Dodaj do ulubionych

Faza na alfę

02.07.10, 19:11
Chcę kupić sobie kabriolet i tak nachodzą mnie różne fazy. Z początku miał być mercedes SL 600 (R-129), ale jakoś brzydki mi się wydał, szczególnie z zamkniętym dachem. Później naszła mnie chęć na starszą wersję - R-107, w międzyczasie był jeszcze peugeot 307 cc i jaguar XK8. Ale tak sobie pomyślałem, że 50 tyś. na samochód na weekendowe przejażdżki to trochę dużo, no i zobaczyłem alfę romeo spider z 1990 roku. Cena ok. 30 tyś. ale bez automatu. W tym samochodzie zakochać się można od razu, z drugiej strony wiele osób popuka się w czoło na wieść, że 20-letni dwuosobowy samochód ze sporo palącym silnikiem (2.0) i praktycznie bez wyposażenia (typu ABS czy poduszki) kosztuje tyle pieniędzy.
No to mam dylemacik ;-)
Obserwuj wątek
    • yasiek-23 Re: Faza na alfę 03.07.10, 01:50
      spalanie to nie problem.Klopot w tym,ze wozek jest ladny fajny ale
      nietrwaly.Kosztowny w serwisie,kaprysny.. Jak masz miec rozterki z
      powodu 50k to sobie jup ladne e30 i po klopocie.Technicznie lepsze no i
      zostanie Ci w sakwie juz po oplatach 40k..
      tu dla przykladu poszla sztuka za pare groszy a calkiem fajna..
      cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?
      ViewItem&item=320541613823&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_500wt_947
      • obiekt.uporczywy Re: Faza na alfę 03.07.10, 11:14
        Mowa jest o samochodach za sumy rzędu 30 tyś. a ty mi wyjeżdżasz z rupieciem za 10 tyś. szpeconym tuningiem w wykonaniu nastolatków. E46 mogłoby być, ale jakoś mnie nie zachwyciło wyglądem, podobnie M3 cabrio, czyli produkty BMW sobie odpuszczę, podobnie jak MX-5, bo im więcej czytałem na forum MX-5 tym bardziej nie chciałem mieć tego samochodu ;-)
        Znalazłem jeszcze saaba 9-3 - czerwony (podoba mi się), w automacie, ale przedni napęd (nie ma róży bez kolców).
        • yasiek-23 Re: Faza na alfę 03.07.10, 11:46
          coz powiedziec rece opadajaa.Najpierw piszesz ,ze alfa moze za duzo
          palic,potem piszesz ze e30 to rupiec po czym dodajesz ,ze jednak
          myslisz o oplu vectra w budzie saaba 9-3.Chlopie opel to opel w jakaa
          bude go nie ubierzesz i ile za niego nie dasz..Jak jestes kozak to nie
          pisz o rupiciach wogoole.Polecam nowe 911 nie da sie tego poroownac z
          zadnymi przepierdzianymi sztruclami o ktoorych piszesz
          • obiekt.uporczywy Re: Faza na alfę 03.07.10, 13:28
            Saab jest jeszcze z okresu zanim GM przejął tą markę. Raz już produktem GM jeździłem - nigdy więcej.
            911 kosztuje 255 tyś. a to trochę za dużo dla mnie.
        • jbl25 Re: Faza na alfę 03.07.10, 23:02
          A co jest generalnie nie tak z mx-5 ? Zawsze jak widzę tego furaka to chce to
          kupić dziewczynie ;)
          • obiekt.uporczywy Re: Faza na alfę 03.07.10, 23:41
            Jest po prostu brzydka - miałem na myśli wersje NBFL i NC, a poza tym ten klub MX-5, nastolatkowie zakochani w swoich furach - zniechęciłem się.
            Już wolę Z3, ale jak widzę tyłek tej fury, to zbiera mi się na wymioty. Poza tym ciężko dostać wersje z silnikami > 2.0.
            • jbl25 Re: Faza na alfę 04.07.10, 01:05
              A takie coś. No ja tam się nie identyfikuje z klubami danych marek, co najwyżej
              pytam się o jakieś konkretne rzeczy. Co do Z3 to jak dla mnie to auto jest takie
              se mocno, a Z4 z kolei daje mocno rade.

No a MX-5 fajny taki, tylko trzeba mieć dystans do siebie bo to prawie takie
              gokart ;)
            • frax1 Re: Faza na alfę 04.07.10, 11:32
              A SLK?
              • obiekt.uporczywy Re: Faza na alfę 05.07.10, 09:58
                frax1 napisał:
                > A SLK?

Ciężko znaleźć silniki > 2.3, w dobrym stanie droższy od alfy.
    • conveyor Re: Faza na alfę 03.07.10, 11:51
      2.0 to jest dla Ciebie duzo palacy silnik?? Jesli tak uwazasz to nie stac Cie na Alfe, ani na zaden inny kabriolet, hehehe.
      Kup se "cos" w dyzlu i nie marudz.
      • obiekt.uporczywy Re: Faza na alfę 03.07.10, 13:30
        2.0 to sporo palący silnik, ale nigdzie nie napisałem, że mnie na to spalanie nie stać. Przeciwnie, na początku napisałem, że miałem zamiar kupić samochód z silnikiem 4.0 albo 6.0.
    • pan666 Re: Faza na alfę 03.07.10, 12:17
      od zawsze mam apetyt na "Alfa" ale moj dobry sluch i riozsadek
      podpowiada mi by tej marki niekupowac

kolega przyjechal Alfa 154 zaparkowal w moim carport´cie
      a ja cala noc spac niemoglem-slyszalem wyrazne "niam niam"
      to rdza wpie...la Alfe ...
      • obiekt.uporczywy Re: Faza na alfę 03.07.10, 13:27
        A nie było słychać chrum, chrum i mlaskania?
        Alfa którą się interesuję ma 20 lat, więc co do trwałości tego samochodu zastrzeżeń mieć nie można (inaczej dawno byłby zjedzony przez rudą).
        • frax1 Re: Faza na alfę 04.07.10, 11:35
          Na pewno stylówka w tym aucie jest bezbłędna ;)
          Co do samego samochodu nie miałem z nim większej styczności, jednak pamiętaj że
          to auto raczej kolekcjonerskie, czyli dalsze wyprawy nim mogą być dość
          upierdliwe. Raczej aby pojeździć w piękne dni po okolicy i dumnie ustawić przed
          garażem.
          Pozdrawiam
          • obiekt.uporczywy Re: Faza na alfę 05.07.10, 09:53
            Upierdliwe z powodu awaryjności czy z innych przyczyn (np. małego bagażnika)?
            • smierdzimizjapy Re: Faza na alfę 05.07.10, 10:17
              co to za roznica ile bedzie palic takie auto? Jakie przebiegi
              bedziesz nim robic? Poza tym zastanawiales sie wczesniej nad R129 a
              spalanie alfy 2.0 cie martwi? Ta alfe to lepiej zostaw dla mniejszym
              wezem w kieszeni. Ty sie pewnie bedziesz zastawawiac gdzie wsadzic
              butle z gazem i czy filtr od tarpana bedzie pasowal.
              • obiekt.uporczywy Re: Faza na alfę 05.07.10, 22:10
                Filtr zrobię z kartonu, natomiast butlę przywiążę drutem w bagażniku. Pojedzie się, a sąsiad nie zauważy druciarni :-)
      • jestklawo Re: Faza na alfę 05.07.10, 18:57
        pan666 napisał:

> kolega przyjechal Alfa 154

a gdzie kolega znalazł takie cudo? Alfę 154 miał tylko Michael
        Jackson. Jeden egzemplarz
    • obiekt.uporczywy Re: Faza na alfę 13.07.10, 01:16
      No i ktoś kto napisał SLK, wykrakał. Padło na ten właśnie model, udało mi się upolować SLK 320 :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka