Dodaj do ulubionych

Szyberdach - opinie ?

IP: *.net.autocom.pl 05.02.02, 17:52
Chciałbym w aucie zamontować szyberdach, ale znajomi odradzają to, twierdząc, że
nawet mimo montażu w solidnym autoryzowanym warsztacie, w przyszłości będę miał
z nim kłopot, rozszczelni się, będzie przeciekał itp. Prawda to czy brednie ?
Bardzo proszę o Wasze opinie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.telia.com 05.02.02, 21:14
      Jak soboie sprawisz dobra peleryne ,to montuj,ale po pieciu latach prawie
      wszystkie ciekna.Pzdr.Michal
      • Gość: AD Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.net.autocom.pl 05.02.02, 22:16
        Dziękuję za odpowiedź, ale jaka jest tego przyczyna?
        Po 5 latach, to kupię i zmienię na nowy /270 pln to nie nadzwyczajny wydatek/.
        Czy tak można rozwiązać ten problem?
        • Gość: Peter Re: Szyberdach - opinie ? IP: 150.153.100.* 06.02.02, 08:00
          Niestety pozniejszy montaz szyberdachu to pomylka. Szczelnosc, korozja, mysle
          tez ze zmieni sie sztywnosc nadwozia (tak mi sie wydaje gdy widze jak wykonane
          sa "fabryczne" szyberdachy) nie wspominam juz o takich drobiazgach jak wlasciwy
          odplyw wody. Mysle ze powinienes spytac o opinie ludzi ktorzy uzytkuja taki
          dokladany szyberdach juz jakis czas , zapewniam ze wielu ma z tym klopoty
          (przychodzisz po deszczowej nocy do samochodu a tu niespodzianka- potrzebne sa
          gumiaczki) no i musisz pamietac ze opinia sprzedawcy takich szyberdachow zawsze
          jest bardzo optymistyczna. Pozdr
        • Gość: Tojo Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.waw.cdp.pl 06.02.02, 15:27
          Gość portalu: AD napisał(a):

> Po 5 latach, to kupię i zmienię na nowy /270 pln to nie nadzwyczajny wydatek/.

Jak to 270 pln ? Dowiadywałem się w Warszawie w kilku warsztatach to ceny
          zaczynają się od 800 pln.
          Chcę zamontować szyberdach. W poprzednim samochodzie miałem fabryczny dach
          otwierany (odsuwał się do środka) - ale taki to koszt około 2.500. Z szyberdachem
          jest trochę kłopotów. Jak samochód miał 7 lat to zaczął przeciekać. Mogłem
          wymienić uszczelkę, ale po prostu koleś dał mi taki specjalny silkon .
          Posmarowałem i przez następne 3 lata było okeY. W sumie warto. Zwłaszcza jak nie
          ma klimatyzacji. Pozdrawiam.
          • Gość: AD Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.net.autocom.pl 06.02.02, 21:08
            Gość portalu: Tojo napisał(a):

>
            > Jak to 270 pln ? Dowiadywałem się w Warszawie w kilku warsztatach to ceny
            > zaczynają się od 800 pln.

Jest polski producent /Aero-Zen/ bardzo przyzwoitych sz/d. To cena u tegoż
            producenta + koszt kuriera, a sam montaż w wyspecjalizowanym zakładzie w Krakowie,
            to góra 150 pln. Myślę, że przekładka nie kosztowałaby więcej niż 50 złotych.
    • Gość: andrzej_w Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.zke.com.pl 06.02.02, 11:45
      Byc moze to jedynie takie bajanie, ale ponoc przy powaznych zderzeniach, gdy
      dach samochodu ulega znieksztalceniu, jedyna szybka i w miare tania forma
      naprawy tego jest wlasnie szyber dach. Powoduje on, ze ewentualne naprezenia i
      pofalowania plaszczyzny dachu mozna zgrabnie zatuszowac.

Kupujac samochod ktory ma szyberdachem klienci z reguly sa bardzo nieufni i
      podejrzliwi. Nie wiem jak rozwinie sie rynek aut uzywanych, ale obawiam sie, ze
      bedziesz mial dodatkowe klopoty z tym samochodem przy jego sprzedazy (pomijajac
      ewentualne docinki ze strony znajomych).
      • Gość: Enzo Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.siemens.pl 06.02.02, 12:54
        W moim samochodzie jest firmowy szyberdach i niemogę o nim powiedzieć złego
        słowa. Od 5 lat działa bez awaryjnie nieprzecieka, niepęka itp. itd.
    • Gość: AD Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.net.autocom.pl 06.02.02, 13:36
      Dziękuję za odpowiedzi, mimo wszystko są przecież zalety sz/d. Wciąż się
      zastanawiam i proszę o opinie, szczególnie posiadaczy tego wynalazku.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Enzo Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.siemens.pl 06.02.02, 13:55

> Dziękuję za odpowiedzi, mimo wszystko są przecież zalety sz/d. Wciąż się
        > zastanawiam i proszę o opinie, szczególnie posiadaczy tego wynalazku.
        > Pozdrawiam.

Wiadomo, że seryjny szyberdach jest lepszy od "dorabianego" to jednak uważam, że
        warto - np. mój kolega się zdecydował na to cudo i nie narzeka - ma go jakieś 2
        lata.

Opinia moja jest krótka: szyberdach to jest to. Pomimo klimy w aucie jest
        przyjemnie otworzyć w lato wieczorem szyberdach i pochuć cieplutki wiaretek. To
        nie to samo co uchylenie okna...
      • Gość: Niknejm Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.pg.com 06.02.02, 14:00

> Dziękuję za odpowiedzi, mimo wszystko są przecież zalety sz/d. Wciąż się
        > zastanawiam i proszę o opinie, szczególnie posiadaczy tego wynalazku.

Szyberdach to świetny wynalazek. Przy pełnym odsunięciu daje namiastkę jazdy
        kabrioletem w lecie (wiatr we własach ;-)), w zimie dodatkowo 'doświetla'
        wnętrze, więc jest antidotum na depresję zimową ;-).
        W lecie, w połączeniu z klimatyzacją (lekki nadmuch na nogi) pozwala podróżować
        bardzo komfortowo, gdy go tylko uchylimy w górę.

Wada to szum powietrza przy prędkości ponad 115km/h (przy zupełnie zamkniętym
        dachu), ale zasunięcie rolety przeciwsłonecznej (przesuwny kawałek podsufitki)
        hałas ten likwiduje jak nożem uciął.

Natomiast ja miałbym opory oddać auto do warsztatu w celu założenia szyberdachu
        (u mnie jest oryginalny). Chyba, że mógłbym porozmawiać z kilkoma osobami, które
        w danym warsztacie szyber zrobiły i po 2 latach są wciąż zadowolone, nie mają
        problemów z rdzą czy przeciekami, itp.

Pozdrawiam,
        Niknejm

• Gość: Robo Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 15:33
          Miałem 7 letnią Concerto 1.6 16 w pełnym wypasie z szyberdachem. Szyber
          fabryczny to jednak co innego niż montowany oddzielnie. Jednak moich paru
          kumpli montowało szybery niefabrycznie - jedna rada sprawdzona firma ( dwóch z
          nich miało eberspacher - polecali ) faktem, jest to że niefabruczny
          przynajmniej niektóre zachodzą na dach - anie do środka .

Pozdro
          Robo
          • Gość: 123ryry Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 21:50
            Miałem szyberdach fabryczny w Hondzie Accord. Działał bez zarzutu. Zamykany i
            otwierany elektrycznie. Uzywałem go jednak bardzo rzadko. Dlatego nie rozumiem,
            że ktoś chciałby dziurawić dach dla tej nieistotnej zachcianki. Gdy mocno
            świeci słońce to przeszkadza. Czasem ciepłym wieczorem otwierałem. Ale już
            jadąc ponad 100 hałas w aucie zaczyna doskwierać. Trzeba tu jeszcze dodać, że
            fabryczny szyberek jest wpasowany w powierzchnię dachu i żaden element nie
            wystaje. W tych nakładanych z góry następuje istotne zawirowanie strug
            powietrza. Z tego powodu odradzał bym montaż rzeczonego szyberdachu. Jednak
            decyzja należy do ciebie. Pozdrawiam
            • zboczek Re: Szyberdach - opinie ? 06.02.02, 23:04
              Mam szyberdach w Hondzie CR-V fabrycznyDziala bez zarzutu pelna elektryka
              zabawa na calego zwlaszcza ze mozna stanac podczas jazdy(pasazer) i cieszyc sie
              pedem powietrza. I przylacze sie do przedmowcow ze fabryczny tak co do
              wstawianego w jakims warsztacie podchodzil bym z wielkim dystansem Jeszcze nikt
              z moich znajomych nie pochwalil takiego kroku zawsze slyszalem k**** ale sobie
              zrobilem!
              • Gość: Tojo Re: Szyberdach - opinie ? IP: 62.89.110.* 07.02.02, 11:44
                Co do hałasu, szumu powietrza i zawirówań : W samochodzie który miałem przez
                prawie 7 lat był fabryczny szyberdach otwierany do środka i na dachu przed
                szyberdachem była zamontowana specjalna owiewka. Powodowała ona, iż powietrze
                łagodnie opływało samochód. Inni kierowcy pytali mnie o tą owiewkę ale ona
                była fabryczna. Nigdzie w sklepie nie widziałem takich owiewek. Z otwartym
                dachem jeździłem 120 km/h i było słychać tylko lekki szum powietrza. Pozdrawiam.
                • Gość: Robo Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.02.02, 16:09
                  Ja w swojej hondzie miałem tak, że po otwarciu dachu ( 2 stopnie ustawienia)
                  wysuwał się taki mały bajer pionowo, zastanawiałem się po co, ale okazało
                  się,że on dodatkowo uszczelniał go , ale i powodował lekkie odchylanie strugi
                  opływającego powietrza. Co do jazdy to jeżdziłem z różnymi prędkościami nawet
                  ponad stówę i nic takiego strasznego się nie działo, otwarty kiedy się dało,
                  sam szyber to była chyba szyba z drobniutką siateczką , przyciemniana, żeby
                  przy zamkniętym nie świeciło była jeszcze zasuwana roleta. Generalnie polecam
                  auta z szyberem, Ci którzy nie mają, a mówią że przeciekają (fabryczne) gadają
                  bzdury.

Pozdro Robo.

p.s. swoją drogą zobacz ile w różnych markach żądają za fabryczne wstawienie
                  przy kupnie, to bardzo ciekawe.
                  • Gość: 123ryry Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 07:26
                    Gość portalu: Robo napisał(a):

> Ja w swojej hondzie miałem tak, że po otwarciu dachu ( 2 stopnie ustawienia)
                    > wysuwał się taki mały bajer pionowo, zastanawiałem się po co, ale okazało
                    > się,że on dodatkowo uszczelniał go , ale i powodował lekkie odchylanie strugi
                    > opływającego powietrza. Co do jazdy to jeżdziłem z różnymi prędkościami nawet
                    > ponad stówę i nic takiego strasznego się nie działo, otwarty kiedy się dało,
                    > sam szyber to była chyba szyba z drobniutką siateczką , przyciemniana, żeby
                    > przy zamkniętym nie świeciło była jeszcze zasuwana roleta. Generalnie polecam
                    > auta z szyberem, Ci którzy nie mają, a mówią że przeciekają (fabryczne) gadają
                    > bzdury.
                    >
                    > Pozdro Robo.
                    >
                    > p.s. swoją drogą zobacz ile w różnych markach żądają za fabryczne wstawienie
                    > przy kupnie, to bardzo ciekawe.

Ciekawe również co masz na myśli pisząc "fabryczne wstawienie"
                    Takie wstawienie odbywa się w fabryce, gdzie wytłoczka dachu jest fabrycznie
                    przygotowana do szyberdachu. Każdy inny (poza fabryką) montaż jest montażem
                    niefabrycznym z wszystkimi tego konsekwencjami.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Robo Re: Szyberdach - opinie ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 14:58
                      Miałem na myśli kupienie nowego auta z szyberem z salonu. Chodziło mi o
                      rozbieżności cenowe, a co do wycinania w dachu dziury w fabryce to wiem o co
                      chodzi. Popatrz na ceny szyberów do aut salonowych w opcji.

pozdro
                      Robo
                      • Gość: Darek Re: Szyberdach - opinie ? IP: 212.106.189.* 08.02.02, 15:07
                        Cabrio dla biedaka ale przyjemna,a doróbka to pomyłka.Pozdrawiam.
    • Gość: Gall Re: Szyberdach - opinie ? IP: 10.168.12.* 11.02.02, 15:32
      miałem szyberdach przez 2 lata w 9 letnim samochodzie, kupiłem już zamontowany
      wiec nowy na pewno nie byl
      to był prosty uchylny szyberdach i gorąco polecam - jest dużo cichszy niż
      otwarte szyby, dobrze wentyluje samochód i mój nie ciekł NIGDY (poza jednym
      przypadkiem kiedy zapomniałem go zamknąć i potem miałem mokre siedzienia :-))))
      trzeba tylko dbać o czystość uszczelki między ramą a szybą bo jak jest na niej
      kurz to woda zawsze jakoś się przesączy
      nigdy natomiast nie miałem problemów ze szczelnością rama-dach
      w nowym samochodziku wlasnie montuje w tym tygodniu :-))))))
      • Gość: Marek Re: Szyberdach - opinie ? IP: 172.18.118.* 11.02.02, 15:45
        Samochod musi miec szyberdach. Chyba ze:
        - jest to kabriolet
        - jest to van i zamiast szyberdachu jest DVD player + ekran
        - jest to Daewoo Leganza gdzie w standardzie montuja dziurke ktora z
        szyberdachem ma tyle wspolnego co maluch z samochodem.
        • Gość: AM Re: Szyberdach - opinie ? IP: 207.239.29.* 11.02.02, 19:47
          Bo ja wiem ? Mam szyberdach - chociaz nie chcialem - ale Nissan w pakiecie
          wciska ci szyberdach czy chcesz czy nie. Uzywam go tylko w oresie wiosennym i
          jesiennnym - w lecie bez klimatyzacji nie da sie a w dodatku rozne robaczki
          bardzo chetnie mowia ci mniam mniam gdy wieczorem jedziesz z otwartym dachem
          natomiast w zimie wiadomo - snieg leci za kolnierz (chyba ze jest to tegoroczna
          zima - ostatnio faktycznie jezdzilem z otwartym dachem). Generalnie -
          przereklamowana przyjemnosc.
          • Gość: Gall Re: Szyberdach - opinie ? IP: 10.168.12.* 12.02.02, 09:34
            dlatego polecam szyberdach uchylny a nie otwierany - on tylko wyciąga powietrze
            z samochodu i nic do środka nie leci
            • Gość: AM Re: Szyberdach - opinie ? IP: 207.239.29.* 12.02.02, 14:05
              Moj jest i otwierany i uchylny + owiewka i zaslona przeciwsloneczna ale i tak
              dale twierdze ze to przereklamowana przyjemnosc.
          • Gość: Marek Re: Szyberdach - opinie ? IP: 172.18.118.* 12.02.02, 14:30
            Uwielbiam szyberdach. Pontiac ma go bardzo fajnie skonstruowanego, bo jest duzy
            i otwiera sie na zewnatrz. W wielu samochodach szyberdach chowa sie pomiedzy
            podsufitke a dach, w Pontiac'u caly wylazi ponad dach - dzieki temu jest
            znacznie wiekszy. Ale na autostradzie sie z otwartym jechac nie da bo za
            glosno. Tosamo w deszczu. Natomiast w lecie jezdze z otwartym. Klima na max i
            gorace powietrze nie wpada do srodka.
    • Gość: A Re: Szyberdach - opinie ? IP: 62.231.143.* 12.02.02, 14:39
      Mam szyberdach i nie uzywam. Musze powiedziec, ze nawet mi przeszkadza bo mam
      mniej miejsca nad glowa niz w wersji bez szyberdachu (Nissan Almera).
      Generalnie nie znosze szumu i halasu z zewnatrz a poza tym szyberdach
      przynajmniej u mnie wcale nie zapewnia az takiej dobrej wentylacji.
      Tak naprawde to w aucie najlepsza jest klimatyzacja + zamkniete szyby. Cisza,
      spokoj i chlodzik.
      To oczywiscie tylko moja opinia.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka