GoĹÄ: TakMaByc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 03:03 Z czego wynika to ,ze wiekszosc samochodow obr.biegu jalowego ma ustawione w granicach 800 W dobie elektroniki ,mozna chyba utrzymac duzo mniejsze ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
GoĹÄ: -) Re: Obr.biegu jałowego IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 20.09.04, 03:10 na przyklad - by sie silnik nie telepal mozesz sobie nabys jednostke okretowa. Sa to bardzo wolno obrotowe silniki i nie osiagaja nawet tych 800 Link Zgłoś
GoĹÄ: TakMaByc? Re: Obr.biegu jałowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 03:25 Gość portalu: -) napisał(a): > na przyklad - by sie silnik nie telepal > mozesz sobie nabys jednostke okretowa. Sa to bardzo wolno obrotowe silniki i > nie osiagaja nawet tych 800 Nie bez powodu napisalem,ze "wiekszosc" tak ma - znam taki w ktorym te obr.sa troche ponad 500 i nic sie nie telepie a nie jest to silnik okretowy. Link Zgłoś
GoĹÄ: -) Re: Obr.biegu jałowego IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 20.09.04, 03:37 mysle wiec, ze jakbys sie zaglebil w budowe typowego silnika z auta osobowego to otrzymalbys odpowiedz. Albo inaczej. Wobraz sobie co by sie dzialo, gdyby obroty silnika wynosily 60/min: - mamy typowy silnik R4 czyli co pol obrotu nastepuje suw pracy. - przy obrotach 60/min jeden obrot trwa 1 sekunde. Czyli co 0.5 sekundy w ktoryms cylindrze zapala sie mieszanka. Chyba wiecej nie trzeba Link Zgłoś
GoĹÄ: TakMaByc? Re: Obr.biegu jałowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 16:46 Gość portalu: -) napisał(a): > Albo inaczej. Wobraz sobie co by sie dzialo, gdyby obroty silnika wynosily > 60/min: > - mamy typowy silnik R4 czyli co pol obrotu nastepuje suw pracy. > - przy obrotach 60/min jeden obrot trwa 1 sekunde. Czyli co 0.5 sekundy w > ktoryms cylindrze zapala sie mieszanka. Chyba wiecej nie trzeba. Wiem jak to dziala - wiem tez ,ze obr.biegu jalowego sa tak ustawione aby zrownowazyc opory krecacych sie elementow silnika i jednoczesnie umozliwic w miare plynne przejscie do wyzszych obr. przy ruszaniu. Nie o to pytalem. Dziwie sie ,ze mimo coraz lepszej technologii i szpikowania wspolczesnych samochodow elektronika ,dalej te obr. pozostaja na tym samym poziomie. Tym bardziej ,ze sa takie samochody w ktorych sa one duzo nizsze,czyli jednak mozna to zrobic bez szkody dla silnika i komfortu jazdy. Oczywiste ,ze nie chodzi mi o taka skrajnosc - 60 obr./min - jaka opisujesz ,ale powiedzmy ok polowy tego co jest powinno byc OK ?? Korzysci wg mnie sa ewidentne ,nizsze spalanie szczegolnie podczas jazd miejskich ( duzy udzial pracy silnika na tych obrotach ) Wydaje mi sie ,ze takie rozwiazanie jest prostsze , tansze i mniej szkodliwe dla silnika niz aktualnie wprowadzane - typu Stop And GO !! Link Zgłoś
GoĹÄ: -) Re: Obr.biegu jałowego IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 20.09.04, 17:43 > Tym bardziej ,ze sa takie samochody w ktorych sa one duzo nizsze,czyli jednak > mozna to zrobic bez szkody dla silnika i komfortu jazdy. jakie? > Oczywiste ,ze nie chodzi mi o taka skrajnosc - 60 obr./min - jaka > opisujesz ,ale powiedzmy ok polowy tego co jest powinno byc OK ?? > Korzysci wg mnie sa ewidentne ,nizsze spalanie szczegolnie podczas jazd > miejskich ( duzy udzial pracy silnika na tych obrotach ) najwyrazniej w prostych konstrukcjach o ustalonym rozrzadzie, etc owe 800 to optimum wynikajace z masy elementow silnika (jak wal korbowy, tloki, liczba zaworow, liczba walkow roz., wielkosc i ciezar kola zamachowego, etc.) Najwyrazniej, by obnizyc obroty biegu jalowego trzeba stosowac rozne wymyslne sztuszki, bych chocby zmieniac momenty pedow wirujacych czesci, co w produkcji masowo - seryjnej jest nieoplacalne. Mysle, ze co do mozliwosci zysku dla srodowiska, rozwiazania takie beda powoli wprowadzane, gdy panstwa unijne po raz kolejny zaostrza normy emitowanych spalin. Poki co mamy i tak spory postep chocby filtry czastek stalych, common rail - pozwolily zerwac ze stereotypem kopcacego diesla. Dojda do tego podgrzewane katalizatory, polepszony GDI, odlaczane cylindry, etc. byc moze finalnie silnik na jalowym bedzie sie krecil 400rpm, co na pewno Cie zadowoli Link Zgłoś
GoĹÄ: sas Re: Obr.biegu jałowego IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 18:05 Gość portalu: -) napisał(a): > > Tym bardziej ,ze sa takie samochody w ktorych sa one duzo nizsze,czyli > > jednak mozna to zrobic bez szkody dla silnika i komfortu jazdy. > > jakie? Yaris ma podobno 525 Link Zgłoś