Dodaj do ulubionych

Jakie Auto

25.06.13, 20:35
Witam
Posiadam samochód Honda Civic 1998 r, 1.4 paliwo. Czesto jeźdzę nim po mieście a raz na 2-3 miesiące w trasę Berlin Gdynia Pruszcz gdański . Auto paliło mniej wiecej 10-12 l. Teraz zaczyna coraz więcej (może pogoda , wycieraczki chodzące i dmuchawa).
Zastanawiam się nad kupnem czegoś nowego , do 20-25 tys
Myśliałem O :
Mazda 3
Audi A3
GolF V
Które auto było by najlepsze z mojej perspektywy ? może Honda przez warunki tyle spaliła.
P.s. jestem laikiem
Dziękuje
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • piotr33k2 Re: Jakie Auto 25.06.13, 21:51
      poszukaj nowszego civica, tak bedzie najlepiej dla ciebie bo kazdy inny cie roczaruje z perspektywy twojego starego niezawodnego civica, a ten twój cos za duzo pali, to nie jest normalne, chyba ze cały czas jezdzisz powyzej 120 na godz. a w ogóle to najpierw wyreguluj zawory .
      • hmmm11 Re: Jakie Auto 25.06.13, 22:14
        A ile powinnien palić ??
        • gabaryt Re: Jakie Auto 25.06.13, 22:50
          www.autocentrum.pl/spalanie/honda/civic/vi/
          Przy tej ilości raportów można sobie wyrobić pogląd już, nie wiem który konkretnie silnik 1.4. Ale 10-12 litrów to nawet przy agresywnej jeździe miejskiej to jest dużo.
        • piotr33k2 Re: Jakie Auto 25.06.13, 23:58
          hmmm11 napisał:

> A ile powinnien palić ??
          10 i może wiecej to tylko jak popylasz na autostradzie co najmniej powyżej 120 -130 a srednie spalanie 7-8 litrów,a przy spokojnej długiej jedzie autostradowej tak do setki to nawet 6 .
    • fuiio Re: Jakie Auto 25.06.13, 23:26
      Moze masz jeszcze zwezke w dolocie? Czy to nie jest przypadkiem wersja 75 PS? Z perspektywy przesiadki z civica i robienia trasy raz w tygodniu przeskoczylbym w jakas maxime 3.0 bo na lpg nie spali o wiele wiecej a jazda bedzie o 3 oczka lepsza
      • fuiio sorki 25.06.13, 23:31
        padam na ryj jakos nie zauwazylem ze raz na pare miechow a nie na tydzien..W kazdym razie majac fajna maximke zal jest gdziekolwiek nie pojechac raz w tygodniu wiec nie wiem jak z tymi oszczednosciami...
    • edekmacedonski Re: Jakie Auto 25.06.13, 23:38
      Jak na silnik 1.4 to zdecydowanie za dużo. Może sonda lambda pada? A co do nowego auta, proponowałbym pozostać przy czymś japońskim.
    • jeepwdyzlu Re: Jakie Auto 26.06.13, 08:54
      miałem civica 1,8 140 KM rocznik 2006
      palił w mieście 9
      na trasie 7 (przy szybkiej jeździe i klimie)

Zatem Twój civ coś źle wyregulowany silnik ma.
      Każdy kompakt w lepszym niż Twoje auto stanie będzie paliło mniej
      jeep
      • hmmm11 Re: Jakie Auto 26.06.13, 19:30
        z auta jestem zadowolny
        Trase Berlin Pruszcz gdański i gdynia robił ja jednym baku coś zostawało a wczoraj musiałem do tankować z tond pytam ...
        • piotr33k2 Re: Jakie Auto 26.06.13, 23:52
          nie znam nikogo ze mna włącznie kto by nie był zadowlony z hondy a z civica szczególnie ,ale powtarzam to spalanie które podałes jest nienormalne i musisz to wyjasnic jakimś przegladem w warsztacie, najlepiej specjalizującym sie w hondach które maja to do siebie że sa naprawde niezawodne i bezawaryjne ale wymagają regularnego pilnowania np. wymiany oleju,filtrów, regulacji zaworów itd itp.
          • maboo Re: Jakie Auto 27.06.13, 08:01
            Mój Civic Aerodeck (kombi) z 1999 z silnikiem 1.5 (D15Z8) 114KM pali od 5 ltr w trasie (80-100km/h), poprzez standardowe trasowe 6 ltr (90-130km/h) do maksymalnie 11ltr (równe licznikowe 200-210km/h, przez całą A1 od Gdańska do Torunia). W mieście standardowo przy radosnej jeździe spala od 8 do 9ltr, w jakichś szczególnych warunkach typu duże korki, potężne mrozy spalanie doszło maksymalnie do 9,5-10ltr. Średnie spalanie z ostatnich 80 tys km to 7,2 ltr.

Reasumując, domyślam się, że jesteś z Pruszcza Gdańskiego, więc proponuję zalogować się na www.honda.gda.pl (www.h3m.pl), znaleźć gdzie hondziarze serwisują swoje H i oddać tam samochód do kompleksowego przeglądu. Mam swój ulubiony warsztat w Przejazdowie, z którego prawie wogóle nie korzystam, bo nie ma z czym tam jeździć ;-) Ostatnio zrobiłem małą modyfikację i mam teraz 4w2w1.

Co do wymiany samochodu, to nie znamy stanu Twojego autka i ciężko wyrokować czy w innym będzie ci lepiej czy tez nie. Ja osobiście próbowałem kilka razy zmieniać swoje HCA, ale po przeglądzie rynku, jazdach próbnych, dochodze do wniosku, że moje autko jest najekonomiczniejsze (pomijalna utrata wartości związana z rocznikiem, do tego wystarczające dla mnie osiągi nie okupione kosmicznym spalaniem), wystarczająca funkcjonalność i "wypas", bezawaryjność, mój egzemplarz mimo prawie 15 lat praktycznie nie ma rdzy, więc w zestawieniu go z: rdzewiejącymi (tylna klapa) Focusami (rozważałem bo podobno fajnie jeździ, ale niestety rdza w 3-4 letnich autach i morze plastiku w środku)... itd. itp.

PS. Odnoszę wrażenie, że moja małżonka w prawie nowym Jazzie ma więcej dziwnych przypadłości niż ja w mojej prawie 15 letniej Hondzinie z okresu kiedy japońskie samochody były na prawdę bezawaryjne, mimo tego że mój egzemplarz jest wyprodukowany w Swindon ;-)
            • gzesiolek Re: Jakie Auto 27.06.13, 17:33
              wszystkie Civici VI 5D (hatchbacki i kombi) byly z GB, wiec nie masz wyjatkowego...

Silnik krecacy sie na czerwone i po prawie 300tys km nadal zwawy...
              D14A2, 17lat w rodzinie ,295tys km przebiegu i zero awarii...

Nie do zajechania... ;)

• maboo Re: Jakie Auto 28.06.13, 11:04
                >> wszystkie Civici VI 5D (hatchbacki i kombi) byly z GB, wiec nie masz wyjatkowego...

Nic takiego nie napisałem.

Wczytaj się dokładnie w mojego posta:
                "...w mojej prawie 15 letniej Hondzinie z okresu kiedy japońskie samochody były na prawdę bezawaryjne, mimo tego że mój egzemplarz jest wyprodukowany w Swindon ;-)"
                Nawiązuje to do skojarzenia, że japoński samochód oznacza że jest produkowany w Japonii, co jak dobrze wiemy nie ma współcześnie związku. Prostymi słowy: mam japońskie autko wyprodukowane w Anglii, mimo to zachowuje się jakby było wyprodukowane w Japonii.

Na koniec żeby coś wnieść do tematu:
                VI generacja Civica w wersji Aerodeck (kombi) i Liftback (5D) była produkowana w Anglii, a Hatchback (3D) i Sedan (4D) w Japonii.

PS. Wszystko przy stereotypowy założeniu, że japońskie jest bezawaryjne. Aczkolwiek w każdym stereotypie, będącym pochodną utrwalonej plotki jest ziarno prawdy.
                • jeepwdyzlu niesmak pozostał 28.06.13, 11:12
                  Aczkolwiek w każdym stereotypie, będącym pochodną utrwalonej plotki jest ziarno prawdy.
                  -------------
                  Dzwoni kumpel do kumpla po wczorajszej imprezie
                  -Cześć - dzięki za zaproszenie, wczoraj było super!
                  -Komu super temu super, ktoś ukradł 300 zł które leżało w przedpokoju na stolik...
                  - O ku..., mnie chyba nie podejrzewasz?
                  -Nie, zwłaszcza, że forsa się znalazła, zzsunęła się do szuflady, ale wiesz - NIESMAK POZOSTAŁ...

Tyle a propos prawdy w plotkach...
                  Ciao
                  jeep
            • fuiio civic to slaba ekonomia 30.06.13, 00:25
              Moze ktos twierdzic inaczej ale civiki nie najlepiej znosza lpg. W ruchu autostradowym nawet slynny z oszczednosci ekono schla min 9l (chyba ze bedziemy wlec sie z tirami ale pow. 125 zielona lampka gasnie..). no i nie jest to zaden demon predkosci Zwykly stary mercedes e220 w124 z dobrym lpg wychodzi taniej, bezpieczniej, wygodniej i szybciej..dodam,ze roznica jest spora
    • gzesiolek Re: Jakie Auto 27.06.13, 17:22
      Podejrzanie Ci duzo pali...
      Mialem Civica 5D 1.4 90KM z 1996... zrobilem nim w latach 2003-2009 90tys km - 70% po Krakowie (dojazd 13-15km do pracy), 30% trasa (ot trasy do rodzicow Krakow - Tarnobrzeg 1 na miesiac) palil mi srednio wg tankowan 7,5-8l/100km... w zimie 0,5-1l/100km więcej...
      Generalnie jakbym nim nie jezdzil (a nie oszczedzalem tego wysokoobrotowego silnika) palil mi w granicach 6,5-8,5l/100km ciezko byl zejsc nizej nawet w trasie, ale i ciezko bylo spalic wiecej nawet stojac czasem w korkach w Krakowie...
      Ja bym Twojego wzial pod dokladna diagnostyke, bo wyglada jakby Ci zbyt bogata mieszanke dawal, moze sonda Lamba nawala czy cos...

A co do auta to za ta cene (20-25tys) zastanowilbym sie nad Fiatem Bravo... powinno Ci starczyc na 6letnie auto z prywatnej reki... dobre diesle... nieskomplikowane benzyniaki...
      Generalnie auto dosc wdzieczne i mniej awaryjne od poprzednika...
      Drugim wyborem ktorego nie piszesz, a warto o nim pomyslec jest Focus... 5D benzynowe 1.6 z prywatnej reki da sie znalezc z masy poflotowych...
      Trzecim Kia Ceed... takze idzie kupic z prywatnych rak...

A jak zalezy Ci na autach japonskicj/niemieckich to wzialbym Civica... na VIII generacje na dobry egzemplarz Ci nie starczy, ale 5D z 2005 z silnikiem 1.6 110KM powinno Ci wystarczyc... Mazda 3 to w duzej mierze Focus... Toyoty, VW, Audi to marki przeplacane...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka