Dodaj do ulubionych

Pierścienie do felg? Czy sa potrzebne? Gdzie?

02.03.04, 14:03
Mam okazję zakupić ładne niezniszczone felgi do auta. problem w tym, że
średnica piasty w moim aucie wynosi 56mm zaś srednica otworu w feldze 57 i coś
tam milimetrów. Czy potrzebne są w związku z tym pierścienie centrujące? Jesli
tak, to gdzie je można kupić ew. wytoczyc?
Obserwuj wątek
    • bar-tech Re: Pierścienie do felg? Czy sa potrzebne? Gdzie? 02.03.04, 15:16
      Witam!

Pierścienie są niezbędne, bez nich felga nie będzie idealnie przylegać do
      piasty, co przy dużych prędkościach będzie powodowało wibracje na kierownicy
      (mimo wyważenia kół).

pozdrawiam
      • arteck Re: Pierścienie do felg? Czy sa potrzebne? Gdzie? 02.03.04, 15:33
        bar-tech napisał:

> Witam!
        >
        > Pierścienie są niezbędne, bez nich felga nie będzie idealnie przylegać do
        > piasty, co przy dużych prędkościach będzie powodowało wibracje na kierownicy
        > (mimo wyważenia kół).
        >
        > pozdrawiam

dzięki za informacje.
        Gdzie moge dobrać takie pierścienie może wiesz?

Pozdro!
        • bar-tech Re: Pierścienie do felg? Czy sa potrzebne? Gdzie? 02.03.04, 15:44
          powinien je wytoczyć każdy tokarz.
          pzdr
          • Gość: guest_of_honour dobre :) IP: *.chelmnet.pl 02.03.04, 17:12
            ale pierścienie powinny być z tworzywa sztucznego, inaczej po zimie koła nie
            zdejmiesz. Sprawdź w firmach sprzedających alufelgi, powinni coś dobrać, taki
            kpl łącznie ze śrubami to coś koło 100zł
            • bar-tech Re: dobre :) 02.03.04, 17:26
              mam sporo znajomych, którzy mają wytaczane pierścienie i nikt nigdy nie miał
              kłopotu ze zdjęciem kół.

pozdrawiam
            • Gość: Tinki Re: dobre :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.04, 21:26
              Nie koniecznie z tworzywa.
              Jak kupowałem nowy komplet alufelg, to pudło zawieeało alumioniowe pierścionki
              cenrrujące:)
              • Gość: łapajaj Re: dobre :) IP: *.piaseczno.citystrada.com / 62.233.164.* 02.03.04, 21:43
                najlepsze są mosiężne, ostatecznie mogą być żelazne chromowane (ale niklowane już nie)
                • Gość: obornicki wkręcają Cię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 07:39
                  Po co masz wydawać kase. Ja zrobiłem to tak że za ~ 3 złocisze kupiłem kliny do glazury, którymi usztywniłem felgę na piaście. Oczywiście później je poprzycinałem żeby nie wystawały. Jeżdze tak już 2 sezon i wszystko jest w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka