Dodaj do ulubionych

Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce

• Gość: zdegustowany Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: 195.20.110.* 15.01.04, 09:41
      Dlaczego wszystkie duze przetargi w sektorze publicznym wygrywa Prokom albo
      spolki z nim powiazane? Przeciez to smierdzi korupcja na odleglosc zwlaszcza,
      ze firmy te w sektorze prywatnym nie maja tak spektakularnych sukcesow...
      • Gość: Ziemowit Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 15.01.04, 10:14
        Ktoś przetarg wygrał, ktoś zaprzyjaźniony z Gazetą przetarg przegrał.
        Dziwnym trafem przegrany dostrzega nagle źdźbło na podwórku sąsiada nie widąc
        kłonicy na własnym.

Ciekawe kto jeszcze zna odpowiedź na tą łamigłówkę?

PS. Każde duże przedsięwzięcie "czka się" na początku i dyspozycyjny redaktor
        może jeździć po nim jak na łysej kobyle - ku pomyślności swojego pracodawcy.
        Inna sprawa, że Zamawiąjący powinien mieć odwagę powiedzieć, że są poślizgi i
        nie doprowadzać do "liberalnych" dla Wykonawcy odbiorów poszczególnych etapów -
        to zwykle ma krótkie nogi, a jak widać po artykule Audyt zewnętrzny
        przedsiewzięcia działa i jest tendencyjnie upierdliwy.
    • Gość: Polak cała Polska jest w rozsypce. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 09:49
    • Gość: Polak cała Polska jest w rozsypce. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 09:50
    • Gość: robby Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.crowley.pl 15.01.04, 10:00
      Kolejny tendencyjny artykul wyborczej ktora niestey stala sie orezem walki
      politycznej nieco prymitywnych lotow przeciw biznesowi zwiazanemu z konkretnym
      oponentem politycznym. Zeby chociaz argumenty nie byly naciagane. A tak znow
      widac wyrozniony wielka czcionka artykul ktory tworzy okreslona aure porazki, w
      rzeczywistosci bez konkretnych argumentow, z wyrwanymi z kontekstu argumentami
      podanymi tak aby laik szary wyborca urabial sobie zdanie.
      Wyborcza = Trybuna rowni sie tylko szata. A fe ...
      • Gość: Parasol Zaorac Prokom IP: *.proxy.aol.com 15.01.04, 10:08
        Kiedy w koncu zrozumia pewe elity , ze nalezy skonczyc z pompowaniem
        pieniedzy do kieszeni pana Krauzego.
        Czy wyciagniemy w koncu wnioski z informatyzacji ZUS-u.
        W kazdym innym cywilizowanym kraju po takiej wpadce zadna firma nie mialaby
        szans na otrzymanie intratnych zamowien rzadowych.
        Ludzie chwyccie sie za glowy.
        jest wiele innych firm , ktore za polowe pieniedzy co bierze Krauze zrealizuja
        ten
        temat .
        • Gość: mmm Re: Zaorac Prokom IP: *.prokom.pl 15.01.04, 12:07
          Sam się zaoraj! A i widać laiku, że nie znasz się nic na zintegrowanych
          systemach informatycznych! i wskaż firmę która kompleksowo rozpisze projekty i
          napisze soft - nie musisz nawet próbować bo w Polsce takiej drugiej nie ma! a
          problem nie jest po stronie błędnego softu, a kulawych przepisów i błędnie
          rozpisywanych umów! Pamiętaj, że software to jedno a hardware to drugie! To
          pierwsze nie pójdzie bez drugiego, a to już nie "broszka" Prokomu!
          • Gość: lolo Re: Zaorac Prokom IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 13:02
            Ja się dla przykładu znam i wiem,
            że zawiera się umowy tak, aby zrobić klienta w konia.
            CEPiK nie jest systemem zintegrowanym tylko dziedzinowym.
            Im dłużej umowe się realizuje
            tym większa jest marmolada no bo trzeba coś ciągle naprawiać.
            Gdyby się udało coś zrobić
            od pierwszego kopa to się mniej zarobi. To że drugiej takiej firmy
            jak Prokom nie ma to już w Polsce wiadomo od dawna.
            Oby więcej takich nie było.

• tusia24 Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce 15.01.04, 10:08
        szanowny robby...czy byłbyś łaskaw uściślić?? co konkretnie masz na myśli
        mówiąc że gazeta nie dała tu żadnych wymiernych argumentów? czyli uważasz że
        CEPiK działa jak należy...wybacz- interesuję się tą sprawą od początku i z tego
        co mi wiadomo termin pierwszego pokazu działającego CEPiK'u minął juz dawno
        tak?? a tym czasem wynik jest opłakany- nie oszukujmy się- CEPiK to kolejna
        porażka Prokomu. Ten system nie działa w żadną stronę- ani przez pesel, ani
        rejestracje ani nazwisko- tragedia.
        • Gość: robby Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.crowley.pl 15.01.04, 11:00
          Cecha projektow informatycznych jest ich zlozonosc. Kazda faza jest scisle
          opisana i ktos za nia odpowiada. Tu do wora odpowiedzialnosci wrzucono tylko
          Softbank. A co z urzedasami itp ?
          W opisie takim zazwyczaj okreslone jest kto odpowiada za wprowadzenie danych do
          systemu i czesto nie jest to wykonawca systemu. W artykule nie doczytalem sie
          KONKRETNYCH informacji na ten temat. Zakladajac ze Wyborcza chce tlamsic
          Prokom, to brak zajakniecia sie w tym temacie oznacza dla mnie ze od
          wprowadzenia danych to Softbank juz w tym projekcie nie byl.
          Poza tym nie chce mi sie nic juz wyjasniac niedouczony redaktorzynom, madrzy
          ludzie widza co sie z wami stalo, matolki zaglosuja na sily stojaca za GW i za
          4 lata beda wieszac na was psy czytajac podobne artykuly w trybunie.
          Skoncz pisac pod publiczke za psie pieniadze, i upadlac siebie i ludzi ktorzy
          jeszcze naiwnie wierza w GW. GW - dawne idealy umarly, teraz wasi wlodarze
          poswiecili sie walce o wladze.. Tylko czy po jej przejeciu jeszcze bedziecie
          moralnie zdolni aby sprawowac ja z godnoscia ? Hmmm pismaku?
          • Gość: lolo Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 13:06
            o właśnie, kładzie się w umowach odpowiedzailność na klienta,
            aby w razie porażki dać mu w dupę. Klasyczny przykład rozdania
            firm informatycznych. Głupi i leniwy kliemnt oraz omniimpotentny wykonawca

• Gość: blase TOWARZYSZU .... IP: *.smk.gda.pl 15.01.04, 10:17
        Oddacie wladze po klesce wyborczej jaka wam szykujemy ?
      • mag9 przypomnij sobie koncowke rzadow Buzka 15.01.04, 11:28
        Czy wtedy nie bylo "aury porazki" w mediach publicznych (ciekawe z jaka partia
        zwiazanych)?
        Uwazam, ze Buzek to byl Gosc, nie pierdolil, tylko robil, co zrobil Miller,
        ulepszyl wszystkie reformy totalnie je niszczac. Miller to facet bez jaj. Brak
        mu odwagi, by cokolwiek zmieniac w Polsce.
    • Gość: Pio A to glaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 10:00
      A to glaby, na kazdym kroku nniekompetencja przypadkowych urzednikow, bardziej
      koncentrujacych sie bardziej na liczbie lyzeczek cukru w herbacie niz na
      wlasnej pracy. Oczywiscie, o ile nie sa skorumpowani.
    • Gość: jimmy Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.01.04, 10:04
      Czego sie Prokom nie dotknie, to spieprzy. Nie, przesadzam: biurowiec wyszedl
      im pierwsza klasa.
    • Gość: Zonk Dobra robota IP: 212.160.106.* 15.01.04, 10:25
      Uczestniczyłem na pewnym etapie przy pracach nad CEPiK i wiem, że wiele osób
      wykonało dobrą robotę. A jeśli ktoś nie potrafi tego docenić to znaczy, że
      zapomniał o starym PRL'u w ktorym CHAOS panował wszędzie...
      • Gość: M. Re: Dobra robota IP: *.bonair.com.pl 15.01.04, 11:55
        To jest dla Ciebie dobra robota, jesli nie działa? Dobra robota ma to do
        siebie, że jest wykonana w terminie i bez błędów uniemożliwiających korzystanie
        z systemu. Też pracuję w tej branży i wybacz, u mnie byłoby to nie do
        pomyślenia, by nazwać takie wdrożenie dobrą robotą. A naprawdę pracuję przy
        dużych systemach, porównywalnych lub przekraczających CEPIK.

Poza tym 190 mln za to, to kosmiczna kwota. Mniejsza firma niż PROKOM
        wykonałaby ten projekt z powodzeniem za 10% tej ceny.
    • Gość: 123 Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 10:34
      Ja nie mogę tego pojąć. Nie jestem informatykiem z zawodu, ale wydaje mi się,
      że taką bazę można zbudować korzystając z aplikacji dostępnych na rynku ( nawet
      Accessa!!! ). Zgoda, może to jest uproszczenie. Ale to jest tylko róźnica w
      ilości danych, a nie w ich organizacji! Czy zaopytania o fragmenty numerów
      rejestracyjnych, "historię" kierowcy można zaliczyć do skomplikowanych???
      Bójcie się Boga, ludzie! Gdzie jest problem?? Przecież rozrysowanie schematu
      takiej bazy średniointeligentowi wtajemniczonemu w naskórkowe szczegóły
      zajęłoby 1 h. A później wystarczy to przełożyć na konkretne moduły. Kto bierze
      za to takie pieniądze ( i za co??? )???
    • Gość: Wacuś Prokom? Normalne, że nie działa. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 10:35
      Zachowanie takie jest zgodne z projektem programu. Przeciez nie chodzi o to, by
      działał. Chodzi o kasę dla znajomków SLD. W końcu nie na (za) darmo latał
      prezes Prokomu z Millerem do Stanów w sprawie odbudowy Iraku.
    • Gość: obserwator Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: 80.48.246.* 15.01.04, 10:39
      CZOŁEM ZNACHORZY!!!
      Zebrało się całkiem niezłe grono "wszystkowiedzących"!!! Szczególnie
      pozdrawiam "informatyków" chcących zrobic CEPiK w ewłasnym zakresie (na domowy
      użytek?). Przeciez przetargi są otwarte - wystarczy wpłacić wadium, złożyc
      oferte i juz sie jest w konkurencji!!! Oferta Sofbanku była NAJTAŃSZA - nie
      było tańszej, choć były lepsze... Prawo jest takie, iż praktycznie wymusza
      wybór oferty taniej - dość często ze szkoda dla jakości!
      Co do meritum - coś sie "Wybiórczej" pomyliło: brak danych (nie napisano z
      jakiego powodu) to jeszcze nie jest "nie działający system". Softbank jak
      rozumiem nie był odpowiedzialny za wytworzenie danych... A już passus o
      historii samochodu zaczynającej się od 2000roku i obwinianie o to Softbanku to
      tylko świadectwo niekompetencji GW!!! System ZAWSZE prezentuje tylko takie
      dane, jakie zostały mu dostarczone!
      CEPiK zapewne w obecnej chwili nie działa tak jak powinien - ale na pewno nie
      w taki sposób i nie w takim zakresie jak napisała "Wybiórcza". Niestety prawdą
      jest, iż poziom GW pikuje w dół bardziej niż notowania Millera - stała się
      to "gadzinówka" gorsza od Trybuny i zdecydowanie bardziej tendencyjna. Polecam
      Rzeczpospolitą!!!
      • Gość: mateo Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 11:16
        wg mnie w artykule wyraznie bylo zaznaczone ze czesc danych jest juz wstawiona.
        wiec jak nie znalazl dyrektora samochodu mieszkajacego w warszawie to o czym tu
        mowic??

pozdrawiam
    • mag9 Zrobilbym im to za darmo 15.01.04, 10:41
      Wszystko postawiłbym na mySQL (oczywiście darmowej bazie danych) i LInuxie
      (darmowym systemie), ale w Polsce cos jest dobre dopiero wtedy jak cos
      kosztuje...

[z rozpacza] W jakim ja kurwa popierdolonym kraju mieszkam!
      • Gość: pacal Re: Zrobilbym im to za darmo IP: *.bg.am.poznan.pl 15.01.04, 11:46
        hahaha w jakim Ty świecie żyjesz? ekspert się znalazł neofita GPL-a.
        mysql jest dobry do małych i średnich baz danych
        a ilości danych w CEPiK-u z pewnością nie można nazwać małą :)
        Przy dużej ilości danych i rozproszonym równoległym dostępie do bazy z wielu
        stanowisk jednocześnie bardzo ważna się szybkość działania.
        W tym wypadku tylko komercyjny system BD wchodzi w grę, mysql jest za
        woooolnyyyy.

Poza tym programistom/testerom/analitykom tworzacym przez rok system trzeba
        płacić (nie wgłębiając się w ocenę ich kompetencji).
        Będziesz przez rok pisał za darmo? A twoja rodzina przez ten czas na śmietniku
        się pożywi tak? Pewnie sobie jesz i mieszkasz u mamusi i dlatego taki z Ciebie
        altruista.

"W jakim ja k...a pop...dolonym kraju mieszkam!"
        - A pokaż mi w takim razie kraj "niepop...dolony", gdzie jakikolwiek system
        ogólnopaństwowej ewidencji jest oparty na darmowych, nieserwisowanych
        technologiach.
        [zdziwienie]Ooo nie ma takiego???
        • Gość: M. Re: Zrobilbym im to za darmo IP: *.bonair.com.pl 15.01.04, 12:03
          Też mnie rozśmieszył ten post. Takiej bazy ani na mySQL postawić się nie da,
          ani zrobić jednoosobowo w sensownym terminie. Chyba, że gość jest geniuszem.
          Ale najprawdopodobniej jest domorosłym "programistą", robiącym duperele w PHP,
          który na oczy nie widział dużego systemu.

Ale z drugiej strony, to kosmiczna cena - 190 mln. Programistów, analityków i
          testerów trzeba wyżywić i jeszcze czynsz firmie opłacić. Ale zapewniam Cię, że
          moja, zrobiłaby to spokojnie za 10% tej kwoty!
          • Gość: Mietek PostgreSQL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 15:41
            A czemu właściwie się nie da w postgresie?

Mam w tej bazie tablice dochodzące do 4 milionów rekordów,
            na klastrze złożonym z kilku pecetów. A interface mógłby
            spokojnie być w PHP napisany, co za różnica, czym zadamy
            proste pytanie SQL?

Podstawa takiego systemu bazodanowego to dużo RAMu,
            ja w klastrze mam ~70G - i cała baza się tam mieści,
            zatem odpowiedzi na większość pytań dostaję natychmiast,
            bez odwoływania się do macierzy dyskowej.
            • Gość: Diablo Re: PostgreSQL? IP: *.atena.pl / *.atena.pl 15.01.04, 18:11
              O takiej technologii w PROKOMIE nie wiedzą
    • Gość: Pan K Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: 195.205.216.* 15.01.04, 10:55
      Jak widać rząd "dzielnie wspiera" finanse firmy Prokom,czyniąc z niej
      monopolistę na opracowanie i wdrażanie oprogramowania (nie tylko CWEP)
      oczywiście z kieszeni podatników. Za to firma Prokom w zamian raczy nas
      wszystkich bublami programowymi i niedotrzymywaniem terminów wdrożeń.Ale
      najważniejsza jest przecież kasa(dla Prokomu rzecz jasna)
    • Gość: Obywatel nie czerw Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.org 15.01.04, 11:31
      A ile to kosztowało9 i kto się na tym wzbogacił ?
    • apacz9 Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce 15.01.04, 11:53
      No i po raz kolejny PROKOM zawalił sprawę
      Ciekawe jak długo jeszcze ta na wpół mafijna firma będzie dostawała kontrakty
      rządowe?
      Pozdr.
    • Gość: Obywatel Re: No i mozna dalej spokojnie krasc samochody IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.01.04, 11:54
      bo obrot kradzionych pojazdow taki system
      skutecznie utrudni.

Widac SLD z Pruszkowem czy innym
      Wolominem ciagnie kase z kradzierzy aut.

Brawo Krauze i SLD, qurestwa w Polsce konca
      nie widac ....
    • Gość: Majcher Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.lubzel.com.pl 15.01.04, 12:01
      A może p. derektor był nie przeszkolony?
      A uprawnienia do korzystania to miał?
      A co na to ustawa o ochronie danych osobowych tak dopuszczać do konsoli
      jakiegoś redaktorka? Całe szczęście, że system nie działał bo p. derektor może
      by siedzieć musiał pójść.
      A tak poważnie to jest kompromitacja i to nie Softbanku tylko urzędasów. nawet
      założeń projektowych nie zrobili bo tam by wyszło, że sieć jest potrzebna.
      Nawet żeby kury macać też trzeba mieć kwalifikacje.
    • Gość: Artur z Gdańska Prokom nie jest taki zły IP: *.hestia.pl / 213.17.194.* 15.01.04, 12:11
      Tylko ma nieszczęście współpracować z całkowitymi informatycznymi idiotami !
      Jak widać technicznie system jest uruchomiony - Prokom zrobił swoje.
      Tylko że teraz jest WIELKA praca ze strony Policji: nakarmienie systemu
      informacjami.
      Niestety, jesli do komputera wprowadzisz śmieci, na wyjściu też otrzymasz
      śmieci.
      Żeby system działał jako całość musi działać i technika i jego strona
      merytoryczna.
    • Gość: Heinz Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.plocman.pl 15.01.04, 12:19
      Tak to jest jak zawsze skręca się w lewo, jeździ się w kółko.
    • Gość: Toudi Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.zapora / 217.96.25.* 15.01.04, 12:23
      A co to Softbank - nie przeroslo ich to przypadkiem ?????

Za jakiej paki taka firma wygrywa takie przetargi ????

Przekret po raz kolejny...
    • Gość: ragazzo Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.ofi.pl 15.01.04, 12:26
      Pietrzyk najpierw zajmowała sie tworzeniem systemu "POMOST" w MPiPS a teraz
      Cepik-iem straszne. "Pomost" nie działa i Cepik tez nie bedzie. Ale podziwiam
      go za umiejetnosc brylowania na stolkach!!!
    • sioban URBAN MIAŁ RACJĘ 15.01.04, 12:31
      W "NIE" pisali pół roku temu że ten system nie zadziała bo nie ma prawa działać
      i co mamy ??? he he he oby tak dalej, 190 mln Prokomowi znowu w dupę wsadził .
    • Gość: malec Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 15.01.04, 12:47
      To jest skandal.Po co komu baza bez sieci.Albo decydenci są kompletnymi
      idiotami albo próbują robić idiotów z podatników.Ręce opadają.Do diabła z
      takim prawem które pozwala na takie przekręty.Nasi profesorowie
      prawnicy,palestra i kto tam jeszcze -to oni razem z politykami są winni temu
      bałaganowi.Zresztą-po co ja to piszę?Kogo to obchodzi?Czy jest ktoś kto ma
      interes aby naprwwić polskie prawo?
    • Gość: Informix Winne są tak układy jak i sposób realizacji umów IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 12:56
      Pracowałem w firmie piszącej aplikacje bazodanowe. Na szczęscie już nie pracuję.
      W takich firmach nawet gdzie zespoły są niewielkie 20-30 osób dyrekcja nigdy
      nie panuje nad projektami informatycznymi.

W Polsce projekty ninformatyczne robię się tak:
      - Najpierw jest etap projektowy czyli rzuca sie wszystkich którzy mogą do
      pisania dokumentacji. Po czym zleceniodawca dostaje projekt lub dokumentację
      systemu. Zazwyczaj nie ma czasu na jej weryfikację. Za stos papieru firma
      dostaje ok 20% wartości kontraktu. Podejrzewam że w przypadku takiego kontraktu
      to może być i 10 000 stron. Nikt tego nie przeczyta zwłaszcza ze 80% takiej
      dokumentacji jest po prostu niezrozumiała dla wszystkich któzy nie są jej
      twórcami. Ten etap tak naprawdę służy do dofinasowania firmy żeby miała
      pienądze na zakup sprzętu. Bo tak naprawdę firmy te są biedne, z małym własnym
      kapiatałem, bez rezerw finasowych pochodzących ze środków własnych. Na większe
      zakupy muszą brać kredyty a to zmniejsza zyski.

Drugi etap to zakup sprzętu. Etap przyjeny i łatwy. Kupuje się komputer od
      firmy która jest zazwyczaj współwłaścicielem. Oczywiście najnowszy model
      mainframe, ze wszystkimi bajerami ale często z małymi pamięciami masowymi żeby
      można było potem je dokupic na kolejna umowę. Firma przekazuje komputer
      zleceniodawcy a ten już moze się chwalić prasie: otao mamy jeszcze rok do
      zakończenia projektu a już mamy prawie gotowe: serwerownię i super komputer
      znanej światowej firmy XXXX o mocy NNNGiga flopów. Robi się konferencje
      prasowe, wypłaca premie

Tymczasem dla wykonawcy który uzyskał 50-70% środków kończy się łatwe i
      przyjemne życie. W takiej chwili firma może nawet upaść bo ma kasę za sprzęt a
      najbardziej ryzykowny okres się zaczyna. Niektóre firmy dopiero w takiej chwili
      montują zespół programistów. I zaczynają się opóźnienia, bo się okazuje że ileś
      tam osób dopiero uczy się systemu, kupione komputery to prototypy z wadami,
      kompilatory i narzędzia bazodanowe też maja swoje wady, amerykanie osyłają co
      miesiąc nowa wersję a dokumentacja utknęła na cle.
      I wydaje mi się że w takim stanie jest właścnie dzisiej centralny rejestr.

Wykonawca myśli jakoś to będzie, podmienimy software w czasie serwisu, na razie
      zwalimy na brak łącz itp...
      A jaki ma cyrk w środku yto nikt nie wie.

Powiedzmy sobie szczerze: stopień skomplikowania takiej bazy danych nie jest
      wielki. W zasadzie kilku zapaleńców może oprogramowanie w najdalej pół rozku
      napisać. Duzo tu zalezy od narzędzi i ich znajomości.
      A to że ktoś wybiera takie centrane rozwiązanie że jedyny serwer jest w
      Warszawie i to w ministerstwie, nie ma sieci itp cuda to po prostu jest
      informatycznym idiotą.
      Ja bym umięscił główny serwer w "Pcimiu Dolnym", kupił ze dwa mieszkania dla
      obsługi w pobliżu bunkra gdzie jest serwer a kopie bazy powinne być w kazdym
      urzędzie wojewódzkim na znacznie słabszych maszynach.
      Ale wtedy nie było by co pokazywać dziennikarzom, teroryście nie mili by
      efektownego celu i nawet awaria w kilku miejscach nie zabiła by systemu.

Jak słyszę że w zapryzjaźnionej firmie kilku znajomych informatyków pracuje nad
      konsolidacją iluś tam baz danych żeby czas dostępu do rekordu skrócić z 9 do 3
      sekund a też mają kilka milionów rekorów i ok 11000 zapytań dziennie a pracują
      na kilku prostszych serwerach znajcznie tańszych niż super mainframe
      Tylko że tu zleceniodawcą jest prywatna firma i wykonawca nie nazywa się
      Prokom/Softbank

• Gość: LukasK Czcionek nie używa się już od lat IP: 213.25.88.* 15.01.04, 13:06
      Pan redaktor niech zajrzy do słownika, a nie uczy się na ulicy
    • Gość: tga Re: Centralna Ewidencja Pojazdów w rozsypce IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 13:15
      Czy znane sa nazewiska osob ktore podpisaly protokol odbioru tego systemu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka