13.05.13, 17:49
Po wakacjach będę kupował nowy samochód i już prawie zdecydowałem się na nową Rav4. W takiej konfiguracji, jaką bym chętnie pokochał, kosztowałaby jakieś 160 tysięcy, przy czym to nowy model i toyka, więc na upusty nie ma chyba co liczyć.

Teraz patrzę sobie na Audi Q5 2.0 benzyna. Niby wychodzi jakieś 60 tysięcy drożej, ale mają upusty dla wielu grup zawodowych (w tym dla mojej) i z tymi upustami różnica już się o jakieś dwie dychy zmniejszy.

W życiu nie jeździłem Audi, ani żadnym innym "Niemcem klasy premium". Odczuję różnicę za którą zapłacę 40 tys., czy będę tylko bez sensu sąsiadów znaczkiem w oczy kłuł, a po nocach marzył o Toyocie?
Obserwuj wątek
    • soner3 Re: Czy Aud 13.05.13, 18:08
      A co w Audi kijem odganiaja od jazd testowych
      Idz przejdz sie i sam sie przekonasz czy jest roznica i jaka
      Volvo daje tez duze rabaty, XC60 moze byc wart zainteresowania
      • benzynowy_eryk Re: Czy Aud 13.05.13, 18:20
        No właśnie z doświadczeń przy kupowaniu samochodu pamiętam, że jeśli samochody są podobne, to jazda testowa niewiele daje, bo po pierwsze przy droższych modelach trudno przejechać się takim, jaki ma się na oku, a po drugie, wrażenia bardziej zależą od ruchu na drodze i tego, czy sprzedawca jest dobry, niż od samych cech auta.

Volvo nie brałem pod uwagę, byłem zdecydowany na Rava, ale mi się oko na Audi zawiesiło. Z tym, że tu kwestia ta sama - czy warto dać więcej za auto w tej samej klasie tylko dlatego, że jest podobno premium.

PS. Sorry za tytuł, ręka szybsza niż oko.
        • soner3 Re: Czy Aud 13.05.13, 18:36
          To tak tylko Tobie sie wydaje ze to sa samochody podobnej klasy
          Dlatego zrob jazde testowa i sam sie przekonasz sie czy roznica warta jest doplaty.
          Swoja droga w zyciu nie dalbym za Rava 140tys
          Nowym nie jechalem ale poprzednik to dziadostwo przy Audi
          A pisalem o Volvo bo mysle ze to tez samochod lepszy od Toyoty a moze byc w podobnej cenie , Volvo daje bardzo duze rabaty.
    • do.ki Re: Czy Aud 13.05.13, 21:59
      Jak bardzo benzynowy jesteś?
      Bo jak dla mnie to optymalnym silnikiem do Q5 jest 3.0 TDI. Jeździłem próbnie tym autem i byłem wiecej niż zadowolony. W końcu co prawda nie kupiłem go, ale to ze względu na za mały bagażnik.
      Dwulitrowa benzyna wysiada przy V6.
      • benzynowy_eryk Re: Czy Aud 14.05.13, 09:51
        do.ki napisał:
        > Jak bardzo benzynowy jesteś?
        Mało w trasie jeżdżę, tyle, co średnicówką raz czy dwa w tygodniu, no i jakieś wyjazdy rekreacyjne. Tak, to generalnie miasto, tu korek, tam przejazd kolejowy, jakoś mnie diesel nigdy nie pociągał. Do tego, to dodatkowe 2-3 dyszki, a chociaż kasę na samochód mam, to wolę wydać racjonalnie.
    • edekmacedonski Re: Czy Aud 14.05.13, 00:15
      RAV4 jest przestronniejszy, bardziej praktyczny, Audi zwinniejsze, wygodniejsze, bardziej luksusowe. Bez jazdy próbnej Q5 ani rusz!
      • benzynowy_eryk Re: Czy Aud 14.05.13, 09:54
        Toyotą (starszą) jeździłem i się spodobała.

Macie chyba rację, że bez wizyty w salonie Ałudi się nie obędzie.
    • engine8 Re: Czy Aud 14.05.13, 00:48
      carsort.com/compare/Audi-Q5-vs-Toyota-RAV4

cars.findthebest.com/compare/15-203/2011-Audi-Q5-2-0T-Premium-vs-2011-Toyota-RAV4

www.truedelta.com/Toyota-RAV4/reliability-273/vs-Q5-874
      • gabaryt Re: Czy Aud 14.05.13, 09:19
        Jaki sens ma porównywanie amerykańskich wersji, w amerykańskich cenach z amerykańskim wyposażeniem standardowym, a do tego RAV4 poprzedniej generacji?
      • benzynowy_eryk Re: Czy Aud 14.05.13, 09:52
        Dzięki, ale jak ktoś już zauważył, porównania innych wersji niż te, które są dostępne u nas nie dają mi wiele, szczególnie w przypadku Rava, który jest nową konstrukcją, a nie prostą modernizacją starej.
    • przemekthor Re: Czy Aud 14.05.13, 09:11
      160 koła za rawkę to trochę dużo - w tym sianie możesz mieć nowe xc60 jak ktoś napisał, z awd, względnie mniejsze, ale zacne V40 cross country z 250-konnym silnikiem R5 oraz najlepszym wyposażeniem.
      • benzynowy_eryk Re: Czy Aud 14.05.13, 09:57
        Volvo jest spoko, fakt.

Ale jak mam wybierać między dwiema "nudnymi" markami, to jednak Toyota.
        • soner3 Re: Czy Aud 14.05.13, 10:05
          A powiedz jakie masz doswiadczenia z innymi niz Rav4
          Ewentulanie skoro dwa w podobnej cenie , oba "nudne " to dlaczego Toyota?
          Jesli w tej Toyocie ma byc silnik 2.2d to dobrze sie zastanow , przez 10 lat Toyota nie potrafi go dopracowac zeby wytrzymal 200 tys km . "Znajomy" z innego forum ma 2- letniego Rava z tym silnikiem, do przebiegu 60 tys jedna powazna acz nieskuteczna naprawa, za drugim razem silnik wymieniony na nowy .
          I to te same przyczyny ktore trapily te silniki 10 lat temu .
          • benzynowy_eryk Re: Czy Aud 14.05.13, 13:46
            Mam teraz dwulitrowego Kaszkaja z 2007.

Toyota wydaje się bezpiecznym wyborem. Taki japoński WV, niby szału nie ma, ale trudno wtopić i w razie czego łatwo sprzedać. O sypiących się silnikach nie słyszałem.
            • soner3 Re: Czy Aud 14.05.13, 14:13
              eksploatacja-auta.wieszjak.pl/silniki/309604,Z-tymi-silnikami-moga-byc-problemy-Toyota-20-D4D-oraz-22-D4D.html
              Te przypadek o ktorym pisalem dotyczy samochodu z konca 2011 kupionego w 2012 w salonie PL a Toyota twierdzila ze w 2009 problem rozwiazala . Ta sam procedura - uszczelka a pozniej wymiana calego dolu silnika i naprawa glowicy

Czy cos sie zmienilo nie potrafie powiedziec

• przemekthor Re: Czy Aud 14.05.13, 11:31
          Jak wsiądziesz w to V40, zapalą się te cyfrowe zegary a 14 sekund później pokażą 200 km/h to chyba o nudach nie będzie mowy.
          • lapufkasz Re: Czy Aud 14.05.13, 11:43
            przemekthor napisał:

> Jak wsiądziesz w to V40, zapalą się te cyfrowe zegary a 14 sekund później pokaż
            > ą 200 km/h to chyba o nudach nie będzie mowy.

To aż 14 sekund trzeba żeby w Volvo wskaźnik pokazał 200km/h ? W moim samochodzie robi to w ułamek sekundy .Chyba ze miałeś na myśli przyspieszenie 0-200 w 14 sec, to jestem ciekaw które Volvo V40 tak ma .Chyba że podczepione pod F16
            • przemekthor Re: Czy Aud 14.05.13, 19:54
              Zbujałem z tymi 14 sekundami, fakt, ale po równo 20 wyciągnie te dwie stówy - sprawdziłem na jutubie (hehe). To nie jest zły wynik jak na grzybowóz.
              Jakbym nie musiał często wozić góry bagaży (a wożę), to bym se sprawił taką fał-40 te-piątkę.
          • benzynowy_eryk Re: Czy Aud 14.05.13, 13:49
            Nudne są obie marki, nie same auta. Nie wywołują większych emocji poza "fajnie, nie będzie się psuć i za 5-6 lat opchnę w sensownej cenie".

Audi wygląda lepiej i czaruje klasą premium. Usiłuję ustalić, ile w tym czarów, a ile prawdziwej klasy.
            • adrian_ktostam Re: Czy Aud 14.05.13, 15:46
              Pojęcie "premium" jest względne. Audi golec, to raczej ubiegłe tysiąclecie niż premium. Oczywiście, gdy doposażysz za kilkadziesiąt tys, będzie premium. Który samochód wybrać? To zależy od Twoich preferencji.

Jeżeli zależy Ci na niezawodności na długie lata, nie lubisz włóczyć się po warsztatach, to zdecydowanie Toyota. Jeżeli będziesz jeździł po dziurawych czy polnych drogach, też Toyota. Chociaż Audi ma dobrego Torsena, to zawieszenie i inne podzespoły posypią się duużo szybciej niż w RAV-ce.

Jeżeli zależy Ci na dobrych osiągach, będziesz jeździł w długie trasy po niezłych nawet ośnieżonych czy krętych drogach, i stać Cię na to, wybierz Audi.
              • roney03 Re: Czy Aud 14.05.13, 15:59
                adrian_ktostam napisał:

> Pojęcie "premium" jest względne. Audi golec, to raczej ubiegłe tysiąclecie niż
                > premium. Oczywiście, gdy doposażysz za kilkadziesiąt tys, będzie premium. Który
                > samochód wybrać? To zależy od Twoich preferencji.

Kolejny ekspert od premium
                Co takiego (oprocz skory ekologicznej) bedzie w Toyocie za 160tys a nie bedzie w "golym" Audi o tej samej mocy (cena 160tys) z wyp. powiekszonym o pakiet Comfort(15 k) ?
                Bredzisz jak potluczony
                • adrian_ktostam Re: Czy Aud 14.05.13, 16:32
                  Trzeba być totalnym bezmózgiem, by kwestię czy Audi jest samochodem premium czy też nie, próbować uzależniać od ceny i wyposażenia Toyoty RAV. A gdyby taki koncern Toyota w ogóle nie istniał? Co ma piernik do wiatraka?

Myślałem, że wykorkuję ze śmiechu..
                  • roney03 Re: Czy Aud 14.05.13, 16:59
                    Nie wiem czy to typowe wsrod fanatykow plejad ale jestes kolejnym przykladem wywijania fikolkow .Dzis twoj funfel juz tu dal popis mozliwosci na forum , widze ze idziesz za ciosem.
                    Razem te browce i chipsy spozywacie?
                    "Gole" Audi doposazone o wspomniany pakiet i tak bedzie lepiej wyposazone niz Rav za 160tys. Ostatecznie cenowo wyjda niemal identycznie a gdzie Toyocie do Q5
                    Cena Toyoty jest absurdalna, rowniez z tego powodu ze prawie 25 tys placi sie tylko za to, ze silnik przekroczyl 2000 pojemnosci .

• adrian_ktostam Re: Czy Aud 14.05.13, 17:25
                      Już kiedyś ci pisałem, głąbie, żebyś zgłosił się do psychiatry. Nie jestem żadnym fanatykiem, a samochód służy mi by bezpiecznie i sprawnie poruszać się z punktu A do punktu B. Nie mam żadnych funfli na tym forum, czipsów też nie lubię. Czy jeszcze nie widzisz, że te wszystkie urojenia powstały w twojej chorej głowie, czyli prościej mówiąc, jesteś po prostu pier-dol-nię-ty?

Jeżeli już szukać fanatyków, na tym forum, to zacznij od siebie, bo rzeczywiście reprezentujesz grupę lekko przygłupich nieszczęśników zindoktrynowanych przez polskojęzyczną prasę motoryzacyjną wydawaną przez niemiecki koncern medialny, którzy za niemieckie samochody gotowi dać się pokrajać.

Poza tym powtarzam pytanie. Co ma piernik do wiatraka, głąbie bezmyślny? Czy do Toyoty wstawią silnik 2-litrowy, 3-litrowy czy 5-litrowy, to Audi golec i tak będzie golcem.
                      • przemekthor Re: Czy Aud 14.05.13, 18:46
                        Już Ci pisałem, że nie należy rzucać wyzwiskami. Mocne słowo wstawić czasem można, jeśli się potrafi umiejętnie, ale to, co tu prezentujesz, to czyste buractwo.
                        • adrian_ktostam Re: Czy Aud 14.05.13, 19:08
                          Jeżeli sądzisz, że pozwolę bezkarnie wyzywać siebie od fanatyków (i to było już kolejny raz), to się mylisz. Poza tym w pierwszym poście skierowanym w tym wątku do mnie stwierdził, że "bredzę jak potłuczony". Może nawet bym się nie obraził, gdyby to jakoś logicznie uzasadnił, ale jego uzasadnienie było wręcz idiotyczne - sprawdź sam.

Poza tym ja rzeczywiście uważam, że z jego psychiką coś jest nie tak. Nie pierwszy raz wypisuje jakieś idiotyzmy o mnie. Czy to moja wina, że nie lubię czipsów, nie mam "funfli" na forum, itd, itd ?
                          • przemekthor Re: Czy Aud 14.05.13, 19:50
                            Nie wiem. Wiem natomiast, że jak się daje po gębie, to się zaraz dostaje, czasem mocniej.
                            • agios_pneumatos Re: Czy Aud 15.05.13, 09:04
                              przemekthor napisał:

> Nie wiem. Wiem natomiast, że jak się daje po gębie, to się zaraz dostaje, czase
                              > m mocniej.

Widać, że nie miałeś do czynienia z jakimikolwiek sztukami walki.
                              • przemekthor Re: Czy Aud 15.05.13, 14:25
                                Niby co, w sztukach walki jeden okłada drugiego, a drugi stoi i nic?
                                • agios_pneumatos Re: Czy Aud 15.05.13, 15:19
                                  To ty napisałeś, że jak się daje po gębie, to zaraz się dostaje. Mocniej.

Ja pierlę..., co za forum...
                    • agios_pneumatos Re: Czy Aud 15.05.13, 09:02
                      roney03 napisał:

> Nie wiem czy to typowe wsrod fanatykow plejad ale jestes kolejnym przykladem
                      > wywijania fikolkow .Dzis twoj funfel juz tu dal popis mozliwosci na forum ,
                      > widze ze idziesz za ciosem.
                      > Razem te browce i chipsy spozywacie?

Tak a ciekawości: chodzi o błędny odczyt wykresu z uwagi na lekką pomroczność jasną, czy też obrazę majestatu aut niemieckich?

Nie ma to jak dyskusje z ludzikami wychowanymi na niemieckich magazynach motoryzacyjnych. :)
                      • lapufkasz Re: Czy Aud 15.05.13, 11:14
                        Tą pomroczność jasną to ty masz rodem z Subaru - permanentną i zdecydowanie wydaje ci się że lekką

Nie ma to jak dyskusje z ludzikami wychowanymi na niemieckich magazynach motory
                        > zacyjnych. :)

Nie ma to jak dyskusja z idiota który swój łeb faszeruje piwkiem, chipsami i rankingami awaryjności zamiast wiedzą
                        • nazimno Teraz, agios powinien isc jednak do kowala. 15.05.13, 11:19
                          .
                          • agios_pneumatos Re: Teraz, agios powinien isc jednak do kowala. 15.05.13, 12:22
                            nazimno napisał:

> .

Nie pójdę do kowala, bo nawet kowal przede mną sp...la.
                        • agios_pneumatos Re: Czy Aud 15.05.13, 12:21
                          lapufkasz napisał:

> Tą pomroczność jasną to ty masz rodem z Subaru - permanentną i zde
                          > cydowanie wydaje ci się że lekką

O nie... Jest ona ciężka. Wybitnie.

>
                          > Nie ma to jak dyskusje z ludzikami wychowanymi na niemieckich magazynach mo
                          > tory
                          > > zacyjnych. :)

>
                          > Nie ma to jak dyskusja z idiota który swój łeb faszeruje piwkiem, chipsami i
                          > rankingami awaryjności zamiast wiedzą
                          >

No i to jest wreszcie jakiś merytoryczny przebłysk.

Tamte zdjęcia z niemieckiego tabloidu aż ociekały wiedzą techniczną (np. ilość miejsca na tylnym siedzeniu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka