Dodaj do ulubionych

czy brak paliwa może uszkodzić katalizator??

IP: *.wil.pk.edu.pl 21.02.02, 15:38
usłyszałem opinię, że gdy braknie paliwa podczas jazdy samochodem, można
uszkodzić katalizator(ponoć może się do niego dostać niespalona benzyna). jak
to na prawdę jest? czy jak braknie mi paliwa to mogę coś uszkodzić w silniku??
Obserwuj wątek
    • Gość: ARAFAT Re: czy brak paliwa może uszkodzić katalizator?? IP: *.vx.pl / 10.10.10.* 21.02.02, 18:17
      Tak! Moze lecz nie musi...
    • Gość: Marcel Re: czy brak paliwa może uszkodzić katalizator?? IP: *.subnet-52.med.umich.edu 21.02.02, 20:03
      Z tego co wiem (a nie jestem mej wiedzy pewien) to niebezpieczny jest nie sam
      moment skonczenia sie paliwa, ale pozniejsze "pilowanie" auta. Znaczy - proby
      ponownego odpalenia goracego jeszcze silnika, przy braku paliwa. Wtedy to ponoc
      moze dojsc do uszkodzenia katalizatora. Uszkodzic go mialyby samozaplony
      niespalonej benzyny, ktora moze sie do niego dostac przy owym "pilowaniu".

Braklo mi paliwa juz pare razy i za kazdym razem "pilowalem". Moze to szczescie,
      ale nigdy nic sie stalo.
    • janusz_b WAZNE !!! 21.02.02, 23:26
      to nie brak paliwa niszczy katalizator lecz wlasnie niespalone paliwo.
      Dlatego NIGDY NIE WOLNO zapalac samochodu z katalizatorem "na zapych"
      Jak nie wierzycie zapytajcie sie w stacji obslugi (dobrego mechanika)
      pozdrawiam
      Janusz
    • Gość: Xtender Re: czy brak paliwa moz˙e uszkodzic´ katalizator?? IP: *.24-151.libero.it 21.02.02, 23:41
      Najlepiej wyciac katalizator wtedy nie bedziesz mial takiego problemu, przy
      okazji poprawiom sie osiogi samochodu. Ja swuj samochud z kat odpalalem multum
      razy i nic sie nie stalo!!!
      • Gość: las Re: czy brak paliwa moz˙e uszkodzic´ katalizator?? IP: *.icpnet.pl 21.02.02, 23:53
        A czy wycięty katalizator nie psuje charakterystyki pracy , nie zwiększa
        spalania?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka