mechanik1234 11.10.09, 08:56 Wasze opinie na ten temat? czy ten silnik jest na prawdę taki dobry? Link Zgłoś Obserwuj wątek
skodaach Re: Octavia II 1,4 TSI 11.10.09, 16:39 nie jest. Jezeli chodzi ci koniecznie o uturbiony to lepszy jest chocby 1.4 tjet fiata Link Zgłoś
roney03 Re: Octavia II 1,4 TSI 11.10.09, 16:51 skodaach napisał: > nie jest. Jezeli chodzi ci koniecznie o uturbiony to lepszy jest > chocby 1.4 tjet fiata W czym konkretnie jest lepszy? W swojej nienawosci do Skody piszesz zwykle brednie Link Zgłoś
mameja21 Re: Octavia II 1,4 TSI 12.10.09, 20:25 roney03 napisał: > skodaach napisał: > > > nie jest. Jezeli chodzi ci koniecznie o uturbiony to lepszy jest > > chocby 1.4 tjet fiata > > W czym konkretnie jest lepszy? > W swojej nienawosci do Skody piszesz zwykle brednie Link Zgłoś
cloclo80 Re: Octavia II 1,4 TSI 12.10.09, 22:58 Niewątpliwie w kategorii zużycie paliwa nie znajdzie sobie równych w opróżnianiu zbiorników. Link Zgłoś
carfan Re: Octavia II 1,4 TSI 11.10.09, 20:56 Jaka wersja? Z turbosprężarką czy z turbosprężarką i kompresorem (Twincharger)? U VW jest to wersja 122 lub 160KM. Na necie jest dużo opisów, testów i opinii. Wersja Twincharger od kilku lat lider segmentu 1-1,4litra w konkursie na Silnik Roku (w końcu uznali go za silnik roku 2009), wersja 122 konna w tej klasyfikacji praktycznie zawsze w pierwszej trójce segmentu. Skądś ta opinia musi się brać, tym bardziej, że od dzisiaj nie robią tego silnika. Ciekawy opis jest na autofoto.pl/blogs/blog_silnika/archive/2009/02/16/vw-1-8-tfsi-i-1-4-tsi.aspx Link Zgłoś
dark13 Re: Octavia II 1,4 TSI 11.10.09, 21:18 W Octavii nie ma silnikow twincharger A co do silnika 1.4TSI zasluzenie wychwalany Link Zgłoś
carfan Re: Octavia II 1,4 TSI 13.10.09, 20:59 No, zagalopowałem się ;-) Jak chciałbyś Twinchargera to pozostaje Golf. Nawet Passata nie ma tej wersji. Interesujesz się takim? To popatrz na stronę VW. W tej chwili to w podobnej cenie dostaniesz Passata + tanie, fajne pakiety. Link Zgłoś
pekapek Re: Octavia II 1,4 TSI 12.10.09, 08:46 mam octavię z takim silnikiem. Jak dla mnie, jest w porządku. Fajny, w miarę dynamiczny, bardzo elastyczny silnik, tyle że spalanie wyższe od katalogowego - na trasie ok. 6,5l, miasto 8-9l (wg wskazań komputera). Link Zgłoś
ostlander Re: Silnik całkiem ciekawy, samo auto do kitu 13.10.09, 21:55 Mozesz to rozwinąć? Co jest do kitu w octawii 2? Link Zgłoś
aurice_goldfinger Re: Silnik całkiem ciekawy, samo auto do kitu 13.10.09, 22:07 Jeśli mam się wysilić na obiektywizm - w Octavii nie podoba mi się nerwowy układ kierowniczy i zbyt miękkie zawieszenie. Stylistyka, delikatnie mówiąc, nie zachwyca swoim nowatorstwem, choć z pewnością nie jest tak szpetna jak fabieda. Ale silnik jest naprawdę ciekawy, pod znakiem zapytania stoi tylko jego trwałość. Link Zgłoś
ostlander Re: Silnik całkiem ciekawy, samo auto do kitu 14.10.09, 21:45 Co do działania wspomagania kierownicy mogę się zgodzić. Niemniej zastosowany system elektrohydrauliczny ma zmienna siłę wspomagania zależną od prędkości. Po zrobieniu kilkuset km się do tego przyzwyczaiłem i nie stanowi to problemu w prowadzeniu auta. Co do zawieszenia to śmiem twierdzić, że jest sztywne jak w większości aut VW. Ma to swoje wady jak i zalety. Co się zaś tyczy jakości materiałów wnętrza oraz ich spasowania to octavia 2 fl przewyższa w tym wypadku inne samochody z tego pułapu cenowego . Dla niedowiarków polecam wizyty w kilku salonach dla porównania. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Silnik całkiem ciekawy, samo auto do kitu 14.10.09, 21:56 > Jeśli mam się wysilić na obiektywizm - w Octavii nie podoba mi się nerwowy ukła > d > kierowniczy i zbyt miękkie zawieszenie. Stylistyka, delikatnie mówiąc, nie > zachwyca swoim nowatorstwem, choć z pewnością nie jest tak szpetna jak fabieda. > Ale silnik jest naprawdę ciekawy, pod znakiem zapytania stoi tylko jego trwałoś > ć. Fakt,kierka pracuje dość dziwacznie i skokowo(coś jak we Fabii I).Ale że zawieszenie jest za miękke!?!? Ty o RS mówisz? Generalnie w totalnym cywilu to mogłoby ono być wygodniejsze,bo jest za sztywno teraz.A i tak nie prowadzi się rewelacyjnie:( A o silnik to się nie bój;) Pozdr Link Zgłoś