Gość: abc Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.echostar.pl 04.11.10, 17:30 mr "m" byłby zadowolony, w końcu vw polo, którym jeździ nie jest pierwszej młodości.. Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 17:52 Misiaczeq jedyny kumaty (choć trochę pyskaty :), na tym forum ... podał wam linki to sie dokształcajcie niekumata reszto ..;) ... cmok_wawelski też wie o czym mówi : "Dunczycy to ponoc najbardziej zadowolona ze swojego kraju nacja, (Przypuszczam, ze Polacy do tej grupy nie naleza, nigdy nie nalezeli i nigdy nie beda nalezec hahahaha) " Link Zgłoś
Gość: Maciusky Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.11.10, 17:54 łoł Dżejsek, wlasnym uszom nie wierze!!! Czy to co mowisz w 2:56 mam odebrac jako deklaracje silnego postanowienia poprawy wlasnej niepoprawnej arogancji i juz nigdy wiecej nie uslyszymy Twojego Motodziennikowego lejtmotiwu o "Blek medzik heczbek Błiku"???? Aj`m wery imprest. Na wszelki wypadek, jednak bede mial OKO szeroko otwarte. Ot tak- dżast in kejs. Link Zgłoś
Gość: ratbert Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.as.kn.pl 04.11.10, 19:40 Takich ścieżek rowerowych jak w Danii to nigdzie nie widziałem. W Kopenhadze przed skrzyżowaniami są nawet wyodrębnione pasy ruchu do skrętu i światła kierunkowe! Tam jest jednak chyba klimat cieplejszy i można jeździć przez cały rok (nie mówię, że u nas nie można, ale zeszłej zimy sporo ścieżek w moim mieście nie było odśnieżonych) Link Zgłoś
Gość: fytax Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.chello.pl 04.11.10, 20:07 Epileptycy na pewno docenią tę rewelacyjną reklamę Abartha :p Co się tyczy Danii i niektórych komentarzy - akurat wysokie podatki, wysoki poziom redystrybucji i niewielkie różnice majątkowe to źródło sukcesu państwa i zadowolenia społeczeństwa. Z tymi samochodami to trochę głupie, tym bardziej, że samochody firmowe nie płac\ą wcale.. Tutaj w ogóle sprawa jest dziwna: albo uznajemy, że przedsiębiorcom nie należy się tego przywilej i ok każdy płaci. Ale jeśli przyznajemy, że samochód można traktować jako narzędzie pracy to należy pomyśleć na wymogami: niby czemu tylko dwa miejsca? W Polsce tez to jest nieszczęśliwie uregulowane, bez VAT-1 należy się tylko dostawczakom. A co z ludźmi, którzy do swojej pracy potrzebują środka transportu niebędącego furgonetką ? (choćby kurierzy, czy wszyscy Ci którzy muszą przewieźć tylko siebie,albo też ludzi + ładunek) Mój rodzony ojciec w ani jednym z 4 samochodów nie ma VATu-1 (T4 osobowo-ciężarowe) mimo, że specyfika tej branży to właśnie 5-6 osób plus tona ładunku, czasem więcej. Normy prawnej, która rządzi takim zwyczajem rejestracyjnym w Danii szczerze mówiąc nie rozumiem. Nie mam nic przeciwko polityce proekologicznej (sozologicznej) czy nakłanianiu ludzi do transportu publicznego (centra miast to nie parkingi!! Miasta dla ludzi a nie maszyn), jednak musi tym rządzić jakaś rozsądna teleologia. A tutaj - bele jaki samochód oby tylko miał max miejsca ( z tego co widzieliśmy w materiale) pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Azd Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.10, 21:56 Alfa Brera jak autko tygodnia !! Link Zgłoś
Gość: DLS Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.chello.pl 05.11.10, 07:14 na bazie VW Bluesporta Porsche buduje model małego boxtera tzw. baby boxter, ciekawe czy będzie dostępnye z dieslem tdi jak bluesport? Link Zgłoś
Gość: Misiaczeq Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: 87.51.7.* 05.11.10, 09:10 Nie wiedziałem, że swoim postem wywołam taką dyskusję... Podatki, które się płaci w Dani, mam tutaj na myśli nie tylko podatki od posiadania samochodów są jednymi z najwyższych w Europie... Duńczycy płacą je pokornie... bo wiedzą doskonale, że w przyszłości będzie im to zwrócone np. dopłat do mieszkań, zasiłki dla dziec, SU dla studentów, pomoc niepełnosprawnycm (każda osoba na wózku inwalidzkim... ma opiekuna z samochodem opłacanym przez komunę... z podatków). Ilu z Was, forumowiczów było w Danii? Takiej infrastruktury, czy to autostrad (wolnych od opłat), kolei (DSB), wreszcie ścieżek rowerowych (moim zdaniem w Holandii są lepsze, a przynajmniej w Amsterdamie) można jedynie pozazdrościc... Do cmok_wawelski... rządowa biurokracja? Gdzie? No chyba że masz na myśli zakładanie firmy (jeden wniosek, który można wypełnic on-line)... Po 4-9 dnia (bo tyle trwa owa biurokracja przy zakładaniu firmy) dostajemy CVR... tj. możemy prowadzic firmę :D... No i wreszcie ktoś poruszył poziom satysfakcji... tutaj link... wypatrujcie... Polski... news.bbc.co.uk/2/hi/health/5224306.stm Jest to ranking stary bo z 2006... Link Zgłoś
pandzik Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha 06.11.10, 08:48 W mordę, Dania to chory kraj. Nawet bardziej od naszego. Uwierzylibyście,że to możliwe? Link Zgłoś
Gość: fytax Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.chello.pl 08.11.10, 00:30 O ludzie, narzekacie często na nasze państwo ale podatków to już się płacić nie chce :/ Link Zgłoś