Dodaj do ulubionych

Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek

16.02.11, 15:53
Samochód musi być porządny, do tego dobre paliwo, firmowy olej itd. Dla kierowcy natomiast śmieciowe jedzenie w postaci parówek na stacjach benzynowych. Parówki idą jak woda. Czyżby kierowców wielu, nawet dobrych aut nie stać na normalne jedzenie, że jedzą takie śmieci ?
Obserwuj wątek
    • qqbek oj jerzyk... 16.02.11, 15:59
      ...czasami, gdy jedzie się długą trasę i czas goni, po prostu nie da się inaczej, niż tą obleśną parówką ze stacji się zapchać.
      Inna sprawa, że na trasie najczęściej ograniczam się do kawy (nawet jak mam 800-1000km do przejechania) i jakichś batoników czekoladowych.

A o ile fast-food jest najczęściej obleśny przy drogach, to kawa bywa dobra (chyba jedynym produktem, który lubię w McPaszy jest ich kawa, dobra jest też espresso z automatów na Orlenie i BP).
      • jerzyk.eu Re: oj jerzyk... 16.02.11, 16:07
        Obleśną parówkę kupisz bo się śpieszysz ale paliwa to już pewnie nie zatankujesz na byle jakiej stacji benzynowej. Szkoda samochodu ale własnego zdrowia to już nie.

P.S. Mnie też parówka się zdarzyła, a kawa bywa czasami niezła.
        • hutchence Re: oj jerzyk... 16.02.11, 16:29
          A ktoś Ci każe to goowno kupować? Poproś starą żeby zrobiła Ci kanapki na drogę. Takie zdrowe z ogóreczkiem. BTW po co ten post? Chcesz wywołać jakąś ogólnonarodową dyskusję nt śmieciowego żarcia na stacjach?
    • big.helmut Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 16.02.11, 16:51
      ..przejdzie im to,przejdzie po pierwszych bypass´ach
      i pierwszych stentach
      wtedy sie nawroca na zdrowe zarcie ..tylko ze wtedy
      bedzie juz nieco zapuzno ..to jakby pudrowac trupa
      by wygladal jak zywy ...
    • tomek854 Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 16.02.11, 18:46
      Cos w tym jest.

Problem jest taki, że o dobre paliwo w trasie łatwo, a o dobre jedzenie, jednocześnie podane w rozsądnym czasie, już niekoniecznie.

Jeżdżę zawodowo po całej Europie i niestety nie raz wypadło mi skończyć w McDonalds bo nic innego nie było.

Ale już jak się ma jakieś 40 minut to dla chcącego nie ma problemu ze znalezieniem przy drodze jakiejś dobrej jadłodajni za rozsądną cenę... Chyba, że jest środek nocy. Wtedy pozostają tylko fast foody :(
    • exorbitante Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 16.02.11, 19:33
      Kiedyś myślałam o tym w innym kontekście. Mianowicie, że co roku z samochodem na przegląd, a podstawowych choćby badań lekarskich (w zasadzie w cenie przeglądu i niemal w tym samym czasie) to już nie. A nie wszystkie choroby dają o sobie znać.
      • big.helmut Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 17.02.11, 10:27
        exorbitante 16.02.11, 19:33
        " A nie wszystkie choroby dają o sobie znać."

.. serducho - choroba wszystkich kierowcow
        szybkie zarcie,stress = choroby wiencowe = bypass/stent´y=nadcisnienie tetnicze=
        diabetes typ2 - noo i d..a , jazda na rowerku treningowym :(
    • bimota Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 17.02.11, 11:02
      A co tam jest zlego w tych parowkach ? Rozumiem, ze je przebadales. I napisz o ktorych konkretnie, bo chyba sa rozne.

Swoja droga ciekawe, ze kupujac parowki zafoliowane - musi byc podany sklad, a jak na kilogramy albo w hot-dogu - to juz nie...
      • jerzyk.eu Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 17.02.11, 14:22
        Podstawowy skład parówek
        1. Mięso, w tym przede wszystkim:
        - odpadki mięsne nie nadające się do wykorzystania w produkcji innych wędlin np. fragmenty
        jelit, chrząstki, skóry, wymiona itp.
        - MOM drobiowy (mięso odkostnione mechanicznie) czyli rozdrobnione odpady z kurczaka
        łącznie z drobnymi kośćmi, chrząstkami, skórkami itp
        2. Tłuszcz
        3. Woda
        4. Sól
        5. Emulgatory
        6. Substancje barwiące, smakowe i aromatyzujące
        7. Stabilizatory i konserwanty

• bimota Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 17.02.11, 16:01
          To woda jest szkodliwa ?

Jakie, w takim razie, potrawy uwazasz za zdrowe ?

A niemechaniczne odkostnianie to jakie ? Elektryczne ? :) Co to sa "odpady z kurczaka" ?
          • jerzyk.eu Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 17.02.11, 18:12
            > To woda jest szkodliwa ?

Nie pisałem, że woda jest szkodliwa.

> Co to sa "odpady z kurczaka" ?
            To jest to czego w postaci nie zhomogenizowanej raczej byś nie zjadł
            Albo inaczej, to jest to co zostanie z kurczaka po oddzieleniu mięśni piersiowych (fileta), uda, podudzia i skrzydełka

• trypel Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 09:37
              i to jest szkodliwe?
              dlaczego?
              to że nie nadaje sie do zjedzenia przed zmieleniem nie oznacza ze szkodzi. :)

ja tam lubie parówki. tzn wiadomo ze są parówki mające 15% mięsa i takie mające 90% i te ostatnie zdecydowanie lubię :)
              • jerzyk.eu Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 12:44
                > ja tam lubie parówki. tzn wiadomo ze są parówki mające 15% mięsa i takie mające
                > 90% i te ostatnie zdecydowanie lubię :)

A w jaki sposób określasz zawartość mięsa w parówkach ?
                Chyba nie po smaku. Smak i wygląd parówek nie zawsze wynika z jakości użytego do ich produkcji surowca ale częściej od stopnia zaawansowania technologicznego producenta.

Nie wierzę w istnienie parówek w których byłoby 90 % mięsa. Taka parówka byłaby zbyt sucha i niesmaczna. Parówka musi być tłusta (ty tego tłuszczu nie widzisz gdyż jest zhomogenizowany i barwiony) ponieważ to tłuszcz jest najlepszym rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji smakowych i aromatycznych.
                • trypel Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 13:10
                  mi wystarczy podanie składu na opakowaniu.
                  I wiedza że jak coś kosztuje 10 pln za kg to nie moze byc zrobione z mięsa :)
                  dlatego po paru przykrych niespodziankach nie kupuję hotdogów na stacjach franczyzowych bo tam własciciel kupuje przysłowiowe parówki z tesco, własne stacje nie mogą sobie na to pozwolić nie mówiąc o tym że nawet kupujac najlepsze parówki mają marżę 200% a to wystarczy :) chyba

co do tłuszczu - ja lubie tłuszcz. Uwielbiam słoninę z Ukrainy, uwielbiam słoninę paprykowaną i wędzoną z Wegier - tłuszcz jest nosnikiem smaku i już :). A 80-90% mięsa ma sporo dobrych parówek w składzie.
                  • jerzyk.eu Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 13:20
                    > mi wystarczy podanie składu na opakowaniu.

Chciałbym wierzyć wszystkiemu co jest napisane na etykietach ale pracowałem w branży mięsnej i wiem coś na ten temat.

> co do tłuszczu - ja lubie tłuszcz. Uwielbiam słoninę z Ukrainy, uwielbiam słoni
                    > nę paprykowaną i wędzoną z Wegier - tłuszcz jest nosnikiem smaku i już

W pełni się zgadzam. Dobrze doprawiona słonina ze świń hodowanych metodą tradycyjną jest extra.

> -90% mięsa ma sporo dobrych parówek w składzie.

A która firma produkuje takie parówki ?

• trypel Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 13:36
                      mój ojciec tez pracował - przez 12 lat. Do tej pory je tylko to mięso które sam upoluje :D

nie będę robił kryptoreklamy :)
                      zwłaszcza że zawsze czytam skkład przy półce
                      krakus chyba robi 85% mięsa na przykład

oczywiscie nie wiem skad bierze parówki np statoil ale te smakują mi bardziej niż te z shella albo z orlenu :)
                      ciekawe czy pomarańcze z których na statoilu wyciskają sok są też sztuczne i zawierają wyłącznie miąższ odzzielony mechanicznie od kosci :D
              • macgregor-72 Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 13:28

> ja tam lubie parówki. tzn wiadomo ze są parówki mające 15% mięsa i takie mające
                > 90% i te ostatnie zdecydowanie lubię :)

90% mięsa w mięsie to nie ma nawet przeciętna szynka
                kojarzę, że z 1 kg mięsa zakładom mięsnym wychodzi ok 2 kg szynki
                • trypel Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 13:38
                  parówka nie równa sie parówka
                  szynka nie równa sie szynka

są wędliny mające 150% mięsa czyli kg wędliny z 1,5 kg mięsa
                  są parówki mające 90% miesa :) i takie mające go 10%
                  ogólnie powyzej 20 pln/kg mozna dostać dobrą parówkę - a w tesco mozna kupić szynkę za 9,99
            • bimota Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 12:23
              Pytalem "co zlego"... Naucz sie najpierw odpowiadac konkretnie na pyt. zanim zaczniesz rozsiewac demagogie...
    • fredoo Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 14:48
      A ja podzielam spostrzeżenie autora wątku. I nie jest prawdą że przy drodze nie ma gdzie zjeść. Bo jest rownie dużo porzadnych knajp jak i stacji benzynowych.
      Nieraz jak jadę w popularny weekend to w Mc Donaldach pełne parkingi a przy pięknych reseuracjach pusto. To można wytłumaczyć uleganiem zachciankom dzieci.
      • trypel Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 15:39
        w takich pięknych restauracjach przy których nikt nie staje to dopiero strach jeść. Jak jeszcze widzę że karta liczy wiecej niż 5 pozycji a ludzi brak to wiem że wszystko leży w zamrażarce i czeka od lat na przypadkowego (i najczęsciej nigdy nie wracajacego) podróżnego.
        To ja już wolę ostre procedury zmuszajace choćby do wyrzucania produktów po terminie ale chroniące mnie przed zatruciem w sieciówkach.
        Oczywiscie chyba że widzę wcale nie piękną ale zwyczajną restaurację i parę TIRów na parkingu. Wtedy zatrzymuję sie spokojnie :)
        • jerzyk.eu Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 16:55
          > To ja już wolę ostre procedury zmuszajace choćby do wyrzucania produktów po ter
          > minie ale chroniące mnie przed zatruciem w sieciówkach.

Parówek nikt nie wyrzuca ponieważ dobrze zakonserwowana chemicznie parówka poleży co najmniej trzy tygodnie.
      • bimota Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 16:14
        Ale on wlasnie pisal o stacjach benzynowych... Sie dobraliscie... :)
    • jerzyk.eu Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 16:50
      Przy głównych drogach z reguły można zjeść dobrze i tanio tam gdzie na posiłki zatrzymują się kierowcy TIRów. Bywa, że całkiem dobry obiad można tam zjeść w cenie dwóch hot dogów ze stacji benzynowej.
      • fredoo Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 21:32
        W końcu nie można krytykować gustu. Jak ktoś woli kanapkę głównie z konserwantów od porządnego schboszczaka to wolna wola. Nie mój zołądek nie mój problem.
      • wujaszek_joe Re: Dla wielu samochód ważniejszy niż człowiek 18.02.11, 21:58
        A ten przesmażony i przesolony obiad za 10zł to będzie już zdrowy?
        • xystos szkodliwe 19.02.11, 10:57
          szkodliwy jest kazdy produkt przerobionego "miesa"
          moze byc tam wszystko,nawet to co w wersji nieprzerobionej
          moj pies by niezjadl a wielu z was by sie pozygalo

skoro juz musi byc szybkie zarcie - polecam kebab
          i inne miesne niemielone/nieprzezute produkty
          • xystos nieszkodliwe 19.02.11, 11:03
            wezcie przyklad ze mnie trawojada
            stane se przy rowie i na lonczke hyc
            popasam sie ,popasam
            i dali jade

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się