Dodaj do ulubionych

pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - laik :)

25.05.11, 23:16
witam.
Mam Polo 2003 r. , fajne, silnik 1.4, mały przebieg ( mój dzienny ok 10-15 km, więc też nie wiele) - generalnie wszystko super.... ale - 2/3 drzwi :( Dla mnie samej ok. Czasem jednak moich rodziców gdzieś zawiozę/przywiozę , a że wiek ma swoje prawa potrzebne mi auto 4/5 drzwi, bo rodzicom coraz ciężej wsiadać do samochodu. I pojawia się problem. Ze względu na rodziców muszę zamienić na 4/5 drzwi, ale ze względu na małe miejsce parkingowe (pod blokiem), moje umięjętności :) i potrzeby - musi być małe. Błagam pomóżcie singielce, samotnej "starej babie" w wyborze auta. Zupełnie się nie znam. Jestem ze starego pokolenia, które uważa, że "niemiec " ma być i żadne tam "francuzy" :) I "benzyniak" i żadne tam diesle i gazy (mało dziennie jeżdżę). W cenie takiej ma być ile wezmę za moją polówkę :) Proszę o nie ocenianie mnie, tylko o pomoc. Szukam małego auta, które pogodzi moje potrzeby z tym, że mam starszych rodziców i muszą oni też wygodnie usiąść i wsiadać. Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Panda 1.2? 25.05.11, 23:45
      Moim zdaniem Panda 1.2. Silnik starej daty, ale dzięki temu nie do zajechania, robiona w Polsce, więc jakość pierwszorzędna. Będzie ciut bardziej mułowata od Polo, ale to naprawdę dobry samochodzik.
      • kasienkat Re: Panda 1.2? 26.05.11, 09:27
        hihihi :) wielki czarowniku - pandy to ja sie nieco boje, bo to strasznie dużo je :) :) :)
    • hutchence Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 25.05.11, 23:53
      kasienkat napisała:

>.ale ze względu na moje umięję
      > tności :)

Cała reszta jest ok. Ale to już byś sobie darowała.
      No i skoro jesteś starej daty (czyli tylko niemiec) to zamień na Polo tylko 4/5 drzwiowe.
      • kasienkat Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 00:14
        dziękuję za odpowiedź - może masz i rację, brałam to pod uwagę ale jak na mój prawie 40-sto letni babski mózg - nie mam szans sprzedać 2/3 drzwi Polo i kupić w tej samej cenie 4/5 drzwi Polo. A każde 100 zł ma dla mnie znaczenie - bo biedna jestem , po prostu.. a mam tez na uwadzę to, że taka baba jestem co to jak kupi od razu wsztstko wymienia - rozrząd, płyny, klocki ..etc - a to też kosztuje - wiec polo 4/5 drzwi odpada - bo po prostu mnie nie stać :(
        • hutchence Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 00:20
          OK. To ile chcesz albo masz do wydania? Przecież praktycznie każde auto wymaga po zakupie wymiany paska rozrządu. Jeszcze filtry, oleje itp. Jeżeli każda złotówka się liczy to może warto się zastanowić nad autem trochę starszym. Może na Polo (4/5) z 2001 albo 2002 będzie Cię już stać. Albo zostań przy obecnym aucie. Rodzicom nie wygodnie ale jeżeli każde sto zł się liczy to chyba najrozsądniejszy wybór.
          • kasienkat Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 00:27
            ok - mam do wydania tyle ile rozsądnie wezmę za swoją polówkę. Co napisałam, że ma byc w tej samej cenie. Po krótce Polo opisałam. A że nie znam się, to chciałam pomocy. Myślę, że jakąś Corsę kupię za to . W miarę młodą i w miarę wygodną. Rodzice mają ok. 70 lat więc dla nich ma być wygodnie a i dla mnie w miarę moich potrzeb. Dziękuję za podpowiedź. Kasia
    • tocqueville Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 06:33
      tanie, niemieckie, małe i wygodne? :)
      może opel agila (tutaj)
      • galtom Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 07:42
        Meriva drozsza od takiego polo?
        Znajoma (choc nie wiem czemu) bardzo sobie chwali Forda Fusion (czyli taka Fieste). Tez ma starszych rodzicow i z uwagi na ksztal Fusiona bardzo wygodnie im sie wsiada i wysiada (w porownaniu do malutkich aut).

Osobiscie, rzucilbym okiem na male Japonczyki.
        • kasienkat Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 09:16
          japończyki - tu chyba masz celny strzał - chyba Yariska z silnikiem 1,3- patrzyłam właśnie na otomoto - i chyba cos znajdę - po sprzedazy polówki - dziękuje Ci bardzo :)
          • kontik_71 Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 09:28
            Z wlasnego dowswiadczenia moge Ci polecic Yariske. Moja polowica ma taka, uzywa jej jako ciezarowki (remont w trakcie) i autko sprawuje sie wysmienicie.
      • kasienkat Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 09:11
        Świetny samochód- problem w tym, że w benzynie max 1,2 - a ten 1,3 to już diesel- chociaz moze czepiam sie nie potrzebnie , może ta zła sława diesla tylko w mojej głowie siedzi :) Dziękuję za podpowiedź :) kazda rada cenna
    • kontik_71 Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 09:05
      A moze zamiast zamieniac auto i wpychac sie w koszty, pomysl o tym aby uzyc taksowke aby czasami podrzucic rodzicow? W sumie moze to wyjsc taniej.
      Kazdy zakup auta wiaze sie z ryzykiem i moze sie tak trafic, ze kupisz skarbonke bez dna a rodzicow nadal bedziesz musiala wozic.
      • kasienkat Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 09:20
        no tak, jest to jakiś argument - nie zmieniać - ale... ja oprócz tego, że muszę zmienic to jeszcze lubię zmieniać i nie boję się tego - zawsze to coś innego pod tylkiem :) :) :)
        a zmieniam często :) wątek założyłam - bo nie specjalnie rozeznaje się na silnikach i mechanice - i liczyłam na porady w stylu - np. ..... tego samochodu unikaj bo awaryjny :)
        Dziękuję i pozdrawiam
        • kontik_71 Re: pomoc potrzebna-zamiana 2/3 na 4/5 drzwi - la 26.05.11, 09:26
          Aaa to calkiem inna bajka :) Wiadomo, ze zakupy maja zbawienny wplyw na samopoczucie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka