Dodaj do ulubionych

polskie oleje silnikowe - co sądzisz o jakości

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 21:12
Jeżdżę samochodem osobowym z silnikiem 16v, roczny przebieg 15-20kkm.
Przegląd i wymiana oleju co rok. Czy można bezpiecznie używać polskich olejów
silnikowych (Orlen, Lotos), chodzi mi o syntetyczne i półsyntetyczne. Czy
warto dopłacać kilkadziesiąt złotych do markowych olejów zachodnich? Z
parametrów wynika, że najlepsze oleje Orlenu i Lotosu nie odbiegają jakością
od Mobil, Shell czy innych znanych. Co sądzicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: sfinx Re: polskie oleje silnikowe - co sądzisz o jakośc IP: *.core.lanet.net.pl 14.02.04, 22:12
      Te oleje spełniają wszystkie normy, łącznie z API [amerykańskimi], i nie
      ustępują tym znanym markom.
      W tych "topowych" jest więcej marketingu niż rzeczywistej różnicy w jakości.
      • Gość: Lukash ! Ja polecam Micro Oil !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 23:06
        To są Oleje ze szwajarii, bardzo dobre. Na licencji Querker State. Ja teraz
        zalewam tymi olejami każdy samochód mój. W nieczech się z tym spotkałem tam na
        nie mówia PerfektÓl. Oleje mam po 80 zł - 4 litry półsyntetyk i 100zł pełny
        syntetyk w butelce szklanej. A oleje typu Mobil-1, Shell, Lotos itd kołuję od
        kolesia któremu splajtowała hurtownia. Na allegro się ogłasza w dziale z
        olejami naprawde warto.
    • Gość: głupek nie ma to zadnego znaczenia IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.02.04, 23:21
      nie ma to zadnego znaczenia, ale faktycznie niewarto przeplacac za :niby
      zachodnie: oleje typu castrol,shell, elf, czy mobil bo ze wzgledu na przepisy
      ustawodawcze sa one produkowane w polsce, tzn. olej bazowy jest brany z
      rafinerii gdanskiej (lotos) a w fabryczkach firmowych dodawane sa ta cala
      chemia i te wszystkei preparaty :czyszczace, myjace, niezamarzajace, zapachowe,
      kolorystyczne etc.etc. wiec praktycznie prawie sie nieroznia od produktów
      rafinerii gdanskiej.............. uwazalbym natomiast na produkty takich
      biznesmenow typu zasadaoil, czy valco, czy swego czasu tedexoil, ktory byl
      doprowadzany do uzytku z przepracowanego oleju sprowadzanego z holandii... a
      swego czasu np.elf gdy otworzyl swoja fabryczke w nowym dworze maz. i przestal
      sprowadzac swe produkty z belgii, pracownicy-wiesniacy, nie majac szarych
      baniek do :elf-turbodiesel: wykorzystali czarne banki do :elf-sporti: do
      bezyny, hehehehe zanim sie kErownictwo zorientowalo z prezesem błazejem krupa
      zorientowalo spora partia towaru poszla na rynek , hehehehe, takie to sa te
      zagraniczne oleje, hehhehehe..............
    • meps Re: polskie oleje silnikowe - co sądzisz o jakośc 14.02.04, 23:52
      Tak naprawdę w normalnym codziennym użytkowaniu auta, nie ma żadnego znaczenia
      czy jeździ się na Mobilu ,Castrolu czy na polskich olejach Lotos czy Orlen.
      Zresztą te ostatnie mają homologacje Mercedesa, BMW i inne, więc skoro takie
      firmy im zaufały to nie widzę powodu żeby przepłacać.
    • Gość: jorguś Re: polskie oleje silnikowe - co sądzisz o jakośc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 10:45
      Dziękuję wszystkim za opinie. Zapraszam następne osoby do zabrania głosu.
      • Gość: camel Re: polskie oleje silnikowe - co sądzisz o jakośc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 11:00
        dużo czasu jeździłem na oleju BP - znajomy mechanik, brał go beczkami i miałem
        go w cenie lotosa, niestety ostatnio przerzuciłem sie na olej Lotos City i
        samochód zaczął mi dymić - czyli albo ma lepsze środki myjące albo może jest
        rzadszy nie wiem, generalnie tamten spisywał sie lepiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka