Dodaj do ulubionych

Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda

IP: *.tktelekom.pl 05.05.10, 14:32
Tylko co bedzie jesli raz na jakis czas bedzie potrzeba przejechanie wiecej niz 20 km ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Yaa Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.warszawa.mm.pl 05.05.10, 15:09
      @d
      możesz wozić w bagażniku dodatkowe baterie;
      pedałować pedałami;
      odpychać się wiosłami;
      albo... przeczytawszy artykuł ze zrozumieniem po prostu
      ... jechać na benzyno-elektryce (hybrydzie).

Prius jest szpetny na zewnątrz i w środku, ale - zważywszy na postepy jakie czyni i starania konkurentów - widzę, że nie zdechnie. Pomysł okazał się trafiony. Im więcej klientów, tym większe szanse na rozwój technologii. Kupujcie japończyki i amerykańce. My kupimy kolejną generację. Musi być przynajmniej 50 km bez benzyny.

Byle Rosjanie i OPEC nie wykupili Toyoty.
    • Gość: Egon Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.warszawa.mm.pl 05.05.10, 15:13
      Czy wiadomo już coś na temat hybrydowego Aurisa? Jaki silnik benz., osiągi, ceny?
    • Gość: toyo Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 15:16
      Skoro buja się do 100km/h w trybie elektrycznym to i tak jest super. Podajcie pojemność akumulatorów a policze jak bardzo producent nagiął dane dotyczace zasięgu

@d
      To jest pojazd hybrydowy a nie czysto elektryczny po przekroczeniu 20km zaczyna działac jak normalna hybryda. Masz to w tekscie, nie wiem po co ja ci to pisze.
    • Gość: ev Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 17:09
      w przeciwienstwie do "szanownej" redakcji postanowiłem sie troszke wysilić i znaleźć więcej danych technicznych pojazdu.
      Z moich obliczeń wynika ze redakcja uzyskała konsumpcje na poziomie ok 200Wh/1km jeśli udało się przejechać 15km. Dla porównania diesel w optymalnych warunkach musiałby spalić 4.62L/100km jeśli miałby wytwarzać podobną ilość energi na kazdy 1km. Czyli musiałby to być w praktyce bardzo oszczędna jazda. W ujesciu samej energii elektrycznej jaką pobrał napęd priusa jest to ekwiwalent 1.89L ON.

Biorąc pod uwage burackie nawyki redaktorków ktorzy zawsze wszystko naginają na niekorzyść tego co podaje producent, osiągalne praktyczne zapotrzebowanie 170Wh/km bedzie dużym sukcesem (producent podaje 156Wh/km). I taka wartość jest nie osiągalna dla obecnych i przyszłych diesli o podobnej masie i wielkości.
      Należy dodać że niekwestionowanym atutem elektrycznych pojazdów jest brak wpływu ruchu miejeskiego na wzrost zuzycia energii/paliwa co przyczyna sie do jeszce wiekszej kleski napedow spalinowych w tym starciu.
    • Gość: wolny lopez Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.10, 18:09
      HWDP dla hejterów.

[H]ybryda [w]ymaga [d]obrego [p]odejścia.
    • Gość: Janosik Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 19:55
      Jest jeszcze inna alternatywa - LPG. Są marki, które mają sporo modeli z takim zasilaniem. Jeszcze inną opcją jest CNG. Niestety nie tak popularne u nas zasilanie, a szkoda. Auta z taką instalacją są ekologiczne w porównaniu z benzynowymi i dieslami. Do tego nie muszą być zawalaste jak to niektórzy próbują udowadniać - np. Passat TSI EcoFuel. Podwójnie doładowany silnik, 150KM.
      Elektryczne mają przyszłość, ale mini trochę czasu nim zostaną dopracowane do takiego poziomu, że będą przyjazne w użytkowaniu.
    • Gość: bj Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 20:18
      To żadna ekologia, czy we Francji, czy w Polsce, utylizować auta które jeszcze jeżdżą, bo przepełniony rynek trzeba jakoś napędzać. Tak naprawdę nikomu nie chodzi o ekologię, a o modę na bycie fajnym. Na szczęście prawa wolnego rynku szybko takie mody zabijają. Albo się opłaca, albo nie.
    • Gość: lolek Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.tktelekom.pl 05.05.10, 21:32
      @wolny lopez

Samochód ma służyć człowiekowi a nie odwrotnie.
    • Gość: Gość Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.38.102.4.internetia.net.pl 05.05.10, 22:27
      Bardzo ciekawą wypowiedź dotyczącą aut hybrydowych znajdziecie tu:
      www.autogaleria.pl/forum/showpost.php?p=340630&postcount=15
    • Gość: gall anonim Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: 82.160.250.* 06.05.10, 16:02
      Jak dla mnie 20 km to za mało. Co mnie obchodzi że jakieś buraki zamiast przejechać się rowerem wolą pojechać 3 km do pracy samochodem. Dla nich to może taki samochód wystarczy, ale ja mam 15 km w jedną stronę.
    • Gość: kastor Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 21:12
      Jak mam być już ekologiczny to wolę poczekać na w pełni elektryczny samochód. W ostatnich dniach to można poczytać o popularnym Golfie - Golf blue-e-motion w wersji elektrycznej ma zasięg 150km. To już wystarczy.
    • Gość: john Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.subscribers.sferia.net 07.05.10, 07:30
      chwila, glebsza ekonomia: ile zaoszczedzamy na paliwie? wyjdzie tego z 250 zl na dieslu max na miesiac (zakladajac ze teraz wydajemy 400). to jest tylko 3 tys rocznie, za 6 lat nazbiera sie tego 18 tys. teraz: czy warto przeplacac? 125 za taką pokrakę? z pewnością za 107 tys i mniej znajdzie się coś lepszego.
    • Gość: wr Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.pabianice.msk.pl 07.05.10, 08:36
      wątpie, że za "107 tys i mnie" znajdę cichszy i mniej smrodzący samochód... bo dla mnie te cechy są jednymi z najważniejszych przy zakupie nowego samochodu... zwłaszcza cisza...dla ludzi mieszkających na wsi hałas z pierdzącego tłumika może nie jest problemem, bo słyszą go tylko jak odpalają rano swojego "TDI". Ci którzy mieszkają w śródmieściu i słyszą te pierdzące złomy 24 godziny na dobę wiedzą o czym mówię...
    • Gość: anka Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.10, 14:50
      Ja jeżdżę już półtora roku normalnym PRIUSEM (zgadzam się co do urody zewnętrznej, a raczej jej braku!) i ciągle jestem zachwycona - zwłaszcza w korkach ! jest cichutka, malo pali i świetnie się prowadzi. Co do 20 km. to jest to naprawdę sporo. teraz jest to ok. 7 km i też rozwiązuje sprawę np gapiostwa względem tankowania (akurat mi sie nie trafiło ale znam takiego, który dzieki baterii dojechał do stacji na autostradzie). Troche głupio z tym kablem ale zawsze to jest coś nowego; a jeśli chodzi o zanieczyszczenie to w ogóle nie ma porównania, zwłaszcza z dislem - przynajmniej jest to wartość 2-3 razy mniejsza w emisji CO2 !
    • Gość: john Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.subscribers.sferia.net 07.05.10, 18:54
      @wr: chyba nie zrozumiałeś mojej tezy. prius może i jest cichszy, ale popatrzmy na skalę! to nie jest jak 70:20 (w skali 100 st.), a bardziej 15:10, czyli różnica minimalna, bo obecnie produkowane samochody są bardzo cichutkie. nie musisz być kierowcą by to zauważyć: jeden zabuczy standardowo (nie chcę naginać na moją korzyść), drugi przemknie prawie niesłyszalny. O smrodzie nic nie napisze, bo mój nie śmierdzi. A inni? No własnie, tu jest sedno sprawy. Liczy się efekt skali, co mi to da, że się porwę na maszkarona i ja będę cichy, podczas gdy z 70% samochodow jest wyraznie za głosnych? Brakujące 29.5% to już te nowsze, zancznie cichsze, pół procencika zostawiam na te wasze elektryki.

Ekonomicznie dalej bez porównania, estetycznie tym bardziej. Ale każdy robi co chce, dla mnie to obojętne, czy ktoś chce wywalić z 50 tys w błoto, a drugie tyle w stratach "wizualnych"
    • Gość: Prze-mucek Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: 109.243.134.* 07.05.10, 23:15
      Elektryczne auta też zanieczyszczają środowisko. Nie bezpośrednio oczywiście. Prąd musi się skądś wziąć. Jak nie z węgla to z atomu. Jak nie z atomu, to z farmy wiatrowej czy też z zapory wodnej. Te ostatnie też zanieczyszczają - w trakcie budowy elektrowni trzeba potwornych ilości cementu i innych materiałów budowlanych których wytworzenie znów wymaga ileś tam emisji do atmosfery syfu.
    • Gość: LPG nie pasuje do Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.10, 12:57
      Gdyby chodziło o zanieczyszczenia i ekologię na topie byłoby LPG.
      Tanie, dostępne od wielu lat.
      Zaśmiecanie środowiska zużytymi akumulatorami nie ma nic wspólnego z ekologią.
      I jeszcze ta niezmiernie czysta produkcja energii elektrycznej, której większość w Europie to niestety nie wiatr, woda i atom.
    • Gość: Magda Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 15:33
      "Liczy się efekt skali, co mi to da, że się porwę na maszkarona i ja będę cichy, podczas gdy z 70% samochodow jest wyraznie za głosnych? Brakujące 29.5% to już te nowsze, zancznie cichsze, pół procencika zostawiam na te wasze elektryki."

Ktoś musi zacząć.

"bo obecnie produkowane samochody są bardzo cichutkie"

Nawet jak są ogólnie ciche, to czuć wibracje, zwłaszcza jak taki parkuje pod oknem. Żadne szyby nie pomogą. W środku czuć je tym bardziej, nie każdy dobrze je znosi.

"
      Gość: Prze-mucek
      Elektryczne auta też zanieczyszczają środowisko. Nie bezpośrednio oczywiście. Prąd musi się skądś wziąć. Jak nie z węgla to z atomu. Jak nie z atomu, to z farmy wiatrowej czy też z zapory wodnej. Te ostatnie też zanieczyszczają - w trakcie budowy elektrowni trzeba potwornych ilości cementu i innych materiałów budowlanych których wytworzenie znów wymaga ileś tam emisji do atmosfery syfu".

Wciąż jednak w ostatecznym rozrachunku zanieczyszczają dużo mniej.
    • Gość: xx Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.acn.waw.pl 14.05.10, 00:52
      Jak ktoś ma kaprys, żeby wydać 125 tysiecy na samochód - na pewno ma albo garaż (prawie pewne), albo kasę na zapłacenie portieriowi w apartamentowcu, żeby mu kabelek podłączył na deszczu.
    • Gość: MIras Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 10:39
      Znowu głupawka....

Czemu nikt nie pisze jaki problem jest w ładowaniu baterii hybrydy ??!!

Sprawa rozbija się o to, że silniki aut mają dużą moc w odniesieniu do cywilnej instalacji. 100KM = 74 kW a to jest kurde 354 A prądu pobieranego w momencie pełnego wykorzystania mocy silnika !!!! Co nie jest problemem w aucie raptem 100KM.
      354A prądu pobierają dwa bloki 30 mieszkaniowe 4 pietrowe....
      Auta na baterie ładowane zewnętrznie to totalnie ślepa uliczka, chyba że cool jest jazda przez 10 km 30 km /h.
    • Gość: rafal Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.net.autocom.pl 14.05.10, 10:56
      @ MIras
      Aby wyeliminować takie duże prądy pobierane z sieci
      stosuje się stacje szybkiego ładowania, podłączane do sieci trójfazowej
      400 V.
      Przy założeniu że auto będzie ładowane pół godziny, otrzymujemy sensowne wartości prądów.
      Jeszcze odnośnie baterii. W samochodach elektrycznych narazie stosuje się baterie około 20 kWh
    • Gość: Dark Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.polkomtel.com.pl 14.05.10, 11:24
      Mając do pracy mniej, niż 10 kilometrów najlepiej jechać autobusem.
    • Gość: sic Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.logonet.com.pl 14.05.10, 12:13
      a tak wygląda praktyka....www.youtube.com/watch?v=dKTOyiKLARk
    • Gość: kierowca thalii Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: 80.48.2.* 14.05.10, 13:33
      to ten prius, któremu się pedał gazu blokuje? dziękuję, nie kupię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka