emazury 20.10.11, 11:09 Planuję zakup golfa IV mniej więcej z 2000 r. z silnikiem 1,9 TDI 115 KM. Jakie macie zdanie o tym aucie i na co powinienem zwrócić uwagę? Dziękuję z góry za ewentualne sugestie... Link Zgłoś Obserwuj wątek
qqbek Re: Chcę kupić golfa IV 20.10.11, 11:22 emazury napisał: > Planuję zakup golfa IV mniej więcej z 2000 r. z silnikiem 1,9 TDI 115 KM. Jakie > macie zdanie o tym aucie i na co powinienem zwrócić uwagę? Dziękuję z góry za > ewentualne sugestie... W miarę tani w utrzymaniu (poza dieslem). W miarę wygodny. W miarę niezawodny. Brałbym benzynowego 1,6 lub 1,8 a nie diesla. 11-letnie auto z Dieslem to proszenie się o kłopoty. Zastanowiłbym się też nad Oplem Astrą II. Wielkość podobna. Niezawodność podobna. Wygoda porównywalna (choć Opel jest twardszy od Golfa). Za to autko tańsze (tak jeżeli chodzi o cenę zakupu, jak i eksploatacji) no i łatwiejsze w eksploatacji (wymień chociażby żarówkę przednich świateł w Golfie IV i Astrze G, to będziesz wiedział, o czym piszę:). Link Zgłoś
toreon Re: Chcę kupić golfa IV 20.10.11, 13:06 Ja bym zwrócił uwagę na przebieg, tzn. wszystkie które mają przejechane (licznikowo) poniżej 199999 km bym przekreślił. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Chcę kupić golfa IV 20.10.11, 13:45 Odpowiem w punktach (sam mam MKIV). 1. Nie kupuj TDI 115KM. Szukaj albo 1.9TDI 110KM o symbolu ASV (ew. 90KM o symbolu AGR), albo od razu 1.9 TDI 130KM ASZ (150KM ARL odrzucam, sam takiego szukałem i w PL sie nie da dobrego znaleźć) 2. Skomentuję to co napisał qqbek. Diesla się nie bój, 1.9TDI są bardzo wytrzymałe, raczej bezawaryjne, proste w naprawie i masz dostępny bardzo szeroki wachlarz zamienników (do samego Golfa 4, jak i do silnika 1.9). Nie brałbym pod uwagę ani benzyniaka 1.6, ani 1.8. Czemu? Palą minimum tyle, ile mocny 1.9 TDI 130KM (a benzyna 1.8 to dobre 2l na setkę więcej), a turbodieslem jeździ się o wiele przyjemniej. Jeśli nie straszne Ci koszty paliwa to możesz pomyśleć o 1.8T, ale 1.6 16V 100KM to stanowczo za mało do ciężkiego Golfa. Co do porównania twardości zawieszenia Astry i Golfa to się nie wypowiadam, seryjnym zawieszeniem w Golfie jeździłem może z tydzień. Jeśli chodzi o wymianę żarówki - nie wiem o co Ci chodzi, jak nie umiesz żarówki w aucie wymienić to nie zwalaj tego na samochód. Ja nie mam problemu z wymianą w Golfie i to mimo większej ciasnoty pod maską w MK4 niż prawdopodobnie miałeś okazję widzieć (chyba że wymieniałeś w golfie z przerobionym mocno dolotem). Więcej problemów z wymianą miałem w starym Toledo 1L i musiałem tam zatrudniać ojca, bo ma szczuplejsze dłonie. I na sam koniec - chcesz kupić Golfa IV TDI? Koniecznie weź kogoś kto się zna na autach (raczej omijałbym wizyty w ASO, lepiej już chyba odwiedzić okolicznego tunera/warsztat tuningowy), do tego laptop i złącze diagnostyczne. Bez tego nie ma co podchodzić do auta, tyle wałków już widziałem, auta z zamienionymi turbinami, oszukane wersje silnikowe, wymontowane całe pakiety wyposażeń... Dodatkowo oczywiście obowiązkowa jazda próbna z zaufaną osobą obok i podpiętym laptopem. Można się ustrzec przed wieloma problemami Link Zgłoś
qqbek Re: Chcę kupić golfa IV 20.10.11, 14:03 analny_wybawca napisał: > Co do porównania twardości zawieszenia Astry i Golfa to się nie wypowiadam, ser > yjnym zawieszeniem w Golfie jeździłem może z tydzień. Golf jest bardziej miękki i lepiej wybiera poprzeczne nierówności niż Astra, tyle w temacie. > Jeśli chodzi o wymianę ża > rówki - nie wiem o co Ci chodzi, jak nie umiesz żarówki w aucie wymienić to nie > zwalaj tego na samochód. Ja nie mam problemu z wymianą w Golfie i to mimo więk > szej ciasnoty pod maską w MK4 niż prawdopodobnie miałeś okazję widzieć (chyba ż > e wymieniałeś w golfie z przerobionym mocno dolotem). Standardowy 1,9 TDI 110KM... tylko, że klimę miał... przynajmniej można zgrabnych rączek koledze pogratulować... moje graby za nic nie chciały tam wleźć. Co do uwag dotyczących dokładnego sprawdzenia i omijania ASO -> pełna zgoda :) Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Chcę kupić golfa IV 20.10.11, 14:25 Zgrabnych nie, ale po prostu są auta gdzie wymiana żarówki jest naprawdę horrorem (znajomy ma chyba hondę jazz, gdzie trzeba nadkole ściągać...), a Golf IV akurat pod maską ma wszystko ładnie upakowane i dostęp do świateł nie jest zły. Co do ASO - ogólnie nie chodzi tylko o same ASO, ale o bardzo dużą część warsztatów w PL. Mówi się że na TDI to każdy się zna, a to jest po prostu nieprawda. Takie głupoty już w warsztatach słyszałem że głowa mała, dlatego bardziej polecam sprawdzenie w firmach tuningowych Link Zgłoś
loyezoo Re: Chcę kupić golfa IV 20.10.11, 21:11 1.6 16v za słaby a 1,9 tdi 110KM cacy? Przyspieszenie 0-100km/h jeden i drugi 10s.130KM diesel 9,6s.V-max oba ok ~190km/h.Gdzie on jest za słaby?Ja wiem,że diesel ma wyższy moment obrotowy ale ja tu nie czuję mocnej różnicy. Co do golfa.Hmm, nie wiem co ludzie widzą w tym aucie.(ogólnie w vw)Za rocznik 2000 w dieslu trzeba dać ok 15tys.Za te same pieniądze można mieć np. -Accord 2001-2002r. (inna bajka niż szrotwagen) -C-max 2004-05 -Focus 2002-03 -Avensis 2001 -C5 hdi 2003-04 -Bmw E46 -Peugeot 307 2001-02 itd. Większość tych aut w/g mnie ładniejsza,wygodniejsza i bardziej warta swojej ceny.Niestety nadal pokutuje się i płaci za znaczek Vw. Jako ciekawostka,dla tych co piszą o szrotach, a mają najwyżej Burago na półce z lekturami:) otomoto.pl/honda-accord-salon-pl-bezwypad-os-prywatna-C20368643.html Link Zgłoś
dyktator_bolandy Re: Chcę kupić golfa IV 20.10.11, 16:38 buhahaha, stary raszpel ,a tu sprawdzanie, laptopa podpinanie... Jeżdzi , nie cieknie, nie kopci, znaczy dobry. Link Zgłoś