Dodaj do ulubionych

Mazda 626 - szukam książki

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 17.08.04, 21:27
Bardzo pilnie poszukuję informacji o naprawach Mazdy 626. Niedawno stałam się
posiadaczką, niestety leciwej, i lekko psującej się. W księgarniach nie mogę
dostać żadnych informatorów pomocnych przy naprawach.
Może ktoś ma? Odkupię :-)
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Mazda 626 - szukam książki 18.08.04, 10:01
      Nie wywazaj otwartych drzwi. Pytaj.

Coz Cie trapi w tym pieknym aucie? I dokladnie jaki to model auta (rocznik, silnik wraz ze sposobem zasilania)? Z literatura niestety sa pewne problemy. Polskie publikacje, o ile nic sie nie zmienilo, dotycza tylko rocznikow 83-92 (modele GC i GD) i sa raczej pobiezne. Swinie pomijaja np. moja mazde, bo ma chyba za duzy silnik i nie zmiescil sie pewnie w ksiazce ;). Pozostaje literatura zagraniczna. Ma ona kilka wad: jest raczej droga, ciezko dostepna i niestety rowniez pobiezna i niedokladna.

Dla Twojej informacji jezdze mazdami od blisko 8 lat. W roznym stanie. To naprawde bardzo niezawodne auta. Nawet zaniedbane z reguly sa do odratowania.
    • Gość: marcinst Re: Mazda 626 - szukam książki IP: *.nomi.com.pl 18.08.04, 16:18
      Jak masz problemy z Madzią to zarejestruj się forum.mazdaspeed.pl/ i
      pytaj. Co do ksiązki, to jest na rynku po polsku do Mazdy 626 ale do rocznika
      92 i niżej.
      • Gość: Baba za kierownicą Re: Mazda 626 - szukam książki IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 18.08.04, 17:15
        Dzięki za odzew. Na razie wysiadł alternator i muszę go wymienić w warsztacie.
        Jak będę mieć pytania co do rzeczy dających się naprawić samemu to zapytam :-)
        Pozdrawiam
        • edek40 Re: Mazda 626 - szukam książki 19.08.04, 10:30
          Na odleglosc ciezko jest cokolwiek zdiagnozowac, ale jeden tylko raz w moich wszystkich samochodach musialem wymieniac alternator. Bylo to we fiacie, w ktorym producent zaprogramowal pekanie obudowy po 60.000 km. W pozostalych wypadkach konczylo sie drobnych naprawach typu wymiana regulatora, szczotek czy lozysk. Oczywiscie te naprawy wykonywane byly za niewielkie pieniadze. Sprobuj zweryfikowac decyzje o wymianie calego alternatora, bo moze niepotrzebnie narazasz sie na wygorowane koszty.
          • Gość: Baba za kierownicą Re: Mazda 626 - szukam książki IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 20.08.04, 12:48
            To były szczotki :-). Nie kosztowało więc wiele.
            Teraz mam kłopoty z benzyną. Mam założoną instalację gazową ale z tego co mówił
            poprzedni właściciel trzeba co jakiś czas, pod koniec jazdy, przełączać na
            benzynę. I na benzynie ruszać. Niestety przy przełączaniu auto gaśnie, stan
            baku pokazuje wskaźnik jak mu się podoba (od pełnego po pusty). Wiem że w baku
            jest malutko paliwa a nie chce się natankować- odbija co chwila. Miesiąc temu
            była zakładana nowiutka pompa paliwowa i nie wiem czy coś schrzanili czy nie, i
            co to ma do tego dziwnego stanu baku.
            Dodam że skrzynia biegów jest automatyczna, jeśli to ma jakieś znaczenie.
            I co Ty na to edku40? Co to może być?
            • edek40 Re: Mazda 626 - szukam książki 20.08.04, 13:15
              Na gazie znam sie dokladnie tyle, ze wiem o tym, ze mazdy sa dosc wrazliwe na ten typ zasilania. Sam walcze z mysla o zalozeniu instalacji, bo cena benzyny powala, a lubie jezdzic moja mazda :).

Nie wiem jaki masz model auta. Jezeli jest to silnik zasilany gaznikiem (modele mniej wiecej do 87-89 roku i nieliczne pozniejsze przeznaczone na rynek polski) to problem jest tylko w regulacji i zrobi to kazdy srednio inteligentny gaziarz. Jezeli silnik ma wtrysk benzyny to problem moze byc powazniejszy i niestety kosztowniejszy. Powodem moze byc tzw. przeplywomierz powietrza. Typowa usterka polegajaca na wystrzale gazu w kierunku filtra powietrza i wlasnie przeplywomierza. Przygotowujac sie do instalacji kupuje ten element w Stanach za okolo 25-30$ - oczywiscie uzywany. Niestety nie kazda mazda w Europie ma dokladny odpowiednik w USA. Sprawdz czy Twoj samochod nie jest przypadkiem amerykanski, automaty montowano glownie na ten rynek. W numerze nadwozia pierwsze 3 litery i cyfry pokazuja kraj producenta. Jezeli ma JMZ to samochod jest z Japonii, JM1 (slownie jeden) samochod urodzil sie w USA.

Ktos juz polecal Ci forum na www.mazdaspeed.pl. Polecam je rowniez. Jest tam sporo tego typu postow, a ludzie maja wiedze, rowniez jak wzglednie tanio rozprawiac sie z problemami.

Ciekawy jest objaw odbijania przy tankowaniu i wariowaniu wskaznika. Paliwa olowiowego juz nie ma wiec chyba nie tankujesz diesla? Wszystko wskazuje na to, ze umarl wskaznik paliwa i ze zbiornik jest pelny. Podobna usterke mialem kiedys w escorcie. Po zatankowaniu pokazywal pelny zbiornik, a po przejechaniu kilkunastu kilometrow pokazywal pustke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka