Dodaj do ulubionych

Który samochód wybrać? Help :-)

30.10.11, 19:59
Mam pytanie do znawców motoryzacji, jako, że sama jestem laikiem w tej dziedzinie. Otóż chciałabym kupić nowy samochód. Do wyboru mam:
1. Chevrolet Aveo (nowa wersja) z tak zwaną full opcją;
2. Opel Corsa z opcją wyposażenia podstawową.
Cena samochodów porównywalna. I tu mam mały problem. Mnie się stylistycznie bardziej podoba Aveo, ale Opel jest z kolei samochodem z dłuższą historią itd.
Możecie mi Panowi/Panie coś doradzić lub odradzić?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • laisar Re: Który samochód wybrać? Help :-) 30.10.11, 20:30
      Iść do obu salonów i odbyć dłuższą jazdę próbną - także po dziurach, również po ciemku, z parkowaniem tyłem, potrzaskaniem drzwiami, załadowaniem czegoś do bagażnika, przewiezieniem się nie tylko za kółkiem, ale i na pozostałych miejscach... Ogólnie - rozpoznać każdy z samochodów i se wybrać co się bardziej spodoba.

No chyba że istotne są jeszcze finanse, to sprawdzić ceny i okresy przeglądów, podliczając ich koszt w czasie np 5 lat (czy ile tam planujesz posiadać to auto).

Znaczkami się nie przejmować, bo jak to już było w filmie "Armageddon": "Amerikańska tiechnika, rasijska tiechnika, wsio rawno - w środku i tak made in Taiwan" (; Teraz jak tak samo, tylko jeszcze bardziej...
      • 1exact Re: Który samochód wybrać? Help :-) 07.11.11, 14:34
        Ja mogę polecić Tobie fajną firmę leasingową która swoje usługi świadczy również zdalnie.
        leasing samochodowy
        • nazimno Znalazl sie Samarytanin do "opieki"... 07.11.11, 14:43
      • magdalena-20 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 15.11.11, 19:55
        Dziękuję za wskazanie na jazdę próbną, na pewno taką odbędę, ale nie wiem czy pozwolą mi na trzaskanie drzwiami, przewożenie walizek w bagażniku i jazdę na wszystkich miejscach ;-) Raczej wątpię. Jazda po dziurach to już norma, a co do jazdy w dzień/ w nocy, hmmm to chyba spędzę w tym salonie cały dzień/tydzień. :-)

Iść do obu salonów i odbyć dłuższą jazdę próbną - także po dziurach, również po
        > ciemku, z parkowaniem tyłem, potrzaskaniem drzwiami, załadowaniem czegoś do ba
        > gażnika, przewiezieniem się nie tylko za kółkiem, ale i na pozostałych miejscac
        > h... Ogólnie - rozpoznać każdy z samochodów i se wybrać co się bardziej spodoba
        > .
        • laisar Re: Który samochód wybrać? Help :-) 16.11.11, 22:17
          magdalena-20 napisała:

> nie wiem czy pozwolą mi na trzaskanie drzwiami, przewożenie walizek w bagażniku
          > i jazdę na wszystkich miejscach ;-) Raczej wątpię.

Jak nie pozwolą - zmienić salon. Chcą Ci sprzedać auto, czy nie? Bo podobno kryzys jest... A to w końcu nie bułki rano, że wystarczy spojrzeć, czy odpowiednio blade/ładnie wypieczone (co kto lubi).

Ogólnie - zrobić ile się da z tej listy, poszerzając ją lub wymieniając podpunkty na własne. Idea jest po prostu taka, żeby poznać auto chociaż z grubsza na tyle, żeby wiedzieć, na co się decydujesz.

(Ale z tym trzaskaniem to oczywiście też bez przesadyzmu - niby wiadomo, że taki los demówek, ale przecież nie chodzi o sprawdzanie, jak mocno można walnąć zanim coś odpadnie (; Kulturka, opanowanie, ale stanowczość - auto-zen...).
          • magdalena-20 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 17.11.11, 22:24
            to w końcu nie bułki rano, że wystarczy spojrzeć, czy odpowiednio
            > blade/ładnie wypieczone (co kto lubi).

Ja lubię ładnie wypieczone ;-)
            Dzięki za info. W sobotę przymierzę się do samochodu i jazdy próbnej, mając nadzieję, że któryś z tych 'modeli' przemówi do mnie... ludzkim głosem ;-)
    • needmoney Re: Który samochód wybrać? Help :-) 07.11.11, 15:07
      magdalena-20 napisała:
      > ale Opel jest z kolei samochodem z dłuższą historią itd.
      To akurat ostatnia rzecz jaką należy obecnie brać pod uwagę ...
    • dyktator_bolandy Re: Który samochód wybrać? Help :-) 07.11.11, 15:12
      dość sprytnie umieszczona reklama ;-P
    • jestklawo Re: Który samochód wybrać? Help :-) 07.11.11, 15:24
      a może jakiś model volvo? Za 40 - 42 tys. niech to będzie v50 (kombi), z sedanów s60, z coupe zaś c30 lub c70, tak jak w tym wątku (szukaj wpisu autora volkenban, chłopak 'rynkuje" dla volvo, to chyba wie co pisze): forum.gazeta.pl/forum/w,20,130047030,130069658,Re_Poradzcie_cos_Skoda_versus_.html
      co prawda dzisiaj są to jedynie chińskie podróby, ale za te ceny, czemu nie?
      • carfan Re: Który samochód wybrać? Help :-) 14.11.11, 19:30
        NOWY. Jak za tyle można kupić wspomniane nowe Volvo to piszę się.
        • magdalena-20 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 15.11.11, 19:59
          Ja też się piszę na NOWE volvo w cenie nowej corsy/ nowego aveo ;-) Pomarzyć dobra rzecz... Aha i jeszcze to volvo to takie ma być, jakim jeździł jeden sławny wampir w "Zmierzchu" ;-)
          • swan_ganz Re: Który samochód wybrać? Help :-) 15.11.11, 23:12
            jakim jeździł jeden sławny wampir w "Zmierzchu" ;-)

C- 30... pedalska fura.. Albo jak to woli; "kobieca" - czyli pasowałby ci...
            Ile razy oglądałaś ten film? I jak się skończył; gościu został przebity osinowym kołkiem czy tez zeżarł ofiarę?
    • martinaa_2010 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 07.11.11, 15:38
      O Corsie możesz poczytać na moim blogu:
      Moja Corsa
      • nazimno Brakuje mi bloga o Twoich sweterkach... 07.11.11, 16:21
        Idzie zima, warto cos napisac, he?
        • elfkabezhaltera Ale przecie ... 08.11.11, 09:43
          ... taka jest właśnie idea blogów!
          Patrzę w okno, leci sobie ptak, jaki - nie wiem, bo się na ptakach nie znam, ale jakiś taki ładny, czarny, o!, swędzi mnie dupsko, podrapałem się, już nie swędzi, ptak sobie leci dalej to naszły mnie myśli o przemijaniu rzezczy i zjawisk, jak to swędzenie ...
          • nazimno Blog w tlumaczeniu na j. polski to BELKOT. 08.11.11, 10:15
    • green_cactus Re: Który samochód wybrać? Help :-) 07.11.11, 22:14
      Weź czerwony.
      • magdalena-20 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 15.11.11, 20:06
        A dlaczego nie zielony, kaktusku? :-)
        Szowinisto jeden męski ;-)
        Dziękuję za poradę, podoba mi się ciemno szary.
    • derff Re: Który samochód wybrać? Help :-) 14.11.11, 19:58
      Kup ten co się bardziej podoba. Wszystkie smochody w klasie są niemal takie same.Drożej płaci się za lepsza markę. Dokładnie tak samo jak w ciuchach a na tym pewnie sie znasz.
      W samochodach starszych takich ponad 10 lat zdecydowanie lepsze od Opla okazały się Daewoo. Na ulicach jest pełno Nexii a niemal wcale nie ma Kadetów,Sa Espero a korozja zjadła Ascony. (produkowane w tym samym czasie). Chewrolet jest spadkobierca Daewoo przynajmnie dotyczy to Aweo.
      Czy Ta teza sie potwierdzi okaże się za 10 lat. Aweo ma chyba fabryczne LPG a to chyba obecnie bardzo wazne.
      • qqbek Niedoinformowany... czy po prostu głupi? 14.11.11, 21:50
        derff napisał:

> Kup ten co się bardziej podoba. Wszystkie smochody w klasie są niemal takie sam
        > e.Drożej płaci się za lepsza markę. Dokładnie tak samo jak w ciuchach a na tym
        > pewnie sie znasz.
        > W samochodach starszych takich ponad 10 lat zdecydowanie lepsze od Opla okazały
        > się Daewoo. Na ulicach jest pełno Nexii a niemal wcale nie ma Kadetów,Sa Esper
        > o a korozja zjadła Ascony. (produkowane w tym samym czasie). Chewrolet jest spa
        > dkobierca Daewoo przynajmnie dotyczy to Aweo.
        > Czy Ta teza sie potwierdzi okaże się za 10 lat. Aweo ma chyba fabryczne LPG a t
        > o chyba obecnie bardzo wazne.

Jesteś kretynem, czy po prostu lubisz żerować na cudzej niewiedzy?
        Ascony C przestał Opel produkować w roku 1988... od 1988 roku produkowana była już Vectra A... Espero zaczęto produkować w roku 1991, w Polsce zaczęto je zaś sprzedawać w roku 1996 (rok wcześniej z taśm produkcyjnych zjechały pierwsze Vectry B).
        Nadal widuję sporo Vectr A... sporo więcej niż Espero.

Kadett:
        Ostatni Kadett E (poza kabrioletem) zjechał z taśm produkcyjnych w 1991 roku (potem produkowano już Astrę F)... Nexia debiutowała na początku roku 1995... na 3 lata przed premierą Astry G.
        • derff Re: Niedoinformowany... czy po prostu głupi? 15.11.11, 14:24
          Choć jestem głupim kretynem i coś tam jeszcze to pozostane przy swoim zdaniu czyli że Daewoo w starych rocznikach mają o wiele lepszą blachę niż Ople.
          • qqbek Re: Niedoinformowany... czy po prostu głupi? 15.11.11, 15:32
            derff napisał:

> Choć jestem głupim kretynem i coś tam jeszcze to pozostane przy swoim zdaniu cz
            > yli że Daewoo w starych rocznikach mają o wiele lepszą blachę niż Ople.

"w starych rocznikach" "w benzynie i gazie"...
            ... nie raz polecałem tutaj Lanosa lub Nubirę, jako tanią alternatywę dla droższych aut.
            Ale Nexii ani Espero nawet wrogowi bym nie polecał.
            Cioteczny miał od nowości (1997 rok) Nexię 1,5... dwa lata temu poszła na złom, bo rude zeżarło całą strukturę nośną od środka (jedna z podłużnic posypała się zupełnie)... błotniki, maska i tylna klapa były zaś w nienagannym stanie aż do samego końca (zgniły za to potwornie też i drzwi). I nie ma, że bity... bo odbierany był w 1997 roku prosto z salonu.

Zgodzę się za to, co do tego, że niektóre Ople wyjątkowo lubią się ze rdzą... choć są i wyjątki, rok temu pożegnałem swoją Astrę F (rocznik 1994)... dostałem "strzał" w tył z prędkością 70km/h... więcej rudego posypało się z 6-letniego Peugeota, który we mnie wjechał, niż z mojej 16-letniej Astry.
    • animruczek Re: Który samochód wybrać? Help :-) 14.11.11, 23:24
      jakikolwiek samochód byś nie wybierała, ważne od kogo kupujesz. najlepiej w salonie, który od istnieje kilka lat i cieszy się dobra opinią, np Prestige z Gdyni. dowożą samochód nawet na drugi koniec Polski i daja mozliwość spłaty na raty.
      • nazimno I caluja na pozegnanie? 15.11.11, 14:30
    • buraque Re: Który samochód wybrać? Help :-) 15.11.11, 16:17
      magdalena-20 napisała:

> Do wyboru mam:
      > 1. Chevrolet Aveo (nowa wersja) z tak zwaną full opcją;
      > 2. Opel Corsa z opcją wyposażenia podstawową.

a gdzie reszta segmentu B? mąż zakazał?
      • magdalena-20 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 15.11.11, 19:50
        Nie, ten salon jest najbliżej mojego domu ;-)

• buraque Re: Który samochód wybrać? Help :-) 15.11.11, 20:38
          magdalena-20 napisała:

> Nie, ten salon jest najbliżej mojego domu ;-)

masz jeszcze do wyboru najmniej 10 aut, nie rozśmieszaj mnie z tą odległością od salonu...

napisz ile chcesz wydać max
          • magdalena-20 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 15.11.11, 21:38
            A Pan też zabawny, jakbym była "posiadaczką" męża, to nie zadawałabym Panu i innym takich prostych pytań ;-)
            To proszę, żeby mi Pan tych 10 samochodów wskazał, dziękuję. Chcę wydać tyle, ile mniej więcej kosztuje nowy samochód, a to Pan na pewno sam wie.
            Pozdr.
            • buraque Re: Który samochód wybrać? Help :-) 16.11.11, 18:07
              magdalena-20 napisała:

> Chcę wydać tyle, i
              > le mniej więcej kosztuje nowy samochód

nowy samochód możesz kupić od hmm 29 tys - górnej granicy nie ma

zobacz sobie jeszcze Sandero, Fabię, Punto, Vengę, Polo, Ibizę, Jazz, i20, Yarisa i tak dalej i tak dalej... każdy koncern ma w ofercie auto segmentu B
              • qqbek Re: Który samochód wybrać? Help :-) 16.11.11, 18:18
                buraque napisał:

> magdalena-20 napisała:
                >
                > > Chcę wydać tyle, i
                > > le mniej więcej kosztuje nowy samochód
                >
                > nowy samochód możesz kupić od hmm 29 tys - górnej granicy nie ma
                >
                > zobacz sobie jeszcze Sandero, Fabię, Punto, Vengę, Polo, Ibizę, Jazz, i20, Yari
                > sa i tak dalej i tak dalej...

Zabrakło francuzów i kilka mniej oczywistych wyborów, więc dodaję: Renault Clio, Peugeot 208, Mercedes A, Ford Fiesta, Citroen C3...

> każdy koncern ma w ofercie auto segmentu B

Hmm- a co powiesz o BMW (na przykład)? Spory, dobrze działający koncern... a w jego ofercie miejskiej popierduły brak (niby jest Mini... ale to osobna marka). A co z producentami amerykańskimi? Co z Jaguarem? Z RR? Z Bentleyem?
                • buraque Re: Który samochód wybrać? Help :-) 16.11.11, 19:57
                  qqbek napisał:

Spory, dobrze działający koncern... a w
                  > jego ofercie miejskiej popierduły brak (niby jest Mini... ale to osobna marka).

ale w jednym koncernie, więc się to liczy

> A co z producentami amerykańskimi? Co z Jaguarem? Z RR? Z Bentleyem?

Amerykanie to osobna bajka, choć i u nich można już kupić auta europejskiej klasy B, Jag, RR i Bentley to nie koncerny - to obecnie ledwo marki, którym nota bene idzie nie najlepiej
    • marcinprzen Re: Który samochód wybrać? Help :-) 17.11.11, 18:02
      Według mnie jak dla kobiety będzie lepsza Corsa... Bardziej niezawodna i mniejsza, co dla kobiety jest dużym plusem, ponieważ łatwiej wszędzie się zmieścić ;)
      • magdalena-20 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 17.11.11, 22:20
        Serdecznie dziekuję za porady, wskazówki, informacje. Wiem, że istnieje na rynku wiele marek samochodów segmentu B, czy miejskich maluchów, jak kto woli. Dodam jedynie, że interesują mnie te właśnie dwa samochody, o których napisałam w tytułowym wątku. Dlaczego tak jest? - przemilczę. Jeżeli macie Państwo jeszcze jakieś informacje czy uwagi, co do tych dwóch marek/modeli, czyli Corsa, Aveo, to będę wdzięczna za podpowiedzi. Pozdrawiam :-)
    • no_no_tak_tak czy nie leiej 2-3 latka? 18.11.11, 10:42
      Odpowiem nieco omijając pytanie. Jestem zwolennikiem kupowania aut kilkuletnich ale o wyższym standardzie tzn 2-3 letnie auto segmentu C kosztuje tyle co nowe z segmentu B, a różnica w komforcie jest odczuwalna. Myślę że warto rozważyć.
      • magdalena-20 Re: czy nie leiej 2-3 latka? 18.11.11, 12:38
        Myślałam o zakupie takiego auta, ale wśród mojej rodziny, znajomych bliższych i dalszych nikt nie ma/nie chce sprzedać samochodu 2-3 letniego. Wszyscy twierdzą, że sprzedaż takiego samochodu to dla nich strata. Nie chcę natomiast kupować używanego samochodu z nieznanego mi źródła, od handlarzy, w komisie itp. W tej akurat dziedzinie nie będę ryzykować. Dziękuję jednak za propozycję :-)
        • volkenban Re: czy nie leiej 2-3 latka? 20.11.11, 22:19
          magdalena-20 napisała:

> Myślałam o zakupie takiego auta, ale wśród mojej rodziny, znajomych bliższych i
          > dalszych nikt nie ma/nie chce sprzedać samochodu 2-3 letniego. Wszyscy twierdz
          > ą, że sprzedaż takiego samochodu to dla nich strata. Nie chcę natomiast kupować
          > używanego samochodu z nieznanego mi źródła, od handlarzy, w komisie itp. W tej
          > akurat dziedzinie nie będę ryzykować. Dziękuję jednak za propozycję :-)

Jeśli chcesz kupić samochód używany w 100% z pewnego źródła to zapoznaj się z systemem sprzedażowym aut używanych jaki oferuje Volvo - mianowicie Volvo Selekt.
    • eurofan74 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 19.11.11, 22:58
      Jak sama zauważyłaś, corsa jest już sprawdzona - jeżeli nie lubisz ryzyka, nie chcesz ryzykować ewentualnych wizyt w warsztacie, liczy się dla ciebie solidność samochodu, to corsa jest lepszym wyborem. Powyższe oznacza też, że corsa będzie mniej tracić na wartości - za kilka lat sprzedasz ją szybciej i drożej. Poza tym, może ta opcja podstawowa zawiera to, czego potrzebujesz - bogatsze wyposażenie kusi, ale niekoniecznie musi ci być przydatne.

Moja ogólna sugestia - przemyśl sobie, co dla ciebie jest najważniejsze w samochodzie biorąc pod uwagę, jak go będziesz użytkować, po jakich drogach jeździć, ile osób będzie nim jeździć, czy istotny jest dla ciebie większy bagażnik itp.
      Jak zapytasz na forum innych o radę to dostaniesz wiele cennych sugestii, ale każdy odpowiadający ma swoje kryteria wyboru i preferencje. Ty powinnaś ustalić własne. Byłem w podobnej sytuacji na początku tego roku :)

I jeszcze jedno - zaczęła się już wyprzedaż rocznika 2011. Jak dobrze poszukasz i nie spieszy ci się z zakupem, to za jakiś czas za tę samą kwotę kupisz corsę z bogatszym wyposażeniem.
    • marcinsuw Re: Który samochód wybrać? Help :-) 19.11.11, 23:31
      Moim zdaniem Opel Corsa to takie bardziej kobiece autko :)
      Aveo to już taki bardziej rodzinny(chociaż ten bagażnik odstrasza)

---

ogrodzenia
      sex filmy erotyka
      <a href="www.terazgostynin.pl"target="_blank">Gostynin</a>
      Kołdry, Pościele, Poduszki
      • tomek.obolan Re: Który samochód wybrać? Help :-) 20.11.11, 00:43
        Ja bym brał ten który stylistycznie Ci bardziej odpowiada bo inaczej zawsze będziesz spoglądać na aveo na ulicy i żałować. Zwłaszcza jeśli cena jest zblizona. Dodatkowym atutem aveo jest większy bagaznik niz w corsie. Ale ja bym sprawdził jeszcze w salonie jak się jednym i drugim jezdzi.
        • a.kudla5 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 21.11.11, 17:36
          Jestem wlascicielka Aveo rocznik 2010 , ,autko sprawuje sie doskonale ,polecam kazdemu.
          Wiem , spadnie na mnie wiele gromow , ale moje doswiadczenia mowia ze warto.

• magdalena-20 Re: Który samochód wybrać? Help :-) 24.11.11, 18:28
            Dziękuję Pani za informację. Rocznik 2010 jest chyba jeszcze tym starym modelem, chodzi mi o ten z roku 2011, o tym myślałam, on jest inny, całkowicie zmieniony taki pełen elektroniki, gadżetów itp. Nie wiem, jak się to sprawuje, to małe elektroniczne cacuszko??? Ładne jest, ale "ładność" to przecież nie wszystko. Czytam różne opinie, fora, staram się czegoś dowiedziec ogólnie o tych samochodach, no, ale ile osób tyle opinii i trudno się zdecydować i podjąć "męską" decyzję. Dlatego skierowałam to pytanie, aby co niektórzy Panowie, a także Panie pomogli mi w jej podjęciu. Dziękuję wszystkim za głosy. Pozdrawiam ;-)
    • wyjadaczpikseli Re: Który samochód wybrać? Help :-) 24.11.11, 23:45
      Radzę jeszcze obczaić Skodę Fabię.
      Stosunkowo tani a właściciele na niego nie psioczą.
      Tutaj masz adres bloga faceta który miał podobny dylemat:
      skodafabia.com.pl
      Też mam fabię i jakoś narazie nie mam z nią problemów (dopiero 30 tyś. kilometrów)- mam nadzieje nic się nie zmienie w tym temacie. Za dwa miechy konczy sie gwarancja (przez cały okres zero usterek - lać i śmigać).
      Pozdrawiam
      PS
      Jeżeli nie śpieszy Ci się z zakupem samochodu, to poczekaj do stycznia - będą wyprzedaże starego rocznika - ja w taki sposób kupiłem parę tysi taniej.
      Pozdrawiam
    • koawiec Re: Który samochód wybrać? Help :-) 25.11.11, 13:20
      kobiety i tak wybiorą ten model samochodu, ktory....
      www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kobieta-i-mezczyzna/dlaczego-dla-kobiet-w-samochodzie-najbardziej-liczy-sie-kolor,6_30879.html
      oczywiście decyduje kolor:)))
    • sylwiaszekk Re: Który samochód wybrać? Help :-) 25.11.11, 13:55
      www.tvp.pl/opole/aktualnosci/spoleczne/kradzione-czy-nie/4934914 prosze uwazac policja nie gwarantuje nam nic
    • kulawywos Re: Który samochód wybrać? Help :-) 25.11.11, 14:27
      Weź Corsę. Jeżeli masz tyle pieniędzy to nową. W sumie można kupić roczną czy dwuletnią po dzwonie i porządnie naprawić. Wyjdzie za połowę tej sumy, ale skoro nie znasz się na samochodach i stać Cię na nowy samochód to nie kombinuj tylko maszeruj do najbliższego
      salonu Opla. Na koniec roku powinnaś dostać dobry rabat.

"Magdalena gdy popije robi laskę gdzie byle" jak śpiewał Kazik w piosence 12 groszy.........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka