Dodaj do ulubionych

Utrzymuj tor jazdy

IP: *.sgh.waw.pl 18.11.10, 10:12
Bardzo odkrywcze spostrzeżenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: w211 Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.10, 10:20
      U nas to sa mistrzowie prostej.
      200 na prostej a w zakrecie 40, ale ja jade 80 na prostej i 80 na zakreci i tak stoi rowno z nimi na swiatlach...
      hahaha.
      i do czego mi tu 2.0 t z 200 końmi ?!
      CZy inne szroty ktorymi sie tutaj chwala.
      Mam zwyklego kombiaczka s211 3.0 CDI v6 224 ps. 260 pojedzie i w niecałe 7 mam 100 i 610 Nm tez mam.
      I spala 10 litrów ropy na 100.
    • Gość: Prześmiewca Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 18.11.10, 10:45
      "Zbyt szybkie wejście w zakręt grozi poślizgiem, " <- właśnie dlatego jak tylko jest ślisko wchodzę szybciej w zakręty :) Zabawy co niemiara, a biedni posiadacze przedniego napędu muszą zwalniać 2 sekundy przed zakrętem, bo poślizgu nie potrafią opanować ;]
      A bezpieczniej na Polskich drogach by było, gdyby zdelegalizować jeżdżenie na oponach starszych niż 6-7lat. Większość dziadków w kapeluszach jeździ przez 15 lat na najtańszych oponach dołączanych do ich niegdyś nowego Seicento czy Fabii, bo niby bieżnik nadal powyżej 2-3mm. Tak samo jak wielu osobom nie przeszkadza bicie w przednim zawieszeniu, bo przecież auto nadal jedzie. A przede wszystkim było by bezpieczniej, gdyby w końcu wyedukować ciemnogród, że powolna jazda nie jest bezpieczna. Niższa prędkość daje tylko korzyść w przypadku wypadku, a nie w przypadku jazdy.
    • Gość: aaaa Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 10:54
      Widzę w komentarzach na Moto.pl, że każdy jeden to znawca motoryzacji i mistrz kierownicy...
    • Gość: nn Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.umcs.lublin.pl 18.11.10, 11:29
      Do Prześmiewcy: Edukacja rzeczywiście by się przydała. Domyślam się, że masz tylny napęd skoro masz dużo zabawy. To powinieneś wiedzieć, ze z przednim łatwiej wyjść z poślizgu. A z tymi 6 letnimi oponami to jakiś swoisty fetyszyzm. W rzeszy opony 6-cio letnie można sprzedawać jako nowe, a u nas wierzy się, że już powinny iść na przemiał.
    • Gość: Miodek Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.10, 12:10
      Czy przednim napędem łatwiej wyjść z poślizgu? Raczej nie. W sumie jak Cię zacznie wypychać za zewnątrz zakrętu to nie możesz pogłębić skręty kierownicy w nadziei, że przód złapie przyczepność, a prostując lekko koła sprawisz, że wyjeżdżasz z toru pod np. nadjeżdżający z przeciwka samochód.
      No chyba że w/w post to prowokacja, to dałem się zrobić hehe.
      Zobaczymy, co napisze zaraz Pan "m". :)
    • kamillo.net Re: Utrzymuj tor jazdy 18.11.10, 12:47
      W Niemczech to 6 letnie opony sprzedają polakom ,a oni to nawet ich się nie tykają
    • Gość: Reinmar Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.11.10, 12:48
      W kwestii co lepsze - nadsterowność, czy podsterowność prawdę powiedzieli panowie z Top Geara w jednym z odcinków.
      Otóż nie ma znaczenia, na którą oś masz napęd - jak na przód, to wypadasz z zakrętu, bo samochód nie skręca i walisz w drzewo przodem. Jak na tył, to wypadasz z zakrętu tyłem i walisz w drzewo tyłem. Jedyne co w napędzie na tył jest lepsze, to to, że nie widzisz drzewa o które się rozbijasz :)

I pozdrawiam Pana Prześmiewcę - gratuluję ponadnaturalnych umięjętności kierowcy i skromności.
    • Gość: miszczu Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 12:52
      Rozwalająmnie takie artykuły. No ale może to dobrze bo ostatnio masowo zabijają się dzieci 20-22 letnie dla których - jak widać - zakręt stanowi śmiertelne zagrożenie. Co news do banda młodych głupków na dachu i bokiem w drzewo: 5 trupów. Masakra

Ludziom jednak nie powinno dawać się rpawka w pewnym wieku, skoro takie durne artykuły jak ten serwuje poważny portal dla ludzi którzy mają głowe na karku. Oświeccie jeszcze ludzi nt. techniki ustawiala lusterek albo parkowania koperty tyłem
    • Gość: Reinmar Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.11.10, 12:54
      BTW. a propos samego artykułu. Niby nic odkrywczego, ale jechałem ostatnio z koleżanką po górskiej drodze. Zaobserwowałem u niej ZEROWE wyczucie kiedy może być ślisko, kiedy przyspieszyć, a kiedy zwolnić prawie do zera. W momentach kiedy ja bym nie wychodził ponad 30km/h ona wrzucała trójkę i wciskała gwałtownie gaz. A kiedy ja bym mocno przyspieszał ona prawie się zatrzymywała.
      Do tego właśnie gwałtowne reakcje nogami i rękami, beznadziejny tor jazdy i brak wyobraźni w postaci siedzenia komuś na tyłku na zasypanej śniegiem drodze.

Tak więc może takie teksty są jednak potrzebne. Tylko, że nie na moto.pl a na onecie.
    • Gość: wacek Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 12:58
      @w211 przestań się człowieku tak pysznić tym swoim 1,7tonowym gratem na ropę, robisz fetysz ze swojego stuttgarta a nie masz pojęcia o jeździe. Idę o zakłąd że pokonam kazy zakręt szybciej niż z napędem na przód swoją większą moca, szperą, znacznie lżejsza budą i brakiem turbiny :)

Kompleksy masz gimnazjalisto dlatego piszesz o tatowym CDI-ku i fetyszyzujesz moment obrotowy. typowe dla kogoś kto nie jeździ tylko konsolke ma na kolankach
    • Gość: gość Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 13:08
      Zapomniano o czymś niezwykle istotnym > stała prędkość, stały tor jazdy TAK. redukcja biegu TAK ale jest jeszcze coś. W miare możłiwości "problematyczne zakręty" nalezy pokonywać z mocą pod pedałem bo wtedy auto całkiem inaczejsię zachowuje i w razie czego dynamicznie można je skorygować. Wtoczenie się w zakręt na 1300 obrotów V lub VI biegiem benzyną czy dieslem powoduje że nie ma żadnej mocy i nic nie zrobimy.

Jeśli czeka nas zakręt który chcemy przejśc bezpiecznie i szybko oraz oceniamy że może być potrzebna dodatkowa walka kierownica lepiej mieć w benzynie 4000-6000 obrotów a w dieslu przynajmniej 2500. Poza tym - ale to już wyższa szkoła jazdy - kierowcy wyścigowi i rajdowi wcale nie trzymają stałego toru jazdy tylko na granicy przyczepności cały czas lekko tańczą autem wyczuwając poprzez ruchy kierownicą w obie strony najbardziej optymalne leżenie auta w zakręcie
    • Gość: pabloj_21 Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.ip.netia.com.pl 18.11.10, 14:00
      Panie Miodek, jest jeszcze jedno wyjście, którego nie znasz: kiedy samochód jest podsterowny odpuszczasz gaz co powoduje poprawienie przyczepności kół przedniej osi, która na skutek "mniejszego odciążenia" silniej wbija koła w podłoże. uwierz tajemniczemu "nn" (nie mylić z "m") - człek ma rację - przeciętnemu użytkownikowi samochodu łatwiej jest wyjść z poślizgu samochodem przednionapędowym zwłaszcza w sytuacji przez Ciebie opisanej naturalną reakcją przeciętnego kierowcy jest odjęcie gazu. pomyśl co się stanie kiedy tylnonapędowe auto sunące bokiem (przy założeniu, że jest w poślizgu nadsterownym bo takie najczęściej mają miejsce w tego typu samochodach) zostanie potraktowane ujęciem gazu.
    • Gość: romek Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.10, 14:19
      "Podczas tych czynności kierowca nie może wjeżdżać na sąsiedni pas ruchu, bo takim zachowaniem może stwarzać zagrożenie dla innych uczestników ruchu drogowego - podkreślają trenerzy Szkoły Jazdy Renault."

Dobra, dobra, jak kierowca widzi, że łuk jest wolny i nie nadjeżdża z przeciwka żaden samochód to nie ma co trząść portkami na zapas.

"To powinieneś wiedzieć, ze z przednim łatwiej wyjść z poślizgu."
      Niestety kolego ale nie masz racji. Przedni napęd jest łatwiejszy ale tylko dla słabych kierowców. Tylny napęd daje więcej możliwości na poradzenie sobie z uślizgiem osi przez możliwość założenia kontry, kontrolowania poślizgu gazem itd.

"A z tymi 6 letnimi oponami to jakiś swoisty fetyszyzm. W rzeszy opony 6-cio letnie można sprzedawać jako nowe, a u nas wierzy się, że już powinny iść na przemiał."

To nie jest sprawa Polska, tylko sprawa właściwości gumy, z której wykonane są opony. Guma szybko twardnieje, pęka, traci pierwotną przyczepność. Mniej, więcej 4 lata to czas, po którym można zacząć myśleć o wymianie.
    • Gość: renówek Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 14:25
      Zeby korygowac tor jazdy odjęciem lub dodaniem gazu trzeba jechac stała prędkościa i mieć do dyspozycji odpowiednie obroty. Wyżej ktos słusznie napisał że wtoczenie się w zakręt na obrotach ledwo wyższych niz jałowe (a tak jeżdza eko-driverzy) takiej możliwości nam nie daje. Auto jedzie jak na luzie - ani odjąc ani dodac i zero wpływu na trakcję auta poprzez pedał gazu
    • Gość: sd Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.tktelekom.pl 18.11.10, 14:53
      Artykuł gdzies juz widziałem w identycznej formie, plagiat:P
    • Gość: w211 Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.warszawa.mm.pl 18.11.10, 19:32
      @wacuś.
      Moj Szanowny tatuś jeździ w211 ale 420 CDI.
      Pokonaj mnie standardowym przednio napędowcem nie ma takiego.
      gimnazjum nie skończyłem bo jak kończyłem szkole takowe nie istniało.
      Ludzie i tak jeździć nie potrafią, widać to na każdym kroku to czemu tu się dziwić.
      Prosta 200 zakręt 40 a potem Ci co na zakręcie mogą jechać 80 wpadają na gamonia jadącego 40 km/h
      Ehh...
    • Gość: st220 Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.mplus.pl 19.11.10, 00:22
      @w211
      Taryfa, czy Przewóz osób?
    • Gość: w211 Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.warszawa.mm.pl 19.11.10, 06:27
      @st220
      Szanowny kolego ja kierownik logistyki, ojciec taksówkarz.
      Ale uczymy się jeździć całe życie.
    • Gość: adam Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.chello.pl 23.11.10, 16:53
      nie ma to jak jeździć 300 konnym autem na taksówce :D
    • Gość: gość Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.kielce.hypnet.pl 23.11.10, 17:57
      Ludzie w tej chwili za bardzo ufają elektronice: abs, esp, tc i innej. Myślą, że jak mają to w wyposażeniu, to samochód sobie poradzi ze wszystkim.
      A nawet mając sam abs trzeba umieć hamować. Często w poślizgu (mówię o małych prędkościach) max wciśnięcie hamulca (z abs) pomoże wyprostować auto. A ludzie ledwo poczują kopnięcie i odpuszczają hamowanie i lądują w rowie.
      Najlepiej jakby każdy poświęcił parę zł i przy każdej zmianie auta poszedł do szkoły jazdy i się podszkolił.
    • Gość: k Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.adsl.cybercity.dk 23.11.10, 18:00
      Od tych wpisow jezy sie wlos na glowie. Wszyscy wiedza lepiej, kazdy cisnie jak nie jeden pedal to drugi i kazdy ma do udowodnienia, ze jego auto jest najlepsze.

Choroba psychiczna - wszystko.

Takie artykuly jak ten sa bardzo potrzebne. Zawsze staram sie jezdzic przepisowo, jezdze dokladnie 30 lat po okolo 30-40 tys. km rocznie i mam zerowe konto stluczek czy wypadkow, po prostu nic. Niestety, jest to okupione znoszeniem naciskajacych TIR-ow jadacych 30 cm za mna przez kazda wioska no bo TIR przez wioske daje normalnie 85, jak mu tachometr pozwala. Musze znosic trabienie taksowkarzy, podniesione srodkowe palce czy pukanie w glowe - wszystko to tylko dlatego, ze stosuje sie do przepisow a to w Polsce nie jest szykowne. Teraz poslowie w ramach szerzenia czystego idiotyzmu podnosza limit predkosci na drogach do 140 i 120 km (autostrady i drogi szybkiego ruchu). Rece opadaja! A publicznosc wali oklaski. Co zas najciekawsze, kazdy Polak po przejechaniu sie po drogach innych krajow, najlepiej Skandynawii czy Beneluxu bedzie opowiadal jak tam fajnie sie jezdzi.

• Gość: Manti Re: Utrzymuj tor jazdy IP: 213.156.125.* 23.11.10, 18:41
      Widział ktoś taksówkę z 4 litrowym silnikiem? Ja nie. Ściema i basta.
    • swiatowy_kryzys Re: Utrzymuj tor jazdy 23.11.10, 18:42
      łojeju widzę że takie tematy od razu wzbudzają zainteresowanie, no i oczywiście co jeden to większy expert :D
      a nie wystarczy po prostu zdjąć nogę z gazu przed zakrętem ? auto przyhamuje silnikiem i po kłopocie, ja 10 lat mam prawko i ta metoda nigdy mnie nie zawiodła
    • Gość: leszek Re: Utrzymuj tor jazdy IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 19:01
      witam
      od jakiegos czasu czytam te artykuly (moga byc) a z najwiekszym usmiechem politowania komentarze miszczuf i misczyn (te zasmiewaja sie najczesciej z umiejetnosci manewrowania/parkowania swojej pci ;) ). wszystkim pewniaczkom cytuje moze niezbyt dokladnie: nie wiesz do chol-ery co sie czai za zakretem! ja widzicie jezdze sobie 3litrowym japoncem w wolnossacej benzynie 215km i wiem, ze wkurzam innych np jadac w korku lub gdy ruch nie siedzac na zderzaku, bo widze co jest przed nim a nawet dalej i to tzw. ekodajwing... a gdy mam ochote dac mu w pi-zde, to autoredukcja (bo to automat a jak!) i zdzifko maluczkich. i po chvy to sie spinac i indorzyc? a wlasciciele dyzluf to juz wogole smiech na sali.. prosze.. to nie sa sportowe auta i nie taka byla idea..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka