Dodaj do ulubionych

karne naklejki za złe parkowanie

09.03.12, 14:09
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy korzystacie z naklejek, które służą do "karania" źle parkujących kierowców... widziałam dzisiaj taką piękną naklejkę na samochodzie, który zatorował wjazd do bramy. Skąd brać takie cuda?
Jak dla mnie super sprawa...
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: karne naklejki za złe parkowanie 09.03.12, 14:45
      Korzystam z telefonu.
      Jak mi ktoś wyjazd zastawi (czy to spod pracy, czy z garażu), to mu się należy laweta od Straży Wiejskiej. Dwa razy w przeciągu ostatnich kilku lat skorzystałem z usługi darmowego holowania, dostępnej pod numerem "986". Za pierwszym razem samochód pojechał w siną dal na lawecie... za drugim dopiero laweciarz "wrotki" nakładał pod koła, jak zjawiła się właścicielka i próbowała tłumaczyć, że "ona tylko na 5 minut i nie widziała, że tu jest wyjazd" (co ciekawie zabrzmiało zapewne w uszach strażników, którzy wcześniej, przez pół godziny, wraz ze mną, na przyjazd lawety czekali - na siarczystym mrozie).
      • w_r_e_d_n_y Re: karne naklejki za złe parkowanie 10.03.12, 01:38
        qqbek napisał:

> Dwa razy w przeciągu ostatnich kilku lat skorzystał
        > em z usługi darmowego holowania, dostępnej pod numerem "986". Za pierwszym raze
        > m samochód pojechał w siną dal na lawecie...

nie po raz pierwszy fantazjujesz durniu
        zaden laweciarz takiej roboty nie ma prawa wykonac na twoje (jasnie pana) zyczenie
        bez policji, to co najwyzej mozesz sobie palcem w nosie pogrzebac
        • qqbek Misiaczku... 11.03.12, 10:22
          w_r_e_d_n_y napisał:

> nie po raz pierwszy fantazjujesz durniu
          > zaden laweciarz takiej roboty nie ma prawa wykonac na twoje (jasnie pana) zycze
          > nie
          > bez policji, to co najwyzej mozesz sobie palcem w nosie pogrzebac
          >

...to skąd ten cennik?

Z chodnika nie odholują, o ile na skrzyżowaniu nie zostawisz samochodu.
          Ale z pasa ruchu lub dojazdu do posesji mają obowiązek odholować :)
          I wcale nie trzeba do tego policji, wystarczy straż wiejska :)
          • w_r_e_d_n_y Re: Misiaczku... 12.03.12, 02:27
            qqbek napisał:

> ...to skąd ten cennik?

to ze jest cennik ma swiadczyc o tym, ze na twoje wezwanie odholuja ?
            uuuhahahaha
            a o to chodzilo, wiec nie udawaj durnia bo i tak widac, ze nim jestes
            • jestklawo Re: Misiaczku... 12.03.12, 08:30
              I pomyśleć że tacy chodzą do urn i decydują o losach kraju. Przecież qqbek napisał, że czekał ze strażnikami. Ciekawe kogo miał na myśli. Naprawdę jesteś zbyt tępy, żeby to pojąć?
      • nikolcia85 Re: karne naklejki za złe parkowanie 19.03.12, 12:18
        Fajna strona www.karnekutasy.pl mają tam nowe wzory do kupienia.
        Baran najlepszy :D masakra
        ... i jeszcze na allegro allegro.pl/show_item.php?item=2216041799
        Jak on to drapie na tym filmiku co jest na aukcji to mnie ciary przechodzą.
        Niezła kara!!!
    • samspade Re: karne naklejki za złe parkowanie 09.03.12, 14:45
      nikolcia85 napisała:

Skąd brać takie cuda?
      Kupić w internecie.
      > Jak dla mnie super sprawa...
      Może spowoduje że jeden debil z drugim się zastanowią co robią.
    • darmowy1 Re: karne naklejki za złe parkowanie 09.03.12, 14:46
      Kup sobie papier samoprzylepny np. formatu A-4, na stronie nie-przylepnej wydrukuj jakiś napis typu "uprzejmie proszę o przestawienie auta" i możesz szaleć na parkingach.
      • misiaczek1281 Tu macie filmik jak to robią w Rosji ;-) 09.03.12, 15:55
        www.youtube.com/watch?v=uxc2w6Mfdvg
        Jest jeszcze inny sposób:
        Bierzesz aparat, pstrykasz fotkę na której jest ów pojazd źle zaparkowany i wysyłasz na komendę...
        Chciałbym zobaczyć minę takiego pajaca gdy otwiera list z komendy a w środku mandat ;-)
        • misiaczek1281 Re: Tu macie filmik jak to robią w Rosji ;-) 09.03.12, 15:59
          www.youtube.com/watch?v=FR9VjJ9sgpc&feature=related
          Najlepsza w akcji jest ta blondyna na powyższym filmie: tłumaczenie ze słuchu:
          "Suka taka ja" "Paszoł ty nachu" ;-)
          Nie znam rosyjskiego ale ciekaw jestem co ona mówi ;-) Może Wy znacie? ;-)
          • nikolcia85 Re: Tu macie filmik jak to robią w Rosji ;-) 09.03.12, 16:05
            ja też mam dobry filmik - Skiba w akcji:

moto.wp.pl/kat,92714,title,Skiba-ma-sposob-na-drogowych-chamow,wid,14309844,wiadomosc.html#opOpinie
            • kolpik124 mały OT przy okazji 09.03.12, 20:37
              Miejsce akcji: osiedle domków, ślepa uliczka której koniec otoczony jest kilkoma wyjazdami z posesji. W naszym wypadku zaraz po wyjeździe z podjazdu trzeba ostro skręcać w prawo.

Parę lat temu składaliśmy z innymi mieszkańcami się budowę naszej uliczki po ok. 1000 zł - chodniki, oświetlenie, asfalt, miasto dołożyło 2/3

Problem: podjazdy nie są długie, rodziny naprzeciwko naszego podjazdu jest samochód, drugi ma córeczka, oba parkują przed swoim podjazdem, że ledwie dajemy radę wykręcić przy wyjeździe z naszej posesji, do tego dochodzi czarny golf "full wypas" narzeczonego córeczki często i gęsto parkujący przed wzmiankowanymi dwoma autami, wtedy robi się naprawdę ciężko, narzeczony z gatunku prostych tatuowanych gości rodem z blokowiska.

Od niedawna rodzinka (panienka? narzeczony?) parkuje na sąsiednim podjeździe jeszcze niezamieszkałego domu dodatkowo dostawczaka z firmy w której pracują (stoi non-stop z przerwami na okazjonalne wyjazdy) i często ustawia przy chodniku jeszcze auto (caddy? kangoo? coś w tym stylu) razem robi się 5 samochodów na końcu ślepej uliczki, która zaczyna wyglądać jak parking firmowy

Rodzinka ma garaż i długi podjazd ale oczywiście nieużywane i traktowane jak graciarnia.

Rozmowy bez skutku, bo "od zawsze" z nim byliśmy nie teges (właśnie z powodu ich zastawiania naszego podjazdu przed naszą wprowadzką. Z narzeczonym tym bardziej bo to prosty czlowiek i oprócz wiąch argument ma jeden: to publiczna ulica.

Czy jest jakiś sposób na takich ludzi?
              • rraaddeekk Re: mały OT przy okazji 10.03.12, 16:16
                Skoro nie ma zakazu postoju, to mają rację mówiąc "to publiczna ulica".
              • jestklawo Re: mały OT przy okazji 12.03.12, 08:39
                kolpik124 napisała:

>z gatunku prostych tatuowanych gości rodem z blokowiska.

a jaśnie pan niby z czego jest rodem? I pewnie golisz się 1 razówką 1 raz?

> Czy jest jakiś sposób na takich ludzi?

postaw im swoich 6 samochodów w ramach retorsji

• nikolcia85 Re: Tu macie filmik jak to robią w Rosji ;-) 19.03.12, 12:20
              nikolcia85 napisała:

Niezła kara!!!

> ja też mam dobry filmik - Skiba w akcji:
              >
              > moto.wp.pl/kat,92714,title,Skiba-ma-sposob-na-drogowych-chamow,wid,14309844,wiadomosc.html#opOpinie
        • do.ki Re: Tu macie filmik jak to robią w Rosji ;-) 11.03.12, 10:53
          Zdjęcie zrobione przez prywatną osobę to bardzo słaby dowód w takich sprawach (od czego Photoshop? zdjęcie może być zmanipulowane), więc "pajac" będzie miał znudzoną minę.
          • only_the_godfather Re: Tu macie filmik jak to robią w Rosji ;-) 11.03.12, 12:52
            Tu Cię zmartwię ale w Polsce to oskarżony ma udowodnić że jest nie winny. Po dwa jeśli byś nawet odwoływał się że Twojego auta w tym miejscu i czasie ni było to da się sprawdzić czy zdjęcie to autentyk czy fotomontaż.
            • zgryzliwy1 Re: Tu macie filmik jak to robią w Rosji ;-) 12.03.12, 03:32
              only_the_godfather napisał:

> Tu Cię zmartwię ale w Polsce to oskarżony ma udowodnić że jest nie winny.

tys sie chyba z ch...m na lby pozamienial !
            • andzialipka Re: Tu macie filmik jak to robią w Rosji ;-) 19.03.12, 17:31
              Coś mi się nie wydaje. Z tego co wiem, w Polsce obowiązuje prawo domniemania niewinności a nie na odwrót.
          • wielki_czarownik Ależ to bardzo mocny dowód. 14.03.12, 00:36
            Na podstawie takich zdjęć wystawianych jest masa mandatów. Sam wysłałem kilka, aby oduczyć pewnego ciula parkowania na trawniku pod moim domem. Poskutkowało.
            • do.ki może w Polsce 14.03.12, 06:34
              tu u mnie takich zdjęć nie bierze się pod uwagę i traktuje niemalże jak próbę samosądu.

Zaskakujące, że Polacy nagle popierają kablowanie na policję. I to w takich sprawach jak parkowanie.
    • loyezoo Re: karne naklejki za złe parkowanie 10.03.12, 08:13
      Wybór naklejek spory na alledrogo.Mam,używam.Są z łosiami,ch.jami,p..dami itp.:)Najlepsze te,które ciężko się zrywa.Dlaczego używam.Bo uważam,że chyba są skuteczne,a czekać na SM mi się po prostu nie chce.
    • pejotpe4 Re: karne naklejki za złe parkowanie 10.03.12, 10:26
      Szkoda mi sponsorować sprzedawców tego badziewia. Jak ktoś naprawdę wrednie ustawi auto blokując przejazd (i to nie na "pięć minut") to dzwonię na numer straży miejskiej - chętnie się zjawiają, a zwykle niedługo potem laweta...
      • darmowy1 Re: karne naklejki za złe parkowanie 12.03.12, 08:15
        pejotpe4 napisał:

> Szkoda mi sponsorować sprzedawców tego badziewia. Jak ktoś naprawdę wrednie ust
        > awi auto blokując przejazd (i to nie na "pięć minut") to dzwonię na numer straż
        > y miejskiej - chętnie się zjawiają, a zwykle niedługo potem laweta...

U nas policja nie chce korzystać z lawet. Wolą przyjechać, wystawić mandat i szukać przez pół godziny właściciela auta. Tymczasem przyblokowany gość się wnerwia, bo powinien być już od jakiegoś czasu w pracy.

Ja oceniam ludzi po tym jak parkują. Tu widać, czy człowiek jest dobrze wychowany, czy jest zwykłym wieśniakiem przypadkowo mieszkającym w mieście.
    • szymizalogowany Lemingi, nie kłamcie o tej SM... 10.03.12, 10:53
      ...o ile na sam patrol strażników się czeka dosyć krótko jak na pomroczną tz. jakieś pół godziny, o tyle lawet z których korzysta SM i z których może skorzystać w czasie interwencji na całe miasto warszawa są DWIE i czas oczekiwania wg. strażników 3-4h

więc nie pie...ie smutów hehe
      • pejotpe4 Re: Lemingi, nie kłamcie o tej SM... 10.03.12, 11:16
        Chcesz się założyć? Znam kilka miejsc we Wrocławiu, gdzie regularnie podjeżdżają dwie, czy trzy lawety na raz odwożąc w ciągu godziny 5-6 aut. A z blokadą na kole dosyć trudno odjechać (chociaż nie jest to niemożliwe).
        • gabaryt Re: Lemingi, nie kłamcie o tej SM... 10.03.12, 12:39
          Szymi pisał o stolcu, u nas we Wrocławiu lawetowanie to ulubiona rozrywka SM. Od lutego stawka za odholowanie poszła w górę jeszcze, teraz jest to 440 zł + mandat za parkowanie. Z tego co kojarzę, to korzystają z usług kilku firm lawetujących, więc mają zdecydowanie więcej. Kiedyś w pracy miałem widok z okna na św. Wita, gdzie jest zakaz, który dużo ludzi olewało. Od momentu wypatrzenia ofiary przez strażników do przyjazdu lawety nie mija więcej niż 20-30 minut, przećwiczone mają doskonale. Dudi strzyże mieszkańców jak barany, zamykając całe centrum dla ruchu, likwidując miejsca na ulicach i nie oferując nic w zamian. Jedynie parking pod Nowym Targiem, ale to na razie dziura w ziemi i pieśń przyszłości, a innych planowanych wielopoziomowych brak. Jakby chociaż MPK było alternatywą dla samochodu...
          • misiaczek1281 Re: Lemingi, nie kłamcie o tej SM... 10.03.12, 17:51
            gabaryt napisał:

> Szymi pisał o stolcu, u nas we Wrocławiu lawetowanie to ulubiona rozrywka SM. O
            > d lutego stawka za odholowanie poszła w górę jeszcze, teraz jest to 440 zł + ma
            > ndat za parkowanie. Z tego co kojarzę, to korzystają z usług kilku firm lawetuj
            > ących, więc mają zdecydowanie więcej. Kiedyś w pracy miałem widok z okna na św.
            > Wita, gdzie jest zakaz, który dużo ludzi olewało. Od momentu wypatrzenia ofiar
            > y przez strażników do przyjazdu lawety nie mija więcej niż 20-30 minut, przećwi
            > czone mają doskonale. Dudi strzyże mieszkańców jak barany, zamykając całe centr
            > um dla ruchu, likwidując miejsca na ulicach i nie oferując nic w zamian. Jedyni
            > e parking pod Nowym Targiem, ale to na razie dziura w ziemi i pieśń przyszłości
            > , a innych planowanych wielopoziomowych brak. Jakby chociaż MPK było alternatyw
            > ą dla samochodu...

Laweta za 440zł? Jedna laweta odwiezie 10 aut dziennie to ma 4400 zł x 30 dni w miesiącu = 132 000 zł miesięcznie....To rozbój w biały dzień !
            • trypel Re: Lemingi, nie kłamcie o tej SM... 10.03.12, 20:23
              nie parkuj gdzie nie trzeba to zarobią mniej
              • newconnect5050 Re: Lemingi, nie kłamcie o tej SM... 10.03.12, 23:03
                jako ciekawostkę powiem, że
                bylem kiedyś w miejscowości Hel - ciekawa wioska! Wszystkie (nie-to nie jest przenośnia!) ulice mają obstawione znakami zakazu parkowania z tabliczką u dołu: "nie dotyczy mieszkańców". Można oczywiście skorzystać z parkingów płatnych przy czym stawki są rozbójnicze (ewentualnie zaparkować przed znakiem z nazwą miejscowości Hel i wybrać się na dłuższy spacer). Ergo, czasami są takie sytuacje, że się nie da nie złamać przepisów; ot na przykład w sytuacji gdy mieszkańcy jakiejś wioski/miasta postanowili wespół z władzami lokalnymi dokonać totalnej prywatyzacji przestrzeni publicznej.
                • trypel Re: Lemingi, nie kłamcie o tej SM... 11.03.12, 11:28
                  newconnect5050 napisał:

> Ergo, czasami są takie syt
                  > uacje, że się nie da nie złamać przepisów;.

da sie. I to bardzo prosto.

Ciekawe że są miejscowosci gdzie ruch pojazdami spalinowymi jest w ogóle zabroniony i jakoś nikt nie narzeka. Patrz Oberlech w Austrii. Brak aut, ruch lokalny dostawczy melexami a auta TRZEBA zostawic na parkingu poza miejscowowscią i doginać z buta albo kolejką. Obowiązuje również mieszkańców.
                  • robert888 podobno lech to podłe piwsko, więc mogę 14.03.12, 08:54
                    sobie wyobrazić czym musi być oberlech he he:)
                    • nikolcia85 Re: podobno lech to podłe piwsko, więc mogę 19.03.12, 12:19
                      Niezła kara!!!

robert888 napisał:

> sobie wyobrazić czym musi być oberlech he he:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka