heliope2 05.09.10, 17:32 Hej! Czy to prawda że wjeżdżając do Niemiec muszę mieć wszystkie cztery opony jednakowe - ja mam parami i podobno to jest niedopuszczalne. A jak jest w Belgii??? Poratujcie bo niedługo jadę na wakacje .... Link Zgłoś Obserwuj wątek
apodemus Re: pytanie do znawców 05.09.10, 18:17 Wyeliminowałoby to z ruchu chociażby Smarty, które mają fabrycznie różny rozmiar kół przednich i tylnych. Link Zgłoś
crannmer Re: pytanie do znawców 05.09.10, 18:27 heliope2 napisała: > Czy to prawda że wjeżdżając do Niemiec muszę mieć wszystkie cztery opony > jednakowe - ja mam parami i podobno to jest niedopuszczalne. Bzdura. Jedyne ograniczenie dla samochodow osobowych to zakaz mieszania opon diagolnalnych z radialnymi. Przy czym ten zakaz ma znaczenie co najwyzej historyczne. Zrodlo: Niemiecka ustawa o warunkach technicznych pojazdow Straßenverkehrszulassungsordnung StVZO § 36, punkt 2a www.juraforum.de/gesetze/stvzo/36-bereifung-und-laufflaechen Link Zgłoś
tomek854 Re: pytanie do znawców 05.09.10, 19:57 Masz mieć takie opony, jakie są dopuszczone w kraju rejestracji Twojego pojazdu. Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: pytanie do znawców 05.09.10, 22:56 tomek854 napisał: > Masz mieć takie opony, jakie są dopuszczone w kraju rejestracji Twojego pojazdu i to wystarczy taaak ? a 4 rozne, "dopuszczone w kraju rejestracji" tez? Link Zgłoś
maciekqbn Re: pytanie do znawców 06.09.10, 07:37 Wątpię, by w jakimkolwiek kraju były dopuszczone 4 różne opony. Przypadek czysto teoretyczny - nierealny. Link Zgłoś
crannmer Czytac przed napisaniem 06.09.10, 07:59 maciekqbn napisał: > Wątpię, by w jakimkolwiek kraju były > dopuszczone 4 różne opony. > Przypadek czysto > teoretyczny - nierealny. Czytaj moze przed napisaniem wlasnego postu posty z watku. Ochroni Cie to przed palnieciem glupoty. Wlasnie powyzej zapodalem podstawe prawna, wg ktorej w Niemczech mozesz miec cztery rozne opony - byle byly wszystkie radialne, albo wszystkie diagonalne (oczywiscie wszystkie z rozmiarami w ramach dopuszczonych dla tego typu i modelu pojazdu). Link Zgłoś