Dodaj do ulubionych

Renault Laguna 1.8 1996-1998

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 12:48
Czy ktoś zechce podzielić się swoją wiedzą nt samochodu Reanault Laguna z
silnikiem 1.8 90KM rocznik od 1996 do 1998. Mam na oku kilka Laguń, właśnie z
tym silnikiem (słyszałem że najbardziej żywotny), roczniki różne od 1996 do
1998. Zastanawiam się nad kupnem, gdyż są to duże samochody, no i te roczniki
są w miarę cenowo. Mamy w pracy właśnie taki egzemplarz, i pomino że
przejechała już 160 tys., to silnik pracuje jak nowy, a wizualnie też jest
super (szary metalik). Czekam na informacje i porady, ja mieszkam w Ząbkach
pod Warszawą, więc może jak zakupię lagunię, to może jakiś fan klub założymy??
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: 212.160.138.* 21.09.04, 13:43
      Mam taką lagunkę tylko rocznik 94. Ogólnie ok, przejechane ma 210 tys. niedawno
      założyłem gaz, przejechałem kilkanaście tysięcy i gra i buczy. Silnik trochę
      słabawy jak na taką masę i z gazem zwłaszcza przy wyprzedzaniu.Spalanie gazu
      przeciętnie 8,5-10 ltr. Co mi się nie podoba to ciężko działające sprzęgło bez
      wspomagania ale w moim egzemplarzu chyba chodzi szczególnie ciężko bo linka się
      zerwała. Pozatym zawieszenie za delikatne na nasze drogi, coś mi lekko
      postukuje chyba układ kierowniczy się wyrobił bo na elementach zawieszenia
      luzów nie wykryto. Dodam jeszcze że w środu nic nie skrzypi i nie trzeszczy.
      Pozdrawiam użytkowników lagun
      • Gość: Marcin Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 14:27
        Dzięki. Ja jak kupię, to też tylko opcja gaz.
        • Gość: RF Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: 57.66.193.* 21.09.04, 14:31
          JA bym wolał 2.0 115 KM, a 1.8 ma 95 KM nie 90.
          Do tego auta pod kątem dynamiki dobry jest 2,0 16V 140 KM niestety w tych
          rocznikach nieosiągalny.
          • Gość: GlennBp Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 14:53
            Gość portalu: RF napisał(a):

> JA bym wolał 2.0 115 KM, a 1.8 ma 95 KM nie 90.
            > Do tego auta pod kątem dynamiki dobry jest 2,0 16V 140 KM niestety w tych
            > rocznikach nieosiągalny.
            Osiagalny, a dlaczegoz by nie:)
            Silnik N7Q produkcji volvo, montowany w lagach z oznaczeniami 2.0 S i Rti.
            • Gość: RF Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: 57.66.193.* 21.09.04, 15:40
              Tak ale rzadko spotykany zwłaszcza w Polsce, poza tym to nie to samo co F4R ze
              zmiennymi fazami rozrządu.
              • Gość: GlennBp Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 15:43
                Zgadza sie rzadko, niemniej jednak jest:)
                Mi sie udalo chwycic rti z ostatniej serii produkcyjnej, czerwca 1998 roku.
                I byl/jest to strzal w 10 :)
          • Gość: Paweł 90 KM czy 95KM IP: 212.160.138.* 21.09.04, 16:02
            Moja wersja jest ściągnięta z Niemiec i w tzw. briefie jest na bank 66KW czyli
            jak w mordę 90 KM, a wersje sprzedawane w Polsce miały faktycznie 95 KM. Swoją
            drogą ciekawe czy te silniki się czymś różnią bo być może wersje niemieckie
            mają realnie 95 KM ale w papierach pisze się 90 ponieważ tam stosowali
            progi "mocowe" a nie "pojemnościowe" tak jak w Polsce przy określaniu stawek
            podatkowych czy ubezpieczeniowych. Najlepiej pojechać na hamownie:)
            • Gość: RF Re: 90 KM czy 95KM IP: 57.66.193.* 21.09.04, 16:32
              Jeżeli z Niemiec to tak będzie to samo było z Megankami 1,6 w Polsce 90KM a w
              Niemczech 75 KM, nawet w Auto Świat kiedyś było porównanie kompaktów i tam taka
              Meganka była wzięta jako konkurencja dla Corolli Golfa Astry i czegoś tam
              jeszcze, tylko tamte były bez obciętej mocy i dostały wyższe oceny za osiągi,
              he he
    • Gość: Buding Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.ericsson.net 22.09.04, 08:31
      Mam 1.8 kombi 1996. Jestem zadwolony z niej jak cholera. Samochod pakowny i
      wygodny. Silnik wystarczajacy. Jezeli nie masz zamiaru sie scigac na starcie to
      wystarczy w zupelnosci. Ogromna zaleta jest jego oszczednosc. Mi pali okolo 6.5
      do 7 litrow. Jezdze dosc spokojnie ale jak trzeba to mozna troche pogazowac.
      Potrzeba tylko troche wczuc sie w autko. Polecam.
      Mam przejechane 174tys. i silnik bez zarzutu. Jezdze nia od prawie 3 lat i
      dotychczas wymienialem to co sie i tak wymienia w paroletnim aucie niezaleznie
      od marki. Czyli byly to okladziny hamulcowe, linka od recznego. Musialem
      wymienic tez pompe od chlodnicy bo ciekla. Standard, po prostu gumowa uszczelka
      sparciala. Z powazniejszych rzeczy to mialem walniete lozysko w przednim kole,
      ale to juz nie wina samochodu ale kierowcy. Wszystkie naprawy mozna zrobic w
      malych warsztatach za male pieniadze. Kupa czesci zamiennych. Nie wierz w
      opowiesci, ze do Lagun pasuja tylko oryginaly z Francji za ogromne sumy.
      • marcinek222 Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 22.09.04, 10:26
        Tu bym sie niezgodzil. Laguna to auto z ponadprzecietna awaryjnoscia
        i dodatkowo tandetnie wykonana. Pomijam fakt, ze wspomniany silnik 1.8(90KM)to
        stanowczo za malo jak na badz co badz duze auto.
        Mialem okazje jezdzic paroma egzemplazami i mam jak najbardziej negatywne
        wrazenia - wszystko skrzypi czuc wibracje, ok tak moze byc w jednym przypadku,
        ale w kilku? - to chyba jakas regula.
        Sparciale gumy w pompie chlodnicy to nie standard a zenada. Tak nie powinno byc
        w aucie klasy sredniej.
        Nie polecam.
        • Gość: Buding Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.ericsson.net 22.09.04, 11:04
          Mozemy podyskutowac. Miales okazje jezdzic ale nie byly to twoje wlasne
          samochody. Jezeli jezdziles kilkoma egzemplarzami to znaczy, ze jezdziles
          samochodami sluzbowymi. W takim przypadku wszyscy wiedza jak jezdza ludzie
          sluzbowymi autkami, podejrzewam, ze skrzypia wszystkie mozliwe modele po paru
          latach.
          Sparciala uszczelka przy pompie chlodnicy po 8 latach nie uwazam za zenade.
          Porozmawiaj z ludzmi, ktorzy sie tym zajmuja i w jakich samochodach wymieniaja
          i co ile.
          Pewnie jeszcze mozesz dodac cos o slabym zawieszeniu itd. Mity, kolego.
          Amortyzatory, drazki i inne siadaja tak samo jak w innych samochodach.
          A poza tym jak ktos ma samochod z 90-cio konnym silnikiem i wydaje mu sie, ze
          ma samochod wyscigowy i musi sprobowac kazdego wyprzedzic to troche sie
          pomylil. Trzeba troche rozsadku. W wiekszosci przypadkow wina lezy po stronie
          uzytkownika.
          Ja polecam ten samochod jako samochod rodzinny ( zwlaszcza kombi ), do
          normalnej jazdy dostosowanej do warunkow panujacych na drodze.

Przy zakupie uzywanego auta, oczywiscie, nalezy wszystko sprawdzic, najlepiej
          ze znajomym mechanikiem, zeby uniknac pozniejszych rozczarowan. Ale to sie
          dotyczy wszystkich uzywanych aut. Czyz nie???
          • Gość: miloszpm Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: 80.51.176.* 22.09.04, 11:15
            Regularnie serwisowane, zadbane RENAULT może przejechać nawet 300-500kkm.
            Znajomi mają Renault Lagunę I (mają też obecny model) i przy przebiegu
            dochodzącym do 300 000kkm samochodem jeździ się w miarę dobrze i wygodnie (jest
            to bogata wersja). Inny przykład to Safrane z przebiegiem ponad 500kkm-owszem
            wymieniono w niej sporo części i samochodem nadal można jeździć (również jest
            to dość bogata wersja).
        • Gość: GlennBp Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 12:23
          marcinek222 napisał:
          <KAT>
          Jak dbasz, tak masz..
        • Gość: Paweł Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: 212.160.138.* 22.09.04, 13:28
          W takim razie mój to chyba jakiś wyjątek od reguły bo przy przebiegu 210 tys. w
          środku absolutnie nic nie trzeszczy czy piszy a przy prędkości 180 km/h
          absolutnie nie wyczuwam żadnych wibracji, auto jest też wogule nie wrażliwe na
          koleiny to pewnie przez wąskie opony 185 mm, o przeciekających pompach
          słyszałem ale u mnie suchość
          • Gość: gufi Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 14:19
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> W takim razie mój to chyba jakiś wyjątek od reguły bo przy przebiegu 210 tys.
            w
            >
            > środku absolutnie nic nie trzeszczy czy piszy a przy prędkości 180 km/h
            > absolutnie nie wyczuwam żadnych wibracji, auto jest też wogule nie wrażliwe
            na
            > koleiny to pewnie przez wąskie opony 185 mm, o przeciekających pompach
            > słyszałem ale u mnie suchość
            JAK KTOŚ TAKIE PIERDOŁY POSUWA ŻE PO TAKIM PRZEBIEGU ZADNE PLASTIKI NIE
            TRZESZCZĄ TO GRATULUJE DOBREGO SAMOPOCZUCIA
            • Gość: Paweł Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: 212.160.138.* 23.09.04, 15:11
              Nikt Ciebie nie zmusza abyś w to wierzył. Nie posiadam auta od nowości, być
              może poprzedni właściciel coś w tej kwesti zrobił. Auto jest z pierwszego
              wypustu przeznaczonego na rynek niemiecki więc może montażyści bardziej się
              postarali.
              • 01boryna Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 23.09.04, 15:21

> Nikt Ciebie nie zmusza abyś w to wierzył. Nie posiadam auta od nowości, być
                > może poprzedni właściciel coś w tej kwesti zrobił. Auto jest z pierwszego
                > wypustu przeznaczonego na rynek niemiecki więc może montażyści bardziej się
                > postarali.

Z reguly auta z pierwszego wypustu sa mniej doskonalsze niz pozniejsze. Mowi
                sie nawet o chorobach wieku dzieciecego. Podobno w ciagu pierwszego roku
                produkcji jest srednio okolo 1000 czesci optymizowanych.
            • Gość: Paweł Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: 212.160.138.* 23.09.04, 15:20
              Dodam jeszcze że jeździłem starą Primerą P10 z ponad 200 tys. przebiegiem i
              także byłem zaskoczony, że w środku nie ma żadnych świerszczy a z słuchem mam
              wszystko w porządku bo mam aktualne badania w tym zakresie. A Ty chyba należysz
              do tych co uważają że auto po przebiegu 100 tys. km to złom. Pzdr. Paweł
              • Gość: gufi Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 17:27

> Dodam jeszcze że jeździłem starą Primerą P10 z ponad 200 tys. przebiegiem i
                > także byłem zaskoczony, że w środku nie ma żadnych świerszczy a z słuchem mam
                > wszystko w porządku bo mam aktualne badania w tym zakresie. A Ty chyba
                należysz
                >
                > do tych co uważają że auto po przebiegu 100 tys. km to złom. Pzdr. Paweł
                tak nie uważam , tylko ze po przejechaniu 100 tys km plastiki w kazdym niestety
                skrzypią. mam trzecie auto od nowości więc wiem cos o tym. zwłaszcza po
                naszych drogach. lagune też mialem 94-98r.
    • Gość: trooper Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.nsm.pl 22.09.04, 17:04
      Istotna jest skrzynia biegów. Są dwie: krótka i długa. Różnice to inne
      przełożenia I, II i III oraz przede wszystkim inne przełożenie przekładni
      głównej. Różnice czuć przede wszystkim na V biegu, te z krótką skrzynią są dużo
      bardziej elastyczne. Jeżeli auto nie jest mocno obciążone to całkiem sensownie
      jeździ. Start z miejsca jest kiepski, tak samo v max na autostradach, ale
      przyznaję że da się tym z powodzeniem wyprzedzać - silnik naprawdę harmonijny i
      są momenty gdy sprawia wrażenie silniejszego. Do tego autko komfortowe, ciche i
      płynące po drodze. Jazda nim zdecydowanie nie męczy, fotele wygodne. Pedał
      sprzęgła może i ciężkawo chodzi, ale jedynie chyba w porównaniu do Matiza.
      Pojeździłem Xsarą i poznałem co to ciężko chodzące sprzęgło.
    • sofia67 Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 22.09.04, 21:16
      Witam!
      Podzielę się swoją wiedzą. Niestety nie mam dobrych wieści:(
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=10317589&v=2&s=0
      Pozdr
      • Gość: W8 Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: 80.51.176.* 22.09.04, 21:34
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=10317589&v=2&s=0

Niestety sofia67 jest gołosłowna-powołuje się na opinie biegłych, twierdzi, ze
        dysponuje fotografiami etc. ale ich nie publikuje.
        Poza tym w omawianym przez nią przypadku wiele pytań zadanych na tym forum
        pozostało bez odpowiedzi.
        Cóż do internetu maj adostęp również Ci, któzy LAgunę widzieli tylko na ulicy a
        piszą o nie różne głupoty:(

Jeśli chodzi o bezpieczeńśtwo to miarodajną analiza dysponuje Folksam (
        www.folksam.se ). Ich ocena jest oparta na wynikach analiz prawdziwych wypadków
        drogowych. Laguna I w tym rankingu została oceniona wysoko (trzygwiazdkowy
        wynik w EuroNCAP pierwszej wersji Laguny to też dobry wynik, dużo lepszy niż np
        Mercedesa C, Audi A4 czy BMW 3 z tego okresu)...
    • 01boryna Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 23.09.04, 01:05
      Mialem Lagune 1.8 90PS 1996. Przejechalem nia 107 tys km i mam mieszane
      uczucia. Auto wygodne o duzym komforcie, pojemne. Silnik spisywal sie bez
      zarzutu. Palil ok 8 litrow w miescie. Poza tym bylo duzo napraw. Mimo ze auto
      bylo jezdzone w Niemczech to trzeba bylo wymieniac amortyzatory, sprezyny,
      drazki ukladu kierowniczego, rozne gumowe uszczelki i oslony, pompe wodna i
      czesci klimatyzacji (pamietam za 1200 DM). Ponadto wielokrotnie psuly sie
      wiazki kabli (nie grzala tylna szyba i padlo ABS). Opuscily sie tylne drzwi i
      polamal fotel kierowcy (wcale nie jestem ciezki). Wymiana przepalonej zarowki
      na tablicy zegarow wymaga wymontowania calej deski (250 DM). Reszty nie
      pamietam choc mam niemile uczucie ze bylo tego wiecej.

Pozdrowienia
    • Gość: as Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 14:09
      Czytając powyższe komentarze, można stwierdzić że te auta niczym nie odbiegają
      od innych. Psuje się to co we wszystkich (np. zawieszenie na naszych kochanych
      pięknych drogach), naprawy standardowe można wykonać w każdym warsztacie
      (okładziny hamulcowe, olej, filtry itp) , części zamienne nie koniecznie muszą
      być oryginalne. Silniki są żywotne, mogą wytrzymać i 300 tys. Ale jeśli ktoś
      posiada żyłkę sportową, niech sobie poszuka innego samochodu. Raczej polecany
      jako samochód rodzinny. Więc jeśli o mnie chodzi, to jestem zdecydowany na
      kupno, gdyż nie są takie drogie (rocznik 1997 z klimą można kupić juz za 24
      tys).

• Gość: RF Re: Renault Laguna 1.8 1996-1998 IP: 57.66.193.* 23.09.04, 15:30
        1,8 95 KM nie odbiega od konkurencji np Audi 80 90 KM ale i dla tych z żyłką
        sportową można znaleźć Lagunę 3.0.
        Po FL Laguna 1.8 16V oferuje już ponad 120 KM i to jest chyba minimum na nasze
        drogi jeżeli ktoś dużo wyprzedza na trasie.
        Z tamtych lat to jedno z piękniejszych aut w klasie i bardzo przyjemne wewnątrz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka