Gość: SPEEDSTER911 IP: 81.210.91.* 01.12.09, 09:36 ano nie poszło z typowaniem auta roku ;] ; pięknie zadesignowane światełka audi :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: crn Motodziennik: Po niemiecku IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.09, 09:42 Sie działo dzisiaj :) Link Zgłoś
Gość: amjerzriker Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.eimperium.pl 01.12.09, 09:45 moj maly syn mowi "holz-wagen". w sumie oddaje to w sposob pelny "porywajaca stylistyke, pelna innowacji i technologicznych frajer-werkow, a wszystko to z teutonska precyzja zabetonowane na nieporownywalnym ukladzie jezdnym" holz-wagen, klotz-wagen. brawo. Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.09, 09:49 Nie zgodzę się Panie Jacku gdyż uważam że w przeciwieństwie do poprzednich generacji polo, które były delikatnie mówiąc nijakie najnowsza wnosi całkiem sporo - jest autem które może się podobać a do tego dopracowanym technologicznie - i właśnie takie powinno być auto roku wg mnie. Link Zgłoś
Gość: COTY Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.09, 09:51 bardzo fajny odcinek:)) Polo wygrało zasłużenie - fajne małe autko za rozsądną kase premiera AUDI, z BMW serii 5 nie byliście tacy szybcy, ale ja też wole Audi :) wizualnie to tylko kosmetyka w Audi, ale widać różnice, wizualnie sprawia wrażenie lżejszego, ciekawe jak wnętrze auta i podwozie, czy są jakieś nowinki :)) Link Zgłoś
Gość: bj Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 10:13 Co by nie mówić o BMW, przynajmniej się zmienia. Audi od 15lat wygląda tak samo. Można śmiało powiedzieć, że technika VW Golfa (czyli od wersji 3 do 6 brak większy zmian) jest również w Audi. Żal mi ludzi co płacą za nowe auto a dostają wyglądające jak z lat 90 :) Link Zgłoś
Gość: acer Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: 194.181.129.* 01.12.09, 10:32 Widać dziwny trend w stylizowaniu samochodów z górnej półki przez chociażby Audi, BMW i Mercedesa. Wygląd jakby nieco zaostrzony (linie z boku karoserii), ale główne proporcje do bólu klasyczne, uspokojone. Bangle był kontrowersyjny i to nam się podobało. A8 dotąd elegancka, ale i drapieżna - szczyt marzeń. Obecnie zaś mamy nudne dobólu, poprawne elementy designu. Jakby bogaci właściciele nie chcieli się wyróżniać, bo im ktoś skubnie brykę z podziemnego garażu. Efekt jest taki, że chętniej będziemy się oglądać za starszą A8 i BMW "piątką" niż nowymi z salonu. Fakt, panie Jacku, że Audi nie zszokowało. A raczej podziałało upokajająco. Choć wolałbym terapię szokową Link Zgłoś
Gość: omax Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.aster.pl 01.12.09, 10:48 Jestem zawiedziony Audi A8 - proste w kształcie (prostokątne) reflektory bardziej pasują do limuzyny tego typu niż łamane z podpuchnięciem i wielkim kierunkowskazem. :( Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 10:54 Pojawiło się bardzo trafne spostrzeżenie na temat geniuszu (lub dla coniektórych "geniuszu" Bungla- "szóstka mimo upływu lat nadal wygląda porywająco" (choć sam raczej uzyłbym innego słowa: niebanalnie, intrygująco? Niestety nie można tego samoego powiedzieć o dopiero co wyjeżdżających z fabryki seriach 5 czy 5 GT. Jak dla mnie BMW strzeliło gola do własnej bramki. Co się tyczy Audi-cóż, można by się spodziewać większych fajerwerków. Może nie rewolucji (takiej jak np w przypadku serii 7 wspomnianego już Bungla) ale chociaż ewolucji. Tym czasem mamy tutaj delikatny retusz, który sprawił, iż nowa A 8 wygląda jak rozciągnięta A4 z wyłupiastymi oczami i identycznym kufrem. Jakiś czas temu znalazłem w sieci "propozycje" wyglądu następnej A8: kilka z nich wyglądało obłędnie, m.in wersja nawiązująca wyglądem (przód jak i tył włączając to lampy) to wyglądu pierwszej TTki. Cóż, po raz kolejny zabrakło odwagi. Im więcej czasu mija od premier pierwszych dzieł Chrisa Bungla, tym bardziej doceniam jego geniusz. Poprzednia "piątka " jeszcze zapewne długo pozostanie atrakcyjna. Link Zgłoś
Gość: bonton Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.icpnet.pl 01.12.09, 11:22 Widziałem ten film rok temu Link Zgłoś
Gość: coty Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: 86.63.236.* 01.12.09, 11:27 Byłem za Polo, to naprawdę jeden z najładniejszych samochodów jakie ostatnio pokazano, tak samo wnętrze to czołówka klasy. Nowy styl BMW niestety podoba mi się mniej niż poprzedni, 5 której produkcja się kończy wyglądała świetnie. Link Zgłoś
Gość: omobono Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.12.09, 11:29 nowe polo mi się bardzo podoba od dnia premiery, dobrze że wygrało Link Zgłoś
Gość: Pan Tadeusz Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.09, 11:38 Jeśli Polo ma porywający, pełen świeżości itp... design to w takim bądź razie jak opiszecie nową fiestę?? VW jest dokładnie taki jak opisuje go Pan Jacek, zachowawczy, poprawny, ewentualnie "wyposażony" w groźniejsze spojrzenie i to wszystko. Nie twierdzę że jest brzydki ale na pewno brak mu designerskiego polotu... Link Zgłoś
Gość: ENERGETYK Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.zep.com.pl 01.12.09, 11:43 COTY jeżeli polo jest twoim zdaniem za rozsądną kase to proponuję przejżeć cenniki. Wersja którą w ogole jest sens oglądac to Comfortline (Trendline ma wyposażenie jak Dacia Logan) gdzie ceny zaczynaja się od ponad 43 tysięcy. Za taką kase to mam I30 większe i dużo lepiej wyposazone, albo Ceed'a a jak ktoś nie lubi korei to zawsze jest jeszcze Corsa, Clio, 207, Yaris itp itd... Reasumując VW znowu chce za swoje mizernie wyglądajace małe auto jak za samochód klase wyższy - no dobra w wyglądzie jest znaczna poprawa :P Skonfigurowałem sobie minimum jakim bym się zainteresował w przypadku polówki i wyszło że musiał bym dać 55 tysięcy i w tym nawet nie ma klimy - żal.pl jak mawia młodzież ;) Link Zgłoś
Gość: iro Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 12:35 POLO samochodem roku, wg mnie to świetnie, wreszcie wygrał samochód dopracowany, nie tak jak było to w przypadku wyjątkowo brzydkiego Megane, którego właściciele ciągle narzekają na usterki.POLO ma świetne nowoczesne silniki, a z wyglądu jest ładniejsze od Seata Ibizy. A8 to wielkie rozczarowanie. Czy w Audi mają choć jednego stylistę? I za co on bierze pieniądze? Zapewne samochód technicznie jest perfekcyjny, ale już mam dość oglądania od 20 lat "wariacji na temat Audi 80" BMW 5, bardzo zachowawczo, ale trudno się było spodziewać szokującego samochodu, bo poprzednia generacja była rewolucją, i raczej trudno byłoby ją wyprzedzić pod tym względem. A jak 5 porównać z Mercem E klasy i Audi A6 to i tak wygląda świeżo i lekko. To klasa samochodów dla ludzi, którzy chcą komfortu i prestiżu, a nie ekstrawagancji i nowa 5 chyba celnie trafia w te gusta. Link Zgłoś
Gość: Nik Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.09, 13:20 ale gdzie Ibiza a gdzie Polo..?! przeciez to porownanie ot porazka.. Link Zgłoś
Gość: lj Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.171.92.251.static.crowley.pl 01.12.09, 13:24 Sam Chris mówił przecież, że auta projektuje się wg. schematu rewoulcja, ewolucja, rewoulcja. Jak wszedł do BMW, to zaprojektował zachowawcze E46, żeby potem wyjechać ze swoimi ekstrawaganckimi pomysłami. Potem je systematycznie ugłaskiwano. I tak pewnie za 3-5 lat zobaczymy kolejną rewolucję moim zdaniem. Co do A8 - w tym segmencie te światła to moim zdaniem pomyłka, samo auto nawet nawet - ale jak już pan Jacek powiedział zbyt podobne do mniejszych modeli. Samochód roku - VW, to ciekawe. Powiem szczerze, że nominowane były dość słabe moim zdaniem samochody, ale z nich wszystkich faktycznie Polo się wyróżniało. Wyróżniało przede wszystkim innowacyjnymi silnikami (TSI) i tym, że rozmiarowo wyznacza nowy standard w klasie moim zdaniem. Co do wyglądu, to oczywiście VW więc o niczym mówić nie trzeba, nudą wieje na kilometr. Dziwi mnie, że Astra nie zgarnęła nagrody, bo to całkiem dobre auto, które zgarnia bardzo dobre oceny w prasie. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.epson-europe.com 01.12.09, 14:25 Jakim trzeba być ignorantem, żeby po polsku mówić lub pisać słowo design. A już słowotwór SPEEDESTERA911 "zdesignowane", wiele mówi o samym autorze. Ludzie używajcie języka polskiego albo uczcie się języków w ogóle! To samo dotyczy "dziennikarzy". Angielskie słowo "design" to nic innego jak projekt czy wzornictwo. Przecież lepiej brzmi po polsku - auto jest ładnie zaprojektowane, a nie że ma ładny design. Poczytajcie trochę książek, błagam! Link Zgłoś
Gość: adams Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.3s.pl 01.12.09, 14:31 "Przewaga dzięki technice" - to hasło firmy Audi zupełnie nie przystaje do rywalizacji z BMW, patrząc na silniki to bawarczycy są ciągle lepsi, dlatego sukces Audi na rynku niemieckim i europejskim nalezy przypisać lepszemu "dizajnowi". Audi kontynuuje drogę ewolucji, a BMW musiało odszczekać rewolucyjny design Bangla i wrócić do ...., no właśnie do czego - trudno powiedzieć. Faktem jest, że dzięki Banglowi BMW strociło pozycję lidera i walczy o drugie miejsce z Mercedesem. Doprowadziła do tego niemiecka żelazna konsekwencja, decydenci z BMW nie chcieli zwolnić Bangla od razu po ukazaniu się poprzedniej siódemki i konsekwentnie udawali, że wszyskto jest w porządku, i tak spadli z pozycji lidera i za chwilę spadną na trzecie miejsce na rynku niemieckim ale oczywiście nikt nie przyzna, że to dzięki genialnemu dizajnerowi Chrisowi Bangle. Niestety Bangle pozostawił po sobie uczniów i to zaciążyło na projektach nowych modeli. Nowy szef designu BMW nazywa się, za przeproszeniem, Hooydonk - nie wróżę sukcesów na przyszłość. Link Zgłoś
Gość: Ttt Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: 193.111.166.* 01.12.09, 14:36 Swietny odcinek. Polo zwyciężyło.... no cóż. Link Zgłoś
Gość: ala Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.202.116.195.easy-com.pl 01.12.09, 14:49 jaka bujna odświeżona czupryna : Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 14:59 Moim zdaniem BMW 5 Gran Turismo, o wspaniałe auto o nadwoziu ST to jeden z piękniejszych modeli BMW ostatnich lat obok 7-ki. Nie znacie się i tyle... Nie widzieliście Panie Jacku symulacji BMW na temat wymiarów nadwozia tego auta?? Jest dłuższe i trochę wyższe od klasycznej 5-tki sedan i niższe od X6 ale tak samo piękne i agresywne. Przód jest wręcz zjawiskowy, dużo piękniejszy od najnowszej piątki sedan. Na zachodzie docenili ten samochód podobnie jak i X6, która jakimś cudem też wam się nie podoba. Nie stać was na takie auta i bredzicie po prostu. No krew mnie zalewa jak te samochody mogą się nie podobać. Ale te polskie redakcje motoryzacyjne po raz kolejny zrażają mnie ( i wielu innych) swoimi MOCNO SUBIEKTYWNYMI opiniami na temat tego pięknego samochodu. Brzydki to jest Fiat Multipla czy Porshe Panamera. Ale na pewno nie przepiękne BMW 5 GT. Link Zgłoś
Gość: TS Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.09, 15:20 Przewodniczący jury Hakan Matson powiedział podczas rozdania nagród w Madrycie: Do Polo przekonało nas przede wszystkim kompletne wyposażenie zwiększające bezpieczeństwo i nowoczesna paleta silników. Ponadto Volkswagen wprowadził do oferty Polo BlueMotion - bardzo oszczędny, a mimo to osiągalny cenowo samochód. Link Zgłoś
Gość: ja Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: 213.172.184.* 01.12.09, 15:40 polo wygrało z litości hehe może i solidny samochód ale pewnie drogi jak cholera wiec w polsce nie zrobi kariery. Audi tak jak powiedział pan Jacek wygląda jak powiekszona a4 - brzydkie jednym słowem, w końcu może jak ten główny dizajner odszedł z bmw to będą robić w miarę ładne samochody bmw 5 gt = polonez po 20 fejsie hehe Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Motodziennik: Po niemiecku IP: *.kompus.3s.pl 01.12.09, 16:14 A dlaczego Pan zafarbował włosy na czarno? Link Zgłoś