Dodaj do ulubionych

Korek oznacza stres?

11.09.11, 10:14
Stojąc w korku denerwujemy się korkiem, denerwujemy się, że będziemy niepunktualni, denerwujemy się pracą. Tyle napisano w artykule. Ale nie wspomniano, że codzienne stanie w korku wykańcza FINANSOWO ponieważ samochód spala więcej paliwa niż kiedy jazda jest płynna
Obserwuj wątek
    • Gość: 206 user Re: Korek oznacza stres? IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.11, 11:33
      paliwa? a sprzeglo? a klocki hamulcowe (to akurat jest tanie, ale tez sie mocniej zuzywa).
    • Gość: Jasio Re: Korek oznacza stres? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 11:37
      Jazda renault tez jest stresujaca.
    • Gość: motórzysta Re: Korek oznacza stres? IP: *.acn.waw.pl 11.09.11, 13:18
      Sposób na stres w korku? Ja znam. Motocykl
    • Gość: skurdan Re: Korek oznacza stres? IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.11, 13:30
      Korek?
      Jeśli mam możliwość, wolę objechać miasto. Spokojnie, na piąteczce, mniej stresu, mniej spalonego paliwa. Być może zabierze to kilka/naście minut więcej czasu, ale warto.
    • liczbynieklamia Re: Korek oznacza stres? 11.09.11, 15:02
      @motórzysta
      Sposób na stres w korku? Ja znam. Motocykl

Jedzie się trochę szybciej niż samochody (ale niewiele - trudno się przepychać między nimi z prędkością choćby 30km/h), ale za to często w upale, w kasku, grubym ubraniu ochronnym, bez radia i klimatyzacji. Faktycznie, idealny sposób, żeby się zestresować.

Stresu uniknąć jest bardzo prosto - wygodny, cichy samochód, dużo miejsca, dobre audio z dobrą muzyką, klimatyzacja, do tego najlepiej jeszcze automatyczna skrzynia biegów i adaptacyjny tempomat oraz przede wszystkim pogodzenie się z myślą, że szybciej nie będzie.
    • Gość: gosc Re: Korek oznacza stres? IP: *.ipcom.comunitel.net 11.09.11, 15:14
      tak zwlaszcze jak buraki ze wsi jada do miasta i gazuja jak oszolomy
    • Gość: gosc Re: Korek oznacza stres? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.11, 16:36
      korki jak byly tak będą - chyba żadne miasto na świecie nie znalazło na nie sposobu.
      dlatego trzeba sobie radzić samemu. Do wszystkiego, co wymienił @liczbynieklamia
      dorzuciłbym słuchanie audiobooków. Przynajmniej czas spędzony w korku trudniej uznać za stracony :)
      oczywiście milej słucha się audiobooka w drodze powrotnej do domu, bo rano często myślimy o pracy.
    • occam Re: Korek oznacza stres? 11.09.11, 18:34
      "- nie utrudniaj powrotu na właściwy pas kierowcom wyprzedzającym z lewej strony;"

A może zamiast tego punktu proponuje "nie bądź chamem, nie wyprzedzaj korku bo wszyscy w nim stoimy" (chodzi mi o jezdnię dwukierunkową) oraz "stań grzecznie w kolejce zamiast wpychać się przy samych światłach/zjeździe" (vide południowy wjazd na most grota z wisłostrady itp)
      Wszyscy stoimy, odrobina szacunku nie zaszkodzi. Tylko po co , prawda. Lepiej być chamem i mieć innych uczestników ruchu głęboko w zadzie.
    • tomek854 Re: Korek oznacza stres? 11.09.11, 18:40
      ja sobie świetnie radzę ze stresem w korku - ja przeważnie w korku jestem w pracy (bo jak nie pracuję, to wolę rower albo komunikację miejską) a płacą mi za godzinę ;-)
    • Gość: shairstock Re: Korek oznacza stres? IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.11, 20:32
      Co za bzdury, chyba autor nie jeździł zbyt często w korku. Bezsens!
    • Gość: Necro Re: Korek oznacza stres? IP: *.ksi-system.net 11.09.11, 20:50
      1,5 metra powoduje to, że mniej samochodów się zmieści, więcej zostanie przed skrzyżowaniem i na nim, przez co korek się powiększa.

Potężnie powiększa się też przez tumanów, którzy zamiast jechać do końca kończącego się pasa i tam włączyć się na zamek, zmieniają ten pas wcześniej, żeby nie wyjść na chama, czy kogo tam jeszcze. Jakby wszyscy jechali do końca, korki byłyby mniejsze.
    • Gość: Ja Re: Korek oznacza stres? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.09.11, 21:03
      >1,5 metra powoduje to, że mniej samochodów się zmieści, więcej zostanie przed skrzyżowaniem i na nim, przez co korek się powiększa.
      Bzdura. Właśnie jak zostawiasz sobie 1,5m albo i więcej to więcej samochodów przejedzie przez skrzyżowanie. Zobacz... Jak stoisz za kimś i widzisz w oddali zielone światło, to mając trochę miejsca możesz zacząć się turlać. Jeśli zrobi tak każdy to płynność ruchu jest większa - jak start lotny.

Nie mówiąc już o bezpieczeństwie... jak widzisz w lusterku, że ktoś nie hamuje i potencjalnie może wjechać Ci w zderzak, to masz miejsce żeby uciec w bok.

No i pojazdy uprzywilejowane. Te 1,5m pozwala Ci na bezproblemowe usunięcie się z drogi.

Mniej fiolozofowania, więcej pomyślunku życzę
    • Gość: oszczedny Re: Korek oznacza stres? IP: 212.180.168.* 11.09.11, 22:18
      a ja kupilem skuter 50cc. potem go dopalilem zeby byl szybszy. kupilem tez kurtke na skuter i mam zamiar jezdzic nim az spadnie snieg. to co auto robi w korku 40 min. ja w 10 min. w warszawie. samochod stoi w garazu od pol roku uzywan sporadycznie. polecam.
    • liczbynieklamia Re: Korek oznacza stres? 11.09.11, 22:31
      @Ja
      ktoś nie hamuje i potencjalnie może wjechać Ci w zderzak

A jak już wjedzie, to zanim się kierowcy dogadają czy i gdzie zjechać, korek rośnie jak na drożdżach.
    • uii Re: Korek oznacza stres? 11.09.11, 22:58
      Recepta na korki jest jedna - mieszkac w poblizu miejsca pracy. Nie wozic dzieci samochodem do szkoly. Do kiosku mozna podejsc piechota, to nie boli.
    • Gość: Odliczanie Re: Korek oznacza stres? IP: *.aster.pl 12.09.11, 00:01
      Gdyby wprowadzili odliczanie czas świateł to możnaby gasić i mniej smrodu spalin.
    • 1mississauga Re: Korek oznacza stres? 12.09.11, 07:11
      To jest problem wielkich miast,mysle ze najlepsza recepta jest wlaczenie twojej najlepszej stacji radiowej, i zignorowac problem. Lepsze to niz atak serca.
    • welcometopoland Re: Korek oznacza stres? 12.09.11, 09:50
      1. mieszkać w pobliżu msca pracy to można ale w .. Londynie gdzie jest super metro
      2. zima powinna pomóc gdyż wreszcie znikną z ulic wszelkie jednoślady i niedzielne dupki oraz gruchoty na łysych oponach i właściciele nowych 4x4 bojących się przejechać przez próg/krawężnik szybciej niż 5 km/h :)
      3. władza i zarządy dróg w PL ma w d... korki, stres, nieefektywność Polaków - tylko nieliczni przywódcy czy ministrowie mają w swych celach zawodowych wpisany cel "TIME WITH FAMILY" (tj. maksymalizacja czasu który obywatel spędza w domu po 8h w pracy !). Za wjazd do centrum dużych miast w PL powinny być pobierane SŁONE opłaty - jak w Londynie i Berlinie...
      4. po "przyjemności" jazdy do pracy w W-wie jedyne co poprawiłoby stan zdrowia kierowcy to ... dobry lodzik w pracy (rzadko która firma to zapewnia :) więc najlepiej pracować z żoną/laską i jechać razem rano....

Po 2012 będzie super gdyż władza po 20 latach kapitalizmu da temu narodowi obwodnice i autostrady - nie tylko centra handlowe !
    • Gość: Gość Re: Korek oznacza stres? IP: *.piekary.net 12.09.11, 09:58
      złoszczą jedynie osły powiększające, a czasami wręcz tworzące korek, poprzez ustawianie się w długim ogonku na jednym pasie, zamiast dojechać do końca i na "zamek błyskawiczny" wjechac na zostający pas ruchu.
    • Gość: jack Re: Korek oznacza stres? IP: 195.42.249.* 12.09.11, 11:23
      Tylko motocykl albo skuter. Czasem frustraci w autach (nie użyję określenia z Dnia Świra ;) ) zajeżdżają drogę, ale da się ich ominąć jak drugi pas ruszy :) Naprawdę polecam! Jedziesz zawsze.
    • jeremiasz_inny Re: Korek oznacza stres? 21.09.11, 04:16
      Słaby bardzo ten poradnik, a przeto wnioskuje że słaba jest również Szkoła Jazdy Renault ;)
    • motoinfor Re: Korek oznacza stres? 22.09.11, 16:50
      motoinfor.pl zapraszam do dodawania drobnych ogłoszeń na temat motoryzacji Za Darmo...
    • Gość: TomKs Re: Korek oznacza stres? IP: *.171.28.98.static.crowley.pl 06.10.11, 08:00
      Wszelkie sposoby typu "mieszkać blisko pracy" czy "mieć auto z adaptacyjnym tempomatem" są fajne, tylko ciężkie do zrealizowania.
      Na mnie kojąco działa muzyka, ale taka naprawdę dobra (wg indywidualnych gustów). Powtarzam sobie wtedy: "ja tu nie jadę, ja tu przyszedłem posłuchać muzyki"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka