, kierowcy,
      zastosowania. Jak jeżdzimy stałą trasa do pracy, z korkami itp. to pewnie
      lepszy jest automat ( o ile facet jest wygodnisiem). Manual daje swobodę jazdy,
      możliwość pełnego wykorzystania momentu silnika pod warunkiem że TO UMIE.
      • Gość: koles Re: Tylko klasyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 20:08
        > Przejeżdżam dłuzsze trasy i gdyby nie dodakowa manipulacja biegami można by
        > zasnąć za kierownicą

A co, jadąc trasą ok 80-100km/h zmieniasz sobie dla frajdy biegi? Tak od czasu
        do czasu z piątki sobie zejdziesz na trójkę żeby nie zasnąć?

> Jest również wiele sytuacji gdy właśnie manual daje
        > szanse wykonać jakiś manewr. A to kwestia przeżycia

Jak znalazłeś się w sytucji, z której z manualem wyjdziesz, a z automatem się
        rozbijesz to znaczy, że w ogóle w tej sytuacji nie powinieneś się znaleźć...
        • wowo5 Re: Tylko klasyka 19.01.04, 21:01
          Gość portalu: koles napisał(a):

> > Przejeżdżam dłuzsze trasy i gdyby nie dodakowa manipulacja biegami można b
          > y
          > > zasnąć za kierownicą
          >
          > A co, jadąc trasą ok 80-100km/h zmieniasz sobie dla frajdy biegi? Tak od
          czasu
          > do czasu z piątki sobie zejdziesz na trójkę żeby nie zasnąć?
          >
          > > Jest również wiele sytuacji gdy właśnie manual daje
          > > szanse wykonać jakiś manewr. A to kwestia przeżycia
          >
          > Jak znalazłeś się w sytucji, z której z manualem wyjdziesz, a z automatem się
          > rozbijesz to znaczy, że w ogóle w tej sytuacji nie powinieneś się znaleźć...
          Koles jestes swietny. Malo kto o tym wie ale automat to najlepszy srodek na
          bezsennnosc. Odkad sobie kupilem auto z automatem spie, jak susel (nie tylko za
          kierownica).
      • devote Re: Tylko klasyka 20.01.04, 00:30
        Gość portalu: bolo napisał(a):

> Przejeżdżam dłuzsze trasy i gdyby nie dodakowa manipulacja biegami można by
        > zasnąć za kierownicą.

to jest najdurniejszy argument jaki kiedykolwiek slyszalem :) smiech
        • lexus-400 Re: Tylko klasyka 20.01.04, 02:59
          A czym Ty jezdzisz?
          • Gość: ziggy Re: Tylko klasyka IP: *.bchsia.telus.net 20.01.04, 06:42
            Manualna skrzynia biegow jest tylko i wylacznie dla kobiet,zeby sobie trenowaly
            reke.
    • jwielki1 Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 20.01.04, 15:17
      to chyba nigdy nie jechałeś samochodem z łopatkami przy kierownicy!!!!
      to jest dopiero czad a poza tym nowoczesny automat zmienia biegi dużo szybciej
      niz dałbys rade na manualu!!!
      • s2k Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 25.01.04, 15:31
        jwielki1 napisał:

> to chyba nigdy nie jechałeś samochodem z łopatkami przy kierownicy!!!!
        > to jest dopiero czad a poza tym nowoczesny automat zmienia biegi dużo szybciej
        > niz dałbys rade na manualu!!!

To dlatego sportowe fury mają manuala? Żeby zbytnio nimi nie szarżować? Stary
        nie ośmieszaj się ze swoimi "łopatkami przy kierownicy".
    • Gość: pazdzioch Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.chello.pl 20.01.04, 15:42
      Greenblack - biorąc pod uwagę twoje zaangazowanie i treść postu zastanawiam się
      dlaczego chowasz się za plecami pazdziocha?
      Wsydzisz się tych bzdur ktore napisałeś?
    • nibelung777 Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! 24.01.04, 20:42
      Taką opinie mają i wyrażają tylko kierowcy, którzy mają auto z przekładnię
      manualną. Kiedyś też tak myślałem, uwierzyłem też takim samym "autorytetom"
      które nigdy nie jeździły automatem, nie zaznały tego dobrodziejstwa i
      wypisywały temu podobne czcze frazesy z pogranicza paranoicznych lęków. Nikt z
      męskiej części populacji, będący przy zdrowych zmysłach nie czerpie
      przyjemności ze zmieniania biegów, co najwyzej z prowadzenia. Co ma wspólnego
      zmienianie biegów z czuciem samochodu - to też niezły "kretyński fetysz".
      Automaty są na ogół (w Polsce) droższe, i trzeba było wykombinować jakiś
      wytrych, również do braku ofert rodzimego przemysłu dot. automatów. Dogmat
      powstał w PRL, ma się dobrze, lecz "tamte" a współczesne skrzynie aut. to
      różnica epoki. Obecne skrzynie są "mądrzejsze" od swoich protoplastów i
      od "paździocha" leczącego swe komplexy słowem pisanym. To mniej wiecej na tyle,
      oczywiście mam samochó z automatem, który kupiłem natychmiast po I-ej jeździe z
      taką skrzynią. Teraz to już 3 mój automat i do końca życia nie zmienię tego
      przyzwyczajenia. Panie "paździoch" niech Pan kupi najpierw "automat" i wtedy
      pogadamy, bo teraz brzmi Pan jak głuchy oceniający interpretację koncertu
      fortepianowego.
    • Gość: Odin Re: Prawdziwe samochody to tylko te z manualną !! IP: *.telia.com 24.01.04, 21:17
      ..,automatyczne skrzynie biegow dla kretynow?,Pazdziochu kto to mowi?,kretyn
      nad kretynami?,to nie obelga,-to diagnoza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka