Dodaj do ulubionych

Lód - ch...wo.

02.12.14, 14:04
Już rano na ogrodzie idąc do pieska pacnąlem jak długi - nie mam nawet na kogo pokląć że nie posypali.
Dziś rano 7 kolizji we wsi, a wczoraj 17 autek się potłukło korek 20 km a wszystko przez mżawkę która zamieniła się w powłokę lodową na asfalcie...
Co ciekawe widziałem hardkorowców na letnich co usiłowali pod górkę ruszyć ech.

No cóż zima drogowców nie zaskoczyła- drogi czarne he he.
Obserwuj wątek
    • nazimno Proste i skuteczne. 02.12.14, 14:27

2.bp.blogspot.com/_0BtLLiNpajY/SpMUayWlN1I/AAAAAAAAEBE/NrCY5ToUDOQ/s400/spikes_prod.jpg
    • nazimno I nowy patent. 02.12.14, 14:39

www.wired.com/2014/02/winter-tire-hidden-studs/
    • trypel Re: Lód - ch...wo. 02.12.14, 15:08
      gdzie ten lód konkretnie bo zamierzam w następne 2 dni przeciąc 2krotnie Polskę wszerz i wzdłuż?
      • nazimno Dzisiaj byl w Katowicach, Gliwicach i na Slasku. 02.12.14, 15:37
        Rozmawialem z rodzina.
        • trypel Re: Dzisiaj byl w Katowicach, Gliwicach i na Slas 02.12.14, 15:54
          dzięks.
          to ominiemy te rejony :)
      • chris62 Re: Lód - ch...wo. 02.12.14, 16:12
        Najgorzej w okolicach Cieszyna Skoczowa Żywca i Szczyrku.
        Jedziesz jest sucho nie pada a tu nagle szklanka - niejeden się zdziwił....
        • ekrajew Re: Lód - ch...wo. 02.12.14, 20:58
          Bodajże wczoraj zderzyło się ze 12 aut z powodu gołoledzi gdzieś na Dolnym Śląsku. Trzeba uważać bo pogoda jest niebezpieczna, niby drogi czarne ale niewiele trzeba żeby pojawiła się warstewka lodu...
          • nazimno Re: Lód - ch...wo. 02.12.14, 21:45
            Ta 12-ka sama sie nie zderzyla.
            Pogoda - jaka jest - kazdy ma galy i widzi.
            Jak sie nie umie jezdzic to jest zimna dupa.
            I nie ma co narzekac tylko trzeba korzystac
            z rozumu.
            Amen.

• loyezoo Re: Lód - ch...wo. 03.12.14, 08:48
              I tu popieram nazimno w całej rozciągłości.Jak zapowiadają -1 vel +1 to właśnie oznaka gołoledzi,która może,a nie musi wystąpić.I tak np.jadąc sobie po trasie "polami",może nie być,a jak wpadniemy "po lesie" to może nas lekko zaskoczyć.To oczywiście przykład,bo uważać przy tych temperaturach trzeba wszędzie.
              • chris62 Re: Lód - ch...wo. 03.12.14, 09:57
                Uważać trzeba zawsze niemniej to się tylko dobrze mówi a na lodzie ,którego nie ma i nagle w sekundzie jest trudno się utrzymać dlatego tyle wypadków na drogach ale nie tylko o czym przekonało się też wielu pieszych.
                Kobieta wyszła z klatki schodowej na chodnik i tak grzmotnęła że się nie ruszała pogotowie zabrało.

Swoją drogą widać jak to wszytko funkcjonuje jak odpowiedzialni za utrzymanie chodników i dróg się starają pozostaje im życzyć żeby to ich albo ich rodziny spotkały wypadki, bo raczej konsekwencji wielkich nie poniosą w tym burdelu.
                • nazimno Dla ludzi i dla pojazdow. 03.12.14, 10:12
                  Ludzie musza patrzec, z jakim bieznikiem kupuja buty.
                  Podobnie z oponami.

Co do wypadkow pieszych.
                  Ja mojej mamie zawsze pomagalem kupic buty na zime, zwracajac uwage na rodzaj i rzezbe
                  bieznika. Zorganizowalem jej tez specjalne nakladki z metalowymi kolcami na lod.
                  Rzadko sie zdarza, ale jednak.

Patrzac na to pod tym wzgledem doszedlem do wniosku, ze tzw. "inzynierowie"
                  w przemysle obuwniczym pracujacy, powinni przynajmniej z piec razy przydupic o lod
                  albo o beton
                  , aby zaczeli wreszcie myslec, co robia dla innych ludzi.

Chodniki, drogi utrzymanie tego wszystkiego jest czesto katastrofalnie partackie.
                  Ale to inny temat.

• 4slash Re: Lód - ch...wo. 03.12.14, 09:55
      Wczoraj machnąłem traskę Wrocław - Ząbkowice - Nowa Ruda (przez Srebrną Górę) z powrotem do Dzierżoniowa (przez Góry Sowie) i do Wrocławia.
      Na trasie W-w Ząbkowice dostałem dwa razy kamieniem spod koła ciężarówki - szyba wytrzymała ale mam dwa ślady ok. 2 mm
      Przez Srebrną Górę i Góry Sowie dużo zakrętasów, podjazdy i zjazdy, fajny trening, miejscami śnieg i lód.
      To częściowo trasa byłego Rajdu Polski
      Temperatura normalna -1 do -2, wyżej -6 stopni.
      Moje nowe zimowe Pirelki zdały egzamin, bardzo wysoko je oceniam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka