Dodaj do ulubionych

Opony nowe czy używane?

27.10.15, 18:49
Idzie zima, więc konieczna będzie wymiana opon na zimowe. Kupujecie nowe czy używane?
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Opony nowe czy używane? 27.10.15, 18:54
      Na hustawke dla malp kupuje uzywane, nie smierdza nowa guma.
      • wtop.ek Re: Opony nowe czy używane? 27.10.15, 19:14
        używane dobrze się sprawują wkopane do połowy w ziemię jako płotek przy chlewiku
    • vogon.jeltz Re: Opony nowe czy używane? 27.10.15, 19:28
      Używane polecam na lato. Żeby łódki nie obijały się o pomost.
    • engine8 Re: Opony nowe czy używane? 27.10.15, 23:05
      majtki, opony, okladziny hamulcowe itp zawsze nowe. Samochody ? przewaznie uzywane
      • waga170 Nie za bardzo rozumiem:) 28.10.15, 03:03
        > majtki, opony, okladziny hamulcowe itp zawsze nowe. Samochody ? przewaznie uzy
        > wane
        Jak zalozysz swoje majtki z pralki/suszarki na wlasna dupe to one sa uzywane ale nie "nowe". Okladziny hamulcowe po pierwszym hamowaniu z nowych staja sie tez uzywane. Kwestia jest przez kogo uzywane, jezeli przeze mnie to nowe i potem tez jak uzywane przeze mnie nowe az do zuzycia:) a jak kupione razem z samochodem to nawet nie ogladaj tylko wymien, bo moze jechala baba i okladziny zeszklila zamiast hamowac silnikiem. Uff.
        Nowo nabyty samochod jest dla Ciebie "nowy" ale w skrzyni moze miec pare zepsutych zebow ktorych nie widac.
        • trypel Re: Nie za bardzo rozumiem:) 28.10.15, 15:19
          nie rozumiesz bo nie przeczytałeś pytania: Kupujecie nowe czy używane?

a nie "używacie"
    • tiges_wiz nowe zawsze n/t 28.10.15, 11:29

• schweppes1 Re: Opony nowe czy używane? 28.10.15, 11:41
      Tylko gdy byłem biednym studentem, kupowałem używane opony do samochodu, ale nawet w tamtej sytuacji było to dziadostwem. Jeżeli pytasz, to znaczy że masz kasę na nowe, więc odpowiedź już znasz. Nigdy nie wiesz dokładnie w jakim stanie jest opona, a jej wybuch przy 140 na A2 to nic fajnego, uwierz...
      • filip505 Re: Opony nowe czy używane? 28.10.15, 14:46
        ......a jak w nowym samochodzie ,albo dla ciebie nowym z oponami zurzytymi
        powiedzmy w ok 30% rozetniesz 1 opone (smiertelnie)to wymieniasz wszystkie???,
        ja kiedys kupilem urzywana za namowa fachowca z ponoc bardzo podobnym
        zurzyciem i wszystko bylo ok,zapasowka praktycznie nowa zostala przy sprzedazy,
        • wsk175 Re: Opony nowe czy używane? 28.10.15, 15:18
          Kup słownik, może być używany.
        • misiaczek1281 Re: Opony nowe czy używane? 28.10.15, 17:56
          filip505 napisał:

> ......a jak w nowym samochodzie ,albo dla ciebie nowym z oponami zurzytymi
          > powiedzmy w ok 30% rozetniesz 1 opone (smiertelnie)to wymieniasz wszystkie???,
          > ja kiedys kupilem urzywana za namowa fachowca z ponoc bardzo podobnym
          > zurzyciem i wszystko bylo ok,zapasowka praktycznie nowa zostala przy sprzedazy,

zakładając używana oponę czułbym się jakbym zakładał używaną prezerwatywę :)
          Gumy zakładam tylko nowe:)
          • wsk175 Re: Opony nowe czy używane? 29.10.15, 00:12
            "zakładając używana oponę czułbym się jakbym zakładał używaną prezerwatywę"
            Czyli wiesz jakie to uczucie.................
            • tbernard Re: Opony nowe czy używane? 30.10.15, 00:26
              wsk175 napisał:

> "zakładając używana oponę czułbym się jakbym zakładał używaną prezerwatywę"
              > Czyli wiesz jakie to uczucie...

Czy aby stwierdzić, że gó... komuś nie smakuje, to koniecznie musi je skosztować aby smak ocenić?
              • samspade Re: Opony nowe czy używane? 30.10.15, 07:16
                Żeby mówić prawdę to tak. Trzeba spróbować żeby mówić że nie smakuje.
                Można mówić że się nie chce jeść bo .....
              • qqbek Smak g... 30.10.15, 14:45
                tbernard napisał:

> Czy aby stwierdzić, że gó... komuś nie smakuje, to koniecznie musi je skosztowa
                > ć aby smak ocenić?

A czy ty wierzysz, że Misio kiedykolwiek prezerwatywę nakładał (czy to nową czy używaną)?
                • samspade Re: Smak g... 30.10.15, 14:58
                  W to że zakładał można uwierzyć. Pytanie po co? I jak daleko była od niego przedstawicielka płci przeciwnej.
                • misiaczek1281 Re: Smak g... 30.10.15, 15:24
                  qqbek napisał:

> tbernard napisał:
                  >
                  > > Czy aby stwierdzić, że gó... komuś nie smakuje, to koniecznie musi je sko
                  > sztowa
                  > > ć aby smak ocenić?
                  >
                  > A czy ty wierzysz, że Misio kiedykolwiek prezerwatywę nakładał (czy to nową czy
                  > używaną)?

nigdy nie jeździłem na sparciałych oponach :)
                  • qqbek Re: Smak g... 30.10.15, 15:33
                    Ja też nie. Po prostu założyłem przed sprzedażą, bo ładniej wyglądał samochód z alufelgami :) A sparciały bo tak niewielkie przebiegi robił ostatnio Opel, że nie opłacało się go trzymać. Z resztą "sparciały" to wielkie słowo... stwardniała po prostu już guma trochę, pęknięć i innych takich "atrakcji" nie było. A o agonalnym stanie opon lojalnie informowałem w ogłoszeniu (o zbliżającej się konieczności wymiany napędu rozrządu również).
        • engine8 Re: Opony nowe czy używane? 28.10.15, 19:07
          No ja obswrwuje i zwykle sie tak nie zdarza ale musze przyznac ze jak jedna sie zuzyla wczesniej to wymieniam wszytkie. Opony do mnie sa bardzo wazne poniewaz jezdze szybko i czesto na granicy przyczepnosci..
          • galtomone Re: Opony nowe czy używane? 01.11.15, 08:20
            engine8 napisał(a):

> Opony do mnie sa bardzo wazne poniewa
            > z jezdze szybko i czesto na granicy przyczepnosci..

Zakladam, ze nie bywasz co drugi dzien na torze wyscigowym, wiec moze wniesiesz cos do tego watku: forum.gazeta.pl/forum/w,20,159175649,159175649,Skad_u_Polakow_potrzeba_szybkiej_jazdy_.html
        • engine8 Re: Opony nowe czy używane? 28.10.15, 19:11
          a jesli chodzi o zapsowke to duzy blad kiedy jest nieuzywana po 10 latach poniewaz jest do wyrzucenia. Jesli to nie jest dojazdowka to o wiele lepiej jest miec jedna z ostatniej rundy i dosc zyzyta - nie oczekujesz ze bedziesz na niej jezdzil dlugo ale za to wiesz ze nie peknie ze starosci.
          • filip505 Re: Opony nowe czy używane? 29.10.15, 17:49
            .....to prawda i tak robie juz teraz,ale to bylo zaraz po kupieniu M 300,
            z 15 lat temu,swoja droga opony wymieniam wedlog instrukcji i bardzo
            malo sie zdaza ze zapasowke zakladam, moze ze dwa razy przez 10 lat,
            • filip505 Re: Opony nowe czy używane? 29.10.15, 20:12
              .....misiaczek,a pozakladaj urzywane,moze dzieci sie wiecej
              bedzie rodzilo w polsce,to bardzo patriotyczne byloby,
      • johanesmax456 Re: Opony nowe czy używane? 31.10.15, 21:21
        schweppes1 napisał:

> Tylko gdy byłem biednym studentem, kupowałem używane opony do samochodu, ale na
        > wet w tamtej sytuacji było to dziadostwem. Jeżeli pytasz, to znaczy że masz kas
        > ę na nowe, więc odpowiedź już znasz. Nigdy nie wiesz dokładnie w jakim stanie j
        > est opona, a jej wybuch przy 140 na A2 to nic fajnego, uwierz...

Pytam, bo chcę poznać opinie na ten temat. Chcę kupić nowe, bo uważam że to bezpieczniejsze niż jeździć na używkach. A co do kasy to szukam dobrej oferty, tak aby zbytnio nie nadwyrężyć budżetu domowego.
    • kat.rs Re: Opony nowe czy używane? 30.10.15, 11:17
      Tylko i wyłącznie nowe.
      Daj spokój, jeżdżę często z rodziną, nie mogę sobie pozwolić na jakieś lipne opony.
      Poza tym różnica pomiędzy używanymi a nowymi budżetowymi nie jest jakaś wysoka.
      Jeżeli chcesz zaoszczędzić, to szukaj na motointegrator.pl - mają duży wybór, opony w różnych cenach, często jakieś przeceny na dany model czy rozmiarówkę opon.
    • qqbek Nowe. 30.10.15, 14:49
      Tylko i wyłącznie nowe.
      Nigdy nie wiesz, co kto wyprawiał z oponą.
      Ale że na używkach jeżdżą całe tabuny ludu, to wiem - jak rozbiłem Astrę (na letnich) to zimowe w dwa miesiące sprzedałem (dwa razy po dwie), jeszcze przed sezonem.
    • bananarama-live Re: Opony nowe czy używane? 01.11.15, 09:46
      Jeśli kogoś nie stać na jednorazowy zakup kompletu, polecam zakup po 1 szt przez 4 mc
      Letnie w zimie, zimowe w lecie.
      Koszt dostawy wliczony jest w oponę,żeby nie zwiodło was "przesyłka gratis" ;]
      Gratis możesz dostac tylko w oko.
      • rafal_rx Re: Opony nowe czy używane? 01.11.15, 21:37
        Koszt dostawy nie zawsze jest wliczony w cenę przy zakupie jednej sztuki. Najczęściej jest za darmochę od dwóch, czy za cztery.
        • bananarama-live Re: Opony nowe czy używane? 02.11.15, 16:26
          Oponeo wysyła "za darmo" nawet 1 szt
    • galtomone Najlepiej... 02.11.15, 17:02
      to szukac używanych opon ale beznikowanych, sa najtańsze. A jak się dobrze człowiek zakreci, to za używane takie co na kupach kolo firm oponiarkish leza wogole placic nie trzeba!

:-)
      • jeepwdyzlu Re: Najlepiej... 03.11.15, 14:57
        to za używane takie co na kupach kolo firm oponiarkish leza wogole placic nie trzeba!
        --------
        Urban legend
        :-)
        Ostatnio z kumplem ptrzebowaliśmy 20 opon do uzbrojenia nabrzeża na przystani i kolesie śpiewali po 30 zł sztuka :-) W końcu kupiliśmy 20 za 5 flaszek.. Ale darmo to nawet obiadu nie dostaniesz...

jeep
        • galtomone Re: Najlepiej... 03.11.15, 18:09
          Patrz pan, nawet już za kupno smieci się placi :-)
    • daros4 Re: Opony nowe czy używane? 10.11.15, 20:14
      Ja preferuję raczej nówki, co do używanych to różnie może się trafić, nie wiadomo co się kupi. Ja na ten sezon kupiłem nówki od Yokohamy V903. Czytałem o nich dobre opinie, jak dotąd jeździ się dobrze. Chyba odkąd pamiętam raczej kupuję nówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka