Gość: ja IP: 213.172.184.* 15.12.09, 16:53 2.5 dizel to silnik od bemki tds Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Biały Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.12.09, 21:23 Kolejny amator BI EM Dablju ... który swoje 5 groszy musi wtrącić nawet do tematu o Oplu, żal zad ściska gdzieśta się wy wszyscy maniacy BMW uchowali że tylko te auta wam w głowie. Link Zgłoś
Gość: Biały polyster Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: 77.255.243.* 15.12.09, 23:16 Mój pradziadek pochodził z Bawarii. Ojca uważałem za g łupa, dzidka też, to musiałem odnaleźć sens życia.. i odnalazłem w BMW <3 Link Zgłoś
turbokozik Re: Opel Omega B (1994-1999) 16.12.09, 10:48 A ja myślałem że to TDI z VW transportera ;)))) Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.devesoft.pl 16.12.09, 14:13 mielismy taka omege własnie w 2.5 D (tak, silnik od bmw) - fajne auto, duze, wygodne, przestronne, fajna mała kierownica, palił max 10L ropy - a wtedy ropa byla za darmo. Ale na zimę to lepiej w garażu zostawić (tylny napęd). Srebrny model z ostatnich lat produkcji nadal wygląda dobrze! Link Zgłoś
Gość: fytax Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.chello.pl 16.12.09, 18:04 Geez a co złego w tym,że ktoś z kronikarskiego obowiązku powie czyja to konstrukcja?? BMW ma image auta dla dresiarzy co nie zmienia faktu, że inżynierowie tej marki wykonują rewelacyjną prace. BMW robiło porządne samochody, a silniki mają w ogóle jedne z najlepszych w świecie. Link Zgłoś
Gość: Opelol Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.10, 19:15 3.0 benzyna nie mogłem sprzedać przez 3 lata!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.adsl.alicedsl.de 28.01.10, 10:49 Omega byla do 2003 roku produkowana, po 99 byl facelift i te modele sa popularnie nazywane "C" ale nie jest to oficjalna oplowska nazwa... a te zegary na zdjeciu to wlasnie z omegi C sa, zdecydujcie sie o czym piszecie... Link Zgłoś
Gość: Thinker Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 13:16 Ja o tym aucie to tylko czytałem, bo na drogach go praktycznie nie widać, nie wiem skąd więc te texty o popularności auta. Co do tego, że to fajne auto, jak przeczytałem listę tego co się sypie to w życiu bym tego auta nie kupił, zresztą, to Opel, wiadomo, że po 10-15 latach nadaje się tylko na złomowanie, czyli w tej chwili praktycznie już wszystkie Omegi B, poza nielicznym dobrze zachowanymi wyjątkami. I nie podniecajcie się tym silnikiem z BMW, bo 2.5TDS to dość średni silnik, typowy stary diesel co dużo pali i klekocze, a jego oszczędność polegała głównie na tym, że ropa była tańsza, a nie że jakoś szczególnie mniej od benzyny palił. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: 80.50.63.* 09.03.10, 13:27 www.agronews.com.pl/pl/33,87,6683,juz_po_rybnych_zniwach.html Link Zgłoś
snozze Re: Opel Omega B (1994-1999) 26.04.10, 13:51 @thinker SPECJALNIE ZAŁOŻYŁEM KONTO ŻEBY CI ODPOWIEDZIEĆ tez tak myślałem dopóki moj ojciec nie kupił omegi b... samochod (pod warunkiem ze w dobrym stanie) wspaniały. 2.5 v6 zbiera się całkiem dobrze, omega jest to auto bardzo bardzo wygodne i posiada wyposazenie jakiego niejedno auto prosto z salonu by się nie powstydziło. Co do tego że po 10-15 latach samochód na złom to pierwsze słyszę... egzemplaz mojego taty ma 15 lat (1995rok), mamy go od roku i jest miodzio (jak kto dba tak ma) Co do diesla to się zgodzę- silnik dupny, ale do wyboru przy omedze b jest jeszcze kilka benzyniaków a przy bfl (c) jeszcze więcej. mówisz ze na drogach go nie widać? hmmm widocznie srednio idzie ci patrzenie. na koniec daruj sobie komentarze o firmie opel bo widocznie mało się znasz, to nie pierwszy opel w mojej rodzinie. Możecie pisac co wam się podoba, a ja będe bronił omegi do konca! To świetne auto! Link Zgłoś
lcm_tuning Re: Opel Omega B (1994-1999) 23.06.10, 11:06 jak czytam wypocinki niektórych internałtów na temat omegi to dochodze do wniosku, że nie maja zielonego pojecia o czym piszą....tds i owszem archaik, ale napewno nie ma nic wspólnego z tdsem bm-ki, pali duzo jednak technologicznie sięga do lat 80tych a wtedy stawiano na żywotność a nie na spalanie....blacharka i owszem ma mankamenty które jednak mozna nawet bez wizyty u blacharza usunać...poza tym autko wyposazone jest ja auta segmentu wyższego mimo iz w założeniu miała to być rodzinne kombi a nie luksusowa limuzyna co dalej ... silniki benzynowe są w omegach doskonałe posiadam omegę b z 1994 roku mam ja od 15lat i zrobiła juz 597tys km bez remontu mam tez omegę lotus z silnikiem esprita unikatowy model i daje popalić wielu nowoczesnym sportowym maszynką wiec jeśli ktoś chce się wypowiadac na teamt omegi i innych modelów opla niech najpierw poczyta , potem pojeździ a na koniec niech wysiądzie ze swojego nowego elektronicznego gadżetu i wsiadzie do pozbawionej wszelkiej elektroniki omegi lotus i jeśli przeżyje to będzie miał prawo snuć durne opowieści Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.10, 23:25 Diesel nie jest konstrukcja bmw!!! tylko austriackiej firmy steyr-e , poza tym nieznacznie różni się od tego z bmw.. od bmki pochodzi silnik 2.5 ale dti z common railem...tds w omedze wytrzymywaly dluzej niz w bawarach Link Zgłoś
cmok_wawelski Re: Opel Omega B (1994-1999) 25.06.10, 15:20 Nalezaloby dodac ze jest tez praktycznie identyczna wersja zza oceanu p.t. CADILLAC CATERA (made in Germany). www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10788042 Link Zgłoś
lcm_tuning Re: Opel Omega B (1994-1999) 26.06.10, 10:46 na koniec mozna dodać, tylko tyle że patrząc na najnowsze ople, bmw, audi, vw, mercedesy to wszystkie są takie same pozbawione duszy samochodu elektroniczne gadżety, ogłupiające kierowców....miałem u siebie klienta który prosił by prócz lekkiego dołożenia spojlerkow wypreparować z auta elektronikę i ograniczniki...pojeździł nim tylko dwa tygodnie potem dachował w deszczu na łuku zapomniał że usunelismy kontrole trakcji ... wniosek z tego jest tylko jeden że auta typu omega czy nawet starsze bm-ki i wiele innych łączy tylko jedna rzecz były i jeszcze dla wielu są samochodami z duszą, i nie tylko opla charakteryzują mankamenty każde stare auto je ma zobaczymy tylko jak będą wyglądały obecne gadżety w wieku naszych staruszków, bo nie wiem czemu ale mam przeczucie, że nasze jeszcze będą na drogach a nowoczesne niestety na złomach Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 21:11 witam poczytałem sobie trochę na tym forum i nie mogłem się oprzeć pokusie dopisania czegoś od siebie ,jestem posiadaczem omegi A z 1991 r i 1988r oba z dwulitrowymi silnikami starszą omegą jeżdżę na co dzień bo jest z gazem i powiem wam że jak bym trafił kolejną to bez wahania biorę ,auta są niesamowicie trwałe technicznie jedyna bolączka to tylne nadkola ale jak dbasz tak masz więc to też nie jest problem ,ceny części nie rujnują , a spalanie na poziomie ok 12 l gazu dość oszczędny wynik jak na taką masę auta ,wygodne wnętrze ,i pakowny bagażnik to największe plusy ,podsumowując jest to samochód który mogę polecić każdemu . Link Zgłoś
Gość: Ass Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.static.tkt-net.pl 06.12.10, 08:09 oj Piotrek. Piotrek... Link Zgłoś
Gość: znaffca tematu Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.perfekt.pl 07.12.10, 16:58 2.5 to nie silnik bmw tylko austriackiego steyr'a, glowica i osprzet jest inny w bmw i inny w oplu, glowica w bmw miala wade fabryczna i pekala z powodu przegrzania, w oplu byla lepiej dopracowana (polecam fora bmw, przekladaja silniki z opla...). artykul jest o przedliftowej, a na 3 zdjecia dwa sa poliftowej... Link Zgłoś
Gość: vertix Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.net.pbthawe.eu 06.01.11, 18:22 Kupiłem omegę b od kuzyna i mogę z czystym sumieniem powiedzieć , że oba auta to ruiny ( bmw i omega) . fakt , że kuzyn prawie zajechał omegę , ale nie zdarzyło mi się , żeby po wymianie stacyjki auto nie chciało zapalić... Choć trzeba przyznać , że komforcik jazdy pierwsza klasa ( omegą) Link Zgłoś
Gość: misek Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.cdma.centertel.pl 08.01.11, 15:36 ja mam omegę 2,5td narazi nie narzekam pszjebanie ma a pali troche dużo Link Zgłoś
Gość: misek Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.cdma.centertel.pl 08.01.11, 15:42 moja omega z 1994 roku z silnikiem 2,5 td jak jest zimny to nie równo pracuje i telepie budo nie wiecie co to może być z góry dziękuje Link Zgłoś
Gość: mruczek Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.cdma.centertel.pl 22.01.11, 15:12 mam omegę z 94r z silnikiem 2,5td i jak jest zimny to coś stuka w silniku jaka się zagrzeje to wszystko wporzntku Link Zgłoś
Gość: jan Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 21:14 zgadzam się że to wygodne auto do jazdy w dalsze trasy mam taką z 2,5 litrowym silnikiem dizla spala max do 8 litrów ale przy spokojnej jeżdzie potrafię zejść do 6 Miasto to już 10 Mało jest aut bezawaryjnych a do omegi masę części kupisz z odzysku co tak nie boli no i jeśli lubisz sam coś przy aucie zrobić to tu jeszcze możesz bo jest do opanowania Jestem z niej zadowolony Link Zgłoś
Gość: wasyl Re: Opel Omega B (1994-1999) IP: 148.81.254.* 17.01.12, 12:47 tak się składa że ja miałem i omegę B w tds i Bmkę 525tds. Prawda jest taka, na 1wszy rzut oka silniki są identyczne, ale różnią się milionami pierdół. Np pompa wody. TDS to konstrukcja zrobiona w latach 80tych. i jak na tamte czasy była zajebista... ale czego wymagać dziś od przeszło 20 letniej konstrukcji, przebiegiem rzędu 500000km. Silniki są ok, pod warunkiem ze nie został przetyrany jak na wojnie w afganistanie, jak sie o niego dba i nie robi rzeczy które mogą mu zaszkodzić. mam na myśli palenie gumy i inne zabawy autami tylnonapędowymi. Co do spalania 8trasa 10-12 miasto... Link Zgłoś