Dodaj do ulubionych

passat cc czy audi a5?

07.10.14, 15:58
powoli przymierzam się do zmiany samochodu, co byście wybrali tak do 85-90tys? musi wejść tam też fotelik samochodowy i mieć spory bagażnik. ewentualnie co innego wziąć pod uwagę? będę przesiadać się z avensis.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: passat cc czy audi a5? 07.10.14, 17:05
      jedno i drugie nadaje się do wożenia dzieci (fotelik)
      jak S klasa do wożenia wursta
      Kup coś wyższego, z szeroko otwieranymi drzwiami - bmw X3, Q5, M klasse
      albo tiguana albo rav4

życzliwy....
    • trypel Re: passat cc czy audi a5? 07.10.14, 18:15
      jesli A5 ma tyle miejsca z tyłu co A4 to po wstawieniu fotelika i odsunięciu przedniego fotela tak żeby dzieciak 110 cm wzrostu miał miejsce pasażer z przodu trzyma kolana na schowku. Do dupy to jest.
      Jesli CC ma tyle miejsca co passat to masz już o niebo lepiej i spokojnie miescisz. Sprawdź czy CC nie ma w opcji zintegrowanego fotelika - to jest idealne rozwiazanie

Tiguan z tyłu to jeszcze gorzej niż A4.
      • jeepwdyzlu Re: passat cc czy audi a5? 07.10.14, 19:29
        Tiguan z tyłu to jeszcze gorzej niż A4.
        -------
        nie
        liczby kłamią
        w autach typu tiguan
        siedzisz bardziej pionowo
        a w a4 leżysz - więc TE same odległości
        inaczej ważą....
        jeep
        • trypel Re: passat cc czy audi a5? 07.10.14, 19:42
          przymierzałem sie do tiguana. Nie jestem jakimś koszykarzem (177) ale jak z przodu ustawiłem fotel pod siebie to juz sie z tyłu nie zmiesciłem. Czyli dzieciak w foteliku bedzie kopał w fotel. Pamietaj (ludzie o tym nie myslą) że fotelik zabiera min 15 cm do oparcia. Dlatego zintegrowany jest tak genialny.
          Oczywiscie w tiguanie można odsunąć kanapę ale ja mierzyłem na odsunietej na maxa :)
          Podobno lada rok wejdzie przedłuzony tiguan (tak jak kaszkaj +2) wtedy może...
          Nie siedziałem nigdy w CC ale passat daje o niebo wiecej miejsca. Albo zostaje superb :)
        • gzesiolek Re: passat cc czy audi a5? 08.10.14, 11:04
          Ale Tiguan ma z tylu miejsca tyle ile w Golfie...
          to juz w Qashqaiu chyba jest wygodniej na tylnej kanapie...
          Siedzialem tylko w salonie, ale Tiguan od razu odpadl ze wzgledu na brak miejsca na nogi na tylnej kanapie...
      • schweppes1 Re: passat cc czy audi a5? 07.10.14, 23:46
        Z tego co wiem, to nie sprzedają nowych VW CC po 85-90k...
        • loyezoo Re: passat cc czy audi a5? 08.10.14, 16:54
          Za 90tys. nie ale za 100 już tak,co oznacza,że po nowym roku pewnie będzie można wyrwać z tego rocznika taniej
    • jerry_72 Re: passat cc czy audi a5? 07.10.14, 20:37
      cc
    • watchyourback Re: passat cc czy audi a5? 07.10.14, 21:57
      cc - więcej miejsca z tyłu chyba, a5 ładniejszy, cc- tragiczny dostęp do bagażnika, jest głęboki i trzeba mieć 2 metrowe ręce, a5 chyba większa frajda z jazdy.
      Tiguan, którego ktoś polecał - ciasny i mały bagażnik.
      Lepiej jakieś kombi. A4 i A5 to to samo tylko buda inna, a więc lepiej A4 kombii bo bardziej funkcjonalne.
    • gzesiolek Re: passat cc czy audi a5? 08.10.14, 11:06
      Wydajac 90tys na samochod wolalbym kupic zwyklego Passata z salonu, czy np. Mazde 6... niz uzywane wypasy w stylu CC/A5...
    • thea19 Re: passat cc czy audi a5? 08.10.14, 13:01
      nie wiem jak audi a5 ale przymierzalam sie do cc - auto dla krasnali, fotelik wejdzie ale ten 0-13, dalej juz lipa. jak masz dziecko z wozkiem i fotelikiem, to odpusc sedano- limuzyny najwygodniej wklada sie graty przez pelna klape. poza tym masz do fotelikow car list - tam masz zaznaczone, czy fotel pasuje i do jakiego wzrostu mozna wozic - w tych niskich (czyli cc) do 110max a to jest czterolatek raptem.
      • maritimeeng Re: passat cc czy audi a5? 09.10.14, 14:32
        @thea19

Przymierzałaś się do cc - a ja używam od 3 lat. Do krasnali nie należę, syn 15 lat 175 wzrostu siedzi z przodu, córka (2 lata) w foteliku za nim i oparcia fotela nie kopie. Bagażnik jest pojemny ale bardzo długi i z wyciąganiem gratów jest pewien problem. W salonie przed zakupem zamontowałem fotelik z tyłu i sprawdziłem, że jest ok. Do tej pory nikt nie narzeka na brak miejsca.
        • thea19 Re: passat cc czy audi a5? 09.10.14, 19:49
          widzisz, ja wsiadlam i niewiele widzialam. podnioslam fotel i glowe mialam na suficie - wtedy dobrze widzialam. ladny w srodku ale ciasny, wysokiej osobie z tylu nie bedzie dobrze. jako matka, takim ksztaltom mowie nie, nie lubie sie meczyc. no i psa w takim kufrze nijak wozic. samochod musi byc dostosowany do wozenia pasazerow. cc autem rodzinnym nie jest. jakby sie uprzec to ludzie dzieci i w seicento woza tylko to nie o to chodzi.
          fotelik fotelikowi nierowny, nie chodzi o to by wpiac grata ale by fotel byl bezpieczny i prawidlowo zamontowany oraz uzytkowany. fotel 15-36 mozna montowac dla dziecka o wzroscie max 110? dla takiego dziecka dopiero sie ten fotel kupuje. gdzie ma jezdzic? z przodu?
    • justynka_28 Re: passat cc czy audi a5? 08.10.14, 13:31
      dziękuję za wszystkie uwagi! chyba rzeczywiście muszę trochę bardziej przemyśleć ten zakup pod kontem fotelików samochodowych. teraz w avensis wygodnie mi się jeździ z fotelikiem 9-18kg a bagażnik też jest bardzo pojemny. Rav4 odpada zdecydowanie. moja mama ma ten samochód i bagażnik dużo mniej pakowny, no i w ogóle komfort jazdy już nie ten (w porównaniu do avensis). mnie szczerze mówiąc wygodniej wpina się fotelik 0-13 czy wsadza dziecko do 9-18 w sedanie niż np.w rav4.
      • trypel Re: passat cc czy audi a5? 08.10.14, 19:14
        no to w passacie masz wbudowany fotelik 15-36 kg za chyba 1600 pln dopłaty
      • justynka_28 Re: passat cc czy audi a5? 08.10.14, 19:21
        Omg,sorry. Mialo byc 'pod kątem' oczywiscie.
        • hukers Re: passat cc czy audi a5? 09.10.14, 23:16
          Jeśli podobają Ci się samochody typu A5 czy CC to zerknij jeszcze na Mercedesa CLA, rocznego za 90 tys. może by upolował. Moim zdaniem ładniejszy, choć mniejszy niż A5 i CC. Samochody w których jest masa miejsca z tyłu plus duży bagażnik to Skoda Superb, Hyuindayi I40, w ostatecznośći Octavia, niezbyt atrakcyjne, ale do bólu praktyczne (chociaż I 40 jest całkiem ładny, zwłaszcza kombi). W Superbie to nawet może być problem żeby dziecku coś podać do tyłu, bo będzie za daleko:-)
          • gzesiolek Re: passat cc czy audi a5? 10.10.14, 11:24
            Jak juz proponujemy i40 to chyba wolalbym Mazde 6... w kabinie wiecej miejsca i za 90tys kupisz nowke (choc niestety slabo wyposazonej wersji)... za 100tys masz juz nowke wyposazona jak nalezy...
            • hukers Re: passat cc czy audi a5? 10.10.14, 11:39
              Z Mazdą 6 pełna zgoda. Dobrze się tym jeździ, ładnie wygląda i miejsca też sporo. To chyba taki złoty środek między CC, CLA a Skodą i Hyundaiem.
    • tomekm75 Re: passat cc czy audi a5? 10.10.14, 17:25
      Passek będzie miał większy bagaznik.
      Z kolei a5 lepiej wygląda.
      Passek CC to taka troche Alfa Romeo 156 dzisiejszych czasów.
      IMHO wybór to rzecz gustu w tym przypadku.
    • justynka_28 Re: passat cc czy audi a5? 10.10.14, 23:28
      Dzieki za uwagi. Troche mi obrzydziliscie te dwa samochody. Mam teraz cos innego na oku, ale przekraczajacego budżet i musialby byc w dieslu (jaguar xf). A z tym hyundaiem to chyba jakis zart, oczywiscie nie obrazajac wlascicieli tej marki.
      • jeepwdyzlu Re: passat cc czy audi a5? 11.10.14, 09:58
        A z tym hyundaiem to chyba jakis zart, oczywiscie nie obrazajac wlascicieli tej marki.
        ----------------
        to znaczy jak jedziesz jagiem to jesteś lepszym człowiekiem niż ten co ma hyundaya?
        i40 to świetne auto spełniałoby Twoje wymagania 4 razy lepiej niż szpanerskie wózki o które tu pytasz...
        Chcesz mieć użytkowe auto klasy premium i wygodne dla bachorów i masz tylko 100 tys?
        NIE STAĆ Cię!
        Nieco pokory dla hyundajowiczów...
        Od razy zaznaczę, że mam allroada więc się nie sil na złośliwości...
        jeep
        • justynka_28 Re: passat cc czy audi a5? 11.10.14, 10:28
          Ale to twoj post jest pelen zlosliwosci.po prostu wole uzywane auto klasy premium niz plastikowego hyundaia. Zobacz jego wnetrze,materialy chyba nie trzeba tego tlumaczyc.
          • watchyourback Re: passat cc czy audi a5? 11.10.14, 11:19
            VW to mimo tego co się w Polsce uważa nie jest premium. Nowy cc z niezłym wyposażeniem jest do kupienia za 133tys - mało jak na premium.
            Jak myślisz o premium to raczej jednak A6 minimum, BMW od serii 5 w górę, ewentualnie seria 4, ale tu jest problem z pojemnością bagażnika.
            Chyba, że oznaką premium jest nieśmiertelny znaczek TDI z czerwoną literką.
            Jaguar jako dzieciowóz? Sorry, ale to brzmi jak dowcip.
            • justynka_28 Re: passat cc czy audi a5? 11.10.14, 13:09
              Ok super wyklad, tylko w ktorym miejscu napisalam ze premium to wg mnie vw?
          • jeepwdyzlu Re: passat cc czy audi a5? 11.10.14, 13:03
            Ale to twoj post jest pelen zlosliwosci.po prostu wole uzywane auto klasy premium niz plastikowego hyundaia
            -----------
            to jest wolny kraj a o gustach się nie dyskutuje....
            Mój post był reakcją na Twoją wypowiedź o hyundayu - zupełnie nieprzemyślaną...
            Nawiasem mówiąc w sprawie i40
            głęboko się mylisz
            j.
            • justynka_28 Re: passat cc czy audi a5? 11.10.14, 20:48
              No tak,przesiasc sie z avensis do i40 to by dopiero byl przemyslany krok w przód ;-) chyba zbyt emocjonalnie podszedles do mojej wypowiedzi.
              • gzesiolek Re: passat cc czy audi a5? 13.10.14, 11:13
                Nie chce Cie martwic ale Avensis jest jakies 2x bardziej plastikowa od i40...
                Mi to akurat nie przeszkadza, bo bardziej sobie cenie mechanike niz macanie plastikow...
                no ale wyskakujesz z dziwnymi stwierdzeniu o przesiadaniu sie, a nawet nie porownalas nowych aut w tej samej cenie - jesli chodzi o jakosc wykonczenia...

Tak czy siak moja opinia: zwieksz budzet do 100tys i kup nowa Mazde 6 Kombi (albo jak bierzesz pod uwage CC, to moze byc w Sedanie)
                W miejscu wewnatrz bedzie lepiej niz w CC czy A5, w kombi wiecej miejsca na bagaze, a w sedanie bez porownania wiecej miejsca na tylnej kanapie... Wykonczenie na poziomie tego VW... Wyglad wg mnie nie odstaje (ale to kwestia gustu)... Silnik benzynowy bez turbo, ale 165KM daje rade i jak na wolnossaka ma wysoki moment obrotowy w duzym zakresie uzytecznych obrotow...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka