Dodaj do ulubionych

Octavia, proszę o informacje.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 09:09
Zastanawiam się nad kupnem Octavii ale mam kilka pytań do Was - użytkowników.
Czy to prawda, że Octavia jest montowana na płycie podł. Golfa IV? Skrzynia
biegów jest też VW? Jak z resztą tzn. zawieszenia, układ hamulcowy?
Obserwuj wątek
    • skodziara Re: Octavia, proszę o informacje. 23.08.04, 10:02
      Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Zastanawiam się nad kupnem Octavii ale mam kilka pytań do Was - użytkowników.
      > Czy to prawda, że Octavia jest montowana na płycie podł. Golfa IV? Skrzynia
      > biegów jest też VW? Jak z resztą tzn. zawieszenia, układ hamulcowy?

Takich info nie podam. Ale powiem tylko, że przez 3 lata jazdy głównie po
      mieście plus 2-4 tras ok 400 km m-cznie. Samochód sprawuje się bez zarzutu ma
      spalanie nie duże. Brak śladów korozji (renault megane już po roku zaczyna
      korodować).
      Przeglądy są nie za drogie. Polecam
      • Gość: at Re: Octavia, proszę o informacje. IP: *.net-serwis.pl 23.08.04, 10:20
        A to ciekawe bo ja mam meganke od nowosci tzn. od 5 lat i nie koroduje (12 lat
        gwarancji na blache).
        Pozdrawiam wszystkich a zwlaszcza Skodziare.
    • Gość: brepus Re: Octavia, proszę o informacje. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 14:03
      > Zastanawiam się nad kupnem Octavii ale mam kilka pytań do Was - użytkowników.
      > Czy to prawda, że Octavia jest montowana na płycie podł. Golfa IV? Skrzynia
      > biegów jest też VW?

Tak, OCTAVIA dzieli te podzespoły z VW Golfem. Silniki również są z palety
      grupy VW (można je spotkać w VW, Audi, Seatach...).

Podczas gdy dotychczas produkowana Octavia plasowała się pomiedzy segmentami C
      i D o nowy model o tej samej nazwie (dzieli podzespoł z Golfem V) jest
      bezdysusyjnie samochodem klasy D (jedyny pieciodrzwiowy samochód klasy D w
      koncernie VW) i stanowi atrakcyjną alternatywę dla Passata
      • Gość: at do brepusa IP: *.net-serwis.pl 23.08.04, 22:12
        Jesli sam uwierzyles w propagande skody to przynajmniej nie wciskaj ludziom
        kitu. Zarowno dotychczasowa octawia (rozstaw osi 250 cm), jak i nowy model (257
        cm) to pojazdy zaliczane do segmentu C (podobnie jak np. corolla z rozstawem
        260 cm). Do klasy D zaliczane sa auta z rozstawem osi w granicach ok. 270 cm.
        • Gość: brepus do AT! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 22:23
          > Do klasy D zaliczane sa auta z rozstawem osi w granicach ok. 270 cm.

AlfaRomeo156-259,5cm
          Audi A4-265cm

więc?

• Gość: at do brepusa IP: *.net-serwis.pl 23.08.04, 22:30
            Napisalem ok. 270 cm, a alfa wiadomo ze jest ciasna (niepelna D klasa), ale w
            niej nie chodzi o ilosc miejsca tylko o cos innego - Alfisti wiedza to
            najlepiej!
            • Gość: do AT Re: do brepusa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 22:37
              To samo Octavia-dla młodych rodziców ważny jest bagażnik-małę dzieci nie
              potrzebują dużo miejsca na nogi, po włożeniu wózka do bagażnika zmieści się
              jeszcze podręczna lodówka...

A jak chce mieć następne (dziecko) to przesuwam fotele do przodu jednym ruchem
              (ręki) i juz mogę cieszyć się dużą kanapą której inni (kierowcy) mogą mi tylko
              zazdroscić...
              • Gość: at Re: do brepusa IP: *.net-serwis.pl 23.08.04, 22:44
                Zgoda, ale nie zmienia to faktu, ze skoro samochody z wiekszym niz nowa octawia
                rozstawem osi (np. wspomniana corolla) zaliczane sa do klasy C (kompakt) to ona
                rowniez.
                • Gość: brepus do AT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 23:02
                  Więc AlfaRomeo156 też będzie sedanem segmentu C, bo ma mniejszy rozstaw osi niż
                  Corolla...
                  • Gość: at do brepusa IP: *.net-serwis.pl 23.08.04, 23:10
                    Pisalem juz ze dla prawdziwego Alfisti nie jest istotne do jakiego segmentu
                    nalezy jego alfa. Skoro uwierzyles ze nowa octawia nalezy do segmentu do D to
                    trwaj dalej przy swoim. Ja na koniec powiem tylko, ze o przynaleznosci do
                    danego segmentu decyduje przede wszystkim rozstaw osi wlasnie, a nie dlugosc
                    samochodu lub pojemnosc bagaznika (limuzyny segmentu E i S wcale nie maja ich
                    rekordowo duzych, bo w nich liczy sie komfort wnetrza, a on zalezy tylko od
                    rozstawu osi wlasnie).
        • Gość: pidżej Re: do brepusa IP: *.acn.waw.pl 23.08.04, 23:08
          Gość portalu: at napisał(a):

> Jesli sam uwierzyles w propagande skody to przynajmniej nie wciskaj ludziom
          > kitu. Zarowno dotychczasowa octawia (rozstaw osi 250 cm), jak i nowy model
          (257
          >
          > cm) to pojazdy zaliczane do segmentu C (podobnie jak np. corolla z rozstawem
          > 260 cm). Do klasy D zaliczane sa auta z rozstawem osi w granicach ok. 270 cm.

Civic się załapuje (268 to niewątpliwie ok. 270), megane nie ale megane sedan i
          grandtour jak najbardziej? tyle warte te podziały
          • Gość: KKT Re: do brepusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 23:53
            Jak by nie patrzeć Octavia (również ta n owa) to compact i to jeden z
            najmniejszą ilością miejsca w środku.....
            • Gość: JK Re: do brepusa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.04, 12:29
              Ludzie, dajcie se spokój. Czy wy kupujecie samochód tylko dlatego, że jest w
              jakimś segmencie czy do używania do własnych potrzeb? Niech sobie będzie nawet
              segment Ó albo Ż, ale niech to to jeździ i służy człowiekowi dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka