Dodaj do ulubionych

Technologia budowy dróg - pytanie

11.05.13, 16:12
Od wielu miesięcy mam "przyjemność" oglądać wielkie roboty drogowe, którymi hojnie obdarowano Leszno. Swoją drogą, rozumiem, że dużej ulicy nie wyremontuje się w tydzień, ale jeśli czas remontu liczy się już w latach, to chyba coś jest nie tak. Ale nie o tym chciałem. Otóż: kiedy poszczególne kawałki oddawane są do użytku, maluje się białe linie itd., tyle, że wciąż brakuje ostatniej, parocentymetrowej, warstwy asfaltu ("ścieralnej" zdaje się). Widać ten brak m.in. po ułożeniu krawężników, studzienek itp. Rozumiem, że planuje się zrobienie jej później. Zastanawiam się, dlaczego nie robi się jej od razu, tak, aby skończyć dany odcinek definitywnie. Czy są jakieś przyczyny technologiczne? czy głębsze warstwy muszą się jakoś "uleżeć"? Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie. Moje niezrozumienie jest tym większe, że widywałem już ulice, których remont prowadzony był do końca od razu, ze wszystkimi warstwami. Ktokolwiek wie?
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: Technologia budowy dróg - pytanie 11.05.13, 19:45
      Tak sie remontuje w krajach, ktorym zazdroscimy jakosci drog. Wartwa scieralna ukladana jest po paru miesiacach wlasnie po to aby nizsze warstwy mialy czas sie ulezec i nie beda mocno pracowaly gdy juz uloza ostatnia warstwe.
      Taka metoda jest wyjatkowo upierdliwa i droga bo remont moze trwac i rok, ale za to przez wiele lat jezdzi sie jak po stole. Widac, ze u Ciebie cena nie byla najwazniejszym kryterium w przetargu co mozna tylko pochwalic.
      • galtomone Re: Technologia budowy dróg - pytanie 12.05.13, 09:03
        kontik_71 napisał:

> Widac, ze u Ciebie cena nie byla
        > najwazniejszym kryterium w przetargu co mozna tylko pochwalic.

Nie ma takiej mozliwosci aby cena nie byla najwazniejszym kryterium bo wybranie najtanszej oferty narzuca ustawa o zamowieniach publicznych. Choc powinna wskazywac na oferte srodkowa czyli nie najdrozsza I nie najgorsza (Tania).
        • only_the_godfather Re: Technologia budowy dróg - pytanie 12.05.13, 10:40
          Cena pewnie grała rolę, ale zamawiający zapisał w warunkach pewnie czego oczekuje i jak ma to być zrobione a nie byle jak byle by było jak najtaniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka