Dodaj do ulubionych

Obwodnica Gdańska

IP: 81.210.87.* 09.06.04, 10:20
Mam pytanie do osób, które jeżdża w okolicach Trojmiasta. Będę jechał z W-wy
do Pucka i chętnie trafiłbym na obwodnicę, żeby nie pchać się przez city. Z
tego co pamiętam, jak jechałem ostatni raz, to drogowskazy na Hel prowadziły
przez miasto. Jak jest teraz? Czy trzeba gdzieś odbić wcześniej, czy
drogowskazy prowadzą na obwodnicę. Z góry dzięki bardzo za porady.

Pozdrawiam,
Pitz
Obserwuj wątek
    • mooj Re: Obwodnica Gdańska 09.06.04, 10:27
      nie ponienies miec wiekszych problemów (pisane z pozycji nieautochtona :)
      droga dobrze oznaczona -jedziesz obwodnicą zgodnie z tablicami i jest ok
      uwaga na fotoradary;)
      • pavulon78 Re: Obwodnica Gdańska 09.06.04, 10:30
        Dokładnie. Na końcu obwodnicy pod wiaduktem jest fotoradar. Jest oznakowany
        kilkaset merów wcześniej więc nie powinieneś go przeoczyć.
        • kajtan Re: Obwodnica Gdańska 09.06.04, 10:46
          Musisz uwazac w tym miejscu, bo fotoradar moze stac kolo ograniczenia do 70
          kph, ale tez wczesniej, przy ograniczneiu do 90 kph stoi takze skrzynka, w
          ktorej moze sie czaic to ustrojstwo.

Lepiej jest pomykac to 110 kph i nie martwic sie o fotki do rodzinnego
          albumu ;)))

--
          ryzykanci żyją krócej - i dodał gazu...
    • pavulon78 Re: Obwodnica Gdańska 09.06.04, 10:29
      Najważniejsze to dostać się na obwodnicę jadąc od Wawy. Jak już na niej jesteś
      to jedziesz do samego końca obwodnicy i na końcu skręcasz w lewo. Później kilka
      kilosów dwupasmową drogą (uważaj na mendy bo gęsto ich tam) i będzie drogowskaz
      na Hel w prawo. Wiesz jak dostać się z "7" na obwodnice?
      • Gość: Pitz Re: Obwodnica Gdańska IP: 81.210.87.* 09.06.04, 10:38
        pavulon78 napisał:

> Najważniejsze to dostać się na obwodnicę jadąc od Wawy. Jak już na niej jesteś
        > to jedziesz do samego końca obwodnicy i na końcu skręcasz w lewo. Później kilka
        >
        > kilosów dwupasmową drogą (uważaj na mendy bo gęsto ich tam) i będzie drogowskaz
        >
        > na Hel w prawo. Wiesz jak dostać się z "7" na obwodnice?

To dalej, to wiem, właśnie chodzi mi o to, zeby nie władować się w miasto jadąc
        od strony W-wy, tylko wskoczyć na obwodnicę. Jak jechałem ostatni raz, to
        właśnie prowadziło nie na obwodnice - i to w zasadzie jest moje pytanie - jak
        wjechac na obwodnice a nie do miasta. Dzieki za info o fotoradarach.
        • Gość: AK Re: Obwodnica Gdańska IP: *.port.gdansk.pl 09.06.04, 10:57
          Obawiam się, że jednak o kawałek miasta będziesz musiał zahaczyć, jak chcesz do
          końca jechać "Siódemką", ale ten odcinek, moim zdaniem, jest w miarę
          bezproblemowy.

Pzdr.,
          AK
          • Gość: Kotek Re: Obwodnica Gdańska IP: *.plwaw.energis.pl 09.06.04, 16:00
            Ja w tamtym roku uciekłem na Malbork i Tczew. Dołożyłem trochę , ale uniknąlem
            cyrku z remontem jakiegoś mostu :))) Z tczewa wjeżdza się na sam początek
            obwodnicy.

Pozdrawiam
    • kajtan Re: Obwodnica Gdańska 09.06.04, 10:40
      Kiedy miniesz Rafinerie Gdanska (jest tuz kolo tablicy miejsowosci Gdansk), za
      rowno 5 km dojedziesz przez 2 wiadukty kolejowe (pierwszy z nich ma
      ogranicznenie do 50kph) do wiaduktu samochodowego, ktory odbija w lewo (ma
      ograniczenie do 50 kph).

Nietrudno na niego wjechac (gdybys trafil pod niego, na wprost dojedziesz do
      Starowki, zas jesli kolo niego skrecisz w prawo, to trafisz na plaze Stogi.

Kiedy z niego zjedziesz, trafisz na 3 pasmowa droge. Po Twojej lewej pojawia
      sie tory tramwajowe. Za niecale 2 km bedzie skrzyzowanie (wczesniej tylko jeden
      most nad rzeka Motlawa), ktore przejezdzasz (dwa pasy) pod kolejnym wiaduktem
      samochodowym. Caly czas sprosto (dwa razy przejedziesz przez tory tramwajowe.

Droga stanie sie 3 pasmowa i pociagnie pod gore (ograniczenie do 80 kph).
      Trzymaj sie srodkowego pasa i tnij glowniejsza, prosto, nigdzie nie skrecaj. Za
      jakies 3 km kolejne skrzyzowanie ze swiatlami, droga sie zwezy do 2 pasow.
      Przejezdzasz prosto.

Jakies 2 km prosto (80 km/h i raz smigasz pod wiaduktem samochodowym),
      zajmujesz prawy pas. Droga sie konczy swiatlami, mozna skrecic albo w lewo na
      Szadolki, albo w prawo na Jasien. Skrecasz w prawo.
      Dojedziesz za jakies 200-300 metrow do kolejnych swiatel (tuz kolo Stacji
      Rafinerii Gdanskiej) i skrecisz w lewo pod lekka gorke (jesli zle skrecisz, to
      pojedziesz z ostrej gory).

Jestes na ulicy Kartuskiej. Teraz juz tylko kieruj sie na Hipermarket Auchan
      (caly czas prosto glowna szosa). Bedzie tego pare kilometrow. Na Obwodnice
      zjedziesz w prawo ;))

Generalnie od miniecia tablicy Przejazdowo, nalezy jechac tyle, ile na znakach,
      na tej krotkiej trasie wjazd do miasta-Obwodnica moze stac w 5-ciu czy 6-ciu
      miescach patrol ludzi ubranych w tekstylia z suszarka w reku. Zdaza sie tez woz
      Kroniki Filmowej ;))

pozdroowka i szerokiej drogi.
      milego wypoczynku na Helu.

--
      ryzykanci żyją krócej - i dodał gazu...
    • Gość: AK Re: Obwodnica Gdańska IP: *.portgdansk.pl 09.06.04, 10:52
      Witam!

Z dostaniem się z krajowej "Siódemki" na Obwodnicę nie powinieneś mieć
      najmniejszych problemów - wjeżdżasz do Gdańska, a potem cały czas prosto główną
      drogą, aż po przebrnięciu (w pewnych godzinach może być lekki korek) kilku
      skrzyżowań ze światłami dojedziesz do Obwodnicy. W celu sprawniejszego dotarcia
      do Obwodnicy proponuję pojechać przez Szadółki, tzn. gdy dojedziesz do rozjazdu
      na końcu ul. Armii Krajowej (wcześniej miniesz po prawej stronie duży cmentarz)
      skręć w lewo i jedź główną drogą, aż dojedziesz do zjazdu na Obwodnicę. Dalej,
      po zjeździe z Obwodnicy w Gdyni, jedziesz tak, jak pisali wcześniej Koledzy.

Pozdrowienia,
      AK

• Gość: router Re: Obwodnica Gdańska IP: *.crowley.pl 09.06.04, 11:01
        tylko jedna uwaga: nie ma czegoś takiego jak obwodnica gdanska. jest obwodnica
        trojmiasta.
        • Gość: AK Re: Obwodnica Gdańska IP: 195.117.159.* 09.06.04, 11:07
          Czy ja gdzieś pisałem o "Obwodnicy Gdańska"??? Pewnie, że jest Obwodnica
          Trójmiasta, która jest, przy okazji, obwodnicą Gdańska, Sopotu i Gdyni - gdyby
          były jakieś wątpliwości.:)))
          • pavulon78 Re: Obwodnica Gdańska 09.06.04, 11:23
            Sopotu? Nie przebiega przez granice administracyjne Sopotu. Więc jest to
            obwodnica Gdańska i Gdynii ;)
            • Gość: AK Re: Obwodnica Gdańska IP: *.portgdansk.pl 09.06.04, 11:33
              To dlaczego nazywa się "Trójmiejską"?:)
              • pavulon78 Re: Obwodnica Gdańska 09.06.04, 11:37
                Nie wiem. Chyba z przyzwyczajenia ludzie tak na nią mówią. Chociaż na
                drogowskazach też występuje jako obwodnica trójmiasta. Co nie zmienia faktu że
                nie przebiega przez teren sopotu ;) Ale otacza też pruszcz gdański. Więc może
                trójmiasto to pruszcz, gdańsk i gdynia??? ;)
                • Gość: AK Re: Obwodnica Gdańska IP: *.portgdansk.pl 09.06.04, 11:51
                  Ciekawe nowe pojęcie "Trójmiasta":))) - bardzo mi się podoba.:)

Patrząc na mapę, to droga ta Sopot też "obwodzi" - nawet jeśli formalnie nie
                  przebiega granicami terenu Sopotu. Zresztą gdyby nie lasy, które oddzielają
                  drogę od Sopotu, to kto wie, czy by nie przebiegała w tych granicach?

Pozdrowienia,
                  AK
    • Gość: Pitz Re: Obwodnica Gdańska IP: 81.210.87.* 09.06.04, 11:28
      Dziekuję Wszystkim za odpowiedzi. Wnioskuję, że drogowskazy wprowadzą mnie na
      obwodnicę Trójmiasta (poprawiam się :-) ) po krótkim odcinku w mieście. Wyjadę z
      W-wy między 16-tą a 17-tą, więc w tamtych okolicach powinienem być pewnie ze 4
      godziny później. Zaczyna się długi weekend, a ja nie zamierzam bić rekordów
      prędkości (już z tego wyrosłem). Może będzie już po korkach.

Pozdrawiam,
      Pitz
      • mooj Re: Obwodnica Gdańska 09.06.04, 13:09
        ostatnio jak jechałem było mi tęskno i wyjechałem po 16 zamiast o planowanej 19-
        21 i kląłem w żywy kamień:(
        dopiero przepuszczenie smaochodów koło Olsztynka (węgierska kuchnia:) -czyli
        niejako powrót do pierwotnej koncepcji poprawiło mi humor
        inna sprawa że lało porządnie
        szlag mnie trafał jak samochody pzrede mna po oblaniu fontanną wody przez
        nadjeżdżające z pzreciwka ciężarowki - hamowały! (tak z 90 do 50 potrafiły!)
        nawet stopów nie było widać przy takim numerze kaskada wody skutecznie je
        zasłaniała
        ale po co ja to piszę? pogoda ładna -piątek pomiędzy dniami wolnymi..zupęlnie
        inna sytuacja
        aa juz wiem - piszę żeby namówić do odwiedzenia kanjpy tokaj:)
        pozdrawiam
    • Gość: Artur Re: Obwodnica Gdańska IP: *.wejherowo.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 20:20
      Najwygodniej jest zjechac z 7 przed Gdanskiem, mozna na dwa sposoby, ja
      preferuje pierwszy, jakies 12-15 km przed Gdańskiem, w miejscowosci Cedry, toz
      przed stacja rafineri gdanskiej po prawej stronie skrecamy w prawo na cedry
      male, pruszcz gdanski, droga troszke kreta ale przewaznie pusta, nigdzie nie
      skrecamy caly czas ta droga, po dojechaniu do pruszcza na rondzie skrecamy w
      lewo na wiadukt kolejowy, jakies 800 m dalej jest skrzyzowanie ze swiatlami z
      droga nr 1 na lodz, teraz w prawo i jakies 150 m w lewo i teraz juz caly czas
      prosto do obwodnicy, a dalej to juz wiesz :))) pozdrawiam milego wypoczynku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka