Dodaj do ulubionych

Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 20:33
mój kolega ktory nie wciska kitu. Choć jak sam przyznaje bylo nieco z gory na
tym odcinku A2. To ciekawe, ze tyle jest w stanie ten silnik wyciągnąc.

Obserwuj wątek
    • Gość: Szymi Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 20:39
      eee tyle to jechalem Carina E 1.6 115 KM na odcinku Gorlitz Drezno - to zadna
      predkosc - jak ten dieslek ma 130 KM to powinien tyle pojechac
      • Gość: pro Nie, to ten IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 21:07
        posredni. "T" i "D" zwykle (czarne) "i" czerwone. Jak ktos sie zna na tych TDI
        to wie o co chodzi - kumple nie kupil ani najslabszej TDI ani najmocniejszej
        TDI lecz tą ze środka. To latwo sprawdzić ile ona ma KM, ale chyba nie 130.
        • Gość: Maciek Re: Nie, to ten IP: *.arkonskie.v.pl 09.06.04, 21:11
          110KM..nie wiem jak tyle wyciagnelo....Ostatni w maju..Wlochy wjazd pod
          gore...nie nagly podjazd ale dlugo ciagnacy sie wjazd.....80 km/h, 2 tys
          obrotow/min i auto, gaz do dechy i auto nie przyspiesza!!!Utrzymuje tylko
          predkosc, na trojce troche ciagnie pod te gorke....Aha Octavia 2 letnia (w
          lipcu), 200 tys km na liczniku!
          • Gość: pro Nie martw sie - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 21:22
            to są chyba osobne kwestie ta Vmax a jazda pod gore. Kolega jechal sam. Octavia
            ma chyba ze 3 miesiące i moze z 3tys przebiegu. Nie wiecej. Moze mu troche
            powialo w plecy - nie zartuje. Jazda pod gore natomiast to jest masakra - na
            Slowacji jest taki kilkunastokilometrowy podjazd w okolicy Chopoka (i podobny
            jak się jedzie z Zuberca na cieple baseny w strone Liptowskiego Mikulasa). Na
            tych podjazdach moj poldas 5 letni na gaz musial jechac na dwojce (3 osoby w
            srodku) a i tak w pewnym momencie czulem, ze chyba padnie i zjechalem do
            zatoki. A normalnie na trasie to super woz ten poldas - 110-130 km/h to dla
            niego normalna predkosc. Na tych podjazdach rzęziły prawie wszystkie wozy,
            ktore widzialem z wyjatkiem takich macior jak mercedesy z Bundes rejestracją.
            TIR-y padaly jak muchy w zatoczkach. Tak wiec podjazdy to jest prawdziwy
            sprawdzian mocy silnika, mysle.

• Gość: Ryszard Re: Nie, to ten IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 14.06.04, 08:24
            Bardzo znana slabosc silnikow VW - pada przeplywomierz (debimeter) i samochod
            nie ciagnie. Trzeba zmienic i po krzyku.
            Ryszard
      • kierowiec1 Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal 09.06.04, 21:25
        Gość portalu: Szymi napisał(a):

> eee tyle to jechalem Carina E 1.6 115 KM na odcinku Gorlitz Drezno - to zadna
        > predkosc - jak ten dieslek ma 130 KM to powinien tyle pojechac

Tyle to moze szybkosciomierz wskazywal. I to z gorki. Predkosciomierz Cariny
        lze bezwstydnie, szczegolnie w wyszszym zakresie predkosci. A wiem to, bo sam
        Carine mialem.

Pozdr.

K.

• Gość: Lufa Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 19.11.04, 09:11
        JA to wiem ze 195 mialem .Psy mnie ciachnely i po balu na autostardzie konin
        poznan .500 zł mandatu i ublagalem 8 punktów. Szybciej sie juz na pewno nie
        da.Licznik pokazywal 205 . pozdrowionka 1.9 tdi (90k)
    • Gość: Adek Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 21:01
      215 pokazywał licznik z Góry Sw Anny z Wrocławia do Katowic , Fabia 1,9tdi.
      pzdr
      • Gość: XXL Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.echostar.pl 09.06.04, 21:32
        Na tych zakrętach, zwłaszcza od strony Wrocławia to przy 215
        fabia by fruwała.......
        • Gość: Adek Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 11:10
          No pewnie a świstak zawija ....
          Jezeli twoj samochód ma problem z rozwinieciem predkosci 150 km na h , to nie
          musisz w ten sposób sie żalic H20

czy samochód twoj na h20 czy w glowie twej h20??
        • Gość: Woj Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: 62.29.254.* 12.06.04, 23:51
          Jechales Fabia po tych zakretach, czy sa to Twoje gdybania?
          • blackmessiah Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal 13.06.04, 01:06
            A jaki rozmiar opon miał w tej cudownej Octavii - standard?
            Nie sądzisz, że prędkościomierz może trochę przekłamywać, im większa prędkość,
            tym większe wahania?
            I czy uważasz, że taki pomiar prędkości jest miarodajny?
            Mierzyłem kiedyś prędkość swojego motocykla. Ale porównawczo, z jadącym obok
            samochodem. Licznik pokazywał u mnie ponad 160 km/h, u kumpla - 145 km/h.
            Jak hcesz robić takie testy, to sobie na hamownię wjedź. I zmierz moc tego
            pojazdu przy okazji.
            • Gość: Woj Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: 62.29.254.* 13.06.04, 17:07
              Na hamowni moje auto stalo piec razy...
              Moc, moment, jak i przeklamania licznika znam dobrze :-)
              • blackmessiah Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal 13.06.04, 17:11
                Woju, to nie do ciebie było. Tak się tylko dołączyłem w tym miejscu do ogólnego
                tematu :)
                Bo takie mierzenie na trasie to o kant dupy potłuc.

Pozdr
          • Gość: XXL Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.echostar.pl 14.06.04, 23:13
            Gość portalu: Woj napisał(a):
            > Jechales Fabia po tych zakretach, czy sa to Twoje gdybania?

Tą trasą poruszam się b. często, 3, 4 razy w miesiącu.
            Przy zjeździe w kierunku Gliwic zakręty są tak nieszczęśliwie
            wyprofilowane (te bliżej szczytu), że przy 150 - 170 trudno
            utrzymać samochód w torze jazdy.
            Jeśli jest to mocno odczuwalne w Vectrze Kombi, którą się poruszam,
            to w Fabii przy krótszym rozstawie osi, wąskich oponach i wyżej położonym
            środku ciężkości musi być jeszcze gorzej.
    • Gość: Maciek Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.arkonskie.v.pl 09.06.04, 21:05
      Okolo 220-230 BMW 530d rocznik 99....Pan w serwisie BMW w Szczecinie powiedzial
      ze jak chce to moze isc i 250--->nie trzeba chipowac...wystarczy zdjac jakies
      firmowe ograniczniki!
      • Gość: Szymi Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 21:15
        250--->nie trzeba chipowac...wystarczy zdjac jakie
        > s
        > firmowe ograniczniki!

eee w to to nie uwierze - Pan w serwisie bredzil

ograniczki to sa na fury ktore moge wlasnie jechac wiecej niz 250 i odciecie
        jest przy 250 (stare 540i, m5)

na mniejsze predkosci nie robi sie ogranicznikow
        • kierowiec1 Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal 09.06.04, 21:27
          Gość portalu: Szymi napisał(a):

> ograniczki to sa na fury ktore moge wlasnie jechac wiecej niz 250 i odciecie
          > jest przy 250 (stare 540i, m5)
          >
          > na mniejsze predkosci nie robi sie ogranicznikow

Robi sie. Na SUVy i niektore samochody terenowe. Np. G-Klasse 55.

POzdr.

K.

• Gość: Maciek Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.arkonskie.v.pl 09.06.04, 21:46
          Pan w serwisie mowil ze na tego diesla sie robi ogranicznik...Jakby szedl wiecej
          to kto by bral benzyny;-)........A tak na powaznie wiekszosc aut ma zalozony
          jakis ogranicznik zeby nie powodowac zbyt szybkiego zucycia sie silnikow, skrzyn
          biegow....taaa pan w serwisie chyba rozumial ze za gora 2 lata auto idzie na
          sprzedaz!
          • kierowiec1 Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal 10.06.04, 07:41
            Gość portalu: Maciek napisał(a):

> to kto by bral benzyny;-)........A tak na powaznie wiekszosc aut ma zalozony
            > jakis ogranicznik zeby nie powodowac zbyt szybkiego zucycia sie silnikow,
            > skrzyn biegow....

Mylisz ogranicznik obrotow silnika z ogranicznikiem predkosci samochodu.
            BTW na skrzynie biegow obecnosc ogranicznika lub nie wplywuu zadnego nie ma.
            Pozytywnego, czy negatywnego.

POzdr.

K.
        • Gość: Woj Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: 62.29.254.* 12.06.04, 23:49
          I znowu sie mylisz.

W sofcie kompa TDI jest zaszyta funkcja ograniczka predkosci, jeden z tunerow
          dosc dokladnie to opisal na forum TDI.
          • Gość: Szymi Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 10:12
            > I znowu sie mylisz.
            >
            > W sofcie kompa TDI jest zaszyta funkcja ograniczka predkosci, jeden z tunerow
            > dosc dokladnie to opisal na forum TDI.

pialem o samochodach. w traktorach i innych maszynach rolniczych moze byc
            inaczej.

;)
    • Gość: ... Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.acn.waw.pl 09.06.04, 22:22
      ale sie zesral ze strachu i obudził!!!
    • Gość: ww Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.accesshighway.net 09.06.04, 22:51
      Max. szybkosc katalogowa dla tego wozka to 174km/hr. Aby pojechac 210km/godz
      musial by sporo przekrecic ten silnik, na co nie pozwoli regulator. Chyba, ze
      puscil ten wozek z gory Ararat
      • Gość: Asia Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 23:06
        Fabią TDI 210 km/h na trójmiejskiej obwodnicy. Bez specjalnego problemu
        • Gość: Szymi Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 23:12
          w to to na pewno nie uwierze - az zerknalem na strone skody. o ile do octavii
          montuja te wersje TDI z najbardziej wyzylowana turbina o tyle do fabii montuja
          wersje 100 KM. katalogowo 185 km/h max (i marne przyspieszenie az 11,5 s do
          100km/h)

bez wiekszych problemow to sie moj sprzet rozpedza do 210 km/h - potem trzeba
          sie juz mocno starac to pojdzie 225-230 ale ma 144 KM i to jest V6. z tego co
          piszesz twoja fabia ma takie same osiagi:) nie wierze
          • Gość: Adek Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 00:37
            Jzu nie moja ale z Gory Sw Anny 215
            Jadac z Wawy rowniez 210

ps
            jaki ty masz komfort przy 210 a jaki ja mialem
            zawieszenie kiepskie
            hamulce kiepscie
            pzdr
          • Gość: Woj Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: 62.29.254.* 12.06.04, 23:45
            A gdzie na stronie skody pisza o wyzylowanych turbinach?
            Najpierw zdobadz troche wiedzy, a potem pisz.

11.5 sek. to pewnie z 4 workami cementu. Niemcy w swoich testach podawali 10.5
            sek. co zgadza sie z rzeczywistoscia.
            • Gość: Szymi Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 10:02
              > A gdzie na stronie skody pisza o wyzylowanych turbinach?
              > Najpierw zdobadz troche wiedzy, a potem pisz.

waidomo ze jak dieselek 1.9 TDI ma 100 KM albo 110 KM albo 130 KM albo 150 KM
              to im wyzsza moc tym bardziej podkrecili turbine:) na tym polega "moc i moment"
              wspolczesnych diesli ze sie kombinuje jak tu zwiekszyc efektywnosc turbiny bo
              gdzie indziej nie bardzo jest co zmieniac.

> 11.5 sek. to pewnie z 4 workami cementu. Niemcy w swoich testach podawali
              10.5
              > sek. co zgadza sie z rzeczywistoscia.

ja ci podaje dane ze strony skody. nie pisza tam nic o workach z cementem.
              teraz dla odmiany wszedlem na niemiecka strone skody to samo. smiesza mnie
              ludzie ktorzy "wiedza lepiej niz fabryka"

Höchstgeschwindigkeit - km/h 185
              Beschleunigung 0-100 km/h - s 11,5
              Städtisch - l/100km 6,4 - 6,5*
              Außerstädtisch - l/100km 4,0 - 4,1*
              Insgesamt- l/100 km 4,9 - 5,0 *
              Kraftstoff - Oktan Diesel mind. 49 / PME-Kraftstoff mind. 48
              Kraftstoffbehälter - l 45
              Luftwiderstandsbeiwert - cw 0,33
              • Gość: Woj Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: 62.29.254.* 13.06.04, 17:09
                Co rozumiesz pod pojeciem "podkrecanie turbiny"?
                Zanim odpowiesz radze poczytac troche fachowej literatury.
                • Gość: Szymi Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 18:01
                  > Co rozumiesz pod pojeciem "podkrecanie turbiny"?
                  > Zanim odpowiesz radze poczytac troche fachowej literatury.

nie jestem inzynierem specjalizujacym sie w turbinach. ale podejrzewam ze sa
                  rozne sposoby

zwieksznie sily doladowania przez zwiekszenie predkosci obrotowej turbiny
                  zmienna geometria lopatek
                  mniejsza masa zeby szybciej sie rozpedzala do wysokich obrotow
                  zmiany w programie sterujacym zeby szybciej ja rozpedzac (od nizszych obrotow) -
                  na tym jak rozumiem glownie polega "tuning" diesli
                  pewnie jakies sprawy z areodynamika zeby po prosty wydajniej pracowala

diesle bez turbiny to mul niesamowity - wszystkie nowe diesle maja turiny ktore
                  kreca coraz szybciej, coraz nizej (w obrotach) i coraz sprawniej

i to w zasadzie jedyna "ewolucja" tych silnikow

ja wiem tyle z lektury ze silnik 1.9 TDI pomiedzy roznymi wersjami rozni sie
                  osprzetem i turbina oraz programem sterujacym - to samo dotyczy 1.9 SDI ktory
                  jest TDI bez turbiny i ma zenujace osiagi

zreszta mialem okazje jezdzic tym samym C220 CDI z niepodlaczona turbina i z
                  turbina wlaczona i po tym doswiadczeniu wiem ze turbina to jest to dzieki czemu
                  diesle wogle jezdza chyba :))))))
      • Gość: H2O Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: 213.155.167.* 09.06.04, 23:08
        Zobacz jak jest zrobiony prędkościomierz w skodzie - do prędkości 110 km/h
        odstępy na skali pomiedzy predkosciami wynoszą ok. 1 cm powyżej tej prędkości
        nagle odstępy sie zmniejszają i w rzeczywistości predkościomierz pokazuje 210
        km/h ale tak naprawde jedziesz tylko 180 km/h (to jest właśnie ten luksus w
        skodzie ze za takie pieniadze masz wózek ktory jedzie ponad 200 km/h w oczach
        prowadzącego oczywiście)
        • mess220 Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil 10.06.04, 01:43
          tez sie pochwale:
          Peugeot 307 1.6 benzyna na A4 z pasazerem na pokladzie zamkniety licznik -
          ponad 210, dokladnie nie wiem jak daleko wskazowka zaszla bo balem sie oderwac
          wzrok od drogi (jazda nocna i jestem cykor).
        • devote Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil 10.06.04, 02:38
          Gość portalu: H2O napisał(a):

> Zobacz jak jest zrobiony prędkościomierz w skodzie - do prędkości 110 km/h
          > odstępy na skali pomiedzy predkosciami wynoszą ok. 1 cm powyżej tej prędkości
          > nagle odstępy sie zmniejszają

to nic nie znaczy poniewaz predkosciomierz nie jest polaczony mechanicznie
          linka tak ja bylo to dawniej.teraz jest polaczenie elektryczne z komputera i
          odstepy na liczniku nie maja nic wspolnego z tym co mowisz
        • Gość: Adek Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 11:13
          > Zobacz jak jest zrobiony prędkościomierz w skodzie - do prędkości 110 km/h
          > odstępy na skali pomiedzy predkosciami wynoszą ok. 1 cm powyżej tej prędkości
          > nagle odstępy sie zmniejszają i w rzeczywistości predkościomierz pokazuje 210
          Co to ma do rzeczy
          >(to jest właśnie ten luksus w
          > skodzie ze za takie pieniadze masz wózek ktory jedzie ponad 200 km/h w oczach
          a jaki Ty masz luksus?

ja nie przekonuje , ze skoda to luksus ale silniki tdi sa ( nie mam im nic do
          zarzucenia prócz odgłosów ) , nie sadze bys miał okazje pojechac kiedys
          samochodem z silnikiem tdi.

wsiadz wiec w swojego sc 900 ewentualnie corse 1,0 i zapinkalaja do Wrocławia
          na zakretach 90 na h , moze Cie nie wyrzuci do gnoju lezacego na poboczu.
          • Gość: seba5700 Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.net.iton.pl 10.06.04, 11:26
            Gość portalu: Adek napisał(a):
            > ja nie przekonuje , ze skoda to luksus ale silniki tdi sa ( nie mam im nic do
            > zarzucenia prócz odgłosów ) , nie sadze bys miał okazje pojechac kiedys
            > samochodem z silnikiem tdi.

Wszystko zrozumiem , ale nazywanie tego traktora, jakim niewatpliwie jest TDi
            luksusem to juz mocna przesada, 1.6 z lanosa to jest luxus i wzor kultury pracy
            w porownaniu do TDi :-)Jedyna przyczyna istnienia tego silnika, jest chora
            polityka fiskalna w europie, promujaca ON, poprzez oblozenie go nizszym
            podatkiem, dlatego jest wybierany przez tych ktorzy chca zaoszczedzic troche
            grosza na paliwie. Jaki to ma zwiazek z Luksusem ?? Co do predkosci , to raczej
            nic dziwnego, poniewaz producent deklaruje 193 km/h , przy standartowym
            przeklamaniu licznika na poziomie 7-10% mamy dokladnie wskazywane 210 km/h , co
            w tym dziwnego ?
        • Gość: Woj Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: 62.29.254.* 12.06.04, 23:39
          Jest jeszcze cos takiego jak komputer w Fabii, ktory pokazuje m.in. predkosc
          srednia. Mozna go wyzerowac przy stalej predkosci i czekac na wyniki. Przy 210
          licznikowych jest 197 km/h wg kompa.
          • Gość: zgryzliwy Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 01:56

> Jest jeszcze cos takiego jak komputer w Fabii, ktory pokazuje m.in. predkosc
            > srednia. Mozna go wyzerowac przy stalej predkosci i czekac na wyniki. Przy
            > 210 licznikowych jest 197 km/h wg kompa.

myslisz ,ze szybkosciomierz i komputer korzystaja z roznych miernikow
            (czujnikow) predkosci !!!!
            • Gość: Doki Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 13.06.04, 08:15
              myslisz ,ze szybkosciomierz i komputer korzystaja z roznych miernikow
              > (czujnikow) predkosci !!!!

Nie, czujnik jest ten sam, ale prezentacja wyniku pomiaru jest rozna.
              Szybkosciomierz z definicji wprowadza blad konwersji D/A, blad miernika i blad
              skali. KOmputer po prostu podaje liczbe i ta jest dokladniejsza.

Natomiast nie bardzo wiem jak w tych warunkach zdefiniowac "stala predkosc".
              • Gość: Woj Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: 62.29.254.* 13.06.04, 17:12
                Ustawiasz tempomat na zadana predkosc (np 130 km/h), zerujesz kompa i
                obserwujesz wskazania predkosci sredniej.
                • Gość: Doki Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: *.15-200-80.adsl.skynet.be 14.06.04, 06:57

> Ustawiasz tempomat na zadana predkosc (np 130 km/h)

No dobrze, a jakie to ma znaczenie dla rozwazan o predkosciach dla Octavii
                  abstrakcyjnych (np 210 km/h albo 180 km/h)?
                  • Gość: Woj Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle bredzil IP: 62.29.254.* 14.06.04, 17:34
                    Dlaczego abstrakcyjnych?
                    Sa to predkosci jak najbardziej realne do osiagniecia dla tego wozu (1.9 TDI
                    110/130KM, 1.8T, 2.0).

• Gość: aaaah Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle pedałował IP: *.crowley.pl 10.06.04, 02:44
      musiał się namęczyć ...
      • Gość: ww Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle pedałował IP: *.nyc.rr.com 10.06.04, 07:02
        Jeszcze raz napisze - totalna bzdura. Ledwo wyciagnalem Volvo 760 turbo (168
        koni) 125 mil (czyli okolo 200 km/godz), i juz dalej nie mial nic. Jakim cudem
        wozek 110 koni moze pojechac wiecej? Chyba ze z Mount Everest!
        • kierowiec1 Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle pedałował 10.06.04, 07:47
          Gość portalu: ww napisał(a):

> Jeszcze raz napisze - totalna bzdura. Ledwo wyciagnalem Volvo 760 turbo (168
          > koni) 125 mil (czyli okolo 200 km/godz), i juz dalej nie mial nic. Jakim
          cudem
          > wozek 110 koni moze pojechac wiecej? Chyba ze z Mount Everest!

Miedzy moca a predkoscia maksymalna bogowie postawili jeszcze aerodynamike. Tak
          wiec samochod o malym przekroju poprzecznym i dobrym wspolczynniku Cx moze byc
          mimo mniejszej mocy szybszy (w Vmax) od wiekszego i o gorszym wspolczynniku.

BTW akurat Volvo 760 jest tylko troszke lepsze w Cx od szafy trzydrzwiowej,
          wiec zeby wyrownac do niego szanse, to inne, lepiej aerodynamicznie opracowane
          samochody musialyby startowac ze spadochronem hamujacym ;-)

Pozdr.

K.
        • devote Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle pedałował 11.06.04, 01:13
          Gość portalu: ww napisał(a):

> Jeszcze raz napisze - totalna bzdura. Ledwo wyciagnalem Volvo 760 turbo (168
          > koni) 125 mil (czyli okolo 200 km/godz), i juz dalej nie mial nic. Jakim
          cudem

wiecej ci nie pojedzie bo automat napewno. z manualem poszedl by wiecej.

• Gość: Grzegorz Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle pedałował IP: *.telpol.net.pl 12.06.04, 14:24
            Ja ma 3-letniego Lanosa 1.3 LPG i chciałbym się włączyć do dyskusji.
            Instalacja gazowa jest tak zrobiona, że autko na gazie jest bardzo żwawe, a na
            beznzynie minimalnie słabnie - mi to w ogóle nie przeszkadza, bo jeżdżę prawie
            wyłączenie na gazie.
            Często jeżdżę na trasie Gliwice-Wrocław i w związku z tym, że jest to auto
            służbowe dorzucam mu do pieca.
            Autko wg instrukcji powinno rozpędzać się do 160, ale normą jest 175.
            Otóż wątek dotyczy rekordów, a ten wynosi powyżej 195 - oczywiście z górki.
            Jak się górka kończy to jeśli nie zdjemę nogi z gazu to autko wciąż posuwa ze
            180 na blacie.
            • Gość: Maciek Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle pedałował IP: *.arkonskie.v.pl 12.06.04, 14:33
              Pamietaj ze kazdy licznik przeklamuje od 7 do 10%!
            • Gość: Szymi Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle pedałował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 10:08
              > Instalacja gazowa jest tak zrobiona, że autko na gazie jest bardzo żwawe, a
              na
              > beznzynie minimalnie słabnie

hehe jasne. napisz to na niemieckim forum uzytkownikow M5 zeby sobie chlopaki
              pozakladli instalacje gazowe u pana kazia co robil twojego lanosa bo wydali po
              100 000 EUR na nowe m-piatki i nie maja pelni osiagow bez gazu. moze na gazie
              ich zaloga wygra gumball w przyszlym roku:)))
              • zysiu_wronki Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle pedałował 13.10.05, 16:25
                Kolego nie znasz sie chyba na rzeczy-gaz jest o wiele bardziej energetyczny od
                paliwa i w zaleznosci jak sie ustawi komputer to auto moze isc szybciej i
                lepiej niz na benzynie-oczywiscie kosztem wiekszego spalania....
    • paw_dady skoda super ! do 130km/h 12.06.04, 18:24
      pojedzie 210, i tania jest i w ogole. po co gupie ludziuska kupuja jakie inne
      autka?

po co Subaru, A6 czy Lexus? chcesz szybko pojedz Szkoda. szkoda na inny wozek ;)

PS jakies 3 tygodnie temu miedzy Hannoverem a Berlinem jakas oktawia TDI
      uwierzyla ze moze szybko jechac ale przy 180 jakos sie zatrzymamla i nie
      przyspieszala wiecej.

A szkoda bo chcialem zobaczyc jak facet (na polskich blachach ;) pokaze ta
      ukryta moc. moc byla gleboko ukryta, mi sie nie pokazala.
      • devote Re: skoda super ! do 130km/h 12.06.04, 21:10
        nie wiadomo jaki TDI to byl
        • paw_dady Re: skoda super ! do 130km/h 13.06.04, 09:53
          > nie wiadomo jaki TDI to byl

czerwone t + srebrne di zreszta jaka to roznica? mocto moc niezaleznie do
          momentu wiec w 210 i tak nie uwierze. skoda tak klamie w danych katalogowych?!
          na niekorzysc samochodu?
      • Gość: Borys Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.n4u.krakow.pl 13.06.04, 00:57
        Stilo 1.9 JTD 115 KM - 215km/h na autostradzie wroclawskiej jechalem(stary moj
        jechal 225 na niemieckiej ropie ktora jakby lepeiej popedzala ten
        silnik)...widze tu powszechna niechec do nowych diesli....przypuszczam ze
        wiekszasc z tych niechetnych nigdy podobnym nie jechala...przejedziecie sie -
        grzecznie odszczekacie.
        • Gość: Doki Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 13.06.04, 08:12
          No wiec informuje Cie, ze przejechalem sie i nie odszczekuje, bo przejechalem
          sie rowniez benzyniakiem. Jak wszystko dobrze pojdzie, do konca sierpnia bede
          mial nowego benzyniaka, a diesla opchne i czesc.
          Doszlo do tego, ze wole jezdzic benzyniakiem zony z silnikiem od kosiarki niz
          swoim dieslem o 2 razy wiekszej pojemnosci skokowej.

PZDR z drogi do Canossy. :-)
          • paw_dady Re: skoda super ! do 130km/h 13.06.04, 09:59
            Gość portalu: Doki napisał(a):

> No wiec informuje Cie, ze przejechalem sie i nie odszczekuje, bo przejechalem
            > sie rowniez benzyniakiem. Jak wszystko dobrze pojdzie, do konca sierpnia bede
            > mial nowego benzyniaka, a diesla opchne i czesc

wiesz doki nie poznaje Cie ;)))

> PZDR z drogi do Canossy. :-)
            ? to w Edegem? ;o)))
        • paw_dady Re: skoda super ! do 130km/h 13.06.04, 09:58
          Gość portalu: Borys napisał(a):

> Stilo 1.9 JTD 115 KM - 215km/h na autostradzie wroclawskiej jechalem(stary moj
          > jechal 225 na niemieckiej ropie ktora jakby lepeiej popedzala ten

niesamowite, gdzies takie diesle widzial, jak jade 220+ (wg mojego licznika) to
          widze na lewym pasie asme bmw, mercedesy czasem jakies audi. NIGDY NA LEWYM
          PASIE NA A2 NIE WIDZIALEM SKODY (najlepszy odcinek do szybkiej jazdy za
          berlinem w kierunku Hannoveru).

gdziez te skody tak szykbo jezdza? na forum ;)

> silnik)...widze tu powszechna niechec do nowych diesli....przypuszczam ze
          > wiekszasc z tych niechetnych nigdy podobnym nie jechala...przejedziecie sie -
          > grzecznie odszczekacie.

przejechalem nowoczesnym dieslem (moc110kW, momen 320Nm) prawie 90 tys KM i nie
          zmieniam zdania.

Teraz mam benzyne 180kW i jestem zadowolony
          • Gość: Borys Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.n4u.krakow.pl 13.06.04, 16:02
            Diesla takiego widzialem przed swoim domem....nie wiem jak jezdzi wyzej
            wymieniona skoda wiem jak jezdzilo STILO z silnikiem o podobnych
            parametrach...nie twierdze ze diesle moga sie rownac pod wzgledem dynamiki z
            benzynowymi o tej samej pojebnosci i mocy...ale pod wzgledem elastycznosci i
            ZUZYCIA PALIWA bija je na glowe...ciezko mi zrozumiec Wasza niechec...my po
            dwuletnim uzytkowaniu Diesla(110 tys km) znow mamy Diesla - GTS 3.0 V6 i
            jestesmy zadowoleni...a i przy okazji mozna utrzec nosa na drodze niektorym
            kozakom w benzyniakach ;)
            • Gość: Bibilolo Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 17:15
              Rozumiem że chwalisz się Vectrą, daruj sobie bo to chyba najbardziej gówniany
              diesel jaki wyszedł od Opla!!!
              • Gość: Borys Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.n4u.krakow.pl 13.06.04, 18:17
                Wiesz, ja jednak z radoscia sie w takim gownie potarzam...i mnie owo gowno
                zasysfakcjonuje.....
            • Gość: Doki Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.241.81.adsl.skynet.be 13.06.04, 17:45
              > ale pod wzgledem elastycznosci

Bardzo watpie.

> i ZUZYCIA PALIWA bija je na glowe.

Nie przyszlo Ci do glowy, ze jak mnie stac na samochod, to stac mnie na paliwo
              do niego? Ze zatem zuzycie paliwa jest mniej istotne? Natomiast diesle maja
              wiekszy zasieg bez tankowania i TO JEST istotne.
              • Gość: Szymi Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 17:49
                Natomiast diesle maja
                > wiekszy zasieg bez tankowania i TO JEST istotne.

w europie to nie za bardzo - chyba ze jezdzisz gdzies po bezdrozach azzji albo
                afryki gdzie od stacji do stacji jest 1000 km
                • Gość: Doki Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.15-200-80.adsl.skynet.be 13.06.04, 21:08
                  > w europie to nie za bardzo

Dla mnie tak. Jesli musze tankowac co 500 km, to musze zrobic 2 przerwy na
                  tankowanie - strata cennych minut. Jesli zbiornik wystarcza na 700 km, to tylko raz.
                  • Gość: Szymi Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 21:13
                    > Jesli musze tankowac co 500 km, to musze zrobic 2 przerwy na
                    > tankowanie - strata cennych minut.

startujesz w jakims wyscigu? :))))

ja to jak jade na wakacje na takich odleglosciach to sie czesto zatrzymuje tak
                    na 15 min zeby sie pogapic bez sensu i odpoczac. nigdy nie pomyslalem ze
                    to "strata cennych minut"

:)))
                    • Gość: Doki Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.15-200-80.adsl.skynet.be 13.06.04, 22:47
                      > ja to jak jade na wakacje na takich odleglosciach

Jesli jade na wakacje, to OK. Na takie trasy jezdze nie tylko na wakacje. NIe
                      pomyslales o tym?

No to inaczej. Teraz ma w dieslu zbiornik, ktory mi starcza na 800 km, czyli na
                      10 dni normalnej, codziennej eksploatacji. Gdybym mial zbiornik na 500 km,
                      musialbym tankowac co najmniej raz w tygodniu. Znowu strata czasu.
                      • schatan Re: skoda super ! do 130km/h 14.06.04, 08:48
                        Strata 10 minut . Łolaboga . To nie myj zębów i się nie kąp ,bo to strata
                        czasu . Najlepiej nie śpij ,nie jedz ,nie rób kupy ,bo to strata cennego czasu .
                        Nie pracuj bo przecież i tak umrzesz to po hooya pracować ?? Dla dzieci ??
                        Przecież one też w końcu umrą nie ??
                        • Gość: anty-doki Daj spokój Dokiemu - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 23:18
                          to wyjątkowy tępak, nawet jak na to forum.
              • Gość: Maciek Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.arkonskie.v.pl 15.06.04, 17:47
                > Nie przyszlo Ci do glowy, ze jak mnie stac na samochod, to stac mnie na paliwo
                > do niego? Ze zatem zuzycie paliwa jest mniej istotne? Natomiast diesle maja
                > wiekszy zasieg bez tankowania i TO JEST istotne.

A co powiesz na to...Mam w firmie dwa auta, kazde w caigu roku robi ok 35000km
                (oba to GTSy z 2,2DTI), stac mnie na te auta, ale nie mam ochoty 2-3 razy w
                tygodniu taknowac za 200zl, wole nalac za 130-150zl a reszte wydac na cos
                innego.....Jak bedziesz jezdzic sporo to docenisz diesla ktory na trasie bierze
                6,0-6,5l na 100 km, a nie jak moja poprzednia benzyna przy podobnej jezdzie 9-10l!
                • Gość: Maciek Re: skoda super ! do 130km/h IP: *.arkonskie.v.pl 15.06.04, 17:51
                  Albo jak moj znajomy przejedziesz w niecale 2 lata ponad 200tys km.
    • Gość: Waclaw Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.proxy.aol.com 03.10.04, 14:11
      Ja swoja octavia 1.9 TDI 110 osiagnolem predkosc maksymalna 210 km na trasie
      katowice-opole. Licznik dobrze wskazuje bo sprawdzalem z z ojcem ktory ma nowa
      Honde Accord 2.2 tdi-c Mialem pare benzyniakow ale to juz nie jest to co nowe
      diesle-przepasc. Np Audi 100 konne ma gorsze przyspieszenie niz 100 konny
      disel,a juz nie bede sie rozpisywal pod wzgledem elastycznosci bo szkoda slow.
    • Gość: jack83@o2.pl Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 13:44
      ale wszystko zalezy ilu konny:)
    • Gość: Lufa Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 19.11.04, 09:12
      JA to wiem ze 195 mialem .Psy mnie ciachnely i po balu na autostardzie konin
      poznan .500 zł mandatu i ublagalem 8 punktów. Szybciej sie juz na pewno nie
      da.Licznik pokazywal 205 . pozdrowionka 1.9 tdi (90k)

• Gość: jachuuu Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 13:30
        Ja mam Golfa 4 1,6 SR 101 KM i leci ponad 200 km/h 205 maks a Octavia TDi 90 km zostaje w tyle a 110 km z koleji nie ucieknie bo jest na podobnym poziomie. Golf z tym silnikiem do 100 km/h ma 10,8 sek wiec nie najgorzej
    • adik.s 1.9 TDI /90Km -200km/h 06.01.05, 21:15
      moja 1.9TDI/ 90KM wyciągnie 200km/h, dalej nie wiem bo bylo trza nieźle hamować
      przed zasranym busem ktory nie spojrzal w lusterko.. ale taka predkosc to nie
      na nasze drogi.. no ale sprawdzic bylo trzeba
      • adik.s Re: 1.9 TDI /90Km -200km/h 06.01.05, 22:00
        tzn kierowca tego busa nie spojrzal w lusterko heh ;-) :P
      • Gość: lilot Re: 1.9 TDI /90Km -200km/h IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.05, 23:47
        Witam moja octavia 1.9 TDI 90PS 210km/h, w niemczech na autobanie a czas
        przejazdu 800km to tylko 5,5h, miejscowość Oldenburg koło Bremen - olszyna -
        Wrocła wschodni. 2 osoby na pokładnie, spalanie we wrocławiu unormowało sie na
        7,2 l/100km a wniemczech było na pozimie 9,5 l/100km. Samochód jest super w 10
        miesiecy 70 tyś. tylko teraz do wymiany przepływomierz bo go muli 180 km/h
        wiecej niechce. pozdrawiam wszystkich urzytkowników Skody.
        • nom73 Re: 1.9 TDI /90Km -200km/h 12.10.05, 18:52
          Gość portalu: lilot napisał(a):

> Witam moja octavia 1.9 TDI 90PS 210km/h,

Otylia Jędrzejczak jechała podobno "tylko" 180km/h ...
          • Gość: Lilot Re: 1.9 TDI /90Km -200km/h IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.05, 21:58
            Podobno tak około 180km\h lecz ja nie wyprzedzałem sznura samochodów.
    • Gość: e_pikuś Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.toya.net.pl 07.01.05, 21:36
      Podpowiedz koledze w sposób nieurażający jego ambicji, żeby uważał i na wszelki
      wypadek sporządził testament. Wiele rodzin miało kłopoty przez takich asów
      kierownicy.
      Tak na marginesie to ani rekord, ani wstyd - to po co o tym gadać? W zasadzie
      nic z tego nie wynika.
      • Gość: lilot Re: Octavią TDI 210 km/h - tyle jechal IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.05, 23:51
        Dal kolegi e_pikuś trzeba mieć troche zdrowego rozsądku i wiedzieć kiedy można
        jechać a kiedy nie. ja staram sie jeździć bespiecznie a ze czasami lubie
        przycisnąć to innas sprawa wszyscy mogą ale niewyrywam sie do wyprzedanie gdy
        widze ze niema szans i nierobę tak jak niekrurzy "napewno zjedzie przecierz
        jest tylke miejsca". pozdrawiam kierowców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka