piesekleszekleszek
17.05.15, 08:36
Dzień Dobry. Dla mojej powiększającej się rodziny poszukuję auta. Pierwszy dylemat to nowe czy używane auto. Drugi dylemat w przypadku nowych to silnik wolnossący czy mniejszy z turbo.
Roczny przebieg 15-20 tys km, z czego przynajmniej połowa to jazda po mieście a reszta to weekendowe wyjazdy do rodziny oraz ewentualnie raz do roku dłuższy wypad na wakacje. Jeżdżę delikatnie i spokojnie a zapas mocy potrzebny mi jest tylko do wyprzedzania na trasie oraz ewentualnie do szybkiego wcięcia się na sąsiedni pas w mieście, na pewno nie do wściekania się. Mam nadzieję pojeździć tym autem przez 5-7 lat i jeżeli będzie się do tego nadawać pozostawić je w rodzinie jako drugie auto (kiedyś).
Pod względem ilości miejsca (można schować cały wózek) zawiesiłem oko na Skodzie Rapid 1.2 TSI Liftback (105 km, 6M0 oraz na Ford Focus 1.0 EcoBoost (125 km, 6M) tylko nie mam pojęcia jak wygląda trwałość tych jednostek. Czy przy mojej spokojnej jeździe takie silniki wytrzymają 200 tys km? Z kolei wonossące jednostki (np. w Fordzie) po mieście odstają mocno pod względem zużycia paliwa (w porównaniu do Turbo Benz.).
Ponieważ jednak mam świadomość, że mogę być zaślepiony przez te dwie marki, proszę forumowiczów o opinie co wybraliby przy moich warunkach (nowe/używane (jakie), jakie silniki, etc.)
- 18-20 tys km rocznie, w większości miasto oraz weekendowe wyjazdy do rodziny
- do bagażnika musi wejść wózek dziecęcy
- spalanie musi być rozsądne