Dodaj do ulubionych

2.0 w OCTAVI. co to za silnik

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 23:01
ciekawy jestem jak to pracuje. co to za technologia czy bardzo stare bo dwa
zawory na gar to chyba "dawno i nie prawda"
Obserwuj wątek
    • Gość: jacu Re: 2.0 w OCTAVI. co to za silnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 22:43
      noi.... nikt nie ma 2.0?!
      • Gość: . Re: 2.0 w OCTAVI. co to za silnik IP: 62.233.197.* 20.07.04, 23:52
        Jesli to jest to samo 2.0 115KM co w Passacie to uciekaj jak najdalej, staroć.
        Octavia jeździ OK z silnikiem 1.8T 150KM i bardzo bardzo bardzo bardzo OK w
        wersji RS (180KM). Reszta jest dobra do kościoła w niedzielę. No chyba że
        potrzebujesz auto tego typu, ale wtedy również 1.6 będzie dobre.
        • Gość: jacu Re: 2.0 w OCTAVI. co to za silnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 00:02
          > Jesli to jest to samo 2.0 115KM co w Passacie to uciekaj jak najdalej,
          staroć.
          > Octavia jeździ OK z silnikiem 1.8T 150KM i bardzo bardzo bardzo bardzo OK w
          > wersji RS (180KM). Reszta jest dobra do kościoła w niedzielę. No chyba że
          > potrzebujesz auto tego typu, ale wtedy również 1.6 będzie dobre.

to chyba to samo co w passacie. czyli nic dziwnego ze 2.0 jest drozszy od 1.6
          tylko o 1.5 tysia . poczekamy na nowa oktavke
          • Gość: . Re: 2.0 w OCTAVI. co to za silnik IP: 62.233.197.* 21.07.04, 01:12
            Nie wiem jaka bedzie cena nowej oktawki ale boje sie ze deko wyższa :( wiec
            rozglądaj sie juz za alternatywą... skoda chyba wybierze sie drogą vw, ktory z
            auta 'dla ludu' stał się dość drogim i dość bezsensownym zakupem. Mówię to z
            żalem, bo do konca czerwca jezdziłem Passatem 1.8T 1999, który zrobił ze mną
            170 tys km i nie zawiódł, a teraz uznałem że następca nie wart jest ceny i
            poszedłem w inne marki.
            • Gość: jacu Re: 2.0 w OCTAVI. co to za silnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 11:55
              a teraz uznałem że następca nie wart jest ceny i
              > poszedłem w inne marki.

a jakie inne marki i jakie wrazenia?
              • Gość: . Re: 2.0 w OCTAVI. co to za silnik IP: 62.233.197.* 21.07.04, 19:15
                jacu, przez kilka miesięcy jeździłem używaną roczną octavią RS 180KM. Auto ma
                genialny silnik, jest dużo lżejsze od Passata no i +30KM robi swoje. Wady: dość
                marne wnętrze moim zdaniem (jakość materiałów i przestrzeń, jesli masz dzieci,
                to pamietaj ze w Octavii z tyłu jest mało miejsca, płyta Golfa w końcu). Ale
                generalnie z autkiem rozstawałem się ze smutkiem. Obecnie jeżdżę najlepszym
                samochodem świata: SŁUŻBOWYM ;-) Konkretnie Laguna Grandtour Privilege 1.9dci
                120KM. Dałem jej ksywę PKS, bo przestrzeni w środku ma jak dostawczy, buja się
                na zakrętach jak Stefan Batory i w porównaniu z 1.8T przyśpiesza jak
                kosiarka :))) ale to w sumie bardzo komfortowe i miłe autko, tyle że zakręty,
                które przechodziłem Paskiem czy Octavią przy 120km/h teraz jeżdżę przy 90km/h
                max...
                Co do Twojeg pytania: niezłą alternatywą jest moim zdaniem Renault Megane
                Sedan - miejsca jest w nim mniej więcej tyle co w Octavii, a silnik 1.6 115KM
                jest na pewno dynamiczniejszy niż 115KM Skody. Wyposażenie przyzwoite i bardzo
                dobry poziom bezpieczeństwa (5* w testach NCAP). Stara Octavia 2.0 115KM w
                zależności od wesji kosztuje 60-70 tys zł, a Megane od 60 do 80, przy czym w
                Megane juz w podstawowej wersji masz całkiem przyzwoite wyposażenie (poduchy,
                kurtyny - tego w Octavii nie ma, ABS, a w wersji za 67 tys również klimę). Nie
                mam pojęcia jak jest z jego niezawodnością, niestety. Jak chcesz coś większego
                i bardziej prestiżowego, to pamiętaj, że np. za 69 tys masz Mondeo 1.8 110KM z
                6 poduchami, ABS i klimą w serii - mułowaty, ale przestronny, za 66 tys Toledo,
                wyposażenie jak w Mondeo, i jeździ znośnie. I tak dalej...

Zależy na czym Ci zależy :-)
            • greenblack Re: 2.0 w OCTAVI. co to za silnik 22.07.04, 16:34
              Gość portalu: . napisał(a):a teraz uznałem że następca nie wart jest ceny i
              > poszedłem w inne marki.

To już od 1999 sprzedają nowego Passata?
              • Gość: . Re: 2.0 w OCTAVI. co to za silnik IP: 213.241.45.* 22.07.04, 17:47
                greenie, spróbuję jeszcze raz, może miałeś zły moment:

Pasek, którym jeżdziłem to tzw. model B5 '96, wyprodukowany w roku 1999.
                Jeżdziłem nim do niedawna. Przyszedł czas na zmiany i uznałem, że jego następca
                (czyli B6) nie jest wart ceny ponad 90.000 zł w wersji 1.8T Comfortline.
                Skąd wziąłeś pomysł na Passata B6 w 1999? Z mojego postu to chyba nie wynika...
        • mar_elx dlaczego 2.0 8v jest niedobry????? 22.07.04, 15:15
          Gość portalu: . napisał(a):

> Jesli to jest to samo 2.0 115KM co w Passacie to uciekaj jak najdalej,
          staroć.
          > Octavia jeździ OK z silnikiem 1.8T 150KM i bardzo bardzo bardzo bardzo OK w
          > wersji RS (180KM). Reszta jest dobra do kościoła w niedzielę. No chyba że
          > potrzebujesz auto tego typu, ale wtedy również 1.6 będzie dobre.

Dlaczego? Przecież ten silnik ma bardzo fajną charaketrystykę - przynajmniej na
          papierze. Duży moment obrotowy przy niskiej predkości. Z pewnością jest bardzo
          elastyczny - w przeciwieństwie do 16zaworowych szlifierek, które nabierają
          życia dopiero przy 4000 obrotów. Szkoda, że się już nie produkuje duuuużych
          silników 8V.
          • Gość: . Re: dlaczego 2.0 8v jest niedobry????? IP: 213.241.45.* 22.07.04, 17:51
            Oceniam subiektywnie. Dla mnie to silnik o bardzo słabej dynamice, przestarzały
            na dodatek (nota bene w Passacie już go od pewnego czasu nie montują, teraz
            jest 2.0 130KM). Octavia, jako że jest lżejsza, może jeździć z nim ciut
            lepiej... ale chyba niewiele. Oczywiście jeśli komuś nie zależy na osiągach,
            ten silnik może być.

Hehe, żałujesz silników 8V, ja raczej żałuję silników V8 ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka