maccard.3
07.06.13, 21:54
Mam uchwyty rowerowe Mont Blanc Alu+ montowane na aluminiowych belkach Tule, na ślizgaczach w rowku belki.
Na rynnę uchwytu wsuwane są ograniczniki ruchu koła wraz z zaciskiem mocującym to koło. Problem polega na tym, że gdy nie przewożę roweru ogranicznik z zaciskiem lata swobodnie wzdłuż rynny, pod naporem powietrza. Próba zdjęcia za każdym razem powoduje wyciągnięcie plastikowej końcówki rynny. Zbyt często wyjmowanie i wkładanie tej końcówki sprawi, że zacznie ona być zbyt luźna i wypadnie po kichnięciu. Pozostawianie zaś tych ograniczników przyprawia mnie o drżenie, że stracę je razem z końcówkami rynny.
Co zrobić kiedy na wczasach zdejmę rowery z dachu, a będę chciał jechać gdzieś samochodem? Mogę oczywiście zdejmować tez uchwyty, ale pozostaną nieestetycznie wystające z belek śruby od ślizgaczy mocujących. Każdorazowe ich zdejmowanie wiąże się zaś z koniecznością wyjmowania gumowej listwy kryjącej rowek.
Czyżbym musiał w takich sytuacjach zdejmować zawsze cały bagażnik? Może ktoś wymyśli inne rozwiązanie, na przykład sposób mocowania luźnych elementów, żeby nie groziło ich zdmuchnięcie?