Gość: Z IP: 5.3.1R* / 195.75.14.* 14.04.04, 14:02 Zamierzam kupić takie auto z rocznika 97/98 - macie jakieś doświadczenia ? Podzielcie się. Pozdr. Link Zgłoś Obserwuj wątek
tomekkk82 Re: Volvo S40 lub V40 14.04.04, 15:50 Volvo S/V40 z poczatkow produkcji cierpialy na wiele tzw. chorob wieku dzieciecego. Byly po prostu nie do konca dopracowane i dosyc niedbale wykanczane, po face liftingu wiekszosc wad wyeliminowali. Te samochody mocno odstaja pod wzgledem wykonania od poziomu do jakiego nas Volvo przyzwyczailo. Link Zgłoś
Gość: 40-latek Re: Volvo S40 lub V40 IP: *.kghm.pl 16.04.04, 13:51 ALE PIEPRZENIE, 96' to moze być poczatek produkcji, jeżdze od nowosci S40 z 98'(stara buda) i statystyki nie kłamia jest to jedno z najmniej awaryjnych pojazdów, jakość jest rewelacyjna do 100tys. nic nie ma prawa sie nic popsuć NIC!, lejesz olej wymieniasz ewentualnie klocki i swiece i to wszystko , z drugiej strony części są drogie i serwis tez jest drogi, więc koszty utrzymanie chyba są porownywalne, w innych markach dwa razy częsciej naprawiasz za dwa razy mniejsze pieniądze, przed kupnem auta po 120tys radze dać na gruntowny przegląd do ASO, posiadacze niechetnie sie rozstają ze swoim volvo, atrakcyjna cena moze oznaczac szybką i słoną wizyte w warsztacie Link Zgłoś
jacekm22 Re: Volvo S40 lub V40 16.04.04, 17:42 Gość portalu: 40-latek napisał(a): > ALE PIEPRZENIE, > > 96' to moze być poczatek produkcji, > jeżdze od nowosci S40 z 98'(stara buda) i statystyki nie kłamia jest to jedno z > > najmniej awaryjnych pojazdów, jakość jest rewelacyjna do 100tys. nic nie ma > prawa sie nic popsuć NIC!, lejesz olej wymieniasz ewentualnie klocki i swiece i > > to wszystko , z drugiej strony części są drogie i serwis tez jest drogi, więc > koszty utrzymanie chyba są porownywalne, w innych markach dwa razy częsciej > naprawiasz za dwa razy mniejsze pieniądze, > przed kupnem auta po 120tys radze dać na gruntowny przegląd do ASO, posiadacze > niechetnie sie rozstają ze swoim volvo, atrakcyjna cena moze oznaczac szybką i > słoną wizyte w warsztacie Potwierdzam !!! Mam model z 1987 S-40 . Jak na razie NIC mi sie nie zepsulo !!!! Z samochodu jestem zadowolony !! Silnik 1800 . Link Zgłoś
Gość: wolok Re: Volvo S40 lub V40 IP: *.ey.com.pl / *.ey.com.pl 16.04.04, 16:29 Wez nie powtarzaj oklepanych regulek bo to bzdura. Mam rocznik '98 z przebiegiem 200tys. Awarie: bendix. przetoczone tarcze hamulcowe. koncowki drazkow kier. i co na to powiesz? Awaryjny?? Oczywiscie pomijam klocki swiece filtry olej itp... Link Zgłoś
Gość: dziura Re: Volvo S40 lub V40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 00:14 Witam, to porownaj np. do peugeota 406 albo do laguny.. gdzie koncowki drazkow, laczniki stabilizatora wymienia sie co 30 tys bo jakie bys nie zalozyl to wysiadaja. 200 tys to juz spory przebieg i o takich awariach jakich piszesz to niektorzy by chcieli snic.. ale rzeczywistosc jest inna.. w moim escorcie z 2000 roku, 60 tys km, pompa wspomagania do wymiany, rdzewieja progi.. a auto mam od nowosci.. Link Zgłoś
proceaupe Re: Volvo S40 lub V40 18.06.04, 03:21 Ja V40 nigdy nie mialem, troszke jezdzilem 2.0 T mojego wuja dawno temu, wiec nic nie powiem nt. wlasnych doswiadczen. Statystyki TUV, DEKRY, ADACu klasyfikuja ten model na bardzo odleglych pozycjach i nie ma znaczenia, ktora organizacja, ani w ktorym roku przeprowadzano badanie. Natomiast opinie wlascicieli, ktorzy tu zabrali glos sa o 180 st. inne. To ciekawe. Albo typowy syndrom chwalenia tego co sie ma, daleki od jakiegokolwiek obiektywizmu, albo wyniki testow sa wyjatkowo pechowe dla Volvo (co mialo miejsce w kilku przypadkach) Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Volvo S40 lub V40 IP: 80.241.130.* 18.06.04, 09:50 Niedawno nabylem V40 2.0T z 2000r. Lubie je ale cos wiecej bede mogl powiedziec za rok. Na razie sam chcialbym sie upewnic, ze zrobilem dobry zakup. Link Zgłoś
Gość: dziura Re: Volvo S40 lub V40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 13:44 Apropos awaryjnosci: kazdy taki test, a wlasciwie statystyki w pewien sposob naginaja rzeczywistosc. Bo pod uwage sa brane takie czynniki jak: opony, oswietlenie itp.. Zalozymy, ze w mazdzie 323 notorycznie siada uklad wspomagania, albo hamulce ale za to reszta jest sprawna i mazda zajmuje dzieki temu wysokie miejsce, a np. w volvo przepalaja sie zarowki, albo rdzewieje tlumik, i np. ktos zalozyl felerne opony, albo lubi sobie poszalec no i szybciej sie zuzywaja. I Volvo w tym momencie staje nizej od mazdy. - kwestia przede wszystkim od: sposobu jazdy, traktowania pojazdu itp. Moj znajomy jakiekolwiek auto by nie mial, kazde zajezdzi bo poprostu jezdzic nie umie i nie powinien - probuje wrzucac biegi bez sprzegla, silnik trzyma dlugi czas na obrotach ok. 6 000 rpm, albo nie myje auta przez pol roku przez co perforacja blach cierpi. I pojedzie takim autem na badanie techniczne czy na przeglad i co sie okaze ? awaryjne! skrzynia nie wytrzymala, silnik bierze olej i zamiast 400 000 km przejedzie 200 000. Przykladem moze byc tez wspomniana na forum Laguna - u jednych spisuje sie wysmienicie i uzytkownicy sa jej baaardzo zadowoleni a u kolejnych budzi zgroze jak fiat 126p.. Reasumujac, wole zeby mi sie czesciej przepalaly zarowki, zuzywaly opony lub nawalaly wycieraczki niz zeby mi pewnego pieknego dnia wysiadly hamulce albo skrzynia biegow. Link Zgłoś
Gość: dziura Re: Volvo S40 lub V40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 13:46 Chcialem jeszcze dodac, ze np. scenic zajmuje wysoka pozycje, ale w dieslach siada zawor erg, wspomaganie, o zawieszeniu nie wspominajac.. coz przy tym jest np. zepsuty czujnik temp. zewnetrznej w volvo. ? a jednak awaria i w statystyki leci.. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Volvo S40 lub V40 IP: *.idea.pl 23.06.04, 19:30 Od dwóch lat jeżdżę V40 1,9TD z 1998r. i naprawdę jestem zadowolony. Zrobiłem nim już 90 tys. km i nic nie nawaliło. Wyposażenie ma dość bogate, wykończenie staranne i zawieszenie solidne. Mógłby mieć trochę lepsze przyspieszenie od 0-, ale przy wyprzedzaniu na trasie zbiera się całkiem dobrze. Zużycie też niezłe do 7l/100km. Niestety obecnie muszę go sprzedać. Jeśli jest ktoś zainteresowany, to można oglądnąć zdjęcia na moto.allegro.pl/show_item.php?item=27114299 kontakt ze mną przez mail autotom@vp.pl lub tel. 0-601-75-65-96. Pozdrawiam. Link Zgłoś