Dodaj do ulubionych

Czym przykleić lusterko do szyby?

IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 14:27
wsteczne oczywiście. Czy jest prawdą, że używając niewłaściwego kleju, szyba
może pęknąć po pewnym czasie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adek Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 14:35
      Udaj sie tam gdzie kleja szyby ew kropelka
    • Gość: Niknejm Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: 5.5R2D* / 192.229.17.* 19.01.04, 14:36
      Słyszałem o tym wielokrotnie, więc pewnie prawda.
      Ponoć najlepszy jest silikon...

Pzdr
      Niknejm
    • marekatlanta71 Re: Czym przykleić lusterko do szyby? 19.01.04, 14:55
      W sklepach jest specjalny klej do przyklejania lusterek do szyby. Kiedys mialem
      przyjemnosc wykonac ta czynnosc - nie jest to trudne. Warunkiem sukcesu jest
      dokladne wyczyszczenie i odtluszzcenie wszystkiego.
    • Gość: barrybede Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: *.magma / *.magma-net.pl 19.01.04, 15:40
      sam kiedyś zrobiłem to kropelką, tylko pamiętaj o dokładnym wyczyszczeniu szyby
      • Gość: M;ichal Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: *.telia.com 19.01.04, 15:47
        Z kropelka to prawda,ale to nie peka od kleju tylko to polaczenie jest
        niesamowicie sztywne.Kazde zahaczenie glowa o lusterko powoduje przeniesienie
        sie tej sily na szybe i ona odrazu sie zarysowuje.
        Firmy uzywaja specjalnej dwustronnej klejacej sie podkladki nie mylic z
        tasma.tasma niema tej wytrzymalosci.ta dustronna podkladka klejaca jest do
        nabycia tylko wstacjach ASO o ile sprzedadza w normalnych firmach nie sprzedaja
        dla ludnosci.Ford sprzedaje probowac u Forda pasuje do wszystkich aut jest to
        rzecz uniwersalna.To polaczenie jest rowniez mocne ale daje pewny amortyzering
        miedzy lustrem a szyba.Pzdr.Michal
    • Gość: TO JA Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: *.honeywell.com 19.01.04, 16:38
      Robilem to chyba 3 razy. U nas lusterka odpadaja jak sie latem zostawi samochod
      w pelnym sloncu z zamknietymi oknami. Klej nie z supermarketu ale specjalny do
      lusterek od dealera (lusterko Forda mozna przyklejac na klej Chevroleta itd). W
      zestawie sa dwie tubki, klej i utwardzacz i dokladna instrukcja, calkiem prosta.
      Lusterko ma taka kostke/podkowke ktora trzeba zdjac i tylko to przykleic. Po
      paru minutach jak klej stwardnieje nalezy na to nasunac wlasciwe lusterko. Ono
      trzyma sie na sprezynkach-lapkach i przy uderzeniu ma z tej podkowki zeskoczyc
      bez uszkadzania szyby albo odrywania sklejonego polaczenia. O ile pamietam to
      za kazdym razem poprawialem oryginalne sklejenie a te mojej roboty trzymaja do
      dzis. Pozdrowienia.
    • Gość: Krzych Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: *.iel.gda.pl 19.01.04, 16:41
      Kilka lat temu, w warsztacie zajmującym się wstawianiem szyb przykleili mi
      wewnętrzne lusterko wsteczne tym samym czarnym klejem, na który wklejają szyby.
      Najpierw wkleili stopę lusterka. Samo lusterko można było przykręcić do stopy
      dopiero następnego dnia. Cena usługi była porównywalna z ceną zestawu do
      samodzielnego przyklejania. Połączenie jest elastyczne i lusterko nie oderwało
      się pomimo wielu przypadkowych uderzeń.
      • Gość: Eagel2 Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 19:31
        Do klejenia lusterek wew. służy klej potocznie zwany klej szkło/metal. Jak
        nazwa wskazuje bardzo dobrze łączy wymienione materiały. Warunkiem dobrego
        połączenia jest odtłuszczenie jakimś zmywaczem. Inne metody to zamienniki, wiem
        troche o tym bo pracuje w firmie sprzedającej chemie samochodową między innymi
        kleje do montażu szyb itp. Klej do szyb jest zły ponieważ z czasem promienie
        słoneczne przechodzące przez szybe spowodują jego "słabnięcie". Czarne obwódki
        w koło szyb wklejanych są właśnie po to aby zasłonić pas kleju od promieni
        słonecznych, które po przejściu przez szybe wywołują "starzenie" się kleju, w
        skrucie chodzi o szkodliwy dla kleju ultrafiolet. Przyzwoite warsztaty
        montujące szyby będą miały kleje do lusterek. A, nigdy nie słyszałem żeby szyba
        pękła od wklejonego lusterka. Może jak się w nie walnie b.twardą główką. Nara
    • andre_234 Re: Czym przykleić lusterko do szyby? 19.01.04, 20:05
      Nawet najlepszy klej nie potrzyma długo szczególnie w lecie ze względu na UV.
      Tak więc kropelka i inne popularne wynalazki są do niczego.
      To musi byś specjslny klej przystosowany tylko do tego.
      Jak ktoś ma klej na którym jest napisane że klei wszystko to nie liczcie na jego
      dobre parametry.
      PZDR
    • Gość: Kuba Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 19.01.04, 22:17
      Poxipol, dwuskladnikowy, kleilem lusterko w Ibizie 5 lat temu, wciaz trzyma
    • Gość: m Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 08:55
      Dzięki za info. Przynajmniej mam już jakiś pogląd w tej sprawie.
    • Gość: Andrzej Re: Czym przykleić lusterko do szyby? IP: *.udn.pl 20.01.04, 10:58
      Kiedyś kleiłem specjalnym klejem kupionym w sklepie z akcesoriami
      samochodowymi. Nie pamiętam nazwy, ale była to maleńka tubeczka, dosłownie
      pięć kropel i taka przekładka, którą wkładało się między szybę a powierzchnię
      przyklejaną. Wcześniej próbowałem wszelkimi kropelkami, superglutami itp i
      była chała, a ten klej był 100% skuteczny. Radzę popytaj w sklepach z
      motoryzacją, zapewne coś takiego trafisz. Życzę powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka