Dodaj do ulubionych

Przegląd techniczny - pytanie

23.04.12, 10:09
Witam,
w połowie maja kończy mi się przegląd technicnzy i musze zrobić nowy.
W aucie jako tako wszystko jest sprawne, ale mam jedną watpliwość: otóż opony.
2 opony mam nowe, natomiast 2 są stare i łyse. Nie ukrywam, że nie stać mnie po prostu na wymianę. Czy przy takich oponach zostanie mi podbity przegląd techniczny? Oczywiście, jak będzie mus, to się szarpnę na kolejne 2 opony nowe, no bo cóż zrobić, ale chciałam poznać wasze opinie.

Auto nie jest moje, pożyczone długoterminowo, i choć prawko mam już od dawna, to przegląd robić będę po raz pierwszy w życiu i nie wiem czego się spodziewać.
Obserwuj wątek
    • fuiio Re: Przegląd techniczny - pytanie 23.04.12, 11:48
      Tutaj jest wszystko możliwe. jeżeli diagnosta będzie miał poważną wadę wzroku lub będzie całkowicie ociemniały auto ma szansę przejść przegląd śpiewająco. tedy miast marnować bejmy na nowe opony możesz być bardziej proekologiczny -modne słowo- i kupić 2 lekko używane gumy po faszystach..jest pełno tu takich gum u wulkanizatorów ,idą jak woda jak już wspominałem z powodu mody...
      • fuiio zapomniałem dodać.. 23.04.12, 11:53
        że podobno ,wzrok u diagnosty..jak u każdego zresztą nie jest constans..czasami np. w przypływie adrenaliny po gwałtownym przypływie gotówki ulega znacznemu pogorszeniu...ale to tylko pogłoski..
        • misiaczek1281 Re: zapomniałem dodać.. 23.04.12, 12:54
          Żaden szanujący się diagnosta nie będzie ryzykował Twojego życia i swoich uprawnień ...
          Jak ci łysa opona strzeli i wylądujesz w rowie to będziesz miał te swoje "oszczędności"....
          Na auto cię było stać a na 2 opony już nie?
          • only_the_godfather Re: zapomniałem dodać.. 23.04.12, 15:56
            Szanujący się diagnosta?a to są tacy jeszcze w tym kraju jeśli bez dawania w łapę przegląd przechodzi auto w którym do wymiany są końcówki drążków?
            Diagnosta w razie czego powie panie klient u mnie był godzinę temu i miał funkiel nówki oponki. Może przełożył z innego auta.
            • misiaczek1281 Re: zapomniałem dodać.. 23.04.12, 20:57
              only_the_godfather napisał:

> Szanujący się diagnosta?a to są tacy jeszcze w tym kraju jeśli bez dawania w ła
              > pę przegląd przechodzi auto w którym do wymiany są końcówki drążków?
              > Diagnosta w razie czego powie panie klient u mnie był godzinę temu i miał funki
              > el nówki oponki. Może przełożył z innego auta.

Składanie fałszywych zeznań jest karalne wiesz?
              • only_the_godfather Re: zapomniałem dodać.. 23.04.12, 21:07
                Powiedz mi jedno Ty ,masz do czynienia z realnym życiem czy pani na wosie w gimnazjum naopowiadała Ci że żyjemy w państwie prawa i jak to pięknie jest? Bo rzucasz tylko tekstami co jest karalne i każesz każdemu iść do sądu jak byś nie wiedział gdzie żyjemy.
          • kooks Re: zapomniałem dodać.. 23.04.12, 19:23
            Jak już napisałam wcześniej - auto nie jest moje. I nie. nie stać mnie było na auto, dlatego jeżdżę pożyczonym. Więc dziękuje bardzo za te miłe komentarze. A pozostałym dziękuję za opinie, tylko wciąż pozostaje kwestia jaki zakład diagnostyczny polecacie?
    • wicehrabia.julian Re: Przegląd techniczny - pytanie 23.04.12, 14:30
      kooks napisała:

> W aucie jako tako wszystko jest sprawne, ale mam jedną watpliwość: otóż opony.
      > 2 opony mam nowe, natomiast 2 są stare i łyse. Nie ukrywam, że nie stać mnie po
      > prostu na wymianę.

jeśli nie stać cię na eksploatację to po prostu nie jeździj, przeglądy są po to by wychwytywać wraki zagrażające innym
      • szela81 Re: Przegląd techniczny - pytanie 23.04.12, 15:19
        Ile to "łyse" ? Bo U nas minimalna wartość to 1,6mm, jak masz poniżej to serio zmień te opony :) a jak masz np 2 mm i się nie boisz to diagnosta musi puścić
        • kooks Re: Przegląd techniczny - pytanie 23.04.12, 19:34
          Te dwie nowe to oczywiscie zero startego bieżnika, a stare mają ok. 2 mm.
          • misiaczek1281 Re: Przegląd techniczny - pytanie 23.04.12, 20:59
            Jeżeli nie stać cię na dwie używane opony z dobrym bieżnikiem za 80 zł to kup bilet na autobus za 2 zł i też dojedziesz...taniej i bezpieczniej HAha ;-)
          • pusz3k Re: Przegląd techniczny - pytanie 24.04.12, 19:36
            To zależy od diagnosty... Jak zwróci uwagę na opony (a powinien), to bankowo nie puści. 2 mm to już poniżej granicy bezpieczeństwa. I chyba rozsądku...

---------------------
            kiedy zmienić opony - poradnik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka